Jump to content

Ο Μισός Άνθρωπος


DinoHajiyorgi

Recommended Posts

DinoHajiyorgi

Γδουπ-ντουπ, γδουπ-ντουπ. Τον ακούω που έρχεται. Αναπηδάει προς το μέρος μου, στο ένα του ποδάρι, το αριστερό του χέρι απλωμένο, έτοιμο να με αρπάξει. Καταπίνω την κραυγή μου και τρέχω να ξεφύγω χωρίς ανάσα. Ο μισός άνθρωπος θέλει λυσσασμένα να με αρπάξει. Δεν μπορώ να του το επιτρέψω. Ζω μέσα στον τρόμο και αυτή την ατελείωτη φρίκη. Θα ήταν μια ανακούφιση αν ξυπνούσα σε κάποιο κρεβάτι, λουσμένος από ιδρώτα, ευτυχής που ήταν ένας εφιάλτης που έληξε. Ο μισός άνθρωπος όμως δεν είναι εφιάλτης. Είναι αληθινός. Εφιάλτης είναι η ζωή μου. Είμαι ξύπνιος, τρέχω κυνηγημένος, κι όταν ξαποσταίνω κρύβομαι. Σέρνομαι στις σκιές, και ξεγελιέμαι για λίγο ότι είμαι ασφαλής. Ο τρόμος που με έχει πάρει στο κατόπι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ.

«Έχει πείσμα ετούτος» είχε προειδοποιήσει η γιαγιά μου.

Θυμάμαι τα χέρια της κάτω από τη βρύση, κατακόκκινα.

 

Το ερειμόσπιτο που βρήκα κατάλυμα μού προσφέρει μια κάποια ανάπαυλα. Υπήρξα προνοητικός και ασφάλισα την πύλη του κήπου. Πλησιάζω το παράθυρο προσεκτικά, κοιτάζω έξω μέσα από τις κουρελιασμένες κουρτίνες. Είναι εκεί, μπροστά στην πύλη, και με κοιτάζει με το τρελό, αριστερό του μάτι. Ο φράχτης είναι χαμηλός, αλλά ευτυχώς δεν μπορεί να τον υπερπηδήσει. Αναπηδάει κατά διαστήματα για ισορροπία, αλλά τόσο μόνο.

 

«Μην καθησυχαστείς» μου είχε πει η γιαγιά μου.

Κοίταζα τα χέρια της σαν υπνωτισμένος, τα γεμάτα φλέβες και νεύρα, να πλένουν το αίμα στο πριόνι. Πόσο δίκιο είχε. Έχουν περάσει τόσα χρόνια. Ο μισός άνθρωπος δεν μ’αφήνει σε ησυχία. Πρώτα απλώς με ακολουθούσε, σαν πιστή σκιά που δεν έλεγε να με εγκαταλείψει. Κρυβόταν πίσω από δέντρα και γωνίες, αλλά ήξερα πάντα ότι ήταν εκεί. Μετά, χρόνο με το χρόνο διαισθανόμουν την απόσταση να μικραίνει ανάμεσα μας. Και όταν άρχισα να φεύγω επίτηδες μακριά του, ξεκίνησε να με κυνηγάει απροκάλυπτα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που σχεδόν με πρόλαβε. Ένιωσα την αναπνοή του να με χαϊδεύει, άκουσα το χτυποκάρδι του. Ναι έχει πείσμα και το λέει η καρδιά του, γιατί έχει καρδιά. Μαζί με το αριστερό του πόδι που αναπηδάει φρενιασμένο για να με προλάβει, κάνουν εφιαλτικό σαματά. Γδουπ-ντουπ-γδουπ-ντουπ.

 

Στέκεται τώρα εκεί, έξω από τον φράχτη και περιμένει. Και επίτηδες θαρρείς, γυρνάει στο πλάϊ για να μου δείξει το μισό μυαλό του, τον αριστερό του πνεύμονα, τα μισά του εντόσθια που μισοκρέμονται δίπλα στο μπατζάκι του. Μια όρθια, εμετική φρίκη. Γυαλίζει η ανατομία του στην κίτρινη αχλή των φαναριών της νύχτας. Το κάποτε ευπρεπές κοστούμι του έχει μετατραπεί σε δεύτερο πετσί, κολλημένο στη πηγμένη γλίτσα που ήταν το αίμα του.

«Τι θέλεις από μένα;» ουρλιάζω αγανακτισμένος αλλά δεν καταλαβαίνω τι μου απαντάει.

Μισή γλώσσα γλιστράει μέσα κι έξω από το μισό του σαγόνι. Κομμένα χείλη και λειψές φωνητικές χορδές συνθέτουν ακατανόητα μισόλογα.

 

Στο πείσμα του επιδεικνύω υπομονή. Κάποτε θα του ξεφύγω. Κάποια στιγμή θα κουραστεί. Η προσοχή του θα ατονίσει. Με τη βοήθεια της πρωινής ομίχλης τον αιφνιδιάζω. Δίνω το άλμα πάνω από τον φράχτη που δεν μπορεί εκείνος και ακολουθώ όσο πιο γρήγορα μπορώ το χορταριασμένο μονοπάτι. Ακούω τους έξαλλους λαρυγγισμούς του πίσω μου καθώς αναπηδάει στο αριστερό του πόδι για να με προλάβει. Μέχρι στιγμής αδυνατεί να το καταφέρει. Το δεξί μου πόδι αναπηδάει ταχύτερα.

  • Like 6
Link to post
Share on other sites
DinMacXanthi

Πολύ καλό το τρομοεσπρεσάκι, Ντίνο :)

 

Ευτυχές το οτι η ιδέα του twist έσκασε στο κεφάλι μου, 2-3 γραμμές προτού τελειώσω το κείμενο, εκείνη η αίσθηση του "ρε, λες;" καθώς οι σειρές έφευγαν λίγο πριν την τελευταία φράση. Δούλεψε άψογα  :thumbsup:

Link to post
Share on other sites
Eugenia Rose

Xάτζ το ξέρεις ότι είσαι χορροράς κατα βάθος έτσι; Έλα παραδέξου το. Join the dark side. :diablo:

Link to post
Share on other sites
aScannerDarkly

ΟΚ, ομολογώ ότι το είχα μαντέψει από αρκετά νωρίς, αλλά δε με ενόχλησε καθόλου. Δυνατή γουλιά φρίκης. Ελπίζουμε να γύρισες για να μείνεις.

Link to post
Share on other sites

Το ότι δεν κάνουμε σχόλια στις ιστορίες τις Βιβλιοθήκης δεν σημαίνει ότι δεν διαβάζουμε . Άσχετο.

 

Χωρίς να καταφέρει να με τρομάξει (ίσως δεν υπήρχε και πρόθεση) είναι πολύ δυνατή ιστορία ο «Μισός  Άνθρωπος.» Μου έφερε στο νου, κάτι που είχα διαβάσει στον πρόλογο μιας ανθολογίας Εφ. Στο περίπου έλεγε ότι μια καλή, μικρή ιστορία, πρέπει  να συνεχίζεται στο μυαλό του αναγνώστη και μετά το τέλος της. Εδω  ο συγγραφέας αυτό το πετυχαινει απόλυτα, και νομίζω πως η ιστορία του έχει πολλές αναγνώσεις και πολλά ερωτήματα (από αυτά που ο αναγνώστης άπαντα  ο ιδιος). Ας πούμε:

 

Ακολουθεί  SPOILER

 

 

 

Τι είναι ο ήρωας ; Είναι φάντασμα, ζόμπι , η μήπως σχιζοφρενής διπολικός;

Μήπως η γιαγιά του είναι η σχιζοφρενής, η ότι του έκανε, το έκανε από συμπόνια, ανάγκη και δεν ξέρω τι άλλο;

Μήπως θα ήταν καλύτερα( μια λύτρωση) αν άφηνε το άλλο μισό του να τον πιάσει;

 

 

Edited by aScannerDarkly
Spoiler tags
Link to post
Share on other sites

Πολύ καλό φλασάκι.Εξαιρετικό.Μου αρέσει που ξεκίνησε σαν ιστορία  τρόμου και τελικά τράβηξε για πιο σουρεαλιστικά μονοπάτια.Συμφωνώ με τον ΑΛ-76.Το γεγονός ότι η ιστορία αφήνει τις όποιες εξηγήσεις στον αναγνώστη είναι και το δυνατότερο χαρακτηριστικό της.Μπράβο Ντίνο και καλώς επέστρεψες.

 

 ΥΓ:Θα συμφωνήσω επίσης με τον ΑΛ-76 για αυτό που γράφει στο ξεκίνημα του ποστ  του.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
  • 7 years later...
Nick V.

Πολύ καλό, Ντίνο.

Spoiler

Δεν είναι τόσο η γραφή σου (που έτσι κι αλλιώς για μένα είναι πάντα πολύ καλή στα κείμενά σου), όσο το γεγονός ότι ξεκινάς με μια ωραία ιδέα, στήνοντας τρόμο μέσα σε 515 λέξεις, για να κλείσεις στο τέλος πονηρά το μάτι στον αναγνώστη. Τρόμος; Ναι. Η γιαγιά αλλά και η χιαστί λειτουργία του σώματος ως προς τα ημισφαίρια είναι που του δίνουν για μένα το κάτι παραπάνω.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..