Jump to content
Ayu

Το σώμα χορεύει

Recommended Posts

Eugenia Rose

Φαντάζομαι πως εμπνεύστηκες την ιστορία από κάποιο μύθο της Ινδονησίας. Φαίνεται να έχει και αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Μου άρεσε πολύ και η γραφή και η ιστορία που είχες να διηγηθείς. Πέρα από το γεγονός ότι πιο πολύ με ταξίδεψε παρά με τρόμαξε, δεν έχω άλλη παρατήρηση να σου κάνω.

Νομίζω πως έχω καταλάβει την σύνδεση της θεωρίας του χάους με την ιστορία σου. Επειδή η πρωταγωνίστρια μπήκε στο ναό έχοντας περίοδο προκλήθηκε η κατααστροφή του κόσμου.

Ήταν μια πολύ ωραία ιστορία, ένα πολύ όμορφο παραμύθι. Είχε ατμόσφαιρα. Γράφεις πολύ καλά και θα ήθελα να γράψεις/ανεβάσεις και άλλες ιστορίες σου. Καλή επιτυχία!:good:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest old#2065

Ναταλία, δεν έχω να προσθέσω κάτι. Βρήκα το διήγημα σου εξαιρετικό. Εντελώς μέσα στο θέμα και το πνεύμα του διαγωνισμού, υπέροχη μεταφορά σε έναν άγνωστο σε μας πολιτισμό. Ισορροπημένη διαχείριση πληροφορίας, αισθημάτων αλλά και χιούμορ. Πολύ καλό, καλή επιτυχία.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
alkinem

Καθόλου άσχημα.

Έπαιξες πολύ ωραία με το συγκεκριμένο μύθο κι έδωσες μια αρκετά παραστατική εικόνα ενός εξωτικού μέρους.

Πολύ καλή η χρήση του λόγου, απέφυγες τα ορθογραφικά κι εκφραστικά λάθη, κι έχτισες μια σαγηνευτική και μυστηριώδη ατμόσφαιρα, αν και όχι ιδιαιτέρως τρομαχτική.

Πραγματικά η ιστορία μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

 

Καλή επιτυχία

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Stanley

Μου άρεσε ο τίτλος και η φιλοσοφική διάσταση του κειμένου. Όμορφη μεταφορά σε έναν κόσμο με σαφείς τις επιρροές του στη συγγραφέα, που αποδόθηκε άρτια. Ήταν πολύ καλογραμμένο και προσεγμένο, και, για να είμαι στο πλαίσιο των ημερών,πολύ καλό τεχνικά.

 

Επίσης στο πνεύμα των ημερών, όμως, για μένα ήθελε λίγο παραπάνω ζέση το κείμενο. Μου φάνηκε κάπως επίπεδα γραμμένο, χωρίς εξάρσεις και "καρότα" για τη συνέχεια, νύξεις που θα το έκαναν πιο ενδιαφέρον, πέραν από τις προφανείς για το τέλος, που δυστυχώς ήταν διαφαινόμενο από την αρχή. Δες τι θα σου πουν κι οι άλλοι για αυτό και λάβε το ή όχι υπόψιν σου, είμαι λιγάκι ιδιότροπος στο συγκεκριμένοtease.gif.Θα το ήθελα όμως σίγουρα πιο ατμοσφαιρικό και με περισσότερες πληροφορίες για την πρωταγωνίστριά σου, μιας και λέξεις είχες άφθονες.

 

 

 

 

Η τελευταία πρόταση πολύ ωραία και δυνατή, ωστόσο θεωρώ ότι είναι αρκετά πομπώδης.

 

 

 

 

Μια πολύ καλή προσπάθεια. Καλή επιτυχία, Ναταλίτσα ( όπως έχει πει κι ο Θέμης Γεωργαντάς)chinese.gif

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oceanborn

Είναι πρωτότυπη ιστορία Ναταλία μου. Καλογραμμένη και γεμάτη ανατολίτικα στοιχεία. Οι περιγραφές σου είναι πετυχημένες και ο άξονας της ιστορίας σου με τράβηξε λόγω της άγνοιας μου για τη συγκεκριμένη κουλτούρα. Θα συμφωνήσω με τον Stan, ίσως λίγη παραπάνω ατμόσφαιρα τρόμου θα το βελτίωνε.

Share this post


Link to post
Share on other sites
wordsmith

Σαν ποτό ή φαγητό με πολύ ελαφρύ άρωμα ή γεύση, σχεδόν ανύπαρκτη. Ωραία και απλά γραμμένο και εξωτικό, αλλά εκεί είναι όλο του το ενδιαφέρον, σαν ένας εμπνευσμένος και ποιητικός τουριστικός οδηγός. Δε συμβαίνει τίποτα ή μάλλον αυτό που συμβαίνει είναι πολύ ανεπαίσθητο και κρυμμένο και πρέπει να φτάσουμε σχεδόν στο τέλος για να συμβεί στην Άνια κάτι άξιο αφήγησης πέρα από την εμπειρία της της άλλης χώρας/κουλτούρας και για να βρούμε πού είναι ο τρόμος και το υπερφυσικό στοιχείο. Όμορφο, αλλά θα ταίριαζε περισσότερο σαν εισαγωγή σε άλλο κείμενο, διήγημα ή μυθιστόρημα, στο οποίο να συμβαίνει και κάτι πιο συγκεκριμένο. Εδώ νομίζω ότι είναι εκτός είδους και σχεδόν εκτός θέματος.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drake Ramore

Καλογραμμένο και χωρίς εξάρσεις διήγημα, που όμως όσο και να το τραβήξω προς σκοτεινές μεριές δεν μπορώ να το δω σαν διήγημα τρόμου.

Μπορώ να το δω σαν μυθιστορία λαογραφίας, σαν παραμύθι για μεγάλους, οριακά σαν φάντασυ, αλλά όχι σαν τρόμο.

 

Κατα τα άλλα ήταν μια πολύ καλή ιστορία που όμως δεν κατάφερε να κεντρίσει τα δικά μου προσωπικά γούστα.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mindtwisted

Ναταλία το διήγημά σου μου άρεσε πάρα πολύ.

 

Είναι ένα ωραίο ταξιδάκι σ' ένα τόπο εξωτικό και το διάβαζα μ' αυτό το συγκρατημένο ενθουσιασμό που έχει κάποιος και στα πραγματικά ταξίδια, όταν ετοιμάζεται κάθε λίγο να αναφωνήσει μπροστά σε κάτι που του τράβηξε την προσοχή.

 

Σ' αυτό βοήθησε κι ο τρόπος γραφής, που εμένα μ' αρέσει.

 

Το πρόβλημά μου είναι οτι δεν υπαρχουν παρά ελάχιστες πινελιές τρόμου στην αρχή, οπότε το τέλος ήρθε λίγο απότομα και γενικά νομίζω οτι η ατμόσφαιρα του ταξιδιού μ' έκανε να παρακολουθώ με ενδιαφέρον κι όχι με φόβο. Άρα αυτό του αφαιρεί πόντους απ' το διαγωνισμό.

 

Πάντως το διασκέδασα. Πολύ καλό!:good:

 

Καλή επιτυχία!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mesmer

Μια ιστορία με ανατολίτικη ατμόσφαιρα και αρκετή από τη μυσταγωγία της. Φαίνεται ότι γνωρίζεις πολύ καλά εκείνα τα μέρη και μας μετέφερες εκεί με μεγάλη επιτυχία. Πολύ ωραία η σκηνή στο ναό με το χορό/τελετή και τους συμβολισμούς του. Μου άρεσαν και οι πληροφορίες που υπήρχαν σε όλο το κείμενο για την κουλτούρα της περιοχής.

 

Δεν μπορώ να πω ότι ήταν και πολύ τρομακτική, αλλά υπήρχε ένα μυστηριώδες κλίμα σε όλη της έκταση, που κρατούσε το ενδιαφέρον. Ειδικά η δασκάλα και τα μαθήματά της ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας.

 

Το τέλος μού φάνηκε ότι ήρθε κάπως απότομα, σαν να μην μας είχες προετοιμάσει πολύ γι’ αυτό.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
dagoncult

Περίεργη, εξωτική ιστορία. Θα μπορούσε ίσως να γίνει και πιο τρομαχτική.

Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα τα πάντα.

Ο Ραχού είχε επιλέξει από την αρχή την Άνια (ωραίο όνομα), αλλά επειδή αυτή είχε περίοδο μπήκε στην διπλανή κοπέλα, έτσι; Οπότε, μετά συνεχίζει να την κυνηγάει (το πράγμα ξεκινάει με το γρατζούνισμα στο τζάμι). Επίσης, η προπόνηση χρησιμεύει για να δεχτούν κατά κάποιον τρόπο οι κοπέλες την Άφιξη. Οκ, αλλά αν ο Ραχού δε μπορεί να μπει στην Άνια, λόγω της περιόδου της, τότε δε θα έπρεπε να περάσουν μερικές μέρες πριν τελικά τα καταφέρει; Χάνω κάτι;

 

Μου άρεσε ο συνδιασμός παραμόρφωσης/μεταμόρφωσης.

Η τελευταία πρόταση δεν λειτούργησε και πολύ για 'μένα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nihilio

Περίεργη ιστορία. Από τη μία η περιγραφή της εξωτικής κουλτούρας και του χορού της έχει τρομερό ενδιαφέρον, από την άλλη όμως ο τρόμος έρχεται πολύ αργά και λίγο ξαφνικά. Σε όλο το πρώτο μισό λείπει αυτή η αίσθηση απειλής και αγωνίας που καλό είναι να έχει μία ιστορία τρόμου. Και, όταν με το καλό έρχεται, για κάποιο λόγο δεν εξηγείται (εκτός κι αν πρέπει να είμαστε γνώστες των μύθων του Μπαλί). Και δεν είμαι σίγουρος για το πως το θέμα του χορού και των άκρων που πηγαίνουν προς το χάος κολλάει στην κατάληξη.

 

Έχω την αίσθηση ότι θα έπρεπε να είχες αρχίσει με το ναό και το τελετουργικό και να προσπαθούσες να δημιουργήσεις αντιστοιχίες μεταξύ του χορού και της μεταμόρφωσης (που ίσως να έβαζες πιο αργά, πχ πόνοι στα μέλη της που νομίζει ότι είναι από τις ασκήσεις, περίεργες καταστάσεις κτλ). Εκεί ίσως και να είχες μία ιστορία γνήσια τρομαχτική.

Share this post


Link to post
Share on other sites
TheSea IsBurned

Πολύ καλή ιστορία, τεχνικά άρτια και τοποθετημένη σε ένα περιβάλλον εξωτικό, άγνωστο και συνεπώς ενδιαφέρον. Νομίζω ότι η μεταμόρφωση γίνεται πολύ γρήγορα, θα μου άρεσε δηλαδή να ξεκινάει από λίγο νωρίτερα με μικρά πράγματα και να ξεσπάει στο τέλος- έτσι θα γινόταν ίσως και ακόμα πιο τρομακτική. Επίσης, έχω παρατηρήσει σε κείμενά σου ότι χρησιμοποιείς πολύ την παρένθεση. Στη θέση σου θα το απέφευγα, μπορείς να βάλεις παύλες ή άνω τελείες - η παρένθεση σε ένα διήγημα δεν ταιριάζει τόσο.

 

Σε γενικές γραμμές μου άρεσε πολύ, ιδιαίτερα το φινάλε όπου και η ιστορία αλλά και η γραφή σου ξεσπάει σε κάτι πιο ποιητικό.

 

Καλή επιτυχία :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
anysias

Ναταλία αυτή είναι η πρώτη ιστορία σου που διαβάζω οπότε θα μιλήσω πρώτα γενικά. Γράφεις πάρα πολύ ωραία, σε ακολούθησα μέχρι το τέλος της ιστορίας σου. Τόσο μέσα με έβαλες και το απόλαυσα. Οι εικόνες ξεπηδούσαν εύκολα. Ο γραπτός σου λόγος είναι πολύ καλός.

Η ιστορία είχε καλό ρυθμό, είναι καλογραμμένη, την υπόθεση την βρήκα καλή όλα έδεναν μεταξύ τους. Ο ψυχισμός της ηρωίδας σου και η υπόθεση είναι το πιο θετικό στοιχείο που σε κερδίζει.

Στα αρνητικά τώρα: Το τέλος ήταν καλό, όμως αναμενόμενο αν σκεφτούμε τι διαπραγματευόσουν( την θεωρία του χάους), δεν ήξερα τι ακριβώς θα έρθει αλλά ήξερα ότι η πεταλούδα θα την κάνει την ζημιά. Δεν τρόμαξα πολύ, γιατί άργησε αρκετά το στοιχείο του τρόμου να μπει, όπως και το όλο θέμα της παραμόρφωσης-μεταμόρφωσης. Είναι όμως σίγουρα μια αξιοπρεπή ιστορία και αρκετά ατμοσφαιρική. Καλή επιτυχία σου εύχομαι.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ροη

Εντυπωσιάστηκα απο τη φροντισμένη, λεπτομερή απόδοση της εξωτικής ατμόσφαιρας! Πολύ ενδιαφέρον το θέμα, ωραία ηρωίδα και ειδικά το τέλος, ατμοσφαιρικό και υποβλητικοτατό. Πάρα πολύ καλή ιστορία.good.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
laas7

Mου αρεσε που ειναι πρωτοτυπη... δεν εχω τελειωσει τις ιστοριες του διαγωνισμου, αλλα την κοβω για την πιο πρωτοτυπη!

Η μπαλινεζικη ατμοσφαιρα και ο τροπος που τα περιγραφεις ειναι καλα, αλλα αν δεν ειχα σχετικα προσφατα επισκεφτει παρομοια μερη νομιζω πως θα με ξενιζε. Οχι γιατι δεν κανεις καλη δουλεια, αλλα γιατι μοιαζει τοσο μακρια απο οτι εχουμε συνηθισει. Το προβλημα μου ομως παραμενει... ουτε εδω φοβηθηκα. Και οντως το στοιχειο του τρομου καθυστερει πολυ. Χρειαζεται σχεδον να διαβασεις την μιση και ιστορια για να το βρεις και οι περιγραφες μιας αλλης χωρας σε παρασυρουν να ξεχαστεις τοσο...

Θα ηθελα επισης να ειναι πολυ πιο εντονο το τρομαχτικο στοιχειο γιατι το τελος ας πουμε που ο δαιμονας καταπινει δεν θυμαμαι τι, το διαβασα δυο φορες για να το καταλαβω... και γενικα με την ιεροσυλια του οτι μπαινει στον χωρο με περιοδο, ενω απαγορευεται θα ηθελα πιο τρανταχτα σημαδια οτι κατι συμβαινει ... μου φανηκε πως ειναι πολυ απαλο οπως το παρουσιασες.

Καλη επιτυχια!

Share this post


Link to post
Share on other sites
TheTregorian

Ayu δεν έχω διαβάσει άλλες ιστορίες σου και απ' αυτήν αποκόμισα μόνο καλές εντυπώσεις για σένα! Μ' άρεσε κατ' αρχήν το πρωτότυπο του θέματος, δηλαδή ότι είδα ένα περιβάλλον που δεν το είχα ξαναδεί σε ιστορία φαντασίας γενικότερα, πόσο μάλλον σε μία τρόμου. Μ' άρεσε πως έστησες την ιστορία, πως προχώραγε η υπόθεση μέχρι την τελική της κορύφωση. Όμως νομίζω ότι θα ήθελα να δω περισσότερες λεπτομέρειες για το μυθολογικό υπόβαθρο παρά για το πως η κοπέλα άρχισε να προσαρμόζεται στο νέο χορό. Επίσης, νομίζω ότι το γεγονός ότι η κοπέλα μπήκε στο ναό με περίοδο δεν είναι πια τόσο μεγάλη "αμαρτία" ώστε να καταλήξει νεκρή και μάλιστα να γίνει μετενσάρκωση του δαίμονα, εκτός κι αν παίζει κάτι άλλο που εγώ δεν έπιασα. Γενικά ήταν μια πολύ καλογραμμένη ιστορία, με ωραίες εικόνες αλλά θα την ήθελα λίγο πιο σωστά μοιρασμένη σ' ό,τι αφορά την ένταση. καλή επιτυχία! ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cassandra Gotha

Κι εγώ πιστεύω ότι το τρομακτικό στοιχείο έρχεται απότομα. Δεν με κάλυψε σαν διήγημα τρόμου, αλλά μου άρεσε που ήταν κάτι διαφορετικό.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Starcrossed

Πολύ καλογραμμένη ιστορία, με φόντο και υπερφυσικό εξωτικό.

 

Ίσως κλίνει περισσότερο προς το υπερφυσικό παρά προς τον τρόμο, αλλά αυτό διόλου δε με ενόχλησε.

 

Ένα πράγμα που θα ήθελα να ήταν λίγο διαφορετικό θα ήταν η παρουσίαση της δασκάλας.

 

Για την περιγραφή της γίνονται κάποιες κρίσεις όχι από την Άνια αλλά από το πρόσωπο που αφηγείται, μοιάζουν δηλαδή να είναι 'αντικειμενικές' παρατηρήσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με τις λέξεις που χρησιμοποιούνται μου δημιουργεί περισσότερο την εικόνα μιας στρίντζας καθηγήτριας παρά ενός ανθρώπου διαφορετικού, με άλλη κουλτούρα, ξένου ώς προς την ηρωίδα

 

Ένα δεύτερο είναι το ότι χρησιμοποιείς πολιτισμικά στοιχεία στα πλαίσια του Ινδονησιακού χοροθέατρου ώς βάση για την εξέλιξη της ιστορίας σου. Εντελώς υποκειμενικά, θα μου άρεσε εάν όλο αυτό είχε και μια τοποθέτηση στη γενικότερη τοπική κουλτούρα, το 'πάντρεμα΄ στοιχείων από τους γύρω πολιτισμούς με τις ντόπιες παραδόσεις που την κάνουν τόσο ιδιόμορφη, πέραν δηλαδή της αναφοράς στη σαύρα.

 

 

Καλή επιτυχία!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tiessa

Μου άρεσε αυτή η ιστορία. Ήταν σίγουρα πρωτότυπη και είμαι σίγουρη ότι αν δεν ήξερα πως ήταν στα πλαίσια του συγκεκριμένου θεματικού διαγωνισμού, δεν θα είχα υποψιαστεί τη σχέση ανάμεσα στον τίτλο και στην κατάληξη και θα με έπιανες εντελώς απροετοίμαστη.

Μου άρεσε η ατμόσφαιρα, το διαφορετικό περιβάλλον, το γρατσούνισμα στο τζάμι, νομίζω ότι υπαινίσσεται επαρκώς πως κάτι κακό ενεδρεύει απέξω.

Αυτό που δεν έχω καταλάβει και πολύ καλά είναι

 

 

τι ρόλο έπαιξε τελικά το ότι η Άνια μπήκε στο ναό ενώ είχε περίοδο.

Ηταν αυτή η σύνδεση που λέει η Ευγενία στο δικό της spoiler για τη θεωρία του χάους ή ήταν ότι αυτή όλη η αλλαγή ήρθε σαν τιμωρία;

Γιατί αν ήταν το δεύτερο, φαίνεται κάπως υπερβολικό.

 

 

 

Να προσθέσω επίσης ότι το διήγημα ήταν πολύ καλογραμμένο.

Share this post


Link to post
Share on other sites
aScannerDarkly

Αυτή η ιστορία είχε σίγουρα την ιδιαιτερότητά της, προσφέροντας κάτι το διαφορετικό, με τη θεματολογία της. Και η χρήση της γλώσσας είναι αρκετά καλή, με όμορφη ροή, χωρίς σοβαρά μειονεκτήματα. Αν και δεν έχω καμία σχέση με το χορό, η σύγκριση του μπαλέτου με τον παραδοσιακό Ινδονησιακό χορό με έπεισε.

 

Αυτό που έλειψε ήταν η ουσιαστικότερη εκμετάλλευση του μύθου που χρησιμοποιείς. Η κατάληξη έρχεται χωρίς καμία ένταση, σχεδόν ξεφουσκώνοντας την ιστορία.

Κι αφού ο δαίμονας δε θέλει γυναίκες με εμηνόρροια στο ναό, θα ήθελα να μάθω ποια συνέπεια έχει αυτό ώστε να προκαλέσει τέτοια καταστροφή. Η παράδοση μπορεί να λέει αυτό, αλλά εσύ, ως συγγραφέας, μπορείς να του δώσεις την ερμηνεία σου και να του προσφέρεις κάτι περισσότερο, να τον κάνεις πιο πειστικό και ίσως πιο τρομακτικό.

 

 

Γενική μου εκτίμηση είναι πως ήταν ένα αρκετά καλά γραμμένο διήγημα (το πιο βασικό), που πατούσε πάνω σε ενδιαφέρουσα θεματολογία. Μπορεί να γίνει πραγματικά καλό.

Edited by aScannerDarkly

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sonya

Το ινδουιστικό πάνθεον, με όλα του τα δαιμονια και τα τέρατα, είναι απ' τα αγαπημένα του τρόμου και σίγουρα αγαπημένο δικό μου. Ισως γι αυτό, απ' τις πρώτες γραμμές ήξερα ότι αυτή η ιστορία θα μ' αφήσει να χαμογελάω.

 

Έχω κάποιες λίγες γενικές παρατηρήσεις, αλλά αυτή ήταν μια πολύ καλή ιστορία υπερφυσικού και λαογραφικού τρόμου. Γουέλ νταν και καλή επιτυχία. :)

 

το σώμα χορεύει.doc

Share this post


Link to post
Share on other sites
Asgaroth

Στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός, μιας και τους τύπους εκεί προς τα κάτω τους βαριέμαι κάπως με τον ψυχαναγκασμό τους και επειδή η πλοκή αργούσε να ξεδιπλωθεί. Όμως τελικά παρέδωσες μια πολύ δυνατή ιστορία, που διακριτικά ταξιδεύει τον αναγνώστη σε μια άγνωστη γη, ξένη και παράξενη. Σίγουρα θα δυσκολευτώ πολύ να ψηφίσω σε αυτόν τον διαγωνισμό.

Share this post


Link to post
Share on other sites
vinegrete

Μια ακομη ιστορια που ξεχωρισα :)

 

Σαν τρομο δεν με τρομαξε ιδιαιτερα (οπως ειπε και η Κασσανδρα), αλλα ειχε κατι το ομορφα δοσμενο (στις περιγραφες, στην πλοκη, στην κορυφωση) που μου αρεσε τελικα

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adicto

Άλλο διαμαντάκι και τούτο! Εξωτικό, σχεδόν ονειρικό σε κάποια σημεία, η γραφή μου θύμισε λιγάκι Somtow σε κάποια σημεία. Το μεγάλο πλεονέκτημά του ήταν ότι και σαν θέμα και σαν "αίσθηση" ξεχώριζε σε σχέση με όλες τις άλλες ιστορίες. Θα διαβάσω και άλλες ιστορίες σου μις!

 

υγ 'Αντε να δω τι στην κοπριά θα ψηφίσω στο τέλος...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..