Jump to content

Ανασκαφές


Recommended Posts

Χτες μετέφερα μια παλιά κούτα (δεκαετίας του '90, Ιωάννινα) από το σπίτι του πατέρα μου στο δικό μου. Η υγρασία είχε κάνει μικρή ζημιά σε ένα δυο πράγματα, αλλά βρήκα λίγο-πολύ άθικτα τα εξής:

 

Nova, περιοδικό επιστημονικής φαντασίας - περίοδος Β', τεύχος 1, Ιούνιος 1993, τιμή 1,000 δρχ. Χμ, δεν θυμάμαι τις τιμές περιοδικών της εποχής, αλλά πώς να «βγεις πέρα» που λένε με ένα χιλιάρικο, τετραχρωμία, 100 σελίδες, χωρίς τις διαφημίσεις που έχουν στις μέρες μας (έστω, στις μέρες προ κρίσης) τα κοινά περιοδικά; Διευθυντής και εκδότης Άγγελος Μαστοράκης, Αρχισυντάκτης Μανώλης Σταυρακάκης, ειδικός σύμβουλος Δημήτρης Αρβανίτης (εκτός από συμβουλές, παρουσιάζει βιβλία, κάνει μεταφράσεις και γράφει το εισαγωγικό άρθρο, όπου μιλά για την άνθιση της εφ στην Ελλάδα!), εικονογράφηση Ζαφείρης Ιωσηφίδης, στους συνεργάτες Σώτη Τριανταφύλλου (άρθρο για τη σειρά ταινιών alien), Θάνος Σταθόπουλος (κριτική βιβλίου Crash του Μπάλαρντ), Νίκος Γ. Ξυδάκης (κριτική βιβλίου Jeter: Δρ. Άντερ, το οποίο στη συνέχεια κατέληξε στη βιβλιοθήκη μου αλλά χωρίς εξώφυλλο -που είχε φύγει για το σκάνερ) και άλλοι. Κεντρική ύλη, πέρα από τα (ουκ ολίγα πάντως) άρθρα, εφτά διηγήματα ξένων συγγραφέων. Είναι λυπηρό που δεν έχουμε σήμερα περιοδικά όπως αυτό ή τον Πλανήτη, ή το Ασίμοφ, ή... κλπ.

 

Nova τεύχος 2, 9 μήνες μετά: Απρίλιος 1994! Αρχικά φαντάστηκα ότι οι λόγοι ήταν οικονομικοί, διαβάζω όμως στο editorial ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι «κάποιος μεγαλοεκδότης» είχε κατοχυρώσει πριν χρόνια στο όνομά του τον τίτλο Nova για περιοδικό γυναικείας μόδας και ομορφιάς το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ, πλην όμως απείλησε τον Μαστοράκη με ασφαλιστικά μέτρα και έπρεπε να ασχοληθεί η δικαιοσύνη... Ορατή η αλλαγή ποιότητας χαρτιού, εκτύπωση και αριθμός σελίδων μένουν ίδια. Τα διηγήματα πέντε, με ένα ελληνικό, του Παύλου Μεθενίτη και πρόσκληση στους έλληνες συγγραφείς να στείλουν δικά τους.

 

Απαγορευμένος Πλανήτης τεύχος 8 («άλλη εποχή»), Άνοιξη 1998, τιμή 1,300 δρχ. εκδότης Γιώργος Μπαζίνας, αρχισυντάκτης Χριστόδουλος Λιθαρής και στο editorial: «Συγνώμη που... αργήσαμε» (σιγά μην βγει ελληνικό εφ περιοδικό που να μην αργεί. Μόνο το δεύτερο ελληνικό Asimov's νομίζω τα κατάφερε). Στα διηγήματα ένα ελληνικό, Μαρία Χρυσοχόου, για την οποία όμως δεν υπάρχει μικρό βιογραφικό, αντίθετα από τους ξένους του τεύχους.

 

Cyborg, Λογοτεχνία του Φανταστικού, Τεύχος 7, Νοέμβριος 1995, 1,000 δρχ. Αυτοσυστήνεται ως semi-prozine περιοδικό «για τη διάδοση της φανταστικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα» με εκδότη τον Κώστα Κουτσούκο. Δεν έχει αρχισυντάκτη, έχει όμως νομικό σύμβουλο! Ήθελα να ξέρω γιατί! Ελληνικό διήγημα μιας σελίδας: Δημήτρης Φύσσας. Ελαφρώς δυσανάγνωστο το περιοδικό λόγω τρόπου εκτύπωσης (νομίζω είναι φωτοτυπία αλλά σε βαρύ χαρτί). Είχε ξεκινήσει σε συνεργασία του Κουτσούκου με το Λάζο αλλά από το 3ο τεύχος είχε αποχωρήσει ο δεύτερος.

 

Παραπέντε Special Sci-Fi τεύχος, με περιεχόμενο 7 κόμιξ αποκλειστικά επιστημονικής φαντασίας, σε υπέροχη εκτύπωση. Ήταν το τεύχος 67 του περιοδικού, Δεκέμβριος 1996, 1,200 δρχ. και εκδότη φυσικά το Γιώργο Μπαζίνα.

SFComics, περιοδικό με κόμιξ αποκλειστικά εφ, τεύχος 1, 1,300 δρχ. μάλλον 1997, σελ. 58. Περιέχει μόνο Το Σημάδι του Μελάνικους, των Mills, Skinner, Larnoy σε μετάφραση Βάσως Χούνου.

 

Big Bang τεύχη 1, 4, 5, 6, ελπίζω κάπου να έχω βάλει και τα υπόλοιπα. Υπέροχο φανζίν («περιοδικό φανταστικού») του Γιώργου Γούλα, το πρώτο τεύχος Μάρτιος 1997, 88 σελίδες, πολλά διηγήματα, άρθρα και συνεντεύξεις, τιμή 700 δρχ. Νομίζω και αυτό φωτοτυπημένο, αλλά γενικότερα σου δίνει την αίσθηση ενός χορταστικού περιοδικού. Σταχυολογώ ελληνικά ονόματα: Τεύχος 1, συνέντευξη Χρήστος Λάζος, διηγήματα Παναγιώτης Χανός, Πάνος Κουτρουμπούσης. Τεύχος 4, διηγήματα Σπύρος Φέγγος, Χριστίνα Οικονομίδου, Δημήτρης Τερζής, Φαίδων Κυρίμης (απόστρατος από τα Γιάννενα, ήμασταν μαζί στη Λέσχη Φανταστικού), Γιώργος Γούλας. Ποιήματα Ράνια Κατσαρέα, Παύλος Αγγελόπουλος. Και με διαφορετικό χαρτί στη μέση, ειδικό ένθετο αφιέρωμα στη Λέσχη Φανταστικού Ιωαννίνων: κύριο άρθρο Νίκος Θεοδώρου και μικρό διήγημα Νίκος Αλμπανόπουλος. Τεύχος 5, διηγήματα Απόστολος Μανούρας, Αλέξανδρος Γερανδρέας, Γιώργος Μπούρας, Αντώνης Νικολάου, ποιήματα Θανάσης Μάργαρης, Παύλος Αγγελόπουλος, Γιάννης Φουρίδης. Τεύχος 6 με υπέροχο εξώφυλλο. Ελληνικά διηγήματα Γιάννης Γιαννουλέας. Γεωργία Συλλαίου (ναι, η τραγουδίστρια), Χρήστος Μπουτσίδης. Συνέντευξη Νίκος Θεοδώρου και μεγάλο αφιέρωμα στην ημερίδα εφ που είχε γίνει στα Γιάννενα από τη δημοτική βιβλιοθήκη και τον ίδιο. Θέλουμε ξανά το Big Bang!

Asimov's, η πρώτη ελληνική έκδοση, τεύχη Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 1997, εκδότης Γιάννης Καραϊωσηφόγλου, 1,000 δρχ., 148 σελίδες κάθε τεύχος, 9 διηγήματα και τα δύο τεύχη μαζί (συν άλλα μικρά άρθρα και παρουσιάσεις).

 

Χωροχρόνος, «τρίμηνη πειραματική έκδοση για τη λογοτεχνία του φανταστικού», τεύχος 2, 950 δρχ., Σεπτέμβριος 1994, φωτοτυπημένο, 52 σελίδες. Διευθυντής Διαμαντής Φλωράκης, έκδοση «Άπειρον». Στα περιεχόμενα ελληνικό διήγημα: Θανάσης Μαντζάρας (το τονίζω σωστά;) και τμήμα βιβλίου του εκδότη. Επίσης, αναγγελία της ίδρυσης Τράπεζας Φαντασίας η οποία θα δέχεται ιδέες, με πρώτη εκείνη του ίδιου του εκδότη για ηλεκτρονικό καταγραφέα ταχύτητας που θα έχουν υποχρεωτικά οι οδηγοί στους δρόμους, ώστε να ελέγχεται η ταχύτητά τους.

 

Αυτά βρήκα σε μια κούτα μόνο... Έχουν πέσει τα παραπάνω στα χέρια σας; Έχετε κάνει ανάλογες ανασκαφές;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στην επόμενη κούτα 4 βιβλία από τις εκδόσεις «Σύμπαν» (Λυχνάρι, Τάσος Λαζαρίδης) της περιόδου 1979-1983:

 

  • Ισαάκ Ασίμοφ, Στην Τροχιά της Τρέλλας, συλλογή με διηγήματα όπως Χριστούγεννα στο Γανυμήδη, Υπέρ-Νετρόνιο, Συγγραφέα-Συγγραφέα!, Θανάσιμη Καταδίκη και άλλα. Τίτλος πρωτότυπου: The Early Asimov, μετάφραση Σπάρτης Γεροδήμου
  • Έντγκαρ Ρ. Μπάρροους, Οι Θεοί του Πλανήτη Άρη, μετάφραση Εύης Κωσταρά. Από ό,τι διαβάζω είναι το 2ο από τα 11 βιβλία της σειράς Barsoom, που είναι ο Άρης στα Αρειανά. Δεν έχω διαβάσει κανένα, μάλλον.
  • Κλάιβ Λούις, Ταξίδι στην Αφροδίτη, δεύτερο μέρος μιας τριλογίας με πρώτο το Αντιπρόσωπος από τη Γη (στο πρωτότυπο Out of the Silent Planet, 1938 και Perelandra, (aka Voyage to Venus), 1943. Μετάφραση όπως παραπάνω.
  • Τζον Γουίνταμ, Εξόριστοι στον Έσπερο. Έτσι γράφει το εξώφυλλο τουλάχιστον, αλλά μέσα βλέπω ότι έχει τρεις ιστορίες: Συν Γουίλιαμσον, συν Λάινστερ... Μετάφραση όπως το πρώτο.

 

 

...και νομίζω θα βρω και άλλα. Ποιότητα χαρτιού και εκτύπωσης βέβαια, παλπ...

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Στο ίδιο δωμάτιο, σήμερα το πρωί, σε ένα ξύλινο κιβώτιο:

 

  • Άρθουρ Τοφτ, Αναγκαστική Προσγείωση. Έχουμε μιλήσει ξανά για τον Τοφτ, είχε βγει σε βίπερ και το Walls within walls...
  • G. J. Barrett, Μια πόρτα στο μέλλον, με ωραίο εξώφυλλο: Ένα αραχνιασμένο διαστημόπλοιο. Ε, συμβαίνουν αυτά αν μείνει κανείς από καύσιμα. Διαβάζω ότι ο Μπάρετ είχε γράψει πάνω από 220 (!) μυθιστορήματα, κυρίως γουέστερν, όσο ήταν ενεργός. Γεννήθηκε ίδια χρονιά με τον πατέρα μου: 1928.
  • Τζίμμυ Γκυγιέ, Πέρα από το άπειρο. Τον Γκυγιέ τον θυμάμαι ως ένα από τους χειρότερους συγγραφείς της εφηβείας μου. Το δε εξώφυλλο είναι τόσο άσχημο που θα κοιτάξω πιο μετά να το φωτογραφήσω και να το ανεβάσω εδώ.
  • Τζίμμυ Γκυγιέ, Το ζωντανό σύμπαν. Πρέπει και αυτό να ήταν άθλιο. Διαβάζω τις πρώτες έξι σελίδες και πραγματικά φρίττω.
  • Ρομπέρ Κλωζέλ, Ο τρόμος ήρθε από τον ουρανό. Όχι, ήρθε από τις εκδόσεις Βίπερ Φαν. Ο Κλωζέλ (επίσης Γάλλος) ήταν ακόμα χειρότερος από τον Γκυγιέ. Αυτά τα κακογραμμένα βιβλία που μας είχαν προσφερθεί στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν στην αγγλόφωνη εφ κυκλοφορούσαν απείρως καλύτερα έργα (που θα μπορούσαν να έχουν επιλεγεί για μετάφραση στη θέση ετούτων εδώ), πρέπει να έκαναν τεράστια ζημιά στην Ελλάδα και την αποδοχή της εφ. Ήταν και φθηνά, πανάθεμά τα, 40-50 δρχ. ανάλογα με τη χρονιά έκδοσης.
  • Β. Ρ. Μπρους, Γαλάζια Υπερδύναμη, εκδόσεις Κένταυρος, μακέτα εξωφύλλου Μάκης Πανώριος. Δεν υπάρχει καμία ημερομηνία στο βιβλίο, που είναι τύπου βίπερ και κόστιζε τότε που το πήρα 60 δρχ. Στο οπισθόφυλλο ένας παππούς που δεν σε προδιαθέτει για μεγαλεία στη συγγραφή...
  • Β. Ρ. Μπρους, το Μαύρο Διάστημα. Σίγουρα κάποιο θέμα είχε με τα χρώματα ο παππούς.
  • Τζίμμυ Γκυγιέ, οι φυγάδες του Σβολνά. Δεν ξέρω γιατί, αλλά οι έλληνες εκδότες παλπ το 1980 είχαν βάλει σκοπό της ζωής τους να εξοικειωθούμε με την άθλια γαλλική εφ. Διαβάζω στο οπισθόφυλλο: Η εγκατάσταση της βάσης στο Ζβολνά (σ.σ. το αρχικό γράμμα έγινε από Σ στο εξώφυλλο, Ζ στο οπισθόφυλλο) σε ένα πλανήτη στα σύνορα της γήινης αυτοκρατορίας έγινε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Το μόνο σκοτεινό σημείο ήταν η μυστηριώδης διακοπή της επικοινωνίας με τη Γη» χαχα τόσο καλές προϋποθέσεις.
  • ΕΕ Ντοκ Σμιθ, Τα αυτοκρατορικά αστέρια. Από ό,τι διαβάζω πάντως, το βιβλίο (πρώτο μιας σειράς δέκα τόμων, που όμως εκτός τον πρώτο δεν είχαν βγει ελληνικά) το είχε γράψει ο Στίβεν Γκόλντιν. Προσεγμένη έκδοση, Τερζόπουλος 1980. Στην ίδια σειρά θυμάμαι και το Ακόμα και οι Θεοί, του Ασίμοφ...

post-394-0-41797200-1335034377_thumb.jpg

 

Άγνωστο γιατί ο -κατά τα άλλα- γλόμπος εξωγήινος, διαθέτει τέτοιο καλλιτεχνικό μουστάκι.

Edited by nikosal
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλύτερα να μην τα έβρισκες αυτά...

 

Και γω όσο σκέφτομαι ότι θα μπορούσαν να μεταφράσουν περισσότερα βιβλία του Vogt ή τα παλπ του Brunner (και άλλα βιβλία άλλων συγγραφέων, έστω παλπ), ενώ μετάφρασαν αυτά, αναρωτιέμαι... Είναι τα λεφτά; Δηλαδή τα δικαιώματα; Δεν έβρισκαν άνθρωπο να μεταφράσει από τα... αγγλικά; Τι να πω...

Link to comment
Share on other sites

Καλύτερα να μην τα έβρισκες αυτά...

 

Χε... Μπα, χαίρομαι που τα βρήκα. Όπως και να το κάνεις, οι αναμνήσεις είναι αναμνήσεις...

 

Να και ο Β.Ρ. Μπρους μαζί με δύο-τρία εξώφυλλα βιβλίων του.

post-394-0-24652600-1335035409_thumb.jpg post-394-0-34034700-1335035427_thumb.jpg post-394-0-36303600-1335035447_thumb.jpgpost-394-0-80752300-1335036002_thumb.jpg

 

Εξώφυλλο Α: Όπως βλέπετε, η χούφτα του πράσινου κορακο-τέρατος είναι τηλεκατευθυνόμενη. Το υπόλοιπο χέρι αγνοείται.

Εξώφυλλο Β: Το τέρας που έμεινε γνωστό επειδή αγαπούσε τις μονοκατοικίες και είχε διαφανή αριστερή παλάμη. Το υπόλοιπο σώμα του ήταν κανονικό (για τέρας, πάντα).

Εξώφυλλο Γ: Το ρομπότ με τα καθαρά αυτιά: Είχε κατασκευαστεί με τις βατονέτες μονίμως στη θέση τους.

Edited by nikosal
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Την έχω καταβρεί με αυτές τις Σαββατιάτικες επισκέψεις στην αποθήκη του πατρικού.

 

Σήμερα, στο ίδιο ξύλινο κιβώτιο:

 

  • Τζιμμυ Γκιγιέ, Εισβολή στη Γη, με ένα πολύ άσχημο εξώφυλλο. Ένας πράσινος γυμνός τιτάνας με μια φούσκα γύρω από το κεφάλι του μας μουτζώνει κανονικά, ενώ πίσω του μια μπλε σφαίρα έχει ανοίξει και βγάζει κόκκινο καπνό. Τριχρωμία. Και ως γνωστό, όλες οι μπλε μπάλες όταν σπάνε βγάζουν κόκκινο καπνό.
  • Ζιλ Τομά Οι Σημαδεμένοι. Πόση γαλλική επιστημονική φαντασία είχα φάει εγώ και οι συνομήλικοί μου το '80; Οι Γήινοι έχουν μεταβληθεί σε υπηρέτες κάποιων εξωγήινων κατακτητών και σημαδεύονται με ένα Α στο μέτωπο. Αρκεί να σας πω το όνομα του εξωγήινου Αφέντη: Ντελιλάρια.
  • Εγώ το Ρομπότ, Ισαάκ Ασίμοφ. Είπαμε, δεν θα βρίσκω μόνο σκουπίδια! Και το είχα για χαμένο αυτό το βιβλιαράκι... Εκδόσεις Έψιλον, τιμή δρχ. 20, εξώφυλλο Πάνου Κουτρουμπούση - Γιάννας Ριζοπούλου, μετάφραση Νίκου Πανταλέοντος. Ημερομηνία δεν ξέρω, αλλά ο ταχυδρομικός κώδικας στην Αθήνα είναι τριψήφιος και το τηλέφωνο του εκδότη εξαψήφιο! Το πρώτο βιβλίο του Ασίμοφ που είχα διαβάσει...

Για να μην τραβάω φωτογραφία, έψαξα και βρήκα το πρωτότυπο εξώφυλλο του πρώτου βιβλίου παραπάνω. Το ελληνικό είναι ακριβές αντίγραφο. Θαυμάστε.

 

 

post-394-0-63635900-1335632669_thumb.jpg

 

Και το Εγώ, το Ρομπότ:

 

post-394-0-59386000-1335632897_thumb.jpg

Edited by nikosal
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ορίστε, σας βρήκα και το τρίτο εξώφυλλο. Και πάλι το ελληνικό είναι ακριβές αντίγραφο.

 

post-394-0-72728400-1335633173_thumb.jpg

 

Α, και μόλις διαπίστωσα ότι το Εγώ, το Ρομπότ το είχα ήδη σε αυτή την έκδοση! Φαίνεται αυτό που βρήκα σήμερα το είχε αγοράσει η αδελφή μου...

Edited by nikosal
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλή διαδικασία είναι αυτή nikosal, ξυπνάει ωραίες αναμνήσεις. Αν και - αν εξαιρέσεις τον Ασίμωφ φυσικά ;-) - τα βιβλία αυτά καθαυτά, είναι άστα να πάνε. Πρέπει αν μη τι άλλο να πέρασες δύσκολα εφηβικά αναγνωστικά χρόνια :lol: Εγώ κάνω αυτό που κάνεις εσύ, αλλά από την ανάποδη. Βάζω βιβλία μέσα σε κούτες για εξοικονόμηση χώρου. Πάντως θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι στο γυμνάσιο είχα τα πέντε βιβλία του Μικρού Νικόλα που είχαν βγει από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες εκείνο τον καιρό, δεν ξέρω αν τα ξέρεις. (Ε.φ. βιβλία δεν έχω αποθηκευμένα- χαμένα γιατί μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισα να αγοράζω). Αν δεν έχουν χαθεί, πρέπει να είναι στο πατάρι, θα πρέπει κάποια στιγμή να ψάξω να τα βρω.

 

Και ναι, τρομερά τα εξώφυλλα :good:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Αγαπητέ άγνωστε "φίλε".

 

Αναζητώντας τόν τίτλο του περιοδικού μου στό Διαδίκτυο, η μηχανή αναζήτησης μέ έβγαλε στό post σου, όπου, μέ μία σχετική έκπληξη, είδα (γιά μιά, ακόμη, φορά) τό πόσο εύκολα οι άνθρωποι μπορούν νά βγάζουν ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ συμπεράσματα, καί, ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, νά επηρεάζουν καί άλλους ανθρώπους, οι οποίοι δέν γνωρίζουν ΣΕ ΒΑΘΟΣ κάποια γεγονότα.

 

Έτσι, γιά τήν αποκατάσταση τής αλήθειας, είμαι υποχρεμένος νά απαντήσω, φράση πρός φράση, στά όσα βιαστικά συμπεράσματα έχεις προχωρήσει, τά σχετικά μέ τό περιοδικό μου, στό σχόλιό σου:

 

1] Δέν αυτοσυστήνομαι σάν semi-prozine περιοδικό. ΕΙΝΑΙ fanzine/semi-prozine περιοδικό !

 

2] Νόμιζα ότι δέν ήθελε καί πολύ μυαλό γιά νά καταλάβει, κάποιος, ότι τήν επιλογή τής ύλης, τίς μεταφράσεις, τίς συνεντεύξεις, τό κασέ τών σελίδων, τήν σελιδοποίηση τού περιοδικού, τήν αγορά τού χαρτιού, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΜΣ, τήν συμφωνία μέ τόν τυπογράφο, τήν διαφήμιση τού περιοδικού, τήν διανομή στά βιβλιοπωλεία καί τίς υποχρεώσεις πρός τήν Εφορία (μπλοκάκι, Φ.Π.Α., Κ.Β.Σ.), τίς έκανε τό ίδιο άτομο, αλλά, στήν περίπτωσή σου, έπεσα έξω !!!

 

3] Ο νομικός σύμβουλος, που τόσο εξεπλάγεις που τό είδες, ήταν ένας θείος μου, που, αφιλοκερδώς, πλήν κάποιων χαρτοσήμων, μέ βοήθησε στήν κατοχύρωση τού τίτλου καί τού σήματος ! Τό περιοδικό μου ήταν τό μόνο που κυκλοφορούσε μέ θεωρημένα τιμολόγια στά βιβλιοπωλεία, καί είχε I.S.S.N., δοσμένον από τήν Εθνική Βιβλιοθήκη τής Ελλάδος ! ΟΛΑ τά άλλα fanzines κυκλοφορούσαν ΤΥΠΙΚΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ !

Τώρα, άσχετε, στά περί τών περιοδικών, αλλά, σάν γνήσιος Έλληνας, ειδικέ, σέ όλα, ξέρεις γιατί !

 

4] Ο Δημήτρης Φύσσας, μέ 2 πτυχία (αλήθεια, εσύ, πόσα έχεις ?), είναι φτασμένος αρθρογράφος στήν "Athens Voice", καί ήταν τιμή μου που τόν είχα (καί, ακόμη τόν έχω) φίλο μου !

 

5] Ασχετοσύνης σου συνέχεια: Τό περιοδικό (τεύχη: 5, 6, 7) είναι εκτυπωμένο σέ τυπογραφείο, όχι μέ πανάκριβα, επαγγελματικά, φίλμς, αλλά μέ μία πατέντα-φίλμ δική μου, αρκετά φθηνότερη, αλλά αρκετά αποτελεσματική. Δέν είναι "φωτοτυπία σέ βαρύ χαρτί", αλλά κανονική εκτύπωση (μέ ιδιόχειρα φίλμς), σέ χαρτί τύπου "Βέλβετ" (100gr τό εσωτερικό καί 300gr τό εξώφυλλο) !

 

6] Καί (αλλά, σέ αυτό, δέν σού πέφτει λόγος νά ξέρεις), δέν αποχώρησε ο Λάζος, αλλά χωρίσαμε τήν εκδοτική μας συνεργασία, λόγω διαφωνιών σέ θέματα ύλης.

 

Τέλος, επειδή είμαι σέ μία ηλικία που δέν έχω καμμία διάθεση νά τσακώνομαι, μέ όσους διαπιστώνω ότι, απλώς, δέν γνωρίζουν κάποια πράγματα, αλλά θέλουν, ΠΑΝΤΑ, νά κάνουν τούς "ξερόλες", άν είσαι συλλέκτης, καί σέ ενδιαφέρουν όσα τεύχη έχουν απομείνει από τήν σειρά τών, συνολικά, 7 εκδομένων, στήν σελίδα μου στό "Facebook", στό όνομα: Constantine Koutsoukos, υπάρχουν ΟΛΑ τά εξώφυλλα (εμπρός-πίσω), ΟΛΩΝ τών τευχών.

 

Συλλεκτική Τιμή Διάθεσης Τευχών: 5 ευρώ, γιά τά 3 τελευταία τεύχη (υπάρχουν ελάχιστα κομμάτια), καί, κατόπιν συμφωνίας (λόγω αγνώστου κόστους φωτοτυπήσεως) μέ τό φωτοτυπικό κατάστημα, προκαταβολή τής ημισείας τιμής που θά προκύψει, γιά τά 4 πρώτα τεύχη.

 

Στήν διάθεσή σου, γιά περαιτέρω επεξηγήσεις.

Μετά τιμής. Κωνσταντίνος Αθαν. Κουτσούκος.

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ άγνωστε "φίλε".

 

Αναζητώντας τόν τίτλο του περιοδικού μου στό Διαδίκτυο, η μηχανή αναζήτησης μέ έβγαλε στό post σου, όπου, μέ μία σχετική έκπληξη, είδα (γιά μιά, ακόμη, φορά) τό πόσο εύκολα οι άνθρωποι μπορούν νά βγάζουν ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ συμπεράσματα, καί, ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, νά επηρεάζουν καί άλλους ανθρώπους, οι οποίοι δέν γνωρίζουν ΣΕ ΒΑΘΟΣ κάποια γεγονότα.

 

Έτσι, γιά τήν αποκατάσταση τής αλήθειας, είμαι υποχρεμένος νά απαντήσω, φράση πρός φράση, στά όσα βιαστικά συμπεράσματα έχεις προχωρήσει, τά σχετικά μέ τό περιοδικό μου, στό σχόλιό σου:

 

1] Δέν αυτοσυστήνομαι σάν semi-prozine περιοδικό. ΕΙΝΑΙ fanzine/semi-prozine περιοδικό !

 

2] Νόμιζα ότι δέν ήθελε καί πολύ μυαλό γιά νά καταλάβει, κάποιος, ότι τήν επιλογή τής ύλης, τίς μεταφράσεις, τίς συνεντεύξεις, τό κασέ τών σελίδων, τήν σελιδοποίηση τού περιοδικού, τήν αγορά τού χαρτιού, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΜΣ, τήν συμφωνία μέ τόν τυπογράφο, τήν διαφήμιση τού περιοδικού, τήν διανομή στά βιβλιοπωλεία καί τίς υποχρεώσεις πρός τήν Εφορία (μπλοκάκι, Φ.Π.Α., Κ.Β.Σ.), τίς έκανε τό ίδιο άτομο, αλλά, στήν περίπτωσή σου, έπεσα έξω !!!

 

3] Ο νομικός σύμβουλος, που τόσο εξεπλάγεις που τό είδες, ήταν ένας θείος μου, που, αφιλοκερδώς, πλήν κάποιων χαρτοσήμων, μέ βοήθησε στήν κατοχύρωση τού τίτλου καί τού σήματος ! Τό περιοδικό μου ήταν τό μόνο που κυκλοφορούσε μέ θεωρημένα τιμολόγια στά βιβλιοπωλεία, καί είχε I.S.S.N., δοσμένον από τήν Εθνική Βιβλιοθήκη τής Ελλάδος ! ΟΛΑ τά άλλα fanzines κυκλοφορούσαν ΤΥΠΙΚΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ !

Τώρα, άσχετε, στά περί τών περιοδικών, αλλά, σάν γνήσιος Έλληνας, ειδικέ, σέ όλα, ξέρεις γιατί !

 

4] Ο Δημήτρης Φύσσας, μέ 2 πτυχία (αλήθεια, εσύ, πόσα έχεις ?), είναι φτασμένος αρθρογράφος στήν "Athens Voice", καί ήταν τιμή μου που τόν είχα (καί, ακόμη τόν έχω) φίλο μου !

 

5] Ασχετοσύνης σου συνέχεια: Τό περιοδικό (τεύχη: 5, 6, 7) είναι εκτυπωμένο σέ τυπογραφείο, όχι μέ πανάκριβα, επαγγελματικά, φίλμς, αλλά μέ μία πατέντα-φίλμ δική μου, αρκετά φθηνότερη, αλλά αρκετά αποτελεσματική. Δέν είναι "φωτοτυπία σέ βαρύ χαρτί", αλλά κανονική εκτύπωση (μέ ιδιόχειρα φίλμς), σέ χαρτί τύπου "Βέλβετ" (100gr τό εσωτερικό καί 300gr τό εξώφυλλο) !

 

6] Καί (αλλά, σέ αυτό, δέν σού πέφτει λόγος νά ξέρεις), δέν αποχώρησε ο Λάζος, αλλά χωρίσαμε τήν εκδοτική μας συνεργασία, λόγω διαφωνιών σέ θέματα ύλης.

 

Τέλος, επειδή είμαι σέ μία ηλικία που δέν έχω καμμία διάθεση νά τσακώνομαι, μέ όσους διαπιστώνω ότι, απλώς, δέν γνωρίζουν κάποια πράγματα, αλλά θέλουν, ΠΑΝΤΑ, νά κάνουν τούς "ξερόλες", άν είσαι συλλέκτης, καί σέ ενδιαφέρουν όσα τεύχη έχουν απομείνει από τήν σειρά τών, συνολικά, 7 εκδομένων, στήν σελίδα μου στό "Facebook", στό όνομα: Constantine Koutsoukos, υπάρχουν ΟΛΑ τά εξώφυλλα (εμπρός-πίσω), ΟΛΩΝ τών τευχών.

 

Συλλεκτική Τιμή Διάθεσης Τευχών: 5 ευρώ, γιά τά 3 τελευταία τεύχη (υπάρχουν ελάχιστα κομμάτια), καί, κατόπιν συμφωνίας (λόγω αγνώστου κόστους φωτοτυπήσεως) μέ τό φωτοτυπικό κατάστημα, προκαταβολή τής ημισείας τιμής που θά προκύψει, γιά τά 4 πρώτα τεύχη.

 

Στήν διάθεσή σου, γιά περαιτέρω επεξηγήσεις.

Μετά τιμής. Κωνσταντίνος Αθαν. Κουτσούκος.

 

 

κ. Κουτσούκο: Για να καταλάβουν τα μέλη μας -χωρίς να ψάχνουν- σε ποιο ποστ μου αναφέρεστε, το παραθέτω ευθύς:

 

Cyborg, Λογοτεχνία του Φανταστικού, Τεύχος 7, Νοέμβριος 1995, 1,000 δρχ. Αυτοσυστήνεται ως semi-prozine περιοδικό «για τη διάδοση της φανταστικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα» με εκδότη τον Κώστα Κουτσούκο. Δεν έχει αρχισυντάκτη, έχει όμως νομικό σύμβουλο! Ήθελα να ξέρω γιατί! Ελληνικό διήγημα μιας σελίδας: Δημήτρης Φύσσας. Ελαφρώς δυσανάγνωστο το περιοδικό λόγω τρόπου εκτύπωσης (νομίζω είναι φωτοτυπία αλλά σε βαρύ χαρτί). Είχε ξεκινήσει σε συνεργασία του Κουτσούκου με το Λάζο αλλά από το 3ο τεύχος είχε αποχωρήσει ο δεύτερος.

 

 

Δεν βρίσκω πού σας θίγω και πώς δικαιολογείται η γλώσσα και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιείτε. Υπάρχουν βέβαια για αυτά τα θέματα στο φόρουμ κανόνες και mods, δεν είναι δική μου δουλειά να σας το επισημάνω αυτό. Αν έχει σημασία, το τόπικ είχε χιουμοριστική διάθεση και διαβάζοντάς το ξανά σήμερα διαπιστώνω ότι αν κάποιον θίγω, αυτός πρέπει να ήταν ο... Τζίμμυ Γκυγιέ, «ένας από τους χειρότερους συγγραφείς της εφηβείας μου». Εσάς όμως, σε καμία περίπτωση.

 

Ο Δημήτρης Φύσσας είναι και δικός μου φίλος και, αφού ρωτάτε, έχω ισάριθμα με εκείνον πτυχία. Όχι φυσικά ότι τα πτυχία κάνουν τους ανθρώπους, αλίμονο.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Χτες μετέφερα μια παλιά κούτα (δεκαετίας του '90, Ιωάννινα) από το σπίτι του πατέρα μου στο δικό μου. Η υγρασία είχε κάνει μικρή ζημιά σε ένα δυο πράγματα, αλλά βρήκα λίγο-πολύ άθικτα τα εξής:

 

Nova, περιοδικό επιστημονικής φαντασίας - περίοδος Β', τεύχος 1, Ιούνιος 1993, τιμή 1,000 δρχ. Χμ, δεν θυμάμαι τις τιμές περιοδικών της εποχής, αλλά πώς να «βγεις πέρα» που λένε με ένα χιλιάρικο, τετραχρωμία, 100 σελίδες, χωρίς τις διαφημίσεις που έχουν στις μέρες μας (έστω, στις μέρες προ κρίσης) τα κοινά περιοδικά; Διευθυντής και εκδότης Άγγελος Μαστοράκης, Αρχισυντάκτης Μανώλης Σταυρακάκης, ειδικός σύμβουλος Δημήτρης Αρβανίτης (εκτός από συμβουλές, παρουσιάζει βιβλία, κάνει μεταφράσεις και γράφει το εισαγωγικό άρθρο, όπου μιλά για την άνθιση της εφ στην Ελλάδα!), εικονογράφηση Ζαφείρης Ιωσηφίδης, στους συνεργάτες Σώτη Τριανταφύλλου (άρθρο για τη σειρά ταινιών alien), Θάνος Σταθόπουλος (κριτική βιβλίου Crash του Μπάλαρντ), Νίκος Γ. Ξυδάκης (κριτική βιβλίου Jeter: Δρ. Άντερ, το οποίο στη συνέχεια κατέληξε στη βιβλιοθήκη μου αλλά χωρίς εξώφυλλο -που είχε φύγει για το σκάνερ) και άλλοι. Κεντρική ύλη, πέρα από τα (ουκ ολίγα πάντως) άρθρα, εφτά διηγήματα ξένων συγγραφέων. Είναι λυπηρό που δεν έχουμε σήμερα περιοδικά όπως αυτό ή τον Πλανήτη, ή το Ασίμοφ, ή... κλπ.

 

Nova τεύχος 2, 9 μήνες μετά: Απρίλιος 1994! Αρχικά φαντάστηκα ότι οι λόγοι ήταν οικονομικοί, διαβάζω όμως στο editorial ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι «κάποιος μεγαλοεκδότης» είχε κατοχυρώσει πριν χρόνια στο όνομά του τον τίτλο Nova για περιοδικό γυναικείας μόδας και ομορφιάς το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ, πλην όμως απείλησε τον Μαστοράκη με ασφαλιστικά μέτρα και έπρεπε να ασχοληθεί η δικαιοσύνη... Ορατή η αλλαγή ποιότητας χαρτιού, εκτύπωση και αριθμός σελίδων μένουν ίδια. Τα διηγήματα πέντε, με ένα ελληνικό, του Παύλου Μεθενίτη και πρόσκληση στους έλληνες συγγραφείς να στείλουν δικά τους.

 

Απαγορευμένος Πλανήτης τεύχος 8 («άλλη εποχή»), Άνοιξη 1998, τιμή 1,300 δρχ. εκδότης Γιώργος Μπαζίνας, αρχισυντάκτης Χριστόδουλος Λιθαρής και στο editorial: «Συγνώμη που... αργήσαμε» (σιγά μην βγει ελληνικό εφ περιοδικό που να μην αργεί. Μόνο το δεύτερο ελληνικό Asimov's νομίζω τα κατάφερε). Στα διηγήματα ένα ελληνικό, Μαρία Χρυσοχόου, για την οποία όμως δεν υπάρχει μικρό βιογραφικό, αντίθετα από τους ξένους του τεύχους.

 

Cyborg, Λογοτεχνία του Φανταστικού, Τεύχος 7, Νοέμβριος 1995, 1,000 δρχ. Αυτοσυστήνεται ως semi-prozine περιοδικό «για τη διάδοση της φανταστικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα» με εκδότη τον Κώστα Κουτσούκο. Δεν έχει αρχισυντάκτη, έχει όμως νομικό σύμβουλο! Ήθελα να ξέρω γιατί! Ελληνικό διήγημα μιας σελίδας: Δημήτρης Φύσσας. Ελαφρώς δυσανάγνωστο το περιοδικό λόγω τρόπου εκτύπωσης (νομίζω είναι φωτοτυπία αλλά σε βαρύ χαρτί). Είχε ξεκινήσει σε συνεργασία του Κουτσούκου με το Λάζο αλλά από το 3ο τεύχος είχε αποχωρήσει ο δεύτερος.

 

Παραπέντε Special Sci-Fi τεύχος, με περιεχόμενο 7 κόμιξ αποκλειστικά επιστημονικής φαντασίας, σε υπέροχη εκτύπωση. Ήταν το τεύχος 67 του περιοδικού, Δεκέμβριος 1996, 1,200 δρχ. και εκδότη φυσικά το Γιώργο Μπαζίνα.

 

SFComics, περιοδικό με κόμιξ αποκλειστικά εφ, τεύχος 1, 1,300 δρχ. μάλλον 1997, σελ. 58. Περιέχει μόνο Το Σημάδι του Μελάνικους, των Mills, Skinner, Larnoy σε μετάφραση Βάσως Χούνου.

 

Big Bang τεύχη 1, 4, 5, 6, ελπίζω κάπου να έχω βάλει και τα υπόλοιπα. Υπέροχο φανζίν («περιοδικό φανταστικού») του Γιώργου Γούλα, το πρώτο τεύχος Μάρτιος 1997, 88 σελίδες, πολλά διηγήματα, άρθρα και συνεντεύξεις, τιμή 700 δρχ. Νομίζω και αυτό φωτοτυπημένο, αλλά γενικότερα σου δίνει την αίσθηση ενός χορταστικού περιοδικού. Σταχυολογώ ελληνικά ονόματα: Τεύχος 1, συνέντευξη Χρήστος Λάζος, διηγήματα Παναγιώτης Χανός, Πάνος Κουτρουμπούσης. Τεύχος 4, διηγήματα Σπύρος Φέγγος, Χριστίνα Οικονομίδου, Δημήτρης Τερζής, Φαίδων Κυρίμης (απόστρατος από τα Γιάννενα, ήμασταν μαζί στη Λέσχη Φανταστικού), Γιώργος Γούλας. Ποιήματα Ράνια Κατσαρέα, Παύλος Αγγελόπουλος. Και με διαφορετικό χαρτί στη μέση, ειδικό ένθετο αφιέρωμα στη Λέσχη Φανταστικού Ιωαννίνων: κύριο άρθρο Νίκος Θεοδώρου και μικρό διήγημα Νίκος Αλμπανόπουλος. Τεύχος 5, διηγήματα Απόστολος Μανούρας, Αλέξανδρος Γερανδρέας, Γιώργος Μπούρας, Αντώνης Νικολάου, ποιήματα Θανάσης Μάργαρης, Παύλος Αγγελόπουλος, Γιάννης Φουρίδης. Τεύχος 6 με υπέροχο εξώφυλλο. Ελληνικά διηγήματα Γιάννης Γιαννουλέας. Γεωργία Συλλαίου (ναι, η τραγουδίστρια), Χρήστος Μπουτσίδης. Συνέντευξη Νίκος Θεοδώρου και μεγάλο αφιέρωμα στην ημερίδα εφ που είχε γίνει στα Γιάννενα από τη δημοτική βιβλιοθήκη και τον ίδιο. Θέλουμε ξανά το Big Bang!

 

Asimov's, η πρώτη ελληνική έκδοση, τεύχη Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 1997, εκδότης Γιάννης Καραϊωσηφόγλου, 1,000 δρχ., 148 σελίδες κάθε τεύχος, 9 διηγήματα και τα δύο τεύχη μαζί (συν άλλα μικρά άρθρα και παρουσιάσεις).

 

Χωροχρόνος, «τρίμηνη πειραματική έκδοση για τη λογοτεχνία του φανταστικού», τεύχος 2, 950 δρχ., Σεπτέμβριος 1994, φωτοτυπημένο, 52 σελίδες. Διευθυντής Διαμαντής Φλωράκης, έκδοση «Άπειρον». Στα περιεχόμενα ελληνικό διήγημα: Θανάσης Μαντζάρας (το τονίζω σωστά;) και τμήμα βιβλίου του εκδότη. Επίσης, αναγγελία της ίδρυσης Τράπεζας Φαντασίας η οποία θα δέχεται ιδέες, με πρώτη εκείνη του ίδιου του εκδότη για ηλεκτρονικό καταγραφέα ταχύτητας που θα έχουν υποχρεωτικά οι οδηγοί στους δρόμους, ώστε να ελέγχεται η ταχύτητά τους.

 

Αυτά βρήκα σε μια κούτα μόνο... Έχουν πέσει τα παραπάνω στα χέρια σας; Έχετε κάνει ανάλογες ανασκαφές;

 

Να προσθέσω και τα :

Αναλόγιο (περιοδικό αδελφάκι των 4τροχών και του Ηχου&HiFi)

9 τεύχη (10ος 1976 - 6ος 1977) τιμή 30 δραχμές !

 

Nova -4 τεύχη (4ος 1978 - 9ος 1978) τιμή 50 δρχ

(μετά βγήκαν τα 2 που αναφέρεις σε μεγάλο σχήμα)

 

Απαγορευμένος πλανήτης (Ars Longa)

Μικρό σχήμα (όπως και τα παραπάνω) 3 τεύχη (3ος+4ος 1987 - 6ος 1988) τιμή 350δρχ

Μεγάλο σχήμα ("Νέα σειρά") 5 τεύχη (11ος+12ος 1988 - 6ος+7ος 1989) τιμή 380 δρχ

Ξανά μικρό σχήμα γιά 2 τεύχη (11ος-12ος 1989 -Φθινόπωρο 1990) τιμή 450 δρχ

Ξανά σε μεγάλο σχήμα ("΄Αλλη εποχή") 9 τεύχη (6ος 1996 - 4ος+5ος 1999) τιμή 1300 δρχ

 

Πλειάδες 5 τεύχη (1995-1997) 600 δρχ

 

Επόμενη μέρα (Comics SF, Ars Longa) 9 τεύχη (5ος 1985 - ? το Νο 8 είναι 7ος-8ος 1986) 200 δρχ τα 2 πρώτα και 250 τα άλλα.

 

Δεν γράφω λεπτομέρειες, αν θέλει κανείς κάποιο στοιχείο, στην διάθεσή σας

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Κύριε Νικόλαε Αλμπανόπουλε, σάς χαιρετω.

 

Με μεγαλη καθυστερηση απαντω στην απάντησή σας, αν και γνωριζα, απο μελος τής "SFF", εδώ καί έναν χρόνο, περιπου, ότι μού είχατε απαντησει, λογω τρεχουσών προβλημάτων.

 

Το σημείο τής αναφοράς σας, που με εκνεύρισε (γι' αυτο και ο (ασυνήθιστος για μενα) "υψηλός τόνος" τής απαντήσεως μου), ήταν τό: "Δεν έχει αρχισυντάκτη, έχει όμως νομικό σύμβουλο! Ήθελα να ξέρω γιατί!", τό οποίο, μαζί με τα θαυμαστικά, έδειχνε αρκετα ειρωνικό!

 

Όταν έχεις "φτυσει αιμα", για να βγαλεις ενα περιοδικο ("περιοδικάκι", τήν εποχή που έβγαινε, για πολλούς - την εποχή τών "Life-Style" σαβουροπεριοδικών), σε "συνθηκες Κατοχής" (αυτο, αφορα τίς συνθήκες τών φωτοτυπήσεων τών πρώτων τευχών, οι οποιες γινόντουσαν, μεν, δωρεάν, αλλα, οταν το μηχανημα δεν ηταν απασχολημενο απο αλλους, δε!), τέτοιες, (ας τίς χαρακτηρισω, καλοπροαίρετα: "υποβόσκουσες") ειρωνίες, ενοχλούν...!

 

Όμως, δέχομαι την εξηγήσή σας, ως "χιουμοριστικής διαθέσεως" (καθ' ότι είμαι ένθερμος οπαδός τού "εγκεφαλικού χιούμορ", κι' εγω!), και, παρακαλώ, τό θέμα νά λήξει εδώ.

 

Ως οπαδούς τού ιδίου λογοτεχνικού είδους, μάς ενώνουν περισσότερα απ' όσα μάς χωρίζουν!

 

Χαίρομαι που έχουμε κοινο φίλο τόν Δημήτρη Φύσσα, και συμφωνώ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ, μαζί σας, γιά τήν αξια τού Τζίμμυ Γκυγιέ !!!

 

Επειδη είμαι καινούργιος στό αξιόλογο site σας, συγχωρήστε μου κάποιες "παρατυπίες"....

 

Ελπίζω να τά πουμε, κάποια στιγμή, και απο κοντά!

 

Μετά τιμής. Κωνσταντίνος Αθαν. Κουτσούκος (cyborg17).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..