Jump to content

Λέσχη Ανάγνωσης Φανταστικού SFF.gr - Γενική Συζήτηση


Naroualis

Recommended Posts

Naroualis

Είναι πολύς καιρός που συζητάμε μεταξύ μας πόσο πολύ χρειαζόμαστε μια λέσχη ανάγνωσης. Μήπως τελικά ήρθε ο καιρός να την στήσουμε;

 

Σχετικά με το σκοπό της.

 

Σκοπός μιας λέσχης ανάγνωσης είναι να προάγει τη βιβλιοφιλία και την επικοινωνία μεταξύ βιβλιόφιλων. Ειδικά για μας, μιας και ο τίτλος του φόρουμ αφορά την λογοτεχνία του φανταστικού, είναι λογικό να προάγει την ανάγνωση έργων του φανταστικού. Κι αν θέλουμε να το πάμε ακόμα παραπέρα, εφόσον είμαστε ελληνικό φόρουμ του φανταστικού, λογικότερο θα ήταν να προάγει την ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού.

 

Σχετικά με το περιεχόμενό της.

 

Μιλήσαμε για βιβλία που ανήκουν στη λογοτεχνία του φανταστικού, αλλά να μην κολλήσουμε κιόλας. Υπάρχουν άπειρες λέξεις εκεί έξω που περιμένουν να κάνουμε το περιεχόμενό τους κτήμα μας. Εφόσον το θέλει η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, μπορούμε να διαβάζουμε και βιβλία συμβατικής λογοτεχνίας, πού και πού.

 

Σχετικά με το στήσιμό της.

 

Κατά κοινή πρακτική, οι λέσχες βιβλίου αποτελούνται από 9 έως 15 άτομα, με έναν ή δύο συντονιστές. Καλό θα είναι να μην σχηματιστούν μεγαλύτερες ομάδες, γιατί μετά η κουβέντα γίνεται πολύ κουραστική. Όσον αφορά τους συντονιστές αυτοί μπορεί να είναι κάθε φορά οι ίδιοι ή κάθε φορά διαφορετικοί, ανάλογα με την οργάνωση που θα μας βολέψει.

 

Σχετικά με τη διαδικασία.

 

Λοιπόν, ένα-ένα τα βηματάκια.

 

α) Σε κουβέντα σε αυτό εδώ το υποφόρουμ, αποφασίσουμε αρχικά ποιο θα είναι το βιβλίο που θα διαβάσουμε και θα συζητήσουμε. Αυτό μπορεί να γίνει και με πολλ.

 

β) Η κουβέντα αυτή γίνεται στις αρχές κάθε μήνα, ώστε να μας μείνει όλος ο μήνας για διάβασμα.

 

γ) Στο τέλος του μήνα ο συντονιστής καλεί του συμμετέχοντες σε απολογισμό. Το διαβάσατε;

 

δ) Εφόσον το έχουμε όλοι διαβάσει, κανονίζουμε -και εδώ είναι το κόλπο- μια συνάντηση δια ζώσης. Άνευ της συνάντησης διά ζώσης, συνήθως οι λέσχες ανάγνωσης δεν ζουν πολύ κι αυτό δεν είναι ωραίο. Η συνάντηση κανονίζεται σε ήσυχο σχετικά μέρος, που να μπορούνε να έρθουν όλοι. Αυτό μπορεί να είναι το σπίτι κάποιου από μας ή κάποια καφετέρια χωρίς πολύ φασαρία. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορούμε να το κάνουμε και στο ύπαιθρο, πάνω σε κουβερτούλες και δίπλα στο πικ-νικ μας.

 

ε) Η συνάντηση συνήθως διαρκεί περίπου 2 ώρες, αναλόγως του πλήθους των συμμετεχόντων και του πάθους της κουβέντας… Ανταλλάσσονται απόψεις και επισημάνσεις σχετικά με τα διάφορα θέματα που αναφέρονται στο βιβλίο.

 

στ) Ο συντονιστής κρατάει ένα είδος πρακτικών που θα τα ανακοινώσει την επόμενη μέρα στο φόρουμ, ξεκινώντας παράλληλα τη διαδικασία επιλογής του επόμενου βιβλίου. Λογικό θα είναι σε αυτό το πολλ να συμμετέχουν και τα δύο βιβλία που την πατήσανε και δεν επιλέχθηκαν στο αρχικό πολλ.

 

 

 

Αυτά τα χοντρικά. Γενικά και μιας και ο Νάργκαθροντ είναι ο πλέον έμπειρος σε λέσχες ανάγνωσης, θα είναι προς το παρόν ο ινστρούχτοράς μας. Αιτήσεις συμμετοχής, ενταύθα. :mf_bookread:

 • Like 6
Link to post
Share on other sites
 • Replies 285
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • Nargathrod

  91

 • wordsmith

  32

 • Naroualis

  21

 • RObiN-HoOD

  19

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Είναι πολύς καιρός που συζητάμε μεταξύ μας πόσο πολύ χρειαζόμαστε μια λέσχη ανάγνωσης. Μήπως τελικά ήρθε ο καιρός να την στήσουμε;   Σχετικά με το σκοπό της.   Σκοπός μιας λέσχης ανάγνωσης είναι ν

Μία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι η εξής: επειδή τα βιβλία των ενεργών μελών του sff τα έχουμε διαβάσει οι περισσότεροι σχεδόν όταν βγήκαν, οπότε δεν έχει νόημα να τα ξαναβάζουμε στη ΛΑΦ (βλέπε

Σύμφωνα με την προηγούμενη συνάντηση της ΛΑΦ έχουμε τα εξής θέματα προς ανακοίνωση:   1. Η έβδομη συνάντηση ( φαντασίας) όπου θα αναλυθεί το βιβλίο Πέρα από την γη των θεών του Αντώνη Πάσχου θα λάβ

Nargathrod

Όπως ακριβώς τα είπε η Naroualis! Περιμένουμε αιτήσεις συμμετοχής και ερωτήσεις! Βιβλιόφιλοι και φίλοι της φαντασίας κοπιάστε!

Edited by Nargathrod
Link to post
Share on other sites
KELAINO
μια συνάντηση δια ζώσης.

 

 

Αρργκρρρρρ, γκρρρρ, γκρρ.

 • Like 4
Link to post
Share on other sites
Διγέλαδος
μια συνάντηση δια ζώσης.

 

 

Αρργκρρρρρ, γκρρρρ, γκρρ.

Άκουσα ότι η μια θα γίνει και στη Σουηδία!

Edited by Διγέλαδος
Link to post
Share on other sites

Ναι, αμέ, σε λίγο θα είμαστε πέντε σε τρεις διαφορετικές πόλεις! :Ρ

Link to post
Share on other sites
wordsmith

Μήπως να μπει και η λέξη "ανάγνωση" στον τίτλο του τόπικ; "Λέσχη Ανάγνωσης Φανταστικής Λογοτεχνίας", για να μη μπερδευτούν κάποιοι από αυτό;

Link to post
Share on other sites
 • Management
RObiN-HoOD

Το σκεφτόμαστε κι αυτό. Ο τίτλος είναι υπό διαμόρφωση...

Link to post
Share on other sites

Το επιχείρημα φαίνεται ενδιαφέρον. Ίσως να ήταν καλή ιδέα να πέσουν μερικές προτάσεις για βιβλία για να το δούμε να γίνεται πιο συγκεκριμένο.

Link to post
Share on other sites
aScannerDarkly

Συμφωνώ με τη Βάσω, για ψήστε μας λίγο, δε θέλουμε πολύ.

Link to post
Share on other sites
Naroualis

Οκέι, μερικές απαντήσεις.

 

Αρχικά είμαστε σε φάση πειραματισμού, οπότε κάποια πράγματα σίγουρα θα τα βρίσκαμε μαζί στην πορεία. Σε δεύτερη φάση, κι ενώ είναι μία η ώρα τη νύχτα την Κυριακή :Ρ σκέφτομαι τα εξής:

 

Το όνομα της Λέσχης φυσικά και είναι διαπραγματεύσιμο. Οι πρώτες διερευνητικές μας δοκιμές δεν απέδωσαν κατά το ποθούμενο, οπότε μάλλον θα το δούμε κι αυτό σιγά-σιγά.

 

Δεύτερον, κι εφόσον είναι σε όλους μας γνωστό ότι ελληνικό φανταστικό δεν είναι μόνο η Αθήνα, μπορούμε να για αρχή να κανονίσουμε είτε συνεδρίες Skype για τους υπόλοιπους, είτε (και αυτό το λέω από το κεφάλι μου, χωρίς να το κουβεντιάσουμε με τους διαχειριστάς) να οργανώσουμε μια δεύτερη ομάδα Βορείου Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, οι συμμετέχοντας εκ του μακρόθεν θα μπορούν να παίρνουν μέρος στην κουβέντα μέσα των τόπικ, καλέ. Σιγά μην το κλειδώσουμε κιόλα. Ανοιχτή κουβέντα.

 

 

Τώρα για προτάσεις, είπαμε με τον Κωνσταντίνο να πέσουμε με τη μία στα βαθιά και τα φρέσκα. Να βάλουμε δηλαδή σε πρώτη φάση πολλ για Δαιμόνιο της Γραφής της Ειρήνης Μαντά, Σχέδιο Φράκταλ του Κώστα Χαρίτου και Πρίγκηπα των Δράκων του Γιώργου Μελίτη;

 

 

Και για να κλείσουμε γι' απόψε γατί αύριο θα με βαράνε στο γραφείο, έχουμε ήδη σαφείς δηλώσεις συμμετοχής από :

 

Νάργκαθροντ

Ναρουάλις

Διγέλαδο

Νιχίλιο

 

Άλλος για τη βάρκα μας;

Edited by Naroualis
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Nargathrod

Η πρώτη πεντάδα υπάρχει λοιπόν!

 

Κάτι που δεν έχει ειπωθεί ακόμα. Εφόσον γνωρίζετε ανθρώπους (φίλους, γνωστούς) που πιστεύετε ότι ενδιαφέρονται για μια λέσχη βιβλίου φανταστικού και δεν είναι μέλη στο φόρουμ, να πούμε ότι είναι και αυτοί ευπρόσδεκτοι με την προϋπόθεση να ενημερώνονται για τα βιβλία που πρέπει να διαβάσουν για τις συναντήσεις!

Link to post
Share on other sites

Και εγώ ενδιαφέρομαι, αλλά ίσως να μην μπορώ να λάβω μέρος στην πρώτη φάση. Φαντάζομαι μια που αυτό είναι ένα project διαρκείας, θα μπορούμε να λάβουμε μέρος και αργότερα, ε;

Επίσης, αφού οι συγγραφείς είναι Έλληνες, ίσως να ήταν ωραίο να τους καλέσουμε και στη συνάντηση που θα κουβεντιάσουμε το έργο τους.

Link to post
Share on other sites
Naroualis

Επίσης, αφού οι συγγραφείς είναι Έλληνες, ίσως να ήταν ωραίο να τους καλέσουμε και στη συνάντηση που θα κουβεντιάσουμε το έργο τους.

 

Αυτό το σκέφτηκα κι εγώ κάποια στιγμή, αλλά μάλλον θα είναι κουβέντα για το τέλος του μήνα, που θα κανονίσουμε την συνάντηση.

Link to post
Share on other sites
Nargathrod

Φαντάζομαι μια που αυτό είναι ένα project διαρκείας, θα μπορούμε να λάβουμε μέρος και αργότερα, ε;

 

Βεβαίως Βάσω, δεν είναι δεσμευτικό να έρχεσαι σε όλες τις συναντήσεις!

 

 

Θα αναρτήσω λίστα μελών της λέσχης σύντομα, ώστε να αποφασίσουμε και το πρώτο βιβλίο για τον μήνα Νοέμβρη!

Link to post
Share on other sites
 • Management
RObiN-HoOD

Δυνητικά όλα τα μέλη του SFF.gr είναι και μέλη της ΛΑΦ :D δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι ειδικό. Όποιοι μπορούνε έρχονται και στις ζωντανές συναντήσεις, οι υπόλοιποι online.

 

Θα χρησιμοποιήσουμε το Calendar, όπως και στο SFFnowrimo 2012, για να οργανώνονται οι συνατήσεις και όποιος θέλει κάνει RSVP κάθε φορά για να ξέρουμε ότι ενδιαφέρετε να έρθει. Έτσι θα έχουμε και ένα μετρήσιμο στοιχείογ για τις ζωντανές συναντήσεις ώστε να προετοιμαζόμαστε καλύτερα.

Link to post
Share on other sites

Εγω εχω περιορισμενο χρονο αλλα θα ηθελα να ερθω σαν επισκεπτρια αν μπορω για αρχη... παρακαλω ... :hi:

Link to post
Share on other sites
Naroualis

Κοπελιές και παλικάρια, επειδή οι μέρες κοντοζυγώνουν και θα ήταν ωραίο να ξεκινήσουμε 1η Νοέμβρη την ανάγνωση, υπενθυμίζω ότι εδώ σηκώνουμε το χεράκι για να σας παίξουμε στη Λέσχη μας. Να παίξει αυτό ως το Σαββάτο και Σαββάτο να ανοίξουμε το πολλ για την επιλογή του πρώτου μας αναγνώσματος.

 

Ως τώρα η ομας αποτελείται από παίκτας δυνατούς:

 

Ναργκαθροντ

Ναρουάλις

Διγέλαδος

Νιχίλιο

Μελκιάδες

Ελέκτροσκράιμπ

Γουόρντσμιθ

Τιέσσα

Ντέντεντ

Μάρβιν

Λάας

 

Ερωτήσεις ως προς τη φυσική παρουσία των Σκάννερ και Ρόμπιν ακόμη ίπτανται αναπάντητες, όπως επίσης και για την ηλεκτρονική παρουσία Κελαινούς και Σόνυας.

 

Νομίζω πάντως ότι αν μείνει έτσι η σύσταση της ομάδας, θα έχουμε ιδανικούς αριθμούς.

 

Κάτι που ήθελα να πω: Έκανα μερικά ποστ πιο πάνω κάποιες προτάσεις για το πρώτο πολλ και ανέφερα από το φάντασι τον Πρίγκιπα των Δράκων. Είπα κι εφόσον το βιβλίο είναι πραγματικά κτηνώδες σε μέγεθος να το αντικαταστήσω στην πρότασή μου με τον όρκο του Φώτη Κατσιμπούρη που και εύκολα διαβάζεται και εύκολα βρίσκεται και ενδιαφέρον είναι σε σχέση με το θέμα του.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..