Jump to content

The Keep (1983)

DinoHajiyorgi
 Share

Recommended Posts

Προβολή Κυριακής, 6/11/2011 και ώρα 19:30.

post-1004-0-08792800-1319900059_thumb.jpg

Ταινία τρόμου του 1983, σε σκηνοθεσία Michael Mann. Πρωταγωνιστούν οι Scott Glenn, Gabriel Byrne, Jürgen Prochnow, Alberta Watson και ο Ian McKellen. Η ιστορία βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του F. Paul Wilson που εκδόθηκε το 1981 (το 1982 στην Βρετανία)

post-1004-0-58789800-1319900097_thumb.jpg

Ο Wilson δήλωσε δημόσια την απέχθεια του για την κινηματογραφική μεταφορά, αναφέροντας στην ανθολογία διηγημάτων του The Barren (and Others) ότι “Είναι οπτικά ενδιαφέρον, αλλά πέραν αυτού τελείως δυσνόητο.”

post-1004-0-32755700-1319900120_thumb.jpg

Αν και το έργο απέτυχε παρομοίως με κοινό και κριτικούς, απέκτησε ένα είδος cult λατρείας, κυρίως χάρη στη μουσική των Tangerine Dream και τον συνδιασμό Γοτθικού Τρόμου με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

post-1004-0-39478800-1319900146_thumb.jpg

Η ταινία επικεντρώνεται σε ένα εγκαταλειμμένο φρούριο στην Ρουμανία, την εποχή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, μέσα στο οποίο είναι παγιδευμένη μια επικίνδυνη και σατανική οντότητα, ονομαζόμενη Radu Molasar. Όταν οι Γερμανοί εγκαθίστανται στο κάστρο για να ελέγχουν το πέρασμα στα Βουνά Dinu, ο Molasar απελευθερώνεται κατά λάθος από κάποιους στρατιώτες που ψάχνουν έναν θησαυρό. Ο περίεργος θάνατος των φαντάρων φέρνει στο φρούριο μια μεραρχία ειδικών κομάντο για να αντιμετωπίσουν αυτό που θεωρούν ως δράση παρτιζάνων. Η δράση των κομάντο απλά ενισχύει τη δίψα του δαίμονα για αίμα, και σύντομα περισσότεροι στρατιώτες σκοτώνονται με μυστηριώδεις, φριχτούς τρόπους.

Αν και το soundtrack των Tangerine Dream.κυκλοφόρησε τελικά το 1997, από τα 16 μουσικά του κομμάτια, μόνο τα τρία ακούγονται στο έργο.

post-1004-0-41917800-1319900085_thumb.jpg

Μέχρι και το 2011 η ταινία δεν έχει κυκλοφορήσει σε dvd. Σε μία εβδομάδα όμως από τώρα, ένα σινεφίλ μυτίγκιο σας περιμένει στην Αίθουσα Κασίων (οδός 3ης Σεπτεμβρίου 56 - 2ος όροφος) την Κυριακή, 6/11/ 2011 και ώρα 19:30.

Η είσοδος, όπως πάντα, ελεύθερη.

Διάρκεια προβολής 96΄.

Εεεμμμ, Ντίνο, αντιλαμβάνεσαι ότι μ' αυτό το υπέροχο ποστ μόλις ανέλαβες την παρουσίαση όλων των επικείμενων προβολών της ΑΛΕΦ, ε; Thx!:rolleyes:

Εγώ πάλι πρόσεξα την ιστορική φράση laser disc στο εξώφυλλο της πρώτης εικόνας. Αμφιβάλλει πια κανείς για το cult της υπόθεσης;

Εγώ πάλι πρόσεξα την ιστορική φράση laser disc στο εξώφυλλο της πρώτης εικόνας. Αμφιβάλλει πια κανείς για το cult της υπόθεσης;

Αν δεν κάνω λάθος, το laserdisc ειναι format στο οποιο εβγαζαν ταινιες για το σπίτι στα 80'ς και αρχες 90'ς!!! φουλ κάλτ!

http://cinemassacre.com/2010/02/23/laserdisc/

Edited by xtapodimimos

Ήταν ένα πράγμα σαν cd σε μέγεθος βινυλίου. Πολύ μπροστά. Πέρασε και δεν ακούμπησε όμως.

nai nai, εχω ακουσει ομως οτι δε βολευε, γιατι καθε ταινια εβγαινε σε 3-4 laserdisc, οποτε ηθελε ολο να σηκώνεσαι και να αλλάζεις cd στη μέση της ταινίας. Είχαν κυκλοφορησει τετοια στην Ελλάδα??

nai nai, εχω ακουσει ομως οτι δε βολευε, γιατι καθε ταινια εβγαινε σε 3-4 laserdisc, οποτε ηθελε ολο να σηκώνεσαι και να αλλάζεις cd στη μέση της ταινίας. Είχαν κυκλοφορησει τετοια στην Ελλάδα??

Ναι ειχαν κυκλοφορήσει, τουλάχιστον τα μηχανήματα. 'Ηξερα κάποιον που είχε Laserdisk. Απλά έπρεπε να πας σε ειδικευμένα καταστήματα που έφερναν laserdisk από το εξωτερικό κυρίως για ταινίες. Για ελληνικές παραγωγές δεν υπήρχαν.

Ναι ειχαν κυκλοφορήσει, τουλάχιστον τα μηχανήματα. 'Ηξερα κάποιον που είχε Laserdisk. Απλά έπρεπε να πας σε ειδικευμένα καταστήματα που έφερναν laserdisk από το εξωτερικό κυρίως για ταινίες. Για ελληνικές παραγωγές δεν υπήρχαν.

Κι επειδή το τόπικ δεν άνοιξε για τα laser discs, αντί να κάνετε τις πάπιες, γιατί δεν δηλώνετε πρόθεση συμμετοχής και θέασης αυτής της αξιοπρόσεχτης και σπάνιας ταινίας; Είναι και αυτό ένα είδος "μίνι-μυτίγκιο". (Καλά ας ήταν το Keep παλιό, ξεφτισμένο βιβλιαράκι και θα είχατε ξελιγωθεί στα ποστ, βιβλιο-σκουλήκια! :devil2: )

Edited by DinoHajiyorgi

(Καλά ας ήταν το Keep παλιό, ξεφτισμένο βιβλιαράκι και θα είχατε ξελιγωθεί στα ποστ, βιβλιο-σκουλήκια! :devil2: )

Είναι και από αυτό.

Το ανέφερα στην παρουσίαση της ταινίας. Αν όντως λέει σαν βιβλίο, ίσως να είχε τόπικ, απ'όσους το ξέρουν τουλάχιστο.

• Management

Είχα laser disc ... χα χα χα :rofl: από τους λίγους τότε μιας και ήταν ακριβά καθώς και ασχολούντο λίγοι με το sport.

To κακό με το forum αυτό είναι οτι με γυρνάνε όλο και πιο πίσω ... :lol:

1)επικίνδυνη και σατανική οντότητα

2)Ναζί

Έχει τουλάχιστον 2/6 σε κλίμακα Νιχίλιο.

2)Ναζί

Νομίζω το (1) είναι βαμπίρ, άρα 0 στην κλίμακα Νιχίλιο

Εγώ θα διαβάσω πρώτα το βιβλίο, που απ'όσα έχω ακούσει πρέπει να είναι πολύ καλό. Κάποιος από το φόρουμ το διάβασε πρόσφατα, δεν θυμάμαι ποιος, αλλά χάρη σ'αυτόν έμαθα τον συγγραφέα, τον Φ. Πολ Γουίλσον, μετά από λίγη τύχη βρήκα ένα βιβλίο του στα ελληνικά(Οι Επίλεκτοι), το διάβασα, το βρήκα πάρα πολύ καλό έως καταπληκτικό(για θρίλερ), και θα ακολουθήσουν και άλλα βιβλία του στα εγγλέζικα. Κανείς ανεπρόκοπος εκδοτικός οίκος δεν μετάφρασε κάποιο από τα άλλα βιβλία του στα ελληνικά, αν είναι δυνατόν!

Guest old#2065

Όσο και αν σας ακουστεί απίθανο, νομίζω ότι παίχτηκε στην τηλεόραση γύρω στο 1990. Κυκλοφορούσε σε βιντεοκασέτα, δεν είχε διανεμηθεί νομίζω στους κινηματογράφους. Μου είχε κάνει θυμάμαι πολύ καλή εντύπωση το προτότυπο θέμα, η μουσική και ένα πλάνο μιας εσωτερικής πόρτας σε πέτρινο τοίχο που συνεχώς απομακρύνεται η κάμερα δίνοντας την αίσθηση του απείρου σε κλειστό χώρο. Ο τίτλος ήταν κάτι σαν "Το πέρασμα" η κάτι τέτοιο και όχι " Το ακροπύργιο" όπως ονομάστηκε μετά την νεα πρεμιέρα του κάπου στο 2009. Δεν ορκίζομαι κιόλας, αλλά μάλλον καλά θυμάμαι.

Εγώ θα διαβάσω πρώτα το βιβλίο, [...]

OK, κάνε ό,τι θέλεις, αλλά απ' ό,τι καταλαβαίνω, αν δεν έρθεις την Κυριακή, δεν θα διαβάσεις πρώτα το βιβλίο, θα διαβάσεις μόνο το βιβλίο. Η πιθανότητα να παιχτεί κάπου αλλού, νομίζω ότι είναι πολύ μικρή. Αν δεν σ' ενδιαφέρει η ταινία, εντάξει, αλλά αν σ' ενδιαφέρει, δεν σε εκβιάζω εγώ αλλά ή πραγματικότητα.:rolleyes:

2)Ναζί

Α, εγώ το εξέλαβα ως δαίμονας, όχι ως βαμπίρ. Αλλάζει το πράγμα τότε... (Αλλά οι Ναζί παραμένουν :hitler: )

2)Ναζί

Α, εγώ το εξέλαβα ως δαίμονας, όχι ως βαμπίρ. Αλλάζει το πράγμα τότε... (Αλλά οι Ναζί παραμένουν :hitler: )

Επίσης στην κλίμακα να βάλω και αναφορές στη βίβλο, γιατί αλλιώς ο Ιντιάνα Τζοουνς δεν μπορεί να πάρει τη θέση που του αξίζει.

Βλέπω κόσμο στο φόρουμ. Εσείς δεν πήγατε στην προβολή της ΑΛΕΦ.

Αν είναι εύκολο, όσοι πήγαν να δουν το έργο, ας αφήσουν εδώ τις εντυπώσεις τους (όλης της βραδιάς).

Έκανα μια ωραία βόλτα από τους Αμπελόκηπους μέχρι τους Κασσίους, έκανα μια εξίσου ωραία βόλτα επιστροφής, στο ενδιάμεσο τα είπαμε με διάφορους φίλους,,,

:hmm: ... πρέπει οπωσδήποτε να πω και για το έργο; :unsure:

Τη θυμάμαι από το 1983 ως κάπως "βαριά" ταινία. Δεν ελάφρυνε καθόλου με το πέρασμα του χρόνου; Μιλάμαι για έναν κορυφαίο σκηνοθέτη. :french_blank:

Τουλάχιστο αν μοιραζόσασταν με μας τα σχόλια που ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα;

Μάλλον παγωμάρα μετά τη λήξη της προβολής. Τα όποια σχόλια έγιναν κατ΄ ιδίαν και συνήθως ψιθυριστά.

Τες πα, δεν κρατιέμαι άλλο: πραγματικά θέλω να κάνω πολύ κακά σχόλια για την ταινία, αλλά προσπαθώ να κρατηθώ (μάλλον αποτυχημένα) από σεβασμό για τους ανθρώπους της ΑΛΕΦ που οργάνωσαν την προβολή.

Τη θυμάμαι από το 1983 ως κάπως "βαριά" ταινία. Δεν ελάφρυνε καθόλου με το πέρασμα του χρόνου; Μιλάμαι για έναν κορυφαίο σκηνοθέτη. :french_blank:

Κοσμοϊστορικό ορθογραφικό λάθος! :stars:Κι εγώ που νόμιζα ότι το χειρότερο που είχα δει ήταν το "τρεία", σε μια επιταγή στην τράπεζα... :worshippy: Σε ανταμείβω με δυο λόγια για την ταινία: βαρετή, κλισέ και πολύ παλιομοδίτικη ακόμα και για την εποχή της μου φάνηκε εμένα, το απόλυτο αίσχος κατά τη γνώμη του κόμη Νίκου. Αλλά όχι ότι δεν άρεσε και σε κανέναν. Σίγουρα κανείς δεν ενθουσιάστηκε, αλλά κάποιοι την είδαν σαν "καλτ" και ένας μου είπε ότι είναι "συνδυασμός ισπανικού B-movie του '70 με τσέχικο κινηματογράφο":dazzled:. Υποθέτω ότι το κριτήριο με το οποίο επιλέγονται οι ταινίες είναι η συλλεκτική τους αξία, η σπανιότητά τους ή κάτι τέτοιο, το οποίο όμως πρέπει να είσαι πολύ πιο σινεφίλ από μένα για να το εκτιμήσεις:french_blank:. Λαμπρή εξαίρεση το "Exam", πέρσι.

και ένας μου είπε ότι είναι "συνδυασμός ισπανικού B-movie του '70 με τσέχικο κινηματογράφο":dazzled:

Δηλάδή λοουμπατζετιά, τρασιά με άποψη και camerawork που πάει πιο αργά κι από τον επώδυνο θάνατο;

• Ghost changed the title to The Keep (1983)