Jump to content

Ray Bradbury, αρθρο στα ΝΕΑ


Isamu Dyson
 Share

Recommended Posts

Το αρθρο εδω.

«Εχουμε υπερβολικά πολλά κινητά τηλέφωνα. Πάρα πολύ Ιντερνετ. Πρέπει να απελευθερωθούμε απ΄ αυτές τις μηχανές. Εχουν γίνει πια υπερβολικά πολλές», λέει ο Ρέυ Μπράντμπερυ, ο οποίος γιόρτασε την Κυριακή τα 90ά γενέθλιά του.

O συγγραφέας του «Φαρενάιτ 451» δεν μπορεί επ΄ ουδενί να θεωρηθεί νοσταλγός «του παλιού καλού καιρού»- που στις περισσότερες περιπτώσεις άλλωστε υπήρξε μόνο στο μυαλό αυτών που τον επικαλούνται. Στα βιβλία του έχει φανταστεί, δεκαετίες πριν υπάρξουν, την τηλεόραση με επίπεδη οθόνη, το γουόκμαν, το bluetooth, τις τηλεοπτικές εκπομπές ριάλιτι. Ετσι, όταν ο Μπράντμπερυ μιλάει για το μέλλον, αξίζει να τον ακούει κανείς, αφού το μέλλον γι΄ αυτόν... έχει ήδη υπάρξει. Εχει ήδη περιγράψει την επιφάνεια του πλανήτη Αρη και έχει εξηγήσει, στο «Φαρενάιτ 451» (η θερμοκρασία στην οποία καίγεται το χαρτί), πως «δεν είναι ανάγκη να κάψει κανείς τα βιβλία για να καταστρέψει έναν πολιτισμό. Αρκεί να κάνει τον κόσμο να πάψει να διαβάζει». Κάτι που φαίνεται ότι αρχίζει να συμβαίνει...

 

Ο Μπράντμπερυ στηλιτεύει τα «ηλεκτρονικά αναγνωστήρια» τύπου Κindle και iΡad. «Τελευταία με πλησίασαν τρεις φορές εταιρείες τεχνολογίας που ήθελαν να βάλουν τα βιβλία μου στα ηλεκτρονικά αναγνωστήριά τους. Αυτούς της Υahoo τους έστειλα στον διάολο», λέει. Εκείνος έγραψε για το μέλλον μας σε μια παλιά γραφομηχανή και υπερηφανεύεται ότι ουδέποτε υποτάχθηκε στον νεωτερισμό του ηλεκτρονικού υπολογιστή. «Οι γονείς μου μού χάρισαν μια γραφομηχανή όταν ήμουν δύο ετών για να γράφω παίζοντας: από εκείνη τη στιγμή δεν χρειάστηκα τίποτε άλλο», του αρέσει να επαναλαμβάνει. Και δεν μπορεί να καταλάβει τη γοητεία της «κουβεντούλας» στο Ιντερνετ. «Γιατί τόση προσπάθεια για να φλυαρήσεις μ΄ έναν κρετίνο, με τον οποίο δεν θα ήξερες τι να κάνεις αν ήταν στο σπίτι σου;», είχε αναρωτηθεί.

 

Για τον συγγραφέα των «Χρονικών του Αρη» (1950), το μέλλον είναι... ο Αρης. Οχι το iΡhone 5, ένα ταχύτερο Βlackberry, το ΡlayStation 4 ή μια τηλεόραση με πάχος πιστωτικής κάρτας, αλλά η εξερεύνηση του Διαστήματος και η επέκταση των συνόρων του ανθρώπου. «Ο Ομπάμα θα έπρεπε να ανακοινώσει την επιστροφή μας στη Σελήνη», λέει ο συγγραφέας. «Πρέπει να πάμε στη Σελήνη και να προετοιμαστούμε για να πραγματοποιήσουμε από εκεί μια αποστολή στον Αρη. Και μόλις φτάσουμε στον Αρη, να δημιουργήσουμε μια αποικία. Οταν το κάνουμε, θα γίνουμε αθάνατοι». «Ο Αρης είναι το μέλλον, είναι ένα αντίδοτο στον πόλεμο», είχε πει παλιότερα. Εχει μιλήσει «με τα παιδιά της ΝΑSΑ» και η αποστολή στον Αρη θα απαιτήσει 25 με 30 χρόνια. Και το κόστος της μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες. «Εμείς οι Αμερικάνοι είμαστε εδώ επειδή ο Κολόμβος ανακάλυψε αυτή την ήπειρο», επιμένει. «Πρέπει να συνεχίσουμε την αποστολή του, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακαλύψουμε μιαν άλλη άγνωστη Γη».

Edited by Isamu Dyson
Link to comment
Share on other sites

Καυστικός ο Ρέυ Μπράντμπερυ, αλλά έχει το δίκιο του. Ευχαριστώ για την ανάρτηση! thmbup.gif

Edited by Διγέλαδος
Link to comment
Share on other sites

Απολύτως ειλικρινής ο παπα-Bradbury, αλλά συνάμα μεγάλος οραματιστής.

Στον Άρη, αδέλφια, στον Άρη! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..