Jump to content

Τέσσερα πράγματα για αυτήν...


Recommended Posts

Το wiki θα αναφέρεται αυστηρά σε ΕΦ ή θα επεκτείνεται στο σύνολο του Ελληνικού φανταστικού;

Link to comment
Share on other sites

Νιχ, για την ώρα μιλώ για την ελληνική σκηνή της επιστημονικής φαντασίας, όπως μπορείς να δεις και στην αρχική σελίδα του. Η... σκηνή ούτως ή άλλως είναι μικρή, θα μπορούσε ενδεχομένως το wiki σύντομα ή αργότερα να επεκταθεί και στη φάνταζι.

 

Αν λοιπόν ρωτάς επειδή θα ήθελες να συμπεριλάβει τη φάνταζι, με την προϋπόθεση ότι θα συμβάλεις και εσύ (ή οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί), τότε γιατί όχι...

Link to comment
Share on other sites

Αν λοιπόν ρωτάς επειδή θα ήθελες να συμπεριλάβει τη φάνταζι, με την προϋπόθεση ότι θα συμβάλεις και εσύ (ή οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί), τότε γιατί όχι...

Αυτό ακριβώς εννοούσα.

Link to comment
Share on other sites

ok, ούτως ή άλλως το wiki είναι ένα κοινοτικό «έργο», αν νομίζεις ότι θα υπάρχει κινητικότητα και στη φάνταζι, ας το ανοίξουμε και βλέπουμε σε 2-3 μήνες πώς θα πάει.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Σήμερα δώσαμε στη δημοσιότητα την επίσημη πρόσκληση για υποβολή διηγημάτων. Διαβάστε τη εδώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τα διηγήματα πρέπει να ανήκουν απαραίτητα στην Ε/Φ;

Fantasy, S&S, horror, κτλ, αποκλείονται;

Link to comment
Share on other sites

To λέει σε τρεις μεριές στην ανακοίνωση, Στράτο. Επιστημονικής Φαντασίας.

Link to comment
Share on other sites

To λέει σε τρεις μεριές στην ανακοίνωση, Στράτο. Επιστημονικής Φαντασίας.

 

:good:

Edited by abuno
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Μια ενημέρωση σε συνέχεια του εισαγωγικού post.

 

(α) Το περιοδικό «εξήμισι» έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης. Το πρώτο τεύχος θα έχει αρχισυντάκτη τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Ο αρχισυντάκτης του δεύτερου τεύχους, εξίσου γνωστός στην ελληνική εφ, θα ανακοινωθεί μόλις κλείσει η ύλη του πρώτου. Θα έχουμε στα χέρια μας το πρώτο τεύχος, όπως υπολογίζω, μέχρι τον Απρίλιο. Αρχικά θέλαμε να ξεκινήσουμε το πρώτο τρίμηνο του έτους αλλά βλέπω να το πηδάμε αυτό (το... τρίμηνο) και να ξεκινάμε το δεύτερο. Η περίοδος κυκλοφορίας πάντως θα είναι τριμηνιαία και πιστεύω ότι θα την τηρήσουμε. Η μορφή, έντυπη και ψηφιακή. Η έντυπη σε 100 ή 120 αριθμημένα αντίτυπα και άριστη εκτύπωση, η ψηφιακή σε DRM-free mobi, epub, pdf διαθέσιμη από μεγάλα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία σε όλο τον κόσμο. Στις αρχές του 2014 θα κυκλοφορήσει ένα έξτρα τεύχος στα αγγλικά, με τα καλύτερα διηγήματα της χρονιάς. Κάθε ελληνικό τεύχος θα έχει (από ό,τι ξεκαθαρίζει σιγά σιγά) 4 διηγήματα (που έχουν γραφεί στο πρωτότυπο στα ελληνικά και δημοσιεύονται πρώτη φορά) και κάποια μικρότερα κείμενα.

 

Στόχος του περιοδικού είναι να δημιουργηθεί ένα τακτικό βήμα για τους συγγραφείς, να παροτρυνθούν οι υπάρχοντες να γράψουν περισσότερο και να αναδειχθούν νέα ονόματα. Ως τώρα έχουμε λάβει γύρω στα 10 διηγήματα (για το πρώτο τεύχος) και ήμασταν μάλλον αυστηροί, απορρίπτοντας τα περισσότερα. Δεν το κάναμε για εφέ (προφανώς) αλλά γιατί δεν μείναμε ικανοποιημένοι: θέλουμε να φτιάξουμε ένα πολύ καλό πρώτο τεύχος και να πιέσουμε τον κόσμο να προσπαθήσει περισσότερο. Οπότε, όπως είπαμε και στο απαντητικό μέιλ, «μην αποθαρρύνεστε, δοκιμάστε ξανά». Έχοντας εκδώσει και στο παρελθόν περιοδικά και εφημερίδες και διοργανώνοντας τα φεστιβάλ της Ερμούπολης, ξέρω πόσο δύσκολη είναι μια αρνητική απάντηση: Μια φορά για εκείνον που τη λαμβάνει, πέντε για εκείνον που τη δίνει. Είμαι σίγουρος ότι όλοι όσοι στέλνουν διήγημα κατανοούν ότι μια αρνητική κρίση είναι «στα υπόψη»... Να επισημάνω επίσης ότι δεν κατορθώσαμε να απαντάμε σε 30 μέρες, όπως είχαμε υποσχεθεί, για λόγους κυρίως τεχνικούς και όχι από τεμπελιά (ας μην το εξειδικεύσω περισσότερο). Είναι δεδομένο ότι από το δεύτερο τεύχος θα απαντάμε σε 30 μέρες το πολύ.

 

Είμαστε ακόμα «ανοιχτοί», καθώς με τον αρχισυντάκτη συζητάμε για το 4ο διήγημα του τεύχους. Κάθε συνεισφορά, καλοδεχούμενη. Θα αξιολογηθεί και θα υπάρξει απάντηση.

 

(β) Έχω δημιουργήσει μια κοινότητα για την επιστημονική φαντασία στην Ελλάδα, στις νέες κοινότητες του Google+. Λέγεται «SciFi in Greece». Όποιος ενδιαφέρεται να γραφεί κάνει κλικ εδώ και αίτημα (απαιτείται gmail). Οι «κοινότητες» είναι μια σχετικά νέα πλατφόρμα επικοινωνίας του google+ και δεν ξέρω αν θα έχει επιτυχία ή όχι, δοκιμαστικά το κάνω. Προορίζεται για μικρές ειδήσεις και σχόλια της στιγμής και όχι για μεγαλύτερα πράγματα όπως διηγήματα ή εκτενείς συζητήσεις. Με τη μορφή και τα χαρακτηριστικά που έχει, δεν υποκαθιστά το φόρουμ μας, εννοείται αυτό. Κάτι που κάνω εκεί, ανάμεσα σε άλλα, είναι ότι διαβάζω και σχολιάζω τα 50 καλύτερα διηγήματα εφ του 20ου αιώνα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να πάρει μέρος.

 

(γ) Δυστυχώς, δεν μπορώ να οργανώσω το 7 φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας φέτος. Όσο ακόμα είμαι μπλεγμένος με επαγγελματικά θέματα που με απασχολούν και μου τρώνε χρόνο, δεν θα μπορώ να το διοργανώνω κάθε χρόνο -το πήρα απόφαση- αλλά δεν το εγκαταλείπω κιόλας. Συνεπώς, το 7ο Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας Ερμούπολης θα διοργανωθεί τον Απρίλιο ή το Μάιο 2014. Και βλέπουμε.

 

(δ) Ίσως θυμάστε ότι είχαμε κάνει μια προσπάθεια να θεσμοθετήσουμε ένα βραβείο για το καλύτερο διήγημα εφ της χρονιάς που είχε δημοσιευθεί σε σάιτ, περιοδικά κλπ. και να απονεμηθεί αυτό στο 6ο φεστιβάλ, πέρσι. Η κριτική επιτροπή, που απαρτιζόταν από ανθρώπους της ελληνικής εφ (Αρβανίτης, Μαστοράκης, Κούστας) και είχε συμπληρωθεί από το δημοσιογράφο Νίκο Ξυδάκη (Καθημερινή) και εμένα, δεν είχε καταλήξει σε κάποιο διήγημα, κάτι που δεν ήταν ευχάριστο για τους πέντε μας. Όπως θα αναγγείλω σε λίγες μέρες σε κάθε διαθέσιμο μέσο, κάνουμε την ίδια προσπάθεια φέτος με την ευχή να... μην μας μείνει η πλακέτα. Μαζί θα ανακοινωθεί η νέα και ανανεωμένη επιτροπή.

 

Όποιος ενδιαφέρεται να «δηλώσει» δικό του διήγημα ή διήγημα τρίτου για να πάρει μέρος στα «προκριματικά» (πρέπει να είναι δημοσιευμένο το 2012, στα ελληνικά στο πρωτότυπο, σε οποιοδήποτε δημόσιο μέσο όπως περιοδικό, φανζίν, στο ανοιχτό community.sff, στο redworlds κλπ.), ας ετοιμάζεται.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Το τελευταίο διάστημα ασχολήθηκα με την αλλαγή του λογισμικού του wiki.redworlds.gr που αποτελεί (όπως έχω γράψει σε παλιότερο ποστ) μια προσπάθειά μου να δημιουργηθεί ένα συλλογικό, κοινοτικό wiki για την ελληνική εφ. Δεδομένου ότι ο ελληνικός χώρος είναι μικρός, το wiki θα μπορούσε να επεκταθεί και στη φάνταζι ή το φανταστικό γενικότερα, αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής (βλ. ανταλλαγή post με Nihilio παραπάνω), καθώς ως τώρα όλα τα λήμματα τα έχω γράψει μόνος. Περισσότερα για αυτό λίγο παρακάτω.

 

Το αρχικό wiki ήταν χτισμένο σε mediawiki, δηλ. το λογισμικό που χρησιμοποιεί η γνωστή μας wikipedia. Αυτό, αν και πλήρες, δεν είναι ίσως το πιο προσιτό στον απλό χρήστη και -είπα- ίσως να έπαιξε το ρόλο του στο ότι δεν υπήρχε συμμετοχή. Ίσως φυσικά και να μην είναι αυτός ο λόγος. Ούτως ή άλλως, δεδομένου ότι μου αρέσει η εκμάθηση & εφαρμογή ανάλογου software, αποφάσισα να στήσω το wiki στο server μου εξαρχής με tikiwiki, ένα άλλο ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό (πάντα μόνο τέτοια χρησιμοποιώ) αλλά μάλλον εύκολο από το mediawiki στη χρήση, με έναν όμορφο editor, του είδους που χρησιμοποιείται από το sff.gr. Μπορείτε να δείτε τη νέα εικόνα του στο wiki.redworlds.gr. Κάθε μέρα σχεδόν προσθέτω μια τεχνική βελτίωση (πέρα από τα λήμματα).

 

Τώρα, από λήμματα, υπάρχουν ήδη κάποια, γύρω στα είκοσι (ανακαλύψτε τα με λίγη τύχη στο «αναζήτηση άρθρου» ), αλλά αν θέλετε να προσθέσετε άλλα και να επαυξήσετε / βελτιώσετε / διορθώσετε τα ήδη υπάρχοντα, θα πρέπει να κάνετε registration, προκειμένου να εμφανιστούν και οι άλλες επιλογές της αρχικής σελίδας, που είναι ορατές μόνο στα registered members. Στην αίτησή σας θα πρέπει να κάνω και εγώ validation, δύο ενέργειες (το registration - validation) που με προφυλάσσουν από τις στρατιές spammer. Ναι, είναι ατέλειωτοι οι τύποι που βάζουν στο στόχαστρο ειδικά τα wiki και προσθέτουν σελίδες με links και διαφημίσεις. Το μικρό διάστημα που δούλευα την εγκατάσταση του νέου software πρέπει να έλαβα αιτήσεις από 200 σπάμερ για εγγραφή. Και αυξάνονται με το χρόνο.

 

Εεεμμμ, θα έλεγα «πάρτε μέρος», είναι χρήσιμο ένα ελληνικό wiki για το χώρο, αλλά το έχω πει και παλιά και φυσικά αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με το ζόρι. Επίσης, θα ήταν ευχάριστο να είχα ένα εθελοντή για editor, ένα υπερ-χρήστη ας τον πούμε έτσι που θα έχει αυξημένα δικαιώματα στη διαμόρφωση του wiki για να με συνδράμει. Αν υπάρχει κάποιος που γράφει, έχει διάθεση να ψάξει και να ασχοληθεί λίγο παραπάνω, να γράφει ας πούμε ένα αρθράκι (λήμμα) τη βδομάδα ή το δεκαπενθήμερο, ας μου το ζητήσει στο wiki@redworlds.gr.

 

Όπως έλεγα και στην αρχή, η ελληνική εφ είναι μικρή, αλλά εγώ μόνο αυτή γνωρίζω. Για το ελληνικό φανταστικό γενικότερα, δεν έχω γνώσεις. Αν κάποιος θέλει να συμβάλει στην επέκταση του wiki στο φανταστικό, στη φάνταζι κλπ. ας μου το πει στο ίδιο μέιλ και αν θέλει μπορεί να αναλάβει και editor για το φανταστικό. Σε αυτή την περίπτωση θα αλλάξω και τις επικεφαλίδες, απλό είναι...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Πλέον πρόσφατα άρθρα στο wiki ελληνικής επιστημονικής φαντασίας: Μάκης Πανώριος, Φανταστικά Χρονικά, Δημήτρης Αρβανίτης.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Έχει κάποιος τον τόμο 3 από τις ανθολογίες Ψηφίδες από το μέλλον; Είχε κυκλοφορήσει το 1990 από τις εκδόσεις Άπειρον. Θα ήθελα να μου σκανάρει, αν το μπορεί, το σημείωμα του μεταφραστή.

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..