Jump to content

Δυο αγελάδες γράφουν

 • entries
  56
 • comments
  302
 • views
  15,262

Το Κακό στον Κόσμο


Διγέλαδος

271 views

Διαβάζω ένα βιβλίο που θέλει να δεις κάποια πράγματα από όλες τις πλευρές. Το παρακάτω εδάφιο είναι χαρακτηριστικό:

 

"ρωτήθηκα [...] 'Γιατί υπάρχει Κακό στον κόσμο;' Είναι σαν να υποθέτουμε αυτόματα ότι ζούμε σε έναν εκ φύσεως καλό κόσμο που, κατά κάποιον τρόπο, μολύνθηκε από το Κακό. Από όσα ξέρουμε, όμως, από την επιστήμη, είναι, στην πραγματικότητα, ευκολότερο να εξηγήσουμε το Κακό. Το ότι τα πράγματα φθίνουν εξηγείται πολύ εύκολα σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Το ότι η ζωή εξελίσσεται [...] δεν είναι και τόσο αυτονόητο. Το ότι τα παιδιά [...] λένε ψέματα, κάνουν ζαβολιές είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Το γεγονός ότι μερικές φορές όταν μεγαλώνουν γίνονται πραγματικά ειλικρινείς ενήλικοι είναι πιο αξιοπρόσεκτο. [...] Αν το σκεφτούμε σοβαρά, πιθανόν έχει περισσότερο νόημα να υποθέσουμε ότι αυτός είναι ένας εκ φύσεως κακός κόσμος που, κατά κάποιον μυστηριώδη τρόπο, 'μολύνθηκε' από το Καλό, παρά το αντίστροφο. Το μυστήριο του Καλού είναι ακόμα μεγαλύτερο από το μυστήριο του Κακού."

 

Σκοτ Πεκ: Άνθρωποι του Ψεύδους σελ. 49

6 Comments


Recommended Comments

‘I wanted pure love: foolishness; to love one another is to hate a common enemy: I will thus espouse your hatred. I wanted Good: nonsense; on this earth and in these times, Good and Bad are inseparable: I accept to be evil in order to become good.’

 

Jean-Paul Sartre (1905-1980), French novelist, dramatist, philosopher, political activist. Αυτό μου ήρθε στο μυαλό όταν διάβασα αυτό που πόσταρες. Μάλλον πρέπει να περάσουμε απ’ όλες τις φάσεις (αθωότητα, πονηρία, καλοσύνη, αυτοθυσία, εγωισμός, κακία, pure evil) για να μπορέσουμε να διαλέξουμε, να κατασταλάξουμε και να αποφασίσουμε σε τι ποσοστό θα είμαστε καλοί ή κακοί με τον κόσμο γύρω μας –γιατί είμαστε και τα δυο, μην γελιόμαστε.

Link to comment
Διγέλαδος

Posted

I accept to be evil in order to become good.’[/b]
σε τι ποσοστό θα είμαστε καλοί ή κακοί με τον κόσμο γύρω μας –γιατί είμαστε και τα δυο, μην γελιόμαστε.
Μια χαρά τα έλεγε ο Σαρτρ. Αλλά, εδώ θέλει προσοχή. Δεν είναι θέμα ποσοστού, όπως λέει: αυτά τα δυο δεν χωρίζονται. Όμως για να υπάρξει το καλό, πρέπει να αναγνωριστεί το κακό. Δηλαδή πρώτα πρέπει να αποδεχτώ την κακή φύση μου για να γίνω καλός. (όπως λέει ο Σαρτρ) Να δεχτώ ότι είμαι αμαρτωλός ώστε να μπορέσω να είμαι ειλικρινής με αυτό και να κάνω ότι καλύτερο μπορώ με αυτό. (όπως λέει ο Σκοτ) Το "Κακό" κυριαρχεί όταν δεν δεχόμαι την κακή φύση μου, και προσπαθώ να το κρύψω όσο καλύτερα μπορώ, κυρίως λέγοντας ψέμματα, στον εαυτό μου και μετά στους άλλους.
Link to comment

Το "Κακό" κυριαρχεί όταν δεν δεχόμαι την κακή φύση μου, και προσπαθώ να το κρύψω όσο καλύτερα μπορώ, κυρίως λέγοντας ψέμματα, στον εαυτό μου και μετά στους άλλους.

 

Μεγάλη κουβέντα ξεκινάς. Καταρχάς πρέπει να προσδιορίσομε τι εννοούμε με τη λέξη «κακός». Κακός θεωρείται ο εγωιστής; Ο άνθρωπος που πατάει πάνω σε άλλους για να αναδειχτεί και να προωθήσει τα συμφέροντα του; Ο αδιάφορος ή μήπως ο δολοφόνος; Βλέπεις ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις στο «κακό» και για πολλούς –ίσως αυτούς που λες και εσύ πως λένε ψέματα για να κρυφτούν- το κακό είναι υποκειμενικό. Αν δεχτούμε όμως ότι το κακό είναι αντικειμενικό και περιλαμβάνει όλες τις μορφές που ανέφερα παραπάνω, τότε ποιος είναι ο θαρραλέος ανάμεσα μας που θα κοιτάξει τον εαυτό του στο καθρέπτη και θα τον φτύσει; Πόσο καλύτερος θα ήταν ο εαυτός μας, αν όντως το κάναμε αυτό!

Link to comment
Διγέλαδος

Posted

Πρώτον, αυτά που γράφω, είναι βασικά αυτά που λέει ο συγγραφέας κι ακόμα τα επεξεργάζομαι ως το πόσο συμφωνώ. Προς το παρόν ας πούμε ότι συμφωνώ με αυτά που λέει, αν και δεν το έχω διαβάσει ολόκληρο. Συμφωνώ στο επίπεδο του ότι "το καλό δεν υπάρχει χωρίς το κακό" (ακόμα δεν ξέρω αν χρειάζεται να τα ξεχωρίζουμε)Αν διαβάσεις το βιβλίο - το προτείνω χωρίς δισταγμό αν και η μετάφραση δεν είναι τόσο καλή - θα δεις ότι δεν μιλάει ακριβώς για διαβαθμίσεις, αλλά για ελπίδα. Επίσης επικεντρώνεται στους πραγματικά "κακούς". Σε αυτούς που δεν είναι πίσω από κάποια κάγκελα, αλλά σε αυτούς που είναι έξω από τις φυλακές. Στους περισσότερους που γνώρισε μέσα στη φυλακή (βάλε και δολοφόνους μέσα) είδε μια ελπίδα. Για να αφήσανε τους εαυτούς τους να πιαστούν σημαίνει ότι είχαν κάποια αμφιβολία για τον εαυτό τους. Αν θέλεις μπορώ να μεταφέρω αυτά που γράφει στο βιβλίο. Πάντως το θέμα είναι με αυτούς που είναι έξω από τη φυλακή. Είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τίποτα δεν τους αγγίζει και δεν έχουν καταλάβει για πράγμα μιλάμε εμείς οι δυο. Στο wikipedia γράφει:According to Peck an evil person[2][3]:

 • Is consistently self deceiving, with the intent of avoiding guilt and maintaining a self image of perfection
 • Deceives others as a consequence of their own self deception
 • Projects his or her evils and sins onto very specific targets (scapegoats) while being apparently normal with everyone else ("their insensitivity toward him was selective" (Peck, 1983/1988[3], p105))
 • Commonly hates with the pretense of love, for the purposes of self deception as much as deception of others
 • Abuses political (emotional) power ("the imposition of one's will upon others by overt or covert coercion" (Peck, 1978/1992[2], p298))
 • Maintains a high level of respectability and lies incessantly in order to do so
 • Is consistent in his or her sins. Evil persons are characterized not so much by the magnitude of their sins, but by their consistency (of destructiveness)
 • Is unable to think from the viewpoint of their victim (scapegoat)
 • Has a covert intolerance to criticism and other forms of narcissistic injury

Πουθενά δεν είπα ότι πρέπει να φτύσεις αυτό που θα δεις στον καθρέφτη. Ίσα-ίσα, έγραψα "αποδοχή". Αυτό σημαίνει αγάπη και κατανοήση για αυτήν την πλευρά που έχω. Υπάρχει λόγος που την έχω και θα την φροντίσω όσο περισσότερο μπορώ.

Link to comment

Καταλαβαίνω το γενικό νόημα και ειδικά το κομμάτι της ελπίδας ή αλλιώς αυτογνωσίας. Πάντως ο ορισμός του «κακού» είναι όντως ευρύτατος και πάω στοίχημα ότι έστω και ένα κομμάτι του υπάρχει στον καθένα μας.

Link to comment
Διγέλαδος

Posted

Ακριβώς όλοι έχουμε αυτό το "κακό" μέσα μας. Αυτό προσπαθούσα να πω στο αρχικό post μέσω της παράθεσης. Το θέμα είναι πως το χειριζόμαστε μετά..

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..