Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 06/12/2020 in all areas

 1. 7 points

  until

  Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή το βράδυ λήγει η διορία για την ψηφοφορία του διαγωνισμού. Οπότε, οι συγγραφείς και όσοι θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία, να το έχουν στο νου τους, επειδή δεν έχει μείνει πολύς καιρός.
 2. 6 points

  until

  Πάμε λοιπόν... Στην δεύτερη θέση με βαθμολογία 95 βρίσκεται η Starbuck με το διήγημα Τα Αρχικά, Μια Ιστορία της Τελευταίας Πόλης. και στην πρώτη θέση με βαθμολογία 100 βρίσκεται o Γιώργος77 με το διήγημα Ντρόντεκ. Πολλά συγχαρητήρια στον νικητή @Γιώργος77 αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες για τις όμορφες ιστορίες που μας χάρισαν! Επίσης ευχαριστούμε πάρα πολύ όσους διάβασαν, σχολίασαν και ψήφισαν! Σας ευχαριστούμε όλους για τον χρόνο σας! Αύριο θα ακολουθήσουν και αναλυτικότερες βαθμολογίες. Καλή συνέχεια σε όλους και τα ξαναλέμε στον επόμενο Διαγωνισμό!
 3. 5 points
  Ένα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ντοκυμαντέρ για το καλύτερο(™) είδος sci-fi εκεί έξω.
 4. 5 points
  Από μιας απόψεως σήμερα μπορώ να πω ότι έγινα επαγγελματίας συγγραφέας μιας και πήρα τα πρώτα ,μου χρήματα από δικαιώματα.
 5. 5 points

  until

  Συγχαρητήρια Γιώργο για την πρωτιά! Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν! Συγχαρητήρια για το θέμα και τη διοργάνωση, γιατί χωρίς αυτά πολύ πιθανόν να μην υπήρχαν αυτά τα διηγήματα! Ένα μεγάααλο ευχαριστώ και πάλι που δεχτήκατε τη συμμετοχή μου! 😊 Ήδη τα σχόλιά σας με βοηθούν σχετικά με το πώς θα αναπτύξω την ιστορία μου, και αυτός ήταν ο σκοπός εξ' αρχής.
 6. 5 points

  until

  Μπράβο σε όλες και όλους, τόσο για τη συμμετοχή όσο και για τη διοργάνωση. Λίγα και καλά τα διηγήματα, ας ελπίσουμε την επόμενη φορά να μαζευτεί περισσότερος κόσμος. Να βρίσκουμε και το κουράγιο να γράφουμε, είναι μια κάποια εκτόνωση σ' αυτές τις στενόχωρες εποχές...
 7. 4 points
  Για να το δεχτούν οι εκδοτικοί οίκοι δεν πρέπει να έχει εκδοθεί σε οποιαδήποτε μορφή, οπότε αν το έχεις κάνει αυτοέκδοση δεν θα το δεχτούν. Το πρώτο που θα σου ζητήσουν είναι να κρατήσουν για διάστημα χρόνων τα πνευματικά δικαιώματα. Κάνε αυτοέκδοση όπου θες, αφότου πάρεις αρνητική απάντηση από τους οίκους. μέχρι τότε, μη διστάσεις να το στείλεις σε όσους οίκους (ακόμα και δέκα λίγοι είναι). στη χειρότερη να πάρεις δέκα αρνητικές απαντήσεις τέλος, ο όγκος του βιβλίου σου είναι πολύ μεγάλος. θα σε συμβούλευα να στείλεις μικρότερο, (αν και εγώ στο δικό μου δεν τα κατάφερα)
 8. 4 points
  Καβαλήσαμε τη μέση του έτους και πήραμε την κατηφόρα στην άλλη πλευρά. Τι γράψατε ως εδώ; Τι θα γράψετε; Πως τα πάτε με τους στόχους σας; Οι δικοί μου έχουν ως εξής: 1. Πολικός Σταθμός 44, μια γρήγορη περιπέτεια στον πολικό κύκλο, (50%) 2. Polar Station 44, η μετάφραση του από πάνω στα Αγγλικά, (50%) 3. Ένα αστυνομικό σε συνέχειες με την σκέψη να γίνει μια σειρά, (υπάρχει μια σκέψη για φαντασίας αντί αυτού) θα γίνει και φαντασίας ή οποία θα προηγηθεί , το αστυνομικό μετά (σχεδιάζεται το φαντασίας) 4. Μετάφραση του τρία στα Αγγλικά για δοκιμή στο Άμαζον.(ως άνω) 5. Ένα ιστορικό δοκίμιο πάνω σε καμπές όπου θα μπορούσε να είχε αλλάξει η ιστορία. - ολοκληρώθηκε 6. Ένα διήγημα φαντασίας - ολοκληρώθηκε 7. Έναν αριθμό ποιητικών έργων (γράφηκαν περισσότερα από ότι υπολόγιζα) 8. Μια συνεργασία με άλλους συγγραφείς σε μια ανθολογία. (καταπώς φαίνεται ακυρώθηκε) 9. Μετατροπή καταλλήλως στο Δάκρυ για να πάει στο Άμαζον θα γίνει δύο βιβλία και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα και μετά το φαντασίας που αναφέρθηκε στο 3. Το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε και μεταφράζεται στα Αγγλικά. Επιμελούμαι το δεύτερο. 10. Μετάφραση αυτού στα Αγγλικά (25%) 11. Συγγραφή ενός σεναρίου με δικαστική υπόθεση (30%) 12. Μετάφραση αυτού στα Αγγλικά (30%) 13. Μια μελέτη πάνω στον τύπο των ιδιωτικών συμφωνητικών - ολοκληρώθηκε 14. Ένα αστυνομικό διήγημα (ολοκληρώθηκε) 15. Νέα Προσθήκη:Επιμελούμαι ένα δράσης για να εκδοθεί στο smashwords τώρα το καλοκαίρι, Αυτά από εμένα, πως τα πάτε εσείς;
 9. 4 points
  Όνομα Συγγραφέα: Έλενα Στεργιοπούλου Είδος: Μείξη Fantasy / Fairy tales Βία; Λίγη Σεξ; Όχι Αριθμός Λέξεων: 3,847 (εξαιρούνται ο τίτλος, το ονοματεπώνυμο και η ημερομηνία στο τέλος) Αυτοτελής; Ναι Σχόλια: Για τον 52o Διαγωνισμό Διηγήματος με θέμα "Απαγόρευση" Αρχείο: Στίγματα - Έλενα Στεργιοπούλου.pdf
 10. 4 points

  until

  Όντως πολύ ωραίος διαγωνισμός κ ωραίο θέμα. Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να γράψω φλασάκι. Άντε, κ κάποιοι χρωστάτε σχόλια, νομίζω.
 11. 4 points

  until

  Μπράβο Γιώργο! Μπράβο σε όλους σας, μακάρι να είμαστε περισσότεροι την επόμενη φορά!
 12. 4 points

  until

  Συγχαρητήρια Γιώργο! Και συγχαρητήρια σε όλες τις συμμετοχές! (εγώ από μεριάς μου ευχαριστώ πολύ για το ασημένιο!) Στο πινάκλ συνεχίζω να χάνω ακάθεκτη αλλά έχω τριξει λίγο τα δόντια.
 13. 4 points

  until

  Στην τρίτη θέση με βαθμολογία 78 βρίσκεται η Lady Nina με το διήγημα Στίγματα. Δύο ακόμα ιστορίες μένουν που θα κονταροχτυπηθούν για το μεγάλο έπαθλο του επόμενου Έλληνα ή Ελληνίδας MasterSFFWriter. Τα ξαναλέμε σε λίγο...
 14. 4 points

  until

  Οι κάλπες έκλεισαν και επίσημα και οι ψήφοι μετρήθηκαν, οπότε έχουμε… Ανακοίνωση αποτελεσμάτων Επειδή ως γνωστόν είμαστε ανάποδοι άνθρωποι, ξεκινάμε από την τελευταία θέση και πάμε σιγά-σιγά προς την πρώτη. Έχουμε και λέμε: Εκτός κατάταξης και δυστυχώς με 0 βαθμούς (κατόπιν μηδενισμού της συμμετοχής του, αφού δεν ψήφισε), βρίσκεται ο 4_Aces με το διήγημα Vanishing Point. Στην τέταρτη θέση με βαθμολογία 74,5 βρίσκεται η Roubiliana με το διήγημα Σοκολατένια Ποτάμια. Συνεχίζουμε σε λίγο με τα υπόλοιπα αποτελέσματα, γιατί ακόμα τα μαγειρεύουμε, εεε... για να κρατήσουμε την αγωνία...
 15. 4 points

  until

  Σφυρίζω επισήμως τη λήξη και πάω να ανοίξω το ψυγείο τις κάλπες...
 16. 4 points
  Slaughte-House Five/Σφαγείο Νούμερο Πέντε (Εκδόσεις Κέδρος) Πριν περίπου δύο χρόνια διάβασα το The Cat's Cradle, που αποτέλεσε τον πρώτο μου Vonnegut. Μου άρεσε αρκετά, αλλά δεν με είχε ενθουσιάσει. Αυτό εδώ με ενθουσίασε. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, η "φωνή" του Vonnegut είναι πολύ δυνατή και δεν την μπερδεύεις με άλλου. Επίσης έχει πάρα πολύ πλάκα και ταυτόχρονα σου μαυρίζει την ψυχή. Πολλές φορές από την μία πρόταση στην άλλη. Λάτρεψα τον μη-γραμμικό τρόπο της αφήγησης. Χωρίς αυτόν το βιβλίο θα έχανε κάτι από την ταυτότητά του και την παιχνιδιάρικη διάθεσή του. Αν κάποιος τα έβαζε όλα σε μία σειρά και πάλι καλό θα ήταν το βιβλίο, αλλά πραγματικά αυτά τα μπρος-πίσω το απογείωσαν. Αυτό ήταν ένα πραγματικά καλό βιβλίο. Σίγουρα θα το ξαναδιαβάσω κάποια στιγμή και σίγουρα διαβάσω και άλλα βιβλία του Vonnegut.
 17. 4 points
  Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 88 ετών (γενν. 12/9/1931), ο σπουδαίος Άγγλος ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, Sir Ian Holm. Ο πιο εμβληματικός ρόλος θα έλεγε κανείς ότι ήταν αυτός του Bilbo Baggins στην τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ενώ το 1982 είχε και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, για την ταινία "Οι δρόμοι της φωτιάς". Συμμετείχε σε δεκάδες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες, καθώς επίσης και σε σειρές. Για παράδειγμα: The Fixer (1968), Oh! What a Lovely War (1969), Nicholas and Alexandra (1971), Mary, Queen of Scots (1971), Young Winston (1972), Juggernaut (1974), Robin and Marian (1976), Shout at the Devil (1976), March or Die (1977), Alien (1979), Chariots of Fire (1981), Time Bandits (1981), Brazil (1985), Wetherby (1985), Dance with a Stranger (1985), Another Woman (1988), Henry V (1989), Hamlet (1990), Kafka (1991), Naked Lunch (1991), Frankenstein (1994), The Madness of King George (1994), Big Night (1996), Loch Ness (1996), Night Falls on Manhattan (1996), The Fifth Element (1997), The Sweet Hereafter (1997), A Life Less Ordinary (1997), eXistenZ (1999), Bless the Child (2000), From Hell (2001), The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001), The Lord of the Rings: The Return of the King (2003), Garden State (2004), The Day After Tomorrow (2004), The Aviator (2004), Strangers with Candy (2005), Lord of War (2005), Ratatouille (2007), The Hobbit: An Unexpected Journey (2012), The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014) κ.α. RIP.
 18. 4 points

  until

  Ψήφισα. Συγχαρητήρια παιδιά για όλες τις συμμετοχές και καλή επιτυχία!
 19. 4 points

  until

  Τα κατάφερα! Τα κατάφερα! Τα κατάφερα; Εάν θεωρηθεί εντός συναγωνισμού (στις λέξεις τα κατάφερα, στον χρόνο δεν ξέρω) μπορείτε να βρείτε το διήγημά μου εδώ: Στίγματα Πάω να πέσω ξερή! Καλή εβδομάδα να έχουμε!
 20. 4 points

  until

  Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Σίγουρα θα το ανεβάσω το διήγημα. Φαίνεται ότι θα μαζευτεί αρκετά τελικά, ίσως και να καταφέρω να το φέρω εντός του ορίου των λέξεων. Έχω χρόνο μέχρι απόψε για να σας το επιβεβαιώσω;
 21. 4 points

  until

  Καλημέρες! Ένα heads up κι από εμένα! Κάνω πυρετωδώς διορθώσεις στο διήγημά μου και θα το ανεβάσω (εντός της ημέρας, καλώς εχόντων των πραγμάτων). Λόγω καθυστερημένου χρόνου υποβολής και λόγω μεγάλης έκτασης του διηγήματος, ίσως είναι πιο δίκαιο να το ανεβάσω εκτός συναγωνισμού. Μόνο σε περίπτωση που συμφωνήσετε όλοι (mods, διοργανωτές και, κυρίως, συμμετέχοντες) θα χαιρόμουν πολύ να παίξω μαζί σας! 😊 Εδίτιον το καλημεριστήριον.
 22. 4 points
  Από τη μια τσέπη μπαίνουν, από την άλλη βγαίνουν. Αλλά τι να τα κάνεις, μασούρι να τα κάνεις; 😛 Από Public, Φαρφουλά, Gutenberg, Πρωτοπορία και Πατάκη: 01. Ariel S. Winter - The Twenty-Year Death (Hard Case Crime). 10,99€ 02. Πατ Κονρόι - Ο μέγας Σαντίνι (Κέδρος). 12€ 03. Γουίλιαμ Μάξγουελ - Αντίο τώρα, τα λέμε αύριο (Gutenberg). 10,80€ 04. Γουίλιαμ Ντιν Χάουελς - Η άνοδος του Σάιλας Λάπαμ (Gutenberg). 17,10€ 05. Χένρι Φίλντινγκ - Η ιστορία του Τομ Τζόουνς Α+Β (Gutenberg). 13,50€ 06. Ζορζ Σιμενόν - Ο πάτος του μπουκαλιού (Άγρα). 11,70€ 07. Χένρι Κάτνερ - Ο φόνος της Έλινορ Πόουπ (Αλεξάνδρεια). 11,45€ 08. Χένρι Κάτνερ - Ο φόνος της Αν Έιβερι (Αλεξάνδρεια). 11,45€ 09. Κωνσταντίνος Ρωμοσιός - Το αστέρι στο στήθος (Άγρια Δύση). 13,36€ 10. Ρίτσαρντ Ρούσο - Το παιδί της πόρνης (Μεταίχμιο). Τσάμπα! 11. Ίαν Ριντ - Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος (Πατάκης). 10,98€ 12. Αντρέ Α. Μισό - Μεθόριος (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου). 15,26€ 13. Ντίον Μέγιερ - Δεκατρείς ώρες (Στερέωμα). 18,90€
 23. 3 points
  α) Το ψευδοαραβικό έπρεπε να 'ναι στους alpha-readers το Πάσχα. Χα. Ακόμα παλεύω το τρίτο από τα εννέα μέρη. Αλλάτουλάχιστον τσουλάει. β) Οι διορθώσεις στα Ξέφτια της Πλέξης μένουν στην αναμονή, για άλλη μια φορά γ) Η σπονδυλωτή αφήγηση τρόμου, στον πραγματικό κόσμο, στην Ελλάδα ανά τους αιώνες μπαίνει σε αναμονή, λόγω του ψευδοαραβικού. δ) Έναν Κόμπες ακόμα ή τους πρώτους τρεις από εκδότη, κανονικά και με τον νόμο, μεγάλος καημός, δεν ξέρω αν θα τον δούμε τελικά. ε) Δευτερεύοντα σε προτεραιότητα project μπαίνουν όχι σε αναμονή, αλλά σε πάγο κανονικό, λόγω του ψευδοαραβικού. Εν τω μεταξύ, έγραψα: α) ένα διήγημα για μια ανθολογία στην οποία με κάλεσαν. Αναμένουμε την ανακοίνωση της έκδοσης για να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες. β) ένα διήγημα για το writing callenge της Nyctophilia. Τίτλος "Για Δέσιμο". Βγήκε το e-book, δωρεάν, κατεβάζετε από εδώ. γ) ένα διήγημα τρόμου στα αγγλικά, τίτλος "Doctor's Orders". Δεν τα κατάφερε εκεί που το είχα στείλει. δ) ένα δεύτερο διήγημα στα αγγλικά, αυτή τη φορά dark fantasy, με τίτλο "Through lichen-ridden boulders". Ούτε αυτό τα κατάφερε. ε) και έγραψα και το Game Nostalgic.
 24. 3 points
  Κλισέ. Συνήθεια ή ανάγκη; Οι συγγραφείς πρέπει να αποφεύγουμε τα κλισέ. Οι καλλιτέχνες επίσης. Οι δημιουργοί γενικότερα. Ο δημιουργός πρέπει να επιδιώκει την πρωτοτυπία. Κανείς δεν θέλει να διαβάσει πράγματα που έχει διαβάσει σε εκατό άλλα βιβλία. Όσο καλά και αν τα γράψουμε. Ισχύει ωστόσο, επίσης, πως δεν υπάρχει πλέον παρθενογένεση στην τέχνη. Ή, αν υπάρχει, απαντάται σπάνια. Πότε λοιπόν έχουμε ένα κλισέ; Πότε πρέπει να αποφεύγουμε τα κλισέ; Είναι δυνατόν, είναι επιθυμητό, είναι απαραίτητο να τα αποφύγουμε; Κλισέ: ένα στερεοτυπικά επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Κάποιες φορές, κλισέ αποτελούν και οι στερεοτυπικές «πληρωμένες» ατάκες που ο αναγνώστης αισθάνεται ότι μαντεύει. Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε έναν ήρωα μπορεί επίσης να αποτελούν κλισέ. Συγκεκριμένου είδους ανατροπές που ο αναγνώστης μυρίζεται ότι έρχονται δυο με τρία κεφάλαια πριν εμφανιστούν. Παρακάτω παραθέτουμε 11 περιπτώσεις στερεοτυπικών μοτίβων που σίγουρα έχουμε συναντήσει ως αναγνώστες ή χρησιμοποιήσει ως συγγραφείς. 1. Το κλισέ της σταχτοπούτας. Όταν ο ήρωας ή η ηρωίδα ευνοείται από ένα ξαφνικό γύρισμα της τύχης που τον τινάζει από τα τάρταρα στους επτά ουρανούς. Το κλισέ της σταχτοπούτας αφορά επίσης στην ελάχιστη προσπάθεια από μέρους του ήρωα, προκειμένου να αποκτηθεί η συγκεκριμένη εύνοια. Δηλαδή η τύχη του δεν έρχεται τόσο ως ανταμοιβή, όσο ως συγκυρία. 2. Το κλισέ του ορφανού. Εδώ, ο ήρωας αγνοεί το παρελθόν του, ή έχει εσφαλμένη εντύπωση για αυτό. 3. Το κλισέ των μικρών χεριών που πρέπει να δουλεύουν, ενώ τα μεγάλα μάτια είναι στραμμένα αλλού. Μην γελάσετε, ο Τόλκιν το έγραψε αυτό. Ένας μικρός (κοντός, αδύναμος, όχι ευφυής, εν τέλει όχι σπουδαιοφανής ήρωας) σώζει τον κόσμο. Κάποιος που μπορεί να ήταν περίγελος στο χωριό, ο λιγότερο ικανός κυνηγός, ο λιγότερο γοητευτικός στις παρέες, ο πιο αδύναμος στη μονομαχία, βρίσκεται ξάφνου με τη μοίρα όλων στις πλάτες του. 4. Το κλισέ του αυστηρού πλην δίκαιου δασκάλου ή εκπαιδευτή ή συμβουλάτορα. Πρήζει τον μαθητή ή εκπαιδευόμενο ή νεοσύλλεκτο για το καλό του, αν και κατά βάθος τον σέβεται. Ή εξαναγκάζεται, στην πορεία της ιστορίας, να τον σεβαστεί. 5. Το κλισέ του πιστού και αφοσιωμένου φίλου/υπηρέτη. Ο ήρωας έχει κάποιον έμπιστο που σε κάθε περίπτωση του παραστέκεται. Μπορεί να είναι ο υπηρέτης του, σαν τον Σάντσο Πάντσα ή το Σαμ Γκάμγκη, μπορεί να είναι φίλος του, μπορεί να είναι συγγενής του. Είναι το πρόσωπο όπου ο ήρωας θα εμπιστευτεί όλα του τα μυστικά, είναι το πρόσωπο που θα μεσολαβήσει για να έρθει ο ήρωας σε επικοινωνία με την καλή του, είναι το πρόσωπο που θα θυσιάσει τον εαυτό του, ενδεχομένως, για χάρη της ευτυχίας του ήρωα ή της επιτυχίας της αποστολής. 6. Το κλισέ του μετανοημένου προδότη. Ναι, παντού υπάρχει. Ένας προδότης, ή πάντως παραδόπιστος τύπος που μπορεί να τα φέρει έτσι η τύχη ώστε να σώσει, τελικά, την κατάσταση. Μπορεί και άθελά του. 7. Το κλισέ του μοιραίου έρωτα. Μπορεί να πρόκειται για μία σχέση που ξεκινά σε κάποια βάση υπολογισμού, τουλάχιστον από το ένα μέλος. Και καταλήγει σε σφοδρό πάθος και πλήρη μεταστροφή του αμφιλεγόμενου προσώπου. Συνήθως σε αυτή την κατηγορία απαντώνται γυναικείοι χαρακτήρες που κάποιοι κακοί τις έχουν βάλει να ξελογιάσουν τον τίμιο ήρωα. Και κάπου στην πορεία, καταλήγουν οι ίδιες ξελογιασμένες. 8. Το κλισέ του σκληροπυρηνικού άντρα ή της σκληροπυρηνικής γυναίκας. Ο ήρωας που τα μπορεί όλα, ή που έχει υπερβολικά πολλά χαρίσματα και τίποτα δεν μπορεί να τον καταβάλει. Η αδάμαστη ηρωίδα που, συνήθως υπερβαίνοντας τις προκαταλήψεις της κοινωνίας όπου μεγάλωσε, καταφέρνει να φέρει εις πέρας την αποστολή πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Συνήθως οι σκληροί αυτοί χαρακτήρες γίνονται γοητευτικότεροι τις στιγμές που εκφράζεται η αδυναμία και η τρυφερότητά τους για ένα παιδί, έναν ηλικιωμένο, ένα ζώο, έναν εραστή/ ερωμένη. 9. Το κλισέ της αποκοπής. Όταν ένας ήρωας ή μία ηρωίδα αισθάνεται ότι χάνει οποιονδήποτε δεσμό με την παλιά του/της ζωή, είναι βέβαιο πως τον/ την περιμένει μία εξαιρετικής σημασίας αλλαγή ή μετάβαση. 10. Το κλισέ των χαμένων συγγενών. (Βλέπε επίσης: παρ. 2) Όταν ένας ήρωας αποκαλύπτεται πως είναι ο χαμένος γιος, αδελφός, εξάδελφος του εχθρού του (συχνά) ή του βασιλιά (ακόμη συχνότερα.) Εδώ υπάγονται και περιπτώσεις απαγορευμένων ερώτων μεταξύ συγγενών, πατροκτονιών, αδελφοκτονιών, εγκλημάτων γενικότερα που διαπράχθηκαν αγνοώντας την πραγματική ταυτότητα ενός ατόμου. 11. Το κλισέ του αμαρτωλού παρελθόντος. Ο ήρωας είναι μυστηριώδης, απροσπέλαστος, έχει γυρίσει τον κόσμο και έχει διαπράξει κάθε αμαρτία. Μπορεί να μην μάθουμε τι ακριβώς τον βαραίνει, μέχρι την εντυπωσιακή αποκάλυψη του τέλους. Μπορεί να μην έρθει ποτέ αυτή η αποκάλυψη και ο ήρωάς μας να παραμείνει μυστήριο (μέχρι το sequel τουλάχιστον). Ωστόσο, είτε μάθουμε το παρελθόν του είτε όχι, το βάρος των πεπραγμένων του τού χαρίζει μοναδική γοητεία. Θα παρατηρήσετε πως τα παραπάνω κλισέ είναι δυνατόν να απαντώνται ταυτόχρονα. Ένα χαμένο ορφανό που μεγάλωσε με το έλεος ή/ και τη χλεύη των συγχωριανών του, μπορεί να αποδειχτεί ξάφνου ο μοναδικός απόγονος της χαμένης γενιάς των βασιλιάδων και να υποχρεωθεί να σώσει τον κόσμο. Ένας φυγάς με βεβαρημένο παρελθόν μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά στοργικός πατέρας για κάποιο ανυπεράσπιστο παιδί. Ο ίδιος μπορεί λίγο αργότερα να παίξει το ρόλο του μετανοημένου προδότη, και ούτω καθ' εξής. Αν το ψάξουμε σε βάθος θα βρεθούμε αντιμέτωποι με άπειρες παραλλαγές αυτών στων στερεοτύπων. Υπάρχουν παντού, τα χρησιμοποιούμε όλοι, μοιάζουν συνυφασμένα με τον τρόπο που σκεφτόμαστε ή που δημιουργούμε. Αν το καλοσκεφτούμε, όλα αυτά τα στερεοτυπικά μοτίβα των οποίων την έκβαση μας είναι πλέον τόσο εύκολο να ανιχνεύσουμε, υπήρξαν κάποτε πρωτότυπες ιδέες. Ο Οιδίποδας πάλεψε να αποφύγει την επαλήθευση μιας προφητείας και, παλεύοντας, το μόνο που κατάφερε ήταν να την εκπληρώσει. Μπορεί τώρα να φαντάζει κλισέ, αλλά την εποχή του Σοφοκλή αυτού του είδους ο μηχανισμός λειτουργούσε. Όλα τα κλισέ υπήρξαν κάποτε πρωτότυπες ιδέες και μάλιστα τόσο καλές και αποτελεσματικές, ώστε οι μυθιστοριογράφοι και οι θεατρικοί συγγραφείς να επανέρχονται και να τις αναπλάθουν για αιώνες. Το ζητούμενο λοιπόν με τα κλισέ δεν είναι να τα αποφύγουμε, ή πάντως, τα κλισέ δεν απαγορεύονται δια ροπάλου. Τα κλισέ, αν και εφόσον λειτουργούν μέσα στην ιστορία μας και εξυπηρετούν την έκβασή της, πρέπει να δουλεύονται με μεγάλη προσοχή, όχι για να μην ανιχνευθούν, αλλά για να μην κουράσουν. Κάθε φορά που αισθάνεστε ότι είναι απαραίτητο να καταφύγετε σε ένα κλισέ προσπαθήστε να το επεξεργαστείτε με φρέσκια ματιά. Προσπαθήστε να παίξετε με τις γωνίες αφήγησης, προσπαθήστε να αλλάξετε τους ρόλους μέσα στην ιστορία σας. Αν, για παράδειγμα, ένας ήρωας ξεκινάει με τον υπηρέτη του για μία αποστολή, προσπαθήστε να παίξετε με τους ρόλους και τις λειτουργίες του κάθε ενός από τους χαρακτήρες. Δείτε αν ο πρωταγωνιστής μπορεί να λειτουργήσει ως υπηρέτης του υπηρέτη. Δείτε αν ο υπηρέτης μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα ως εκπαιδευτής του ήρωα. Δείτε αν, όχι ο ήρωας, αλλά ο υπηρέτης, μπορεί να αποδειχτεί τελικά ο χαμένος αδελφός του βασιλιά. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε το κάθε πρόσωπο και την κάθε λειτουργία ως ξεχωριστές ψηφίδες και δοκιμάστε να τις συνταιριάξετε με κάθε δυνατό συνδυασμό. Ας δούμε μερικά ακόμη παραδείγματα, βασισμένα στα κλισέ που ήδη αναφέραμε: 1. Το κλισέ της σταχτοπούτας. Ο ήρωας ευνοείται από ένα ξαφνικό γύρισμα της τύχης. Αλλά στο τέλος αποδεικνύεται πως η κατάσταση στην οποία καταλήγει είναι πολύ χειρότερη από την προηγούμενη ζωή του. Αν η Σταχτοπούτα παντρευόταν έναν τυραννικό πρίγκιπα, εκατό φορές πιο βάναυσο από τη μητριά της; Αν το παλικάρι που κερδίζει ένα ταξίδι, ή ένα μαγικό εισιτήριο, ή τις τρεις επιθυμίες του λυχναριού, βρίσκεται τελικά να αποτελεί πειραματόζωο κάποιου κακεντρεχούς επιστήμονα ή μάγου που «έστησε» επί σκοπού την ξαφνική εύνοια της τύχης; Οι περιπτώσεις είναι άπειρες. 2. Το κλισέ του ορφανού. Νομίζει πως είναι ορφανό, καθώς προχωράει η ιστορία είμαστε πεπεισμένοι πως όχι μονάχα δεν είναι, αλλά μάλλον κρατάει από σπουδαίο τζάκι. Τελικά αποδεικνύεται πως όσα πίστευε για τον εαυτό του, η αρχική του δηλαδή εντύπωση για τη ζωή του, ήταν εντελώς αληθής και η πλάνη ήταν απλώς η ενδιάμεση ελπίδα. Το ορφανό επιστρέφει στην πρώτερή του ορφάνια. 3. Το κλισέ του «μικρού» ήρωα. Μπορεί να μην τα καταφέρει και μάλιστα για τους υπαρκτούς λόγους που φάνταζαν αποτρεπτικοί από μιας αρχής. Είναι πολύ κοντός, πολύ ανώριμος, πολύ αδέξιος, πολύ αδύναμος. Δεν τα κατάφερε να ανεβεί στο Βουνό του Χαμού. 4. Το κλισέ του αυστηρού δάσκαλου. Μπορεί να πρόκειται για έναν αφάνταστα κομπλεξικό γαλονά ή ξερόλα που όχι μονάχα να μην σεβαστεί ποτέ τον μαθητή ή εκπαιδευόμενο, αλλά να τον βλάψει επί σκοπού. 5. Το κλισέ του υπηρέτη ή του αφοσιωμένου φίλου. Εδώ, όπως ήδη είπαμε, μπορείτε να παίξετε με εναλλαγή των ρόλων ή της δυναμικής μεταξύ των προσώπων. 6. Το κλισέ του μετανοημένου προδότη. Δεν μετανιώνει αληθινά. Ή δεν ήταν ποτέ αληθινός προδότης. Ή παραμένει προδότης. Ή, σώσει δεν σώσει την κατάσταση, ο σκοπός του αποδεικνύεται εντελώς διαφορετικός από αυτόν που υποθέταμε, είτε όταν τον θεωρούσαμε προδότη, είτε όταν τον θεωρούσαμε μετανοημένο προδότη. 7. Μοιραίος έρωτας. Εντάξει, είναι κάπως παλιομοδίτικο. Καλύτερα να επιλέξετε κάποιου άλλου είδους παγίδα για τον ήρωά σας. 8. Σκληρός άντρας/ σκληρή γυναίκα. Αν μπορείτε να τους αποφύγετε είναι καλό, γιατί και οι δύο έχουν έναν χαρακτήρα υπερβολικό. Αν πρέπει οπωσδήποτε να εισάγετε έναν τόσο σκληροτράχηλο τύπο στην ιστορία σας φροντίστε να επιδεικνύετε με μέτρο την υπεροχή του, ή τη σκληρότητά του, ή το δυναμισμό του. Φροντίστε να κάνει λάθη και οι όποιες αδυναμίες του να μην επικεντρώνονται σε ένα μόνο πρόσωπο ή ζώο ή πάθος. 9. Το κλισέ της αποκοπής. Δεν είναι απαραίτητο να χάνει ο ήρωας ή η ηρωίδα την παλιά του ζωή προκειμένου να πραγματωθεί μία μετάβαση. Προσπαθήστε να δείτε αν μπορείτε να το κάνετε χωρίς καμία απολύτως αποσύνδεση. Εξωθείστε τον ήρωα ή την ηρωίδα σας να εγκαταλείψει τα εγκόσμια χωρίς να τον έχει εγκαταλείψει προηγουμένως το έτερον ήμισυ, για παράδειγμα. 10. Χαμένοι συγγενείς. Μην το χρησιμοποιήσετε αν μπορείτε να το αποφύγετε. Αν όχι, φροντίστε ο αναγνώστης να διαισθανθεί ότι ο ήρωάς σας είναι γιος του βασιλιά, αλλά να αποδειχτεί στο τέλος γιος του παραγιού του βασιλιά, για παράδειγμα. Χρησιμοποιήστε το κλισέ δηλαδή και πρωτοτυπήστε "αποπροσανατολίζοντας" ελαφρώς τον αναγνώστη. 11. Αμαρτωλό παρελθόν. Δοκιμάστε να δείτε αν ο ήρωάς σας, σκοτεινός, μυστηριώδης, μπορεί να σταθεί ως ένας ασήμαντος και κοινός άνθρωπος που «πουλάει» σκόπιμα προς τα έξω μία διαφορετική εικόνα. Αν και, κατά τη γνώμη μου, το αμαρτωλό παρελθόν είναι ένα μοτίβο με ανεξάντλητο δυναμικό. Ένας εύστροφος συγγραφέας μπορεί να πρωτοτυπήσει χρησιμοποιώντας αυτούσιο το συγκεκριμένο κλισέ. Τα παραδείγματα αυτά δεν καλύπτουν ούτε κατά προσέγγιση τις πιθανές περιπτώσεις. Στόχο έχουν να αποτελέσουν ένα ερέθισμα, ώστε να αρχίσει ο νους να πειραματίζεται με λιγότερο γνωστά μονοπάτια. Προσωπικά, έχω χρησιμοποιήσει άπειρα κλισέ στις ιστορίες μου και πιστεύω πως είναι πραγματικά δύσκολο να τα αποφύγει κάποιος ολοκληρωτικά. Κάποια από αυτά τα μοτίβα μπορεί μάλιστα να γίνουν πολύ χρήσιμα εργαλεία στα χέρια μας, συνιστά δε πρόκληση να μπορέσουμε να χειριστούμε τα γνωστά στερεότυπα με άγνωστο τρόπο.
 25. 3 points
  Καλησπέρα Βιβή, ήταν ωραίο το παραμύθι σου, παρά τις αποκρουστικές σε μας πρωταγωνίστριές του. Τεχνικά είναι άρτιο, μια μικρή ένσταση έχω μόνο με τα ονόματα: μού φαίνονται πολύ λόγια και βαραίνουν κάπως το κείμενο. Εγώ δεν λυπήθηκα τόσο με το μελαγχολικό τέλος. Δείχνει ότι η ζωή είναι μια φορά γλυκιά και δέκα φορές σκληρή για αυτά τα πλάσματα. Μια ιστορία για παιδιά που δεν είναι πολύ μικρά, ούτε ιδιαίτερα αθώα. Κι ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι μια κατσαρίδα πρωταγωνιστεί σε ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την καφκική Μεταμόρφωση. Μήπως αυτά τα έντομα έχουν πολλά πράγματα να μας διδάξουν; Τα λέμε στον επόμενο διαγωνισμό!
 26. 3 points
  1. Στην αναμονή. 2. Αυτό πήγε καλά, έχω ήδη γράψει δώδεκα. 3. Αυτό τσουλάει, είμαι στα δύο, αλλά περιμένω περισσότερα. 4. Προς το παρόν έχω πάρει τα @@ μου.
 27. 3 points
  Βρισκόμαστε σε έναν μελλοντικό, δυστοπικό κόσμο. Η νεαρή Ρέιτσελ επιβιώνει ως ρακοσυλλέκτρια σε μια πόλη την οποία έχουν καταστρέψει η ξηρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι ένοπλες συγκρούσεις. Η πόλη είναι γεμάτη από τα πειράματα που άφησε πίσω της η Εταιρεία, μια επιχείρηση βιοτεχνολογίας η οποία, κατά τα φαινόμενα, έχει πλέον διαλυθεί. Υπάρχει επίσης μια γιγαντιαία ιπτάμενη αρκούδα με επιθετικές διαθέσεις. Ώσπου κάποια μέρα η Ρέιτσελ εντοπίζει τον Μπορν, τον μαζεύει και αποφασίζει να τον κρατήσει. Ο Μπορν δεν είναι παρά μια μικρή πράσινη μάζα. Είναι άραγε φυτό ή ζώο; Αναδίδει πάντως μια παράξενη γοητεία. Και καθώς ωριμάζει, σωματικά και πνευματικά, ο Μπορν αρχίζει όχι μόνο να απειλεί την ισορροπία δυνάμεων στην πόλη, αλλά και να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του καταφυγίου που η Ρέιτσελ μοιράζεται με έναν συνεργάτη της. Όπως όλα δείχνουν, η Εταιρεία ίσως και να μην είναι πραγματικά νεκρή ενώ, την ίδια στιγμή, εμφανίζονται συνεχώς καινούργιοι εχθροί. Η αλλαγή του Μπορν αποκαλύπτει στη Ρέιτσελ την ουσία της εύθραυστης ζωής της. Η συνέχεια αποδεικνύεται απρόβλεπτη. Και τίποτα δεν θα παραμείνει το ίδιο. Τίτλος: Μπορν (Borne) Συγγραφέας: Jeff VanderMeer Εκδόσεις: Καστανιώτη Μεταφραστής: Χριστόδουλος Λιθαρής Σελίδες: 416 Τιμή: 18-10%=16,20€ Είδος: Επιστημονική φαντασία
 28. 3 points
  Μετά από έξι μήνες, έχω να πω τα εξής: 1. Χαχαχααα... Μέχρι το καλοκαίρι είπα... Ποιανού έτους; 2. Μάλλον θα πάει για του χρόνου. 3. Έγραψα ένα διήγημα (για το Game Nostalgic) κι ένα που δεν το μετράω (το φλασάκι της καραντίνας). Θέλω να γράψω άλλο ένα.
 29. 3 points

  until

  Τα πρώτα exit poll τα έχουμε παίδες, αλλά περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα και το κλείσιμο των κάλπεων στις 23.59, όπου θα έχουμε και την ενσωμάτωση από όλη την επικράτεια. Μέχρι τότε ο ενημερωτικός μαραθώνιος συνεχίζεται! (Εντωμεταξύ πάω να φτιάξω πανακότες για τη λιγούρα...😁 ) Stay tuned και τέτοια!
 30. 3 points

  until

  ιδέα: Πάτε σε ένα φυτώριο ή και σε ένα μικρότερο «άνθη-φυτά», διαλέγετε ένα με συμπαθητικούς ανθρώπους που αγαπάνε τα φυτά, οι υπόλοιποι είναι απλά σπαστικοί, διαλέγετε καλλωπιστικά, μυρωδικά, αναρριχώμενα ή και βρώσιμα (ακόμα προλαβαίνετε γι' αυτά τα τελευταία) που σας γυαλίζουν το μάτι, διαλέγετε γλαστρούλες που σας αρέσουν, προμηθεύεστε χαλίκι για τον πάτο και ένα απλό φυτόχωμα, κάνετε τις μεταφυτεύσεις σας και τοποθετείτε τις γλάστρες στις κατάλληλες, για τα φυτά πρώτα και έπειτα για σας, θέσεις. Παίρνετε ένα ψεκαστήρι (σαν αυτό στα κομμωτήρια), το γεμίζετε με νερό και μια κουταλίτσα πράσινο τριμμένο σαπούνι (εγώ βάζω και λίγο οινόπνευμα) και ψεκάζετε κάθε δεύτερη εβδομάδα ή όποτε κριθεί απαραίτητο. Συμβουλεύεστε τα μυστικά του κήπου και είστε έτοιμοι, εσείς και το μπαλκόνι σας! Γιέιιι! Υ.Γ. Τα μυρωδικά είναι must γιατί μπαίνουν από την γλάστρα κατευθείαν στο φαγητό! Αυτά! Καλή τύχη! Τώρα πρέπει να κάνω αυτό που πρέπει 😛
 31. 3 points

  until

  Σήμερα είναι η τελευταία μέρα ψηφοφορίας. Αν κάποιος θέλει μικρή παράταση ας το πει έγκαιρα. @Γιώργος77 @Starbuck και @4_Aces περιμένουμε τις ψήφους σας.
 32. 3 points
  Anthony Horowitz - Η ποινή είναι θάνατος (The Sentence is Death). Εκδόσεις Διόπτρα. Σελίδες: 384, Τιμή: 15,50-10%=13,95€ Τι κάνεις εδώ; Είναι κάπως αργά... Αυτές ήταν οι τελευταίες καταγεγραμμένες λέξεις του διάσημου δικηγόρου διαζυγίων Ρίτσαρντ Πράις, ο οποίος χτυπήθηκε μέχρι θανάτου στο σπίτι του με ένα μπουκάλι κρασί, ένα Chateau Lafite του 1982, αξίας δύο χιλιάδων λιρών για να είμαστε ακριβείς. Παράξενο, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν έπινε. Γιατί όμως αυτό το μπουκάλι; Γιατί αυτές οι λέξεις; Τι νόημα είχε ο τριψήφιος αριθμός που έγραψε στον τοίχο ο δολοφόνος; Και το σημαντικότερο: Ποιος από όλους τους εχθρούς του τον σκότωσε; Η αστυνομία βρίσκεται σε αδιέξοδο, γι’ αυτό καλεί τον ιδιωτικό ερευνητή Ντάνιελ Χόθορν και τον βοηθό του, τον συγγραφέα Άντονι, ο οποίος έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά καλός στην εξιχνίαση φόνων. Μόλις ο Χόθορν αναλαμβάνει την υπόθεση, διαφαίνεται ότι και ο ίδιος έχει μυστικά να κρύψει. Και ενώ ο επιφυλακτικός μας αφηγητής εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην έρευνα, αντιλαμβάνεται ότι κάποια μυστικά πρέπει να αποκαλυφθούν... Ακόμα κι αν γι’ αυτά η ποινή είναι θάνατος. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ T. M. Logan - Οι διακοπές (The Holiday). Εκδόσεις Διόπτρα. Σελίδες: 536, Τιμή: 16,60-10%=14,94€ Η Κέιτ περίμενε πως οι διακοπές αυτές θα ήταν τέλειες, ακριβώς όπως τις ονειρευόταν. Ο ιδανικός τρόπος για να γιορτάσει τα τεσσαρακοστά γενέθλιά της. Τέσσερις κολλητές, οι τρεις από αυτές μαζί με τους άνδρες και τα παιδιά τους, σε μια πολυτελή βίλα, κάτω από τον εκτυφλωτικό ήλιο της γαλλικής υπαίθρου. Όμως, ο παράδεισος κρύβει παγίδες. Η Κέιτ υποψιάζεται πως ο άνδρας της την απατά με μια από τις κολλητές της. Καθώς πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην αλήθεια μέσα στην αδυσώπητη ζέστη της Μεσογείου, συνειδητοποιεί ότι διακυβεύονται πολύ περισσότερα από όσα φανταζόταν. Γιατί κάποιος στη βίλα μπορεί μέχρι και να σκοτώσει για να κρατήσει κρυφό ένα ένοχο μυστικό. Εσύ με ποιους θα πας διακοπές το καλοκαίρι; ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Gabriel Bergmoser - Θηράματα (The Hunted). Εκδόσεις Bell. Σελίδες: 304, Τιμή: 15,50-10%=13,95€ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙΣ, ΠΟΥΘΕΝΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ Ο Φρανκ είναι ο ιδιοκτήτης ενός σταθμού εξυπηρέτησης αυτοκινήτων σ’ έναν αυτοκινητόδρομο με λίγη κίνηση, που το μόνο που θέλει είναι μια ήσυχη ζωή. Φιλοξενεί την εγγονή του, που την έστειλαν εκεί οι γονείς της επειδή είχε θέματα συμπεριφοράς, αλλά δε μιλούν πολύ. Όταν μια άσχημα τραυματισμένη νεαρή γυναίκα φτάνει στο σταθμό, με κάμποσα αυτοκίνητα να την καταδιώκουν, ο Φρανκ και λίγοι ανύποπτοι πελάτες βρίσκονται άθελά τους μπλεγμένοι σ’ ένα κυνηγητό ζωής και θανάτου. Όμως ποιοι είναι αυτοί οι άντρες και αυτές οι γυναίκες που δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχουν εκδίκηση; Τι είναι αυτό που ζητούν; Εκτός από το να μην αφήσουν πίσω τους επιζώντες… Τοποθετημένο σε έναν μοναχικό αυτοκινητόδρομο, βαθιά στις απέραντες άνυδρες εκτάσεις της Αυστραλίας, το Θηράματα είναι ένα καταιγιστικό, γεμάτο αδρεναλίνη μυθιστόρημα, διαφορετικό από οτιδήποτε έχετε διαβάσει ως τώρα. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Thornton Wilder - Καμπάλα (The Cabala). Εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Σελίδες: 200, Τιμή: 12,72-10%=11,45€ Το πρώτο αυτό μυθιστόρημα του Θόρντον Γουάιλντερ τον καθιέρωσε ως έναν από τους δεξιοτέχνες στιλίστες της γενιάς του (για να επισκιαστεί στη συνέχεια από την επιτυχία και το βραβείο Πούλιτζερ που γνώρισε "Το μυστικό της γέφυρας"). Παρά το φόβο που έτρεφε μήπως τα μυθιστορήματά του κριθούν "ωραία αλλά άχρηστα", η κομψότητα της γραφής του καλύπτει μια πιο στιβαρή πρόθεση: όπως έγραψε αργότερα ο ίδιος, "στο πρώτο μου μυθιστόρημα άρχισα να σκέφτομαι πως η αγάπη αρκεί για να μας συμφιλιώσει με τη δυσκολία της ζωής". Μέσα στα ετοιμόρροπα σαλόνια και τις βίλες της Ρώμης του 1926, ένας νεαρός καλλιεργημένος Αμερικανός συναντά μια ελίτ σε παρακμή: διανοούμενους και αριστοκράτες, νοσταλγούς ενός κόσμου που ψυχορραγεί. Είναι τα μέλη της Καμπάλα, μιας αινιγματικής συντροφιάς στην οποία προσελκύεται ένα διάστημα για να γευτεί τις τελευταίες αναλαμπές της δόξας τους. Άλλοτε χρισμένος αγγελιαφόρος, ως νέος Ερμής, κι άλλοτε μαριονέτα στα χέρια αυτού του παρακμιακού πανθέου, περιγράφει τα πρόσωπά του με όλες τους τις ιδιοτροπίες -ισχυρά όσο και ευάλωτα, δραματικά όσο και γελοία- ενώ διαπιστώνει με δέος πως οι αρχαίοι θεοί του Παλαιού Κόσμου επιβιώνουν και ανθίστανται στην αναπότρεπτη έλευση του Νέου. Ο ίδιος, παιδί του Νέου Κόσμου, βιώνει αυτή την εμπειρία σαν μια μυητική διαδικασία ενηλικίωσης. Ωστόσο ο Ερμής, ο αγγελιαφόρος των θεών, είναι επίσης ψυχοπομπός, πράγμα που μετατρέπει αυτό το βιβλίο στο ρέκβιεμ ενός κόσμου που δεν έμελλε να επιβιώσει του Μεγάλου Πολέμου. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Hermann Ungar - Οι ακρωτηριασμένοι (Die Verstümmelten). Εκδόσεις Ροές. Σελίδες: 256, Τιμή: 14,84-10%=13,36€ Ο υπάλληλος τραπέζης Φραντς Πόλτσερ, παγιδευμένος σε έναν ψυχρό εργασιακό κόσμο, έχει παραδοθεί στη μοιρολατρία και, ουσιαστικά, φυτοζωεί σε μια αέναα επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα. Το μόνο που τον συγκροτεί και τον συγκρατεί στη ζωή είναι η ακούραστη επιδίωξη της τάξης και της ασφάλειας, ως προστασίας από ένα εχθρικό και απρόβλεπτο, όπως το αντιλαμβάνεται, περιβάλλον. Εκείνο που του επιτρέπει να αντέχει τον αβάσταχτο βίο είναι η προβλεψιμότητα της κάθε ημέρας. Ο κόσμος είναι ο πιο άσπονδος εχθρός του. Ο φόβος απέναντι σε κάθε αλλαγή τον ρίχνει στην αγκαλιά της σπιτονοικοκυράς του, της Κλάρας Πόργκες, μιας μαραμένης χήρας, η οποία ξέρει να εκμεταλλεύεται τις φοβίες του και τον εξουσιάζει πλήρως, μέχρι του σημείου της σεξουαλικής κακοποίησης. Πυροδοτείται τότε μια λαίλαπα από γεγονότα, ένα κουβάρι από αδιέξοδα, θρησκευτικό φανατισμό, φιλαργυρία και βίαιη σεξουαλικότητα, που απειλεί να αφανίσει στο πέρασμά της όχι μόνο την τάξη αλλά και όλα τα πρόσωπα του μυθιστορήματος. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Joseph Roth - Ο Τσίπερ και ο πατέρας του (Zipper und sein Vater). Εκδόσεις Ροές. Σελίδες: 232, Τιμή: 14,84-10%=13,36€ Ο Άρνολντ Τσίπερ, ο φορτωμένος με ελπίδες γιος, επιστρέφει στην πατρίδα μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, νιώθει ωστόσο άπατρις. Κάθεται σε καφενεία, ψάχνει ματαίως να βρει κάποιο νόημα σε μια μόνιμη δουλειά γραφείου ή ένα νέο ξεκίνημα... Είναι ο "νεαρός άντρας της γενιάς τού [Α΄ Παγκοσμίου] πολέμου", η παραδειγματική μορφή μιας απογοητευμένης και αποδεκατισμένης γενιάς. Και ο πατέρας του, ο γερο-Τσίπερ, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της προηγούμενης γενιάς, που ξόδεψε μεγάλο μέρος της ενέργειάς της για να αναρριχηθεί από τη θέση του προλετάριου σε εκείνη του (μικρο)αστού. Ως προάγγελος των μεγάλων μυθιστορημάτων του Ροτ, όπως το "Εμβατήριο Ραντέτσκυ", με το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσεται στην ίδια ενότητα, το έργο αυτό προϊδεάζει τον αναγνώστη για την εξέχουσα τέχνη του συγγραφέα να πλάθει χαρακτήρες που εκφράζουν μια ολόκληρη εποχή, η οποία τοποθετείται χρονικά πριν και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 33. 3 points
  Από Public, Πρωτοπορία, Αλφειό και Βιβλιοθήκη για Όλους: 1. Ross Macdonald - The Three Roads (Vintage Crime). 15,98€ 2. Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες - Τραγούδια για την πυρκαγιά (Ίκαρος). 13,95€ 3. Μιχάλης Μακρόπουλος - Η θάλασσα (Κίχλη). 9€ 4. Ε. Λ. Ντόκτοροου - Το βιβλίο του Ντάνιελ (Πόλις). 9€ 5. Κιμ Στάνλεϊ Ρόμπινσον - Lucky Strike (Εκδόσεις των Συναδέλφων). 5€ 6. Μπονάσο/Μπαρντίνι/Ρεστρέπο - Επιχείρηση Πρίγκιπας (Εκδόσεις των Συναδέλφων). 10€ 7. Αντρέας Λάτσκο - Οι άνθρωποι στον πόλεμο (Αργώ). 8€ 8. Τέρι Σάουθερν/Μέισον Χόφενμπεργκ - Κάντυ (Μεντζάκης). 7€ 9. Κάριλ Τσέσμαν - Άπαντα (Βιβλιοθήκη για Όλους). 10€
 34. 3 points

  until

  Τον Ιούλιο έχει δηλώσεις εισοδήματος (σιγά μη δεν πάρουν παράταση), ΑΠΔ για το δώρο του Πασχα (αυτό έχει ήδη παράταση), ΦΠΑ (αυτό είναι στην ώρα του) και ό,τι άλλο κατέβει στο υπουργείο με τις καταστάσεις αυτές. Ε και; Δεν θα γράψουμε; Μη γένοιτο! Δηλώνω συμμετοχή με μια αποστολή χαμένη στην αρκτική και μια ομάδα ηρώων να καταδιώκονται από κάθε τι που μπορεί να εξαπολυθεί εναντίον τους στην Έρεμορ, και αν προκύψει και τίποτα άλλο δεν θα του πούμε όχι!
 35. 3 points

  until

  Νομίζω πως εγώ είμαι αυτή που πρέπει να σας ευχαριστήσει! 😊 @South of Heaven, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το θέμα που έδωσες. Ήρθε κι έδεσε με μια ιδέα που είχα στο μυαλό μου, και μου δόθηκε το κίνητρο για να στρωθώ να τη γράψω. Και φυσικά για να επανέλθω στους διαγωνισμούς του φόρουμ μετά από τόσα χρόνια απουσίας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης θα ήθελα να δώσω σε όλους σας, που δεχτήκατε τη συμμετοχή μου έστω και τόσο αργά! Καλή μας ανάγνωση!
 36. 3 points

  until

  Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σου @Lady Nina και συγχαρητήρια για την υπερπροσπάθεια να φέρεις την ιστορία στο όριο των λέξεων! Θυμάμαι σε παλιότερο διαγωνισμό που έπρεπε να κόψω 200 λέξεις και είχα ιδρώσει. 5 συμμετοχάρες λοιπόν. Ψηφίζουμε ως τις 21 Ιουνίου στις 23:59. Καλή ανάγνωση!
 37. 3 points

  until

  Καλά πάει, καλά πάει, καλά πάει, κοντεύωωωωω... (Μπορεί να μην προλάβω μέχρι τις δώδεκααααα ) Αλλά είναι σίγουρα μέσα στο όριο!!
 38. 3 points

  until

  @Lady Nina go for it, το 'χεις!👍 Σύντομα θα ανεβάσω και 'γω τα σχόλιά μου για όλες τις ιστορίες.
 39. 3 points

  until

  Γεια σου, Lady. Να το ανεβάσεις οπωσδήποτε το διήγημά σου, αλλά είναι μεγαλύτερο του προβλεπομένου θα ήταν πιο σωστό να μην συμμετέχει. Αν μπορείς να το φέρεις στα μέτρα του διαγωνισμού, θα ήταν πολύ ωραίο να είχαμε και η δική σου συμμετοχή. Για τα διαδικαστικά, τώρα. Επειδή πλησιάζει και ο καιρός που τελειώνει ο διαγωνισμός και θα πρέπει να ψηφίσουμε, τις ψήφους τις στέλνετε στον @South of Heaven και σε μένα.
 40. 3 points
  Πώς είναι να σου στερούν το «είναι», προτού καν αρχίσεις να αντιλαµβάνεσαι τι εστί αυτό το «είναι»; Να είσαι ένας άνθρωπος χωρίς αυτογνωσία ή συναισθήµατα, ούτε καν όνοµα, ένα άβουλο εργαλείο στις υπηρεσίες του εκάστοτε «χρήστη», που ζεις για να υπακούς τυφλά κάθε εντολή του, αναλύοντας και καταστέλλοντας «εγκληµατίες» µε αφύσικες δυνάµεις, σε έναν κόσµο που συζεί µε αυτές πάνω από έναν αιώνα; Αυτές είναι οι µονάδες ελέγχου, ιδιοκτησία µιας µυστηριώδους οργάνωσης, γνωστής ως Κόκκινοι Αφυπνιστές – οι µόνοι που µπορούν να τις διατάξουν και οι µόνοι στους οποίους υπακούουν. Αποστολή τους, η καταστολή ενός αφύσικου φαινοµένου αγνώστου προελεύσεως, που άλλαξε τον κόσµο ξεφεύγοντας γρήγορα από τον έλεγχο. Άνθρωποι, φαινοµενικά ίδιοι µε εµάς, ανακάλυψαν σαν από ένστικτο, πως µπορούσαν να επικαλεστούν απόκοσµες δυνάµεις, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία τούς έλεγχαν αντί να τις ελέγχουν, οδηγώντας τους σε παράνοµες και πολλές φορές βίαιες πράξεις που τα µοντέρνα µας όπλα αδυνατούσαν να καταστείλουν. Και µέσα σε όλα αυτά -σαν να µην τον αφορούν- ένας επικηρυγµένος από τους Κόκκινους, γνωστός ως στόχος 53, «απαγάγει», νικώντας δύο από τους καλύτερους Αφυπνιστές, µία µονάδα ελέγχου, µε γνώµονα όµως πως υπακούει µόνο στους Κόκκινους – κάτι που αυτός δεν είναι. Πώς κατάφερε να την πάρει και γιατί; Τι σκοπεύει να κάνει µε κάτι απόλυτα άχρηστο σε αυτόν και που εξαρχής δεν θα έπρεπε καν να τον ακολουθεί; Βιογραφικό Συγγραφέα O Μίχος Π. Isamu γεννήθηκε το 1982 στη Μεγάρχη, ένα χωριό των Τρικάλων Θεσσαλίας, και είναι ο µεσαίος γιος µιας τρίτεκνης οικογένειας. Έζησε στη Γερµανία ως τα τέλη της Β’ Δηµοτικού, όπου και επέστρεψε µε την οικογένειά του στην Ελλάδα. Έκτοτε διαµένει στην πόλη των Τρικάλων. Κατέχει πτυχίο ηλεκτρονικού και έχει περάσει από διάφορα επαγγέλµατα, µε το τωρινό του να είναι ιδιωτικός υπάλληλος. Την αγάπη για τη φαντασία, επιστηµονική και µη, την ανέπτυξε στα µέσα γυµνασίου, χάρη σε έναν καλό του φίλο, που τον «σύστησε» στον κόσµο του βιβλίου, και από τότε ξεκίνησε να γράφει και τις δικές του µικρές ιστορίες. Το ψευδώνυµό του, «Isamu», είναι εµπνευσµένο από τον ήρωα µιας µικρής, ηµιτελούς ιστορίας του και σηµαίνει θάρρος – µια υπενθύµιση για κάτι που του έλειπε καθ’ όλη τη διάρκεια των νεανικών του χρόνων.
 41. 2 points
  Έχω δει κάποιες σειρές επιστημονικής φαντασίας που πραγματεύονται το ταξίδι στο χρόνο, αλλά, για κάποιο λόγο ποτέ δεν ασχολήθηκα με την σειρά Dark, το trailer δεν μου έκανε εξαρχής κάποιο "κλικ" ίσως γιατί περίμενα να δω σε αυτό έντονα στοιχεία sci-fi, το στοιχείο του μυστήριου είναι αυτό που επικρατεί. Διάβασα πολύ καλά σχόλια στο διαδίκτυο αλλά και εδώ στο φόρουμ και είπα να κάτσω να την παρακολουθήσω. Τελείωσα την πρώτη σεζόν, ποιες είναι οι εντυπώσεις μου; Σίγουρα θετικές, εξαιρετικές ερμηνείες, τρομερή η ομοιότητα μεταξύ των χαρακτήρων του παρόντος και του παρελθόντος, περίπλοκες προσωπικές σχέσεις, σκοτεινή ιστορία, πολύ έντονο το στοιχείο του μυστηρίου και το στοιχείο επ. φαντασίας είναι παρόν, απλά, μέχρι να αποκαλυφθεί θα πρέπει ίσως να δείτε περίπου τα 2/3 του πρώτου κύκλου της σειράς. Η σειρά, σίγουρα δεν είναι η πιο εύκολη στο να την κατανοήσει κάποιος και ο λόγος είναι -κατά την γνώμη μου- ότι έχει πολλούς χαρακτήρες-ονόματα και επίσης, πολύ συχνά από το παρόν πετάγεται στο παρελθόν και το αντίστροφο και όλο αυτό δημιουργεί κάποια σύγχυση. Προσωπικά, όταν τελείωσα την πρώτη σεζόν, είδα στο youtube μία επεξήγηση της πρώτης σεζόν για να ξεκαθαρίσω τα οικογενειακά δέντρα των χαρακτήρων ή οτιδήποτε άλλο μου διέφυγε. Αν είναι κάποιος λάτρης της επιστημονικής φαντασίας αλλά και του μυστηρίου σίγουρα αξίζει να την παρακολουθήσει.
 42. 2 points
  Αφού είδα ολόκληρο τον τρίτο κύκλο, ξαναείδα μερικά σημεία από τα επεισόδια των δύο προηγούμενων κύκλων και κανα- δυο επεξηγηματικά βιντεάκια στο you tube , μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι το Dark είναι μία από τι καλύτερες σειρές, όχι μόνο επιστημονικής φαντασίας, αλλά γενικώς, που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Οι όποιες επιφυλάξεις είχα για το τέλος αυτής της σειράς ήταν αδικαιολόγητες. Τα πάντα δένουν, (σχεδόν) τα πάντα εξηγούνται και το τέλος είναι γλυκόπικρο αλλά και αισιόδοξο ταυτόχρονα. Ξαναβλέπεται άνετα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο επεισόδιο μονορούφι!!!
 43. 2 points

  until

  Από Τίνα και Τάνια θα προτιμούσα το δεύτερο.
 44. 2 points
  Η έφηβη Νιμούε και ο μισθοφόρος Αρθούρος προσπαθούν να βρουν τον Μέρλιν για να του παραδώσουν ένα αρχαίο σπαθί. Μια πρωτότυπη εκδοχή του Αρθουριανού θρύλου. Δημιουργοί: 👈 Frank Miller | Tom Wheeler (μη διαθέσιμη φωτογραφία) Ηθοποιοί: Sebastian Armesto 👉 Shalom Brune-Franklin 👉 Emily Coates 👉 Δείτε όλους τους ηθοποιούς που συμμετέχουν εδώ.
 45. 2 points

  until

  Ένα τεταρτάκι ακόμα και πάμε με λίγη μουσική αγωνίας... (Καλή τύχη στο πινάκλ @Starbuck, τίναξε την μπάνκα στον αέρα)
 46. 2 points
  Γεια χαρά Γιώργο και μπράβο για την ιστορία σου! Ορίστε τα σχόλιά μου: Γενική εντύπωση: Αυτή η ιστορία μου άρεσε πάρα πολύ. Η παιδική φιλία / παρέα, οι παιδικές περιπέτειες και γενικότερα οι ιστορίες με τσακαλοπαρέες ή μοναχικούς πιτσιρικάδες μου αρέσουν πολύ (γι’ αυτό λατρέυω και το It του King). Τέτοιες ιστορίες είναι που μας κρατάνε νέους εσωτερικά. (Καλά και εξωτερικά νέα παιδιά είμαστε ακόμα, δεν λέω😁). Πλοκή: Μου κράτησε το ενδιαφέρον απ’ την αρχή ως το τέλος. Επηρεάστηκα μάλλον από το γενικότερο σέτινγκ αλλά έτσι κι αλλιώς η ιστορία περιγράφει κάτι με το οποίο μπορεί ο καθένας να συσχετίσει έστω και λίγο κάποια προσωπική του εμπειρία. Σε όλους μας ως παιδιά έχει απαγορευτεί λίγο-πολύ η πρόσβαση σε κάποιο μέρος (αποθηκάκι, δασάκι, νεκροταφείο τη νύχτα (λέμε τώρα), υπόγειο, εγκαταλειμμένο οικόπεδο, η ταράτσα του σχολείου (πωπω τι θυμήθηκα), κτλ), και όλοι μας λίγο-πολύ ξεραμε κάποιον Σαλίβερο. Αυτό από μόνο του έκανε την πλοκή πολύ οικία. Η σχέση της μάνας με το παιδί είναι ενδιαφέρουσα, αλλά ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον έχει η σχέση των δύο “φίλων”. Οι δοσοληψίες τους και η “ανάγκη” που έχει ο ένας τον άλλον. Δεν πολυκατάλαβα, να πω την αλήθεια, τον ρόλο που είχε το αποθηκάκι και γιατί ήταν κλειδωμένο αλλά το θέμα είναι η απαγόρευση της πρόσβασης στα κόμικ και της γνώσης που αυτά προσφέρουν, οπότε όλα καλά. Κοσμοπλασία: Το απλό και νοσταλγικό σκηνικό λειτούργησε πολύ καλά για εμένα. Με πήγε πίσω σε μαθητικά χρόνια και αυτό ήταν το ζητούμενο πιστεύω. Το υπερφυσικό κομμάτι και η σύνδεση μέσω των κόμικ επίσης θεωρώ πως ήταν πολύ πετυχημένο. Γλώσσα: Πιστεύω πως η γλώσσα ήταν το δυνατότερο χαρακτηριστικό της ιστορίας σου. Όλα ήταν πετυχημένα (πλοκή, εικόνες, ιδέες), αλλά η μεταφορά τους στο χαρτί και η αφήγηση ήταν το δυνατό σημείο. Έξυπνη χρήση της γλώσσας και εκφράσεις που πετυχαίνουν να περάσουν την εντύπωση ότι την αφήγηση πραγματικά κάνει κάποιο παιδί της ηλικίας του πρωταγωνιστή. Τα μόνα, πολύ μικρά λάθη που παρατήρησα είναι πως σε κάποιο σημείο αλλάζεις τον χρόνο σε κάποια ρήματα και πως σε κάποιο άλλο σημείο βάζεις μαζί συνεχόμενα ερωτηματικό και θαυμαστικό, για έμφαση, κάτι που νομίζω δεν είναι σωστό. Αλλά αυτά είναι απλά πταίσματα μπροστά στο όλο πάρα πολύ καλό σύνολο. Χαρακτήρες: Η πετυχημένη και ολόσωστη γραφή, η σωστά δοσμένη οπτική γωνία και η άμεση γλώσσα κάνουν τον κύριο χαρακτήρα ολοζώντανο. Μπράβο για την πολύ καλή ιστορία και καλή επιτυχία!
 47. 2 points
  Ναι, έγινε, και σχολίασα κιόλας, όπως είπε κι ο Δημήτρης. Δεν ήταν καθόλου άσχημο, λίγο άρρωστο πότε πότε, δυστυχώς, αλλά είχε πάρα πολύ ωραίο τέλος!
 48. 2 points

  until

  Αν δεν έχεις καθόλου λέξεις ναι είναι τόσες. Μη φοβάσαι, εδώ είμαστε να σου κάνουμε παρέα!
 49. 2 points

  until

 50. 2 points

  until

  Εγώ λέω να σας κάνω (να μου κάνετε) παρέα από τις 21 του μηνός, για να παρηγορηθώ που θα έχω γυρίσει από τα μέρη της Ιουλίας. Κλασικά, ή διορθώσεις Κοχύλι ή κανένα διήγημα, καλοκαιριάτικα.
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
 • Newsletter

  Want to keep up to date with all our latest news and information? (STRONGLY RECOMMENDED)

  Sign Up
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..