Jump to content

    

A Hero's Journey, A Writer's Journey
(Νέο Μάθημα στην πλατφόρμα του SFF.gr!)
Έχει αναλυθεί πως, ως όντα ανθρώπινα, γράφουμε όλοι την ίδια ιστορία: ένα πρόσωπο ξεκινώντας από την κατάσταση άλφα οδεύει προς την κατάσταση βήτα, περνώντας μέσα από όσες δοκιμασίες μπορεί η πένα μας να υποστηρίξει. Μέσα από τα μαρτύρια και τις οδύνες του καταλήγει (πιθανώς) σε κάποια λύση, στην κάθαρση. Έχει επίσης ειπωθεί ότι κατά έναν τρόπο η δομή μιας ιστορίας βρίσκεται καταγεγραμμένη στο DNA μας. Γράφουμε ιστορίες κατά τον τρόπο του Αριστοτέλη, ή βαδίζοντας πάνω στις λειτουργίες του Propp, ή σύμφωνα με την πυραμίδα του Freytag, ή με τα αρχέτυπα που μελέτησε ο Campbell όχι επειδή μας δίδαξαν ότι έτσι πρέπει, αλλά γιατί εκεί μας οδηγεί η φυσική ροή της σκέψης μας. Σαν τις αρμονικές συγχορδίες. Μας φαίνεται σωστότερο, αρτιότερο, είμαστε προγραμματισμένοι να σκεφτόμαστε με ανάλογες δομές, είμαστε από τη γέννησή μας γαλουχημένοι με συγκεκριμένης φόρμας παραμύθια, ιστορίες, θεάματα. Πολλοί νέοι συγγραφείς, ή όχι και τόσο νέοι, απορρίπτουν την ιδέα της σχηματοποιημένης δομής ή της όποιας δομής και συχνά αποφεύγουν για παρόμοιους λόγους να παρακολουθήσουν κάποιο εργαστήρι δημιουργικής γραφής, καθώς θεωρούν ότι το γράψιμό τους ενδέχεται να εγκλωβιστεί σε περιοριστικές μανιέρες (καμιά φορά, ενοχλητικά αναγνωρίσιμες).
Είναι σημαντικό ωστόσο να καταλάβουμε ότι όλες αυτές οι σχηματοποιήσεις, οι ορισμοί, οι παραθέσεις, έγιναν αρχικά για να περιγράψουν τη δομή μίας ιστορίας και είναι το αποτέλεσμα συγκριτικής μελέτης πολλών και διαφορετικών έργων. Δεν φτιάχτηκαν για να μας πουν πώς σώνει και ντε πρέπει να γράφουμε. Καταλήξανε να αποτελούν δείκτες για το πώς πρέπει να γράφουμε, αλλά η αλήθεια είναι πως έτσι, ή περίπου έτσι, γράφουμε επειδή έτσι είμαστε φτιαγμένοι. Επειδή έτσι κατανοούμε, έτσι αποκωδικοποιούμε τον κόσμο και τα συμβάντα του. 
Στο νέο mini course που θα βρείτε στην πλατφόρμα του SFF.gr. (πατήστε ΕΔΩ για μετάβαση) θα ασχοληθούμε λίγο αναλυτικότερα με τη δουλειά που έκαναν πάνω στο ζήτημα ο συγγραφέας και μυθολόγος Joseph Campbell και ο σεναριογράφος μελετητής του Christopher Vogler, θα δούμε παραδείγματα, θα κάνουμε ασκήσεις και θα ακολουθήσουμε τους ήρωές μας στο ταξίδι τους προς τη λύτρωση. Το μάθημα θα παραμείνει ανοιχτό από 11/01/2022 μέχρι και 11/02/2022 και μπορείτε να εγγραφείτε και να το παρακολουθήσετε όπως και όποτε θέλετε.

    

Για την συνάντηση στις 12 Φεβρουαρίου 2022 έχει επιλεγεί το βιβλίο : "The Witcher: Η Τελευταία Ευχή, μια Περιπέτεια του Γητευτή", Andrzej Sapkowski   BookWalks #2 meeting   Το BookWalks είναι μια διαδικτυακή ομάδα ανάγνωσης speculative fiction. Αποτελεί μια ευκαιρία για όσους αγαπούν το Φανταστικό να σχολιάσουν βιβλία του αγαπημένου τους είδους, να ανταλλάξουν απόψεις και αναγνωστικές εμπειρίες.   Κάθε μήνα θα επιλέγεται ένα βιβλίο για σχολιασμό και οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.   Μετά τον σχολιασμό του επιλεγμένου βιβλίου, θα ακολουθεί ελεύθερη συζήτηση για τα βιβλία του Φανταστικού που διαβάζει ο καθένας εκείνη την περίοδο. Σκοπός είναι να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα διαφορετικά είδη και υποείδη του φανταστικού, με όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές φωνές.

    

Φίλες και φίλοι.
Ξεκινάμε αύριο το επόμενο μάθημά μας που αφορά στην πλοκή. Το μάθημα αποτελείται από δύο μέρη (PLOT1 και PLOT2), το πρώτο θα είναι διαθέσιμο εδώ από Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022 μέχρι και Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022, και το επόμενο θα ακολουθήσει εν ευθέτω χρόνο.
Το μάθημα εξετάζει διάφορα είδη πλοκής, κλασικά και μοντέρνα και αναλύει το διάγραμμα της Πυραμίδας του Freytag που αποτελεί βασικό εργαλείο περιγραφής της εξέλιξης μιας ιστορίας.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όσους βοήθησαν ως beta readers στο μάθημα αυτό, με την συμμετοχή και τις χρήσιμες παρατηρήσεις τους.

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..