Jump to content

Ιστορίες Κυβερνοπάνκ


Recommended Posts

istoriesmini.JPG

 

Αγόρασα πριν λίγο καιρό το συγκεκριμένο βιβλίο και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες πληροφορίες και σκόρπιες σκέψεις μου γι'αυτό.

 

Μερικές Λεπτομέρειες

 

Εκδόσεις Ωρόρα

Είδος Κυβερνοπανκ / Ανθολόγιο Επιστημονικής Φαντασίας

Παρουσίαση Μαριος Βερεττας

Σελίδες 239

 

Απ'το πίσω μέρος

 

Ιστορίες που ξεχειλίζουν από αντιεξουσιαστική υψηλή τεχνολογία και αντιουτοπικά οράματα. Ιστορίες για κοινωνίες και ανθρώπους σμπαραλιασμένους από αλλεπάλληλα σοκ του Μέλλοντος. Ο άνθρωπος αυτομεταμορφώνεται με τεχνικές μεθόδους, μ'έναν τρόπο που δεν είχε προβλέψει ποτέ ο γερο-Δαρβίνος. Αυτές οι ιστορίες δεν περιγράφουν πράγματα που θα έρθουν. Αυτές οι ιστορίες περιγράφουν το παρόν. Το <<τώρα>>.

 

Τα διηγήματα είναι (κατά σειρά)

 

Τα Μάτια της Αβύσσου

ΑΧ, Πατρίδα

Ένα Φάντασμα στη Μηχανή

Κλαδογένεση

Ελευθερία Επιλογής

5 κυβερνοπάνκ διηγήματα λοιπόν που το καθένα από αυτά προλογίζεται απ'τον Μάριο Βερεττα.

 

Η πρώτη ιστορία αφορά την προσπάθεια κι επιτυχία του ανθρώπου να αποικίσει τον πλανήτη Άρη. Τα γεγονότα τα παρακολουθούμε απ'τη μεριά του Τερζή όπου σε έναν κόσμο γεμάτο δυσκολίες θα καταφέρει να μορφωθεί, να ταξιδέψει στο διάστημα, να ερωτευθεί και τελικά να ανακαλύψει την πραγματικότητα πίσω απ'την αποίκιση του πλανήτη. Το τέλος είναι τραγικό για τον ήρωα που βλέπει μαζί με τον ίδιο να σβήνουν και τα όνειρά του.

 

Η δεύτερη είναι μία χιουμοριστική ιστορία κοινωνικής κριτικής. Ο ήρωας είναι ένας φορτηγατζής διαστήματος. Δεν το διάβασα.

 

Το 3ο μας τοποθετεί στο μακρινό μέλλον και πιο συγκεκριμένα στο φεγγάρι. Εκεί ένας 150χρονος εργαζόμενος στο εργοτάξιο του Αρισταρχου... κάνοντας έρευνα για την επετειακή έκδοση κάποιου περιοδικού που εργαζόταν παλιότερα, συναντά μέσω δικτύου έναν παλιό του συνάδελφο που πλέον είχε μεταμορφωθεί σε net-πληροφορία. Η συζήτησή τους θα κάνει τον ήρωα να σκεφτεί το μέλλον και τις προοπτικές που του δίνει η τεχνολογία.

 

Η Κλαδογένεση είναι η πιο ανατρεπτική από όλες τις ιστορίες στο βιβλίο και η πιο μεγάλη. Ο ήρωας, φιλόδοξος επιχειρηματίας και ικανότατος πολεμιστής σπάει τη χρυσή συμφωνία του με μία απ'τις μεγαλύτερες πολυεθνικές, συνεργάζεται με αντιστασιακή ομάδα, ερωτεύεται και τελικά εγκαταλείπει τη γη για ένα καλύτερο μέλλον. Φυσικά δεν είναι όλα ιδανικά γι'αυτόν γιατί θα χάσει κάτι πολύτιμο. Η τεχνολογία όμως θα του δώσει τη λύση και σε αυτό.

 

Τέλος, η Ελευθερία Επιλογής περιγράφει την πορεία του Φωκά όπου εν τέλει θα μετατρατραπεί σε cyborg (κύβοργ..) και τελικά θα αλλάξει τόσο η υλική του υπόσταση όσο και η ιδεολογία του.

 

 

To συγκεκριμένο βιβλίο είναι η πρώτη δουλειά στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας απ'τον κύριο Βέμπο και δυστυχώς δε μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Δε θα το πρότεινα σε κάποιον να το αγοράσει και διαβάσει.

 

Θα αρχίσω με τα αρνητικά.

 

-Οι ιστορίες του είναι υπερβολικά δραματικές. Ήρωες που ερωτεύονται πολύ εύκολα και ο ίδιο απλοϊκά πληγώνονται παρά τη σκληρή τους φύση.

-Μου έδωσε την αίσθηση πως έχει διαβάσει πολύ Gibson. Η γραφή του "τείνει" προς τη μεριά του γνωστού συγγραφέα αλλά δε φτάνει ποτέ σε αυτό το βαθμό. Επίσης, οι 4 και 5 ιστορία του είναι σαφέστατα επηρεασμένες απ'τον Νευρομάντη. Οπότε μιμείται κατά μία έννοια.

-Χρησιμοποιεί υπερβολικά πολλές παρομοιώσεις σε σημείο που με ενοχλούσε στην ανάγνωση.

-Θα παρατηρήσατε ότι το δεύτερο διήγημα δεν το διάβασα. Το βρήκα, ας μου επιτραπεί η έκφραση σαχλό, σε σημείο να μη θέλω να το διαβάσω πέρα από μερικές σελίδες.

-Σχεδόν όλες οι ιστορίες του σταματούν ή αλλάζουν ροή απότομα.

 

Υπάρχουν φυσικά και θετικά.

 

-Έχει πολύ καλό λεξιλόγιο.

-Δίνει σε όλη τη διάρκεια την αίσθηση ενός ατόμου με ικανότητες-προοπτικές-γνώσεις σε γραφή, επιστήμες και φαντασία.

- Κάποιες απ'τις παρομοιώσεις που κάνει είναι πολύ ενδιαφέρουσες ~σε λογοτεχνικό επίπεδο~.

 

 

Αυτά που ανέφερα αντιπροσωπεύουν τη δική μου γνώμη. Σύμφωνα με το επίσημο site του κυρίου Βέμπου, το βιβλίο έλαβε και πολύ καλές κριτικές. Διαβάστε τις εδώ :

http://www.vembos.gr/punk.html

 

 

Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω πως για εμένα πάλι, η ανάγνωση βιβλίου δε σηκώνει προκαταλήψεις. Δηλαδή, παρότι δε με ευχαρίστησε η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια, δε σημαίνει πως από εδώ και στο εξής θα σνομπάρω οτιδήποτε σχετίζεται με αυτόν :).

 

Πιο συγκεκριμένα, θα ήθελα πολύ να διαβάσω το αμέσως επόμενο έργο του, Πέντε Ρωγμές στο Δίκτυο, για να δω κατά πόσο βελτιώθηκε συγκριτικά με το προηγούμενο καθώς επίσης και για τα θετικά που ανέφερα. Φυσικά έχω κι επιφυλάξεις.

Edited by Rincewind
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Ούτε κι εμένα με έψησε. Άλλωστε, οι γνώσεις πάνω σε ένα αντικείμενο δε συνεπάγονται δημιουργική δεινότητα. Θα συμφωνήσω με τα περισσότερα σημεία της κριτικής σου. Για την ώρα, το cyberkunk παραμένει... αγγλόφωνη υπόθεση.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..