Jump to content

Δανεικά και Αγύριστα


Δημήτρης
 Share

Recommended Posts

Πιάνοντας να καθαρίσω το δωμάτιο μου αυτές τις μέρες, έπεσα πάνω σε μία λίστα που έχω φτιάξει. Λίστα με πράγματα που έχω δανείσει, και ουδέποτε πήρα πίσω. Την έκανα όχι γιατί ελπίζω ότι θα τα πάρω κάποια στιγμή, αλλά για νοσταλγικούς λόγους. Έτσι, για να θυμάμαι τι είχα και τι έχασα. Μεταξύ λοιπόν cds, μπάλες μπάσκετ, κασέτες κλπ, ήταν και μερικά βιβλία. Αναλυτικά:

 

- Ωρόρα ν. 6: Ιστορίες Διαστημικού Τρόμου

 

- Stephen King: Η Αστυνομία της Βιβλιοθήκης

 

- Stephen King: Εφιάλτες και Ονειρότοποι Α', Β'

 

- Stephen King: Σάλεμς Λοτ

 

- Stephen King: Κρυφό Παράθυρο, Μυστικός Κήπος

 

- Graham Masterton: Αυτοί που Ποτέ δεν Κοιμούνται

 

- Agatha Christie: Περιπέτειες στη Συρία και ένα άλλο που δεν θυμάμαι.

 

Τα μισά αναγκάστηκα να τα ξαναγοράσω, τα άλλα μισά όχι ακόμη. Συνεχίζω να δανείζω γιατί πιστεύω ότι τα βιβλία πρέπει να δανείζονται, πλέον όμως είμαι πιο προσεκτικός. Όσο πρόθυμος είμαι να δώσω ότι μου ζητηθεί, άλλο τόσο έχω την απαίτηση να το πάρω πίσω. Εσείς τι έχετε χάσει; Τι βιβλία έχετε δανείσει που πλέον τα κλαίτε; Και θα εμπιστευόσασταν ξανά τα ίδια άτομα;

Link to comment
Share on other sites

Γενικα ο,τι δανειζω το παιρνω πισω.Ισως οχι αμεσως,αλλα επειδη δανειζω σε κολλητους και ξερω που ειναι,δεν ανησυχω.Το μονο που δεν μπορω να θυμηθω που το εχω δωσει ειναι Ο Ναος του Τρομου,του Λαβκραφτ!

Link to comment
Share on other sites

Πωπωωωω με εκνευρίζει αφάνταστα να μην επιστρέφουν ποτέ πράγματα που δάνεισες.

Από βιβλία έχω χάσει πολλά έτσι.

Πχ πρόσφατα έψαχνα να ξαναδιαβάσω το "τρίτο στεφάνι" του Ταχτσή και μετά θυμήθηκα πως είναι θύμα δανεισμού.

Αλλά αυτό που κλαίω πραγματικά είναι το 1ο που αγόρασα απο Stephen King "Η Λάμψη". Μετά από αυτό κόλλησα με τον King.

Ε, το δανείζω μία φορά και κάνω να το πάρω πίσω πάνω από χρόνο. Επειδή το είχε πάρει η κολλητή δε ντράπηκα να το ζητήσω. (Γιατί είχα και την βλακεία να νιώθω άσχημα να τα ζητάω πίσω).

Καπάκι το δανείζω ξανά και πάει το βιβλίο. :sorry: Δε θέλω να το ξαναγοράσω αφενός γιατί θέλω εκείνο που ήταν το πρώτο που αγόρασα από Κing κι αφετέρου γιατί με τα χρήματα αυτά προτιμώ να αγοράσω κάποιο που δεν έχω διαβάσει ακόμα.

Ακόμη ένα του ίδιου συγγραφέα "Το φυλαχτό" δεν το έχασα αλλά όταν αξιώθηκαν να μου το επιστρέψουν ήταν...κουρελόπανο. Πως κατάφερε να διαλύσει όλες τις σελίδες; Λες και το είχε όπλο για τις μύγες και το κοπανούσε στα ντουβάρια. Και οκ το μάδησες και δε το κάνω θέμα αλλά μη μου λες "έτσι μου το έδωσες".

Πλέον δε δανείζω σε όποιον να 'ναι. Σίγουρα όχι στα ίδια άτομα που δεν επέστρεψαν ποτέ ό,τι τους δάνεισα αλλά ούτε και σε όσους δε ξέρω καλά.

Από τη μία νιώθω άσχημα γιατί είμαι υπέρ του δανεισμού και μπορεί ο άνθρωπος πραγματικά να το επιστρέψει, αλλά από την άλλη έχει τρομάξει το μάτι μου.

 

 

 

υγ Είδα πόσα του Κing έχασες και ανατρίχιασα! :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Εγώ το αντίθετο. Μου είχε δανείσει μια φίλη πριν χρόνια το "Γράμματα σε έναν νέο συγγραφέα" του Μάριο Βάργκας Λιόσα και την ψάχνω να της το επιστρέψω και δεν τη βρίσκω. Έχει μετακομίσει, έχει αλλάξει τηλεφωνική εταιρεία και δε μπαίνει ποτέ στο facebook, απ' ό,τι φαίνεται. Τι να κάνω; Και εγώ δεν τα χαλάω τα βιβλία που δανείζομαι. Διαβάζω την αποπάνω που λέει ότι της το μαδήσανε και νευριάζω. Δε ντρέπονται; Αφού δεν τους αρέσουν τα βιβλία, γιατί τα δανείζονται; Για εφημερίδες τα περνάνε;

Link to comment
Share on other sites

Ακόμη ένα του ίδιου συγγραφέα "Το φυλαχτό" δεν το έχασα αλλά όταν αξιώθηκαν να μου το επιστρέψουν ήταν...κουρελόπανο. Πως κατάφερε να διαλύσει όλες τις σελίδες; Λες και το είχε όπλο για τις μύγες και το κοπανούσε στα ντουβάρια. Και οκ το μάδησες και δε το κάνω θέμα αλλά μη μου λες "έτσι μου το έδωσες".

υγ Είδα πόσα του Κing έχασες και ανατρίχιασα! :unsure:

 

Θυμάμαι ότι είχα ρίξει καφέ πάνω στο Κινητό του Κινκ, που μου το είχε δανείσει ένας φίλος. Πήγα και του αγόρασα καινούργιο αντίτυπο, και κράτησα το ελαττωματικό για 'μένα. Και για αυτά που έχασα άσε, μην τα συζητάς. Το να αγοράσω ιδίως το Σάλεμς Λοτ, επειδή είναι ακριβό, ήταν οδυνηρή παλουκιά βαθιά μέσα στην βρικολακίσια καρδιά μου. Το πιάσατε το ''λογοπαίγνιο'' ελπίζω :bleh:

 

gregasm καλό βιβλίο έχασες, βάλε τα δυνατά σου να θυμηθείς. wordsmith έχε το στην άκρη και αν η φίλη σου θέλει όντως να το πάρει πίσω, ας σε ψάξει αυτή. Πρώτη φορά το βλέπω πάντως αυτό. Να θέλεις να επιστρέψεις κάτι και ..να μην μπορείς.

Edited by Δημήτρης
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ω, πόσ έχω υποφέρει σχετικά. Πόσο. Σε σημείο να αποφασίσω να πάψω να δανίζω σε ανθρώπους που δεν είναι κολλητοί μου φίλοι. Κι όταν το απόφάσισα, δάνεισα στην κολλητή μου και... τσακωθήκαμε. Έχουμε να μιλήσουμε έξι χρόνια. Πάει Το Σαν Ισίδρο Φούτμπολ, πάνε οι Κούκλες της Μαντάμ Μάντιλιπ. Πάει ο Καταδότης. Ευτυχώς είχε προλάβει να μου πειστρέψει το Αριστερό Χέρι του Σκότους. Πάει κι ο Γέρος Που Διάβαζε Ιστορίες Αγάπης.

 

Αχ, κακιά πληγή άνοιξες βρε Δημήτρη. :doctor:

Link to comment
Share on other sites

Naroualis όταν δανείζω κάτι, θέλω να το παίρνω πίσω. Τελεία και παύλα. Το να δώσω κάτι σε κάποιον και να μην μου το επιστρέψει, αποτελεί για μένα πρώτης τάξεως λόγο να σταματήσω να τον μιλάω. Το ξέρω ότι είναι άσχημο αυτό που λέω, αλλά δεν μπορώ να κάνω και διαφορετικά. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι δεν θα δανείσω σ' αυτούς που δεν τους ξέρω και τόσο καλά, σε άτομα δηλαδή που ενδέχεται να είναι και άξια εμπιστοσύνης. Απλά δίνω στην αρχή κάτι που δεν είναι σπάνιο για να δω τι παίζει, και συνεχίζω αναλόγως.

 

Και ναι, το ξέρω ότι άνοιξα πληγές μ' αυτά που έγραψα. Τα δικά μου ακόμη τα κλαίω :bye2:

Edited by Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

Αχ, ας μη θυμηθώ τον πέμπτο τόμο του Έλρικ που πήγε στη Σίφνο (νομίζω) για σπουδές. Δώδεκα χρόνια μετά, μπορώ να θεωρήσω και επίσημα ότι τον έχω χάσει.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ ξεχνάω μερικά που δανείζω. Να, μόλις μου θυμίσατε ότι είχα δανεισει πριν απο χρόνια το Αριστερό χέρι του σκότους και μου λείπει τώρα. Γενικά δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα να αργήσει κάποιος να μου επιστρέψει βιβλίο, κι εγώ τα κρατάω καιρό. Ούτε αν δεν μου επιστρέψει κάποιος βιβλίο αν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Πχ απο πρωην γκόμενα θα ήθελα να περνουσε να μου έφερνε το βιβλίο αλλά οκ. Ύστερα από άτομο που είχαμε κοινό φίλο αλλά ψιλοχαθήκαμε και οι δύο από τον κοινό φίλο, λογικό να είναι δύσκολο να πάρω πίσω το βιβλίο. Αυτό που μου τη σπάει είναι να βρίσκεσαι με τον άλλο και να μην σου δινει το βιβλίο πίσω, για χρόνια. Φυσικά αν κρατήσεις επαφή μπορεί απλά να περάσεις για καφέ από το σπίτι του και να το πάρεις πίσω. Μου έχει τύχει πάντως μετά από καμιά διετία να μου επιστραφεί βιβλίο χωρίς να το ζητήσω, το είχα ξεχάσει εντελώς.

 

Μερικά βιβλία που θυμάμαι ότι έχω δανεικα κι αγύριστα για χρόνια.

 

Το αριστερό χέρι του σκότους-ΛεΓκεν

Το σύμπαν-Σαγκαν,Σκλόφσκι

Ζωή στο σύμπαν-Σαγκαν,Σκλόφσκι

Ευφυής ζωή στο σύμπαν-Σαγκαν,Σκλόφσκι

Κοσμική σύνδεση-Σαγκαν

Η ονειρική αναζήτηση της άγνωστης Καντάθ-Λάβκραφτ

Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα κι έκλαψα-Κοέλιο(αν και τυπικά ήταν της αδερφής μου, το είχα εγώ στη βιβλιοθήκη)

Το σπίτι των πνευμάτων-Αλιέντε

Μυστικοί τόποι-συλλογικό

'Αλλο ένα παρόμοιο απο Αρχέτυπο

(πρέπει να πάω στο σπίτι ενός φίλου να δώ αν του έχω δανείσει τίποτα btw)

 

Η αλήθεια είναι ένα βιβλίο (από προσφορά που δεν το βρήκα να το αγοράσω έπειτα) που είχα δανειστεί το έχασα οπότε δεν το επέστρεψα ποτέ. Κάποιος νομίζω μου το πήρε στο στρατόπεδο βασικά.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..