Jump to content

Star Trek & Doctor Who: Που οφειλεται η μακροβιότητα τους;


karatasiospa
 Share

Recommended Posts

Από την δεκαετία του 60 έως σήμερα δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) τηλεοπτικές σειρές επιστημονικής φαντασίας έχουν δει το φως της ημέρας. Σειρές που κάλυπταν πολλά και διαφορετικά θέματα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αν και κάποιες απ'αυτές κατάφεραν να αποκτήσουν αρκετούς φανς και να αντέξουν στον χρόνο η ακόμα και να επανελθουν μετά από πολλά χρόνια μόνο δύο σειρές καταφεραν να εξελιχθούν σε μακροχρόνια franchise και να γίνουν σχεδόν θρυλικές: Star Trek και Doctor Who. Ξεκίνησαν την δεκαετία του 60 και συνεχίζουν ακόμα σήμερα. Και το κυριότερο έχουν γίνει συνώνυμες αν όχι και σύμβολα της έννοιας science fiction.

Που οφείλεται λοιπόν η εκπληκτική αυτή μακροβιότητα τους κατά την γνώμη σας;

Edited by karatasiospa
Link to comment
Share on other sites

  • Management

Ειδικός δεν είμαι αλλά πιστεύω ότι οι καλά δομημένοι χαρακτήρες, το έξυπνο story, οι καλές ατάκες και η πρωτοτυπία του περιβάλλοντος χώρου, συνδυαστικά, είναι που τα κάνει να ξεχωρίζουν.

 

Πάνω απ' όλα όμως έχουν πάντα κάτι καινούργιο και σωστά δοσμένο να σε ξαφνιάσει. Κάτι που λες ότι δεν το είχες ξαναδεί - ξαναακούσει έστω με τον εκάστοτε συγκεκριμένο τρόπο.

 

'Όπου υπάρχει πρωτοτυπία και καινοτομία μένει στο μυαλό μας και ενεργοποιεί τη φαντασία μας.

Link to comment
Share on other sites

Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε -ετεροχρονισμένα, βέβαια- για το τι οδήγησε στην επιτυχία τους, αλλά θεωρώ ότι ο παράγων τύχη/συγκυρία ήταν ο βασικότερος.

 

Το ST απέτυχε στην εποχή του και κόπηκε από τους τότε υπευθύνους.

Είχαν προηγηθεί κι άλλες σειρές, αλλά για κάποιον άγνωστο λόγο, οι υπεύθυνοι πείστηκαν από την πρωτοφανή επιμονή των οπαδών (σταθερό πελατολόγιο, μάλλον) και είπαν να επανέλθουν όχι με νέο κύκλο, αλλά με ταινία (αποτυχημένη κι αυτή από τους ίδιους, εφόσον δεν εκτόπισε το SW) κάποια χρόνια μετά.

Ίσως, η διάσταση στην αγορά των υπο-προϊόντων που έδωσε ο Lukas με το SW, να γυάλισε στους ιδιοκτήτες του ST, έτσι ώστε να είδαν μια χρυσή -κυριολεκτικώς- ευκαιρία να μοσχοπουλήσουν ό,τι τους κατέβαζε το κεφάλι τους.

 

Για το Doctor Who δεν έχω να πω τίποτα, διότι δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το παρασκήνιό του, παρά μόνο με τη σειρά καθεαυτή από το 2005 μέχρι σήμερα (άντε και λίγο Tom Baker ;-)).

Link to comment
Share on other sites

Για Star Trek δεν ξέρω, έχω δει κάποιες από τις ταινίες και μεγάλο μέρος του TNG, πιστεύω όμως ότι πολύ μεγάλο ρόλο έχει παίξει το ανθρωπιστικό οπτιμιστικό μέλλον που προβάλεται και το οποίο το κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες σειρές.

 

Ο Doctor Who πάλι χρωστάει την επιτυχία του σε τρία στοιχεία: Στο καλό γράψιμο (ιδίως στην παλιά σειρά, αν και πολλοί αγαπάμε και τη νέα λόγω Moffat που είναι από τους καλύτερους τηλεοπτικούς σεναριογράφους ΕΦ αυτή τη στιγμή), στο ότι χωράει κυριολεκτικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ και στον τρόπο με τον οποίο η σειρά προσαρμόζεται στην εκάστοτε εποχή. Αλλιώς ήταν πχ στα 60's (εκπαιδευτικό πρόγραμμα), αλλιώς επί Petigrew (όλη σχεδόν στη Γη με εξωγηίνους εισβολείς), αλλιώς επί Tom Baker (Space Horror), αλλιώς στη νέα σαιζόν επί Davies (monster of the week με πολύ drama) και αλλιώς τώρα (Ένα τεράστιο στόρυ αρκ που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. "Spoilers..." που θα έλεγε και η River Song). Βάλε μέσα και τη σταθερά καλή ηθοποίια και το offbeat κλίμα της Βρετανικής τηλεόρασης και ΕΦ αντίστοιχα και αυτομάτως η σειρά διαφοροποιείται τρομερά από τις αντίστοιχες αμερικάνικες.

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Star Trek & Doctor Who: Που οφειλεται η μακροβιότητα τους;

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..