Jump to content

Υπόκοσμοι


Naroualis
 Share

Recommended Posts

Η Κωνσταντίνα Δελημήτρου, η γνωστή μας "Ψιλικατζού", έκανε πάλι το θαυμα της. Αυτή τη φορά με ένα βιβλίο φαντασίας (φανταστικής σάτυρας θα έλεγα εγώ) από τις εκδόσεις Λιβάνη. Το όνομα αυτού "Υπόκοσμοι" και το εξώφυλλό του...

 

 

post-532-0-38646600-1300559824_thumb.jpg

 

 

 

Η βιβλιονέτ και το οπισθόφυλλο του βιβλίου λένε τα εξής:

 

"Ένα αλληγορικό παραμύθι ξετυλίγεται σε φανταστικούς κόσμους, τους Υποκόσμους, προσπαθώντας με χιούμορ να φωτίσει πτυχές της σύγχρονης εποχής, όπως η μετανάστευση και ο ρατσισμός. Μια σατιρική ιστορία φαντασίας, με ήρωες ανθρώπους, κλώνους, αυτόματα, τέρατα, ημίθεους και άλλα πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας. Παράλληλες αφηγήσεις της καθημερινότητας των ηρώων από ψηλά και χαμηλά, από τον Όλυμπο και την Πλάση, δημιουργούν ένα αστείο παζλ γεγονότων, ένα ευχάριστο μπέρδεμα στους τόπους, τους χρόνους, τις διαλέκτους, τις κουλτούρες και, εντέλει, τη μυθολογία και την πραγματικότητα όπως την ξέρουμε.

Οι θεοί υπάρχουν... Βρίσκονται στον Όλυμπο και ψηφίζουν Σενάρια για όλα όσα ζούμε στη Γη. Η δημοκρατία, οι τέχνες, καθετί τριγύρω μας, ακόμα και τα χρώματα της μόδας έχουν γραφτεί σε Σενάρια από τις Μοίρες και προτείνονται στους δώδεκα θεούς για να δοκιμαστούν προτού εφαρμοστούν στη Γη.

Πού τα δοκιμάζουν οι θεοί;

Μα στους Υποκόσμους!

Ένα σετ πρόχειρων πλανητών όπου τεστάρονται όλα τα Σενάρια για τα μελλούμενα κι άμα έχουν αρκετό σασπένς, αίμα ή βαβούρα, ψηφίζονται μεμιάς και στέλνονται στη Γη για να ταλαιπωρήσουν τους ανθρώπους. "

Εγώ που μόλις το τελείωσα όμως έχω να προσθέσω ότι μιλάμε για σκαμπρόζικο χιούμορ που σου κλείνει το μάτι τρεις φορές σε κάθε σελίδα, χαρακτήρες που από τους χαριτωμένους τους διαλόγους καταλαβαίνεις πολλά και ένα σωρό τσιτάτα που, αλήθεια σας λέω, είναι έτοιμα να γίνουν επιγραφές σε τ-σερτ και να τινάξουν τα μυαλά μας στον αέρα. Η γλώσσα ρέει, η πλοκή έχει τόσες πλευρές που ξαφνιάζει και οι αναλογίες με την πραγματικότητα εμφανείς.

Επίσης (το ανέφερε ο Παρατηρητής αλλού) η συγγραφέας έχει κάνει κι ένα πέρασμα από το σφφ με το νικ ntoing.

Και το ιστολόγιο της κυρίας, όπου διάγει βίον αθυρόστομον. Χεχε!

Edited by Naroualis
Link to comment
Share on other sites

Εντάξει, Ευθυμία μου με έχεις κατασυγκινήσει! Το ξέρεις ότι αυτή ήταν η πρώτη επίσημη κριτική του βιβλίου μου;

Το ξέρεις επίσης, ότι έχω κυριολεκτικά πέσει από τα σύννεφα διότι οι προβλέψεις ήταν εξαιρετικά δυσμενείς, πρώτον για αυτού του είδους τα βιβλία και δεύτερον για το πολύ "περίεργο" χιούμορ μου;

Πραγματικά σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και ελπίζω κάποτε να μπορέσω να ανταποδώσω.

Να 'σαι καλά!

Καλημέρα σε όλους παιδιά!

Link to comment
Share on other sites

Εύχομαι καλές πωλήσεις!!!- και μπράβο που τα κατάφερες σε έναν τόσο μεγάλο εκδοτικό οίκο:drinks:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

- Παίζουν οι θεοί ζάρια;

- Οι θεοί δεν παίζουν ζάρια, αλλά οι ημίθεοι σίγουρα παίζουν στοιχήματα.

 

-Και για ποια πράγματα βάζουν στοιχήματα;

-Μα για τη ζωή, το σύμπαν και για όλα.

 

-Και πού όλα αυτά;

-Στους Υπόκοσμους φυσικά.:)

 

Έβαλα το βιβλίο στο μάτι με το που άνοιξε το τόπικ η Ευθυμία και το άρπαξα αμέσως.

Μόλις το τελείωσα και δηλώνω πολύ ικανοποιημένη.

Το χιούμορ, ο σαρκασμός και οι προβληματισμοί του βιβλίου δεν αφήνουν τίποτα που να μην το αγγίξουν.

Θα ομολογήσω ότι υπάρχαν κάποιοι διάλογοι μεταξύ ημίθεων που τράβηξαν σε μάκρος και δεν θα με πείραζε να έλλειπαν, αλλά η συνολική εικόνα ήταν πολύ θετική και σε μερικά σημεία πραγματικά με άφησε ξερή με τον σαρκαστικό τρόπο που τα έλεγε ορθά κοφτά.

Μετά από περιγραφές σαν κι αυτή:

 

 

Επρόκειτο ουσιαστικά για δυο αλλοπρόσαλλα τετράστιχα, μια εγκυρότατη Προφητεία δηλαδή, που είχε μυστηριωδώς εξαπλωθεί σαν ίωση, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή η ίωση είχε μηδενικό χρόνο επώασης και άμεση μεταδοτικότητα. Δε γλίτωναν ούτε η όραση ούτε η ακοή ούτε καν μερικά εγκεφαλικά κύτταρα, μπας και προλάβουν να στείλουν λίγα αντισώματα κριτικής σκέψης στον εγκέφαλο.

 

 

:hi:

 

Έχει σκεφτεί άραγε η συγγραφέας να γράψει και μερικές ακόμα μικρές ιστορίες σ' όλον αυτόν τον κόσμο που έπλασε;

Αν το κάνει, θα είμαι η πρώτη της αναγνώστρια.

Link to comment
Share on other sites

Tattooman & Solonor ευχαριστώ πολύ παιδιά! :)

 

Tiesa δεν ξέρεις πόση χαρά μου έχεις δώσει! Ήταν η πρώτη μου "αληθινή" προσπάθεια συγγραφής και πραγματικά κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη καθώς είμαι εντελώς άσχετη. Για τους διαλόγους πρέπει να έχεις δίκιο γιατί μ' αρέσει τόσο πολύ να τους γράφω που παρασύρομαι και η ίδια στην χαζομάρα μου!

Πάντως, έχω σκοπό να γράψω πολλές ακόμη ιστορίες στο σύμπαν των Υποκόσμων, τώρα που βρήκα το είδος που λατρεύω δεν το αφήνω με τίποτα ακόμη κι αν κανείς δεν τα τυπώσει και χρειαστεί να τα ανεβάζω στο μπλογκάκι μου! :)

Ευχαριστώ και πάλι για όλα και παρακαλώ ό,τι άλλη παρατήρηση θα ήταν εξαιρετικά διαφωτιστική.

 

Καλό σουκού σε όλους! :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Είναι ένα βιβλίο που το κέφι και η ζωντάνια του σε κάνει να γυρνάς τις σελίδες χωρίς να το καταλαβαίνεις.

 

Μια πολύ έξυπνη ιδέα, δοσμένη σωστά και πιασιάρικα, σε βάζει σ' έναν κόσμο τόσο γνωστό, όσο και άγνωστο. Πολλοί ήρωες ζωντανεύουν μέσα στο βιβλίο, για τους οποίους έχουμε μάθει κι ακούσει στη μυθολογία μας. Εδώ, όμως, βλέπουμε ένα άλλο τους πρόσωπο, πιο καθημερινό, πιο ανθρώπινο, που μας κάνει να συμπάσχουμε και να γελάμε, αναγνωρίζοντας στοιχεία που συναντάμε συνέχεια στη ζωή μας. Ποιος να το περίμενε ότι θεοί, ημίθεοι, σάτυροι και λοιπά [καθημερινά] πλάσματα, περνάνε ό,τι κι εμείς;

 

Είναι ένα βιβλίο που θα το διαβάσετε άνετα και θα περάσετε μερικές πολύ ευχάριστες ώρες μαζί του. Συστήνεται.

Edited by Mesmer
Link to comment
Share on other sites

Άλλο ένα που δεν ήξερα ότι υπάρχει τόπικ μόνο γι' αυτό. Μεταφέρω την κριτική που είχα γράψει όταν το διάβασα:

 

Υπόκοσμοι, της Κωνσταντίνας Δελημήτρου(ή ntoing), Λιβάνης. Έχει πολλά πετυχημένα σημεία, συμβολισμούς, σατιρικά και γενικώς αστεία, και μου άρεσαν πολύ οι διάλεκτοι δυο τριών χαρακτήρων που μιλάνε με "τοπικά ιδιώματα", αν και κάποιος ψείρας θα μπορούσε να διακρίνει λαθάκια (τι την ήθελες την καθαρεύουσα του Φρικία! τεσπα). Η συγγραφέας έχει διαβάσει πολλά και υπάρχουν πολλές ωραίες ατάκες-αφορισμοί που σου έρχεται να τις αντιγράψεις και να τις τυπώσεις σε μπλουζάκια. Μου θύμισε και την "Ελληνική Μυθολογία" του Τσιφόρου. Αλλά είναι πολύ φιλόδοξος στόχος αυτός, σαν να θέλεις να "αναστήσεις" ένα λογοτεχνικό είδος και αυτό μου φαίνεται δύσκολο. Το κυριότερο μειονέκτημα είναι η αποσπασματικότητα του κειμένου. Πολλά μικρά καλά αστεία και πετυχημένες ατάκες που δε δένουν σε μία ενιαία υπόθεση - δεν κατάλαβα, δηλαδή, αν υπήρχε κάτι σε εξέλιξη όσο προχωρούσε το βιβλίο. Αυτό εμένα δε με πειράζει, αλλά πρέπει να είναι πολύ καλά γραμμένο το βιβλίο για να το καλύπτει ως αντικειμενικό μειονέκτημα και νομίζω ότι το ύφος του δείχνει μια κάπως υπερβολική αυτοπεποίθηση. Βέβαια φαίνεται ότι η συγγραφέας έχει υπόψη της και αποφεύγει το "ξεχείλωμα" του υπερβολικά προφορικού-Athens Voice ύφους και αυτό είναι προς τιμήν της, αλλά το καταφέρνει με το ζόρι.
Γενικά καλό, αλλά δεν ξετρελάθηκα. Ας το πούμε χαβαλέ καλής ποιότητας.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..