Jump to content

Καλύτερα παιδικά/νεανικά μυθιστορήματα


distaros
 Share

Recommended Posts

Μετακόμιση, ψάξιμο στην παλιά μου βιβλιοθήκη, σκονισμένοι θυσαυροί κι εκπλήξεις...

Συγκίνηση, αναμνήσεις - κάθομαι και τα διαβάζω ξανά (φυσικά)!

Συνειδητοποιώ λοιπόν πόσο πολύ επηρρέασαν τις μετέπειτα επιλογές μου τα βιβλία που διάβαζα στην (τρυφερή?) ηλικία των 6 με 14 χρονών.

 

 

Hobbit: Το μονοπάτι που με οδήγησε στο fantasy, το διάβασα 5η δημοτικού, και από τότε συντροφεύει σταθερά τη βιβλιοθήκη μου.

 

Τα 5 λαγωνικά: Αγαπάμε όλες τις σειρές της Enid Blyton, αλλά η συγκεκριμένη νομίζω πως ήταν η πιο τζερτζελέδικη.

 

Οι πειρατές της Καμινάδας: Ίσως το πιο πολύχρωμο παραμύθι που έχει γράψει ο Τριβιζάς.

 

Οι περιπέτειες του μικρού Νικόλα: Διαβάζεται με άνεση ακόμα και 10 χρόνια μετά...

 

Στη χώρα των Μαμούθ/Το τέλος των τεράτων: Απίστευτα δημιουργήματα ητς Κίρα Σίνου. Κόσμοι που μάγευαν το μυαλό μας και ασταμάτητη δράση...

 

Το νησί με τα ζωντανά απολιθώματα / Η παγίδα: Ο Αντρέας Κέδρος σε μια (αξιοπρεπή) προσπάθεια να αντιγράψει την παραπάνω ;)

 

Ο πλανήτης των χριστουγεννιάτικων δέντρων / Παραμύθια από το τηλέφωνο / Η τούρτα στον ουρανό / Μια φροά κι έναν καιρό ο βαρώνος λαμπέρτο: Με εξαιρετική πλοκή και χιούμορ, ο Ροντάρι περνάει μια σειρά από μηνύματα των οποίων την αξία άργησα πολύ να αναγνωρίσω...

 

...θα προσθέσω και άλλα

Edited by distaros
Link to comment
Share on other sites

1)Η μάγισσα Σουμουτού και οι Δράκοντες της Λίτσας Ψαράκη (και τα 3 βιβλία, τα είχα διαβάσει στο Δημοτικό)

2)Τα μαγικά μαξιλάρια του Τριβιζά

3)Ταξίδι στο Κέντρο της Γης του Βερν (δεν είναι τόσο παιδικό ή νεανικό, αλλά το διάβασα στο δημοτικό, ή καλύτερα η μαμά μου το διάβασε :tease:)

4)Τα τέκνα του Πλοιάρχου Γκράντ (το ίδιο με το από πάνω)

5)Όλα της Μαίρη Πόππινς (το ίδιο με τα από πάνω)

6)Με οικογένεια (το ίδιο)

 

Γενικά η μητέρα μου διάβαζε πολλά βιβλία στην αδερφή μου και σε μένα όταν ήμασταν μικροί, μετά τα πήρα και τα ξαναδιάβασα μόνος μου.

Link to comment
Share on other sites

Το χόμπιτ και το η χώρα των μαμούθ τα είχα διαβάσει και εγώ μικρότερος. Καλά με το Χόμπιτ είχα φάει γερό κόλημμα. Νομίζω πως δεν μπορούμε να παραλύψουμε τον θρυλικό "Χάρι Πότερ" του οποίου τα βιβλία έχω διαβάσει όλα. Ο μικρός νικόλας΄είναι άλλη ιστορία, ήταν τα πρώτα μου βιβλία μαζί με τον ΄γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Επιπλέον, ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία είναι ¨Η Ματίλντα".

Link to comment
Share on other sites

Μικρός, δηλαδή μέχρι πριν 4-5 χρόνια, διάβαζα:

 

*R. L. Stevenson - Το νησί των θησαυρών

 

*Mark Twain - Οι περιπέτειες του Χακ Φιν

 

*Mark Twain - Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ

 

*Πολλά και διάφορα του Ιουλίου Βερν.

 

*Αλέξανδρος Δουμάς - Οι τρεις σωματοφύλακες

 

*Luis Pergaud - Ο πόλεμος των κουμπιών

 

*Διάφορα βιβλία της σειράς των εκδόσεων Ψυχογιός: Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και οι τρεις ντετέκτιβ...

 

* J. K. Rowling - Χάρυ Πότερ

 

*Tolkien - Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών

 

*Πολλά βιβλία της Enid Blayton(Οι μυστικοί 7, Τα πέντε λαγωνικά, κ.α.)

 

*Erik L' Homme - Το βιβλίο των άστρων(τριλογία από τις εκδόσεις Ερευνητές)

 

*Η σειρά ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, των εκδόσεων Ερευνητές.

 

*Owen Colfer - Άρτεμης Φάουλ

 

*Anthony Horrowitz - Τα βιβλία με τις περιπέτειες του Άλεξ Ράιντερ.

 

Πρέπει να είναι και άλλα, θα επανέλθω δριμύτερος...

Link to comment
Share on other sites

*Διάφορα βιβλία της σειράς των εκδόσεων Ψυχογιός: Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και οι τρεις ντετέκτιβ...

 

*Erik L' Homme - Το βιβλίο των άστρων(τριλογία από τις εκδόσεις Ερευνητές)

 

Πως τα ξέχασα αυτά; Και πιάνουν και τόσο χώρο στη βιβλιοθήκη μου και τα βλέπω καθημερινά. :tease:

Link to comment
Share on other sites

Michael Ende, Ο Τζιμ Κνοπφ και ο μηχανοδηγός Λουκάς. Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer o πρωτότυπος τίτλος στα γερμανικά. Το είχα λατρέψει μικρός, αυτό και τη συνέχειά του Jim Knopf und die Wilde 13. Θα τα πρότεινα σε κάθε παιδί.

Link to comment
Share on other sites

Μυστικοί Εφτά για πάντα!!! Το πρώτο βιβλίο έβερ που διάβασα ήταν το Σώστε τον Σκάμπερ Μυστικοί Εφτά.

 

Δεν ξεχνώ με τίποτα Μάγκα, Τα μυστικά του Βάλτου, Ο θησαυρός της Βαγίας, Το Καπλάνι της Βιτρίνας, Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου, Ματίλντα. Σίγουρα ξεχνώ ένα τσουβάλι άλλα. :Ρ Θα τα θυμηθώ, όμως, και θα τα παραθέσω. :)

Link to comment
Share on other sites

Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου

 

Άλλο ένα που διάβασα κάπου στο δημοτικό αλλά δεν μου άφησε ωραία συναισθήματα για να το θυμάμαι. :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ διάβαζα τους Μυστικούς Εφτά όταν ήμουν μικρός. Μου άρεσε πολύ αυτή η σειρά.

Στα καλύτερα νεανικά τοποθετώ τα Χρονικά της Νάρνια, ολόκληρη την εφταλογία. Αν και τα διάβασα αφότου μεγάλωσα (καλά, μια κουβέντα είναι αυτή) τα λάτρεψα. Μακάρι να τα είχα διαβάσει σε μικρότερη ηλικία.

Link to comment
Share on other sites

Ένα άλλο που τώρα θυμήθηκα είναι "Οι Φρουροί" του Φιλ Μπλακ. Μου το έκανε δώρο ένας θείος όταν πήγαινα δημοτικό, πολύ ωραίο βιβλίο.

Link to comment
Share on other sites

Τον καιρό που ήμουνα μικρή ήταν συνηθισμένο να θεωρούνται παιδικά βιβλία αυτά που είχαν για ήρωες παιδιά. Έτσι θυμάμαι πολλά βιβλία όπως το "Χωρίς Οικογένεια" ή το "Δαβίδ Κόπερφιλντ" που στην πραγματικότητα δεν ήταν και τόσο παιδικά λόγω του θλιβερού τους περιβάλλοντος και των δραμάτων που ζούσαν οι μικροί τους πρωταγωνιστές. Βιβλία όπως Χόμπιτ κλπ δεν κυκλοφορούσαν ακόμη τότε.

 

Όταν 'έβγαλα την υποχρέωση' -κοινώς έκανα τη χάρη σε γονείς, παππούδες και θείους να τα διαβάσω αυτά και κλάψω αρκετά πάνω από τις σελίδες τους- ανακάλυψα ότι υπήρχαν και πιο ευχάριστα 'παιδικά' βιβλία, όπως πολλά από τα βιβλία της Enid Blyton, όπου τα παιδιά περνάνε πολύ καλύτερα και είναι τόσο πιο ευχάριστο να τα διαβάζεις.

 

Η χαρά μου ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν ανακάλυψα τα βιβλία του Βερν, ίσως όχι ακριβώς παιδικά, αλλά σίγουρα τα καλύτερά μου. Άνετα μπορώ να πω ότι Το ταξίδι στο Κέντρο της Γης και το Μυστηριώδες Νησί ήταν τα σούπερ αγαπημένα μου.

Link to comment
Share on other sites

Jules Verne και Enid Blyton ήταν και για εμένα αγαπημένοι συγγραφείς κατά τα νενανικά μου χρόνια, όπως, επίσης, τότε ξεκίνησα τα περισσότερα βιβλία των Εκδόσεων Ωρόρα.

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται 5 λαγωνικά και Μυστικοί 7 καθώς και ο πολυαγαπημένος Μικρός πρίγκηπας.

Link to comment
Share on other sites

Καλά, είμαι η μόνη που δεν είχε καμία σχέση με μυστικούς εφτά, μυστικούς πέντε, Ένιντ Μπλάιτον, Πολυάννες και τέτοια; Εγώ Ζώρζ Σαρή, Άλκη Ζέη, "Τα ξύλινα σπαθιά" του Παντελή Καλιότσου (must για όλα τα παιδιά), από Πηνελόπη Δέλτα τον "Τρελαντώνη" και το "Παραμύθι χωρίς όνομα", Μικρό Νικόλα, Ιούλιο Βερν κλασικά, τα παραμύθια του Ροντάρι και κάτι άλλα σκόρπια.

Link to comment
Share on other sites

Μα, κανείς δεν διάβαζε τη σειρά του Σεντ Κλαιρ; Πάλι της Μπλάιτον. Εντάξει κι εγώ διάβαζα Μυστικούς 7 και 5 Λαγωνικά. Δε μου έχει μείνει κανένα, αυτά τα ανταλλάσσαμε μεταξύ μας τα παιδιά οπότε κάπου στην πορεία εξαφανίστηκαν. Αλλά τα Σεντ Κλαιρ ήταν τα αγαπημένα μου και τα ξαναδιάβασα και πρόσφατα. Θυμάμαι που προσπαθούσα να πείσω τους γονείς μου να με στείλουν εσωτερική σε κολέγιο στην Αγγλία (ανωμαλίες λέμε)friends.gif

Link to comment
Share on other sites

Μυστικοί 7 και 5 Λαγωνικά for ever (εστω κι αν δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούσα να τα ξαναδιαβάσω. Έχουν περάσει τόσα χρόνια...):thmbup:

Επίσης Ιούλιος Βερν (ειδικά οι 20000 λεύγες)

Νάρνια (αν και το διάβασα ενήλικος)

και

 

Χάρι Πότερ (για να κάνω τη... Χάρη στην Eroviana xaxaxa):tease:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Πολύ όμορφο topic αυτό πραγματικά, ζηλεύω που δεν το άνοιξα εγώ. Φυσικά δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες όσον αφορά τον Μικρό Νικόλα, την Enid Blyton και τον Βερν. Από τον πρώτο έχω χάσει δυστυχώς τους πέντε μικρούς τόμους που κυκλοφορούσαν παλαιότερα και τώρα θα πρέπει να τους ξαναπάρω. Οι σειρές της Blyton όλες πολύ καλές, αλλά ξεχωρίζω τα Πέντε Λαγωνικά. Αρχετυπική φιγούρα ο Θεόφιλος Γκούνης, ο ανόητος αστυνομικός που ήθελε να πάρει προαγωγή. Τα ίδια πάνω- κάτω και για τον Βερν, το πολύ έξι μ' εφτά βιβλία του να μην μου άρεσαν. Σκοπεύω κάποια στιγμή να πιάσω την Κίρα Σίνου και την Narnia, κάτι που σαφώς θα ήθελα να το είχα κάνει μικρότερος. Όμως δεν μπορεί και να τα' χει κανείς όλα δικά του, σωστά; Απ' όλα τα άλλα που αναφέρατε, τα περισσότερα δεν τα ξέρω καν.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Πίπη Φακιδομύτη. Το είχα διαβάσει άπειρες φορές. Το είχα μάθει απ' έξω. Νομίζω ότι είναι το πρώτο βιβλίο που διάβασα μόνη μου και πολλά χρόνια αργότερα έγινε και το πρώτο βιβλίο που διάβασα στα σουηδικά.

 

Κατά τα άλλα ήμουν μονίμως με ένα βιβλίο στο χέρι, και διάβαζα τα πάντα. Όχι Νηστικοί Εφτά και τέτοια, όμως, δεν έτυχε. Βερν, Καλιότσος που αναφέρθηκε, Σίνου, κάτι άλλους που δε θυμάμαι, επίσης πολύ με άρεζε ένα που λεγότανε "Οι περιπέτειες του μικρού Λια", δε θυμάμαι συγγραφέα. Το γνωρίζει κανείς; Είχε κυκλοφορήσει στα σέβεντις.

 

 

Link to comment
Share on other sites

*Διάφορα βιβλία της σειράς των εκδόσεων Ψυχογιός: Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και οι τρεις ντετέκτιβ...

 

Πω.... τι μου θύμησες τώρα......:thmbup:

 

Ακόμα θυμάμαι "Το Μυστικό του Πύργου της Φρίκης" και το πόσο ήθελα να το παίξω και γω ντεντεκτιβ.... :devil2:

 

κατά τα άλλα, θυμάμαι χαρακτηριστικά, "Το καλοκαίρι με το δελφίνι" που το λες και ψιλο-φάντασυ, "Το Μαύρο Μαργαριτάρι" και το "Μυστικό του Κοχυλιου" (ή κάπως έτσι)

 

Αργότερα ήρθε ο Ιούλιος Βέρν με την Σφίγγα των Πάγων.... και η Πηνελόπη Δέλτα με τα Μυστιά του Βάλτου, και το καπλάνι της Βιτρίνας της Άλκη Ζέη....

 

και όταν πια μεγάλωσα (λέμε τώρα) έφτασε και ο Χάρρυ Πόττερ με συνοδεία τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και τον Χόμπιτ.

 

Τελευταία κατάφερα να διαβάσω τον Μικρό Πρίγκιπα (ναι, νωρίς νωρίς τον θυμηθηκα) και θέλω καποια στιγμή να ξεκινήσω και την Νάρνια.... (να δω πότε....)

 

ένα είναι σίγουρο, όταν κατέβαινα στην πόλη με την μαμά μου (μετά τα 10 μου νομιζω) δεν υπήρχε περίπτωση να μην την πρίξω για βιβλίο.....

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον,ειπα στο τοπικ του Βερν οτι ηταν ισως ο πιο αγαπημενος μου συγγραφεας τοτε με τη Μυστηριωδη Νησο να ξεχωριζει αλλα και τα Ο Πυργος των Καρπαθιων,Ταξιδι στο κεντρο της Γης(που με εκανε να αγαπησω την εννοια του επιστημονα),Πειρατες του Αιγαιου(γιατι ειχε πειρατες και Ελλαδα).Και μιας που ειπα πειρατες φυσικα απο τα καλυτερα βιβλια ηταν και Το νησι των πειρατωνΚομης Μοντεχρηστος αν και σε παιδικη εκδοση μου εδωσε την ιδεα τι ειναι ενα καλο βιβλιο.

Παιδικα αστυνομικα(Πεντε φιλοι,Πεντε Λαγωνικα,Πεντε μπατζανακια κτλ) ειχα διαβασει αρκετα και εχω αφησει ακομη στη βιβλιοθηκη μου μερικα καθως δεν τα θεωρω χαζοχαρουμενα παιδιαστικα.Το κακο ειναι οτι εχω ξεχασει σχεδον τα παντα απο αυτα!

Ακομη πιο παλια διαβαζα αρκετα παραμυθια.Συγκεκριμενα καποια παραμυθια τα ειχαμε παει στο χωριο(ακομη εκει ειναι) και τα διαβαζα ξανα τα καλοκαιρια.Ισως τα μονα βιβλια που ξαναδιαβαζα!

Ειχα διαβασει και μερικα..χμ...κοριτσιστικα ας πουμε.Βλεπετε ημουν στο ιδιο δωματιο με την αδερφη μου κι οταν δεν ειχα τι να διαβασω επαιρνα τα βιβλια της.Αλλα δεν θα επεκταθω σε αυτα.:blush:

Edited by heiron
Link to comment
Share on other sites

Δεν είχε κανείς σας στην βιβλιοθήκη του τον "Μικρό Λόρδο"; ["Little Lord Fauntleroy" του Frances Hodgson Burnett].

Μελό και κλισεδούρα (σήμερα) αλλά από τα αγαπημένα νεανικά μου αναγνώσματα.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Απο οσα διαβασα μικρη 3 εχουν μεινει ζωντανα -και οπως τωρα δεν αφηνα βιβλιο για βιβλιο. Το πρωτο ειναι το ημερολογιο ενος παλιοπαιδου η πρωτη φορα που καταλαβα ποσο αστειο μπορει να ειναι ενα βιβλιο. Το αγαπημενο μου η ιστορια χωρις τελος και τελος η μομο και τα 2 του Μιχαηλ Εντε.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..