Jump to content

Η Αναζήτηση της Γνώσης - Γιώργος Παπαγιαννόπουλος


Nargathrod
 Share

Recommended Posts

Μαγίλιο και Λίθοι
 
Η Αναζήτηση της γνώσης (Βιβλίο πρώτο)
 
Συγγραφέας: Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
 
Εκδόσεις: Μαγίλιο 
 
Σελ. 186

 

Έτος έκδοσης : 2013
 
ISBN 978-618-80617-0-5
 
Τιμή (Βιβλιονέτ) : 13 €

 

b188697.jpg

 

Το βέλος συνέχιζε απρόσκοπτα την πορεία του, αλλά ο Στόουν ήξερε, με κάποιον ανεξήγητο τρόπο, ότι κατευθύνεται προς το λαιμό του. Μπορούσε σχεδόν να δει την τροχιά του και ήταν σίγουρος για αυτό. Δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη μαγεία του χωρίς τον λίθο, αλλά ήξερε ότι αρκούσε να μετακινήσει το λαιμό του λιγα εκατοστά και θα μπορούσε να γλιτώσει. 

Τίναξε το κεφάλι του ψηλά με όλη του τη δύναμη, τράφηξε πίσω τους ώμους του, ενώ ταυτόχρονα οι ραχαίοι του μυώνες αγωνίζονταν να σηκώσουν τον κορμό του στα απαιτούμενα εκατοστά. Ένιωσε τον αέρα από το βέλος να του χαιδεύει τον λαιμό, καθώς προσέκρουε στο έδαφος και γλιστρούσε ακίνδυνα μακριά. 

Ο τοξότης γούρλωσε τα μάτια του παγωμένος. Το χαμόγελο ικανοποίησης είχε πετρώσει. Τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι έκαναν να οπλίσουν ξανά και να ολοκληρώσουν τον σκοπό τους, όμως ο Στόουν είχε ήδη εκτιναχθεί προς τον μαγικό λίθο. Ήταν μια νέα κούρσα, όμως αυτή τη φορά οι φονιάδες δεν είχαν το πλεονέκτημα. Ίσως θα ήταν πιο συνετό να παραδοθούν αλλά δεν είχαν έρθει για να παραδοθούν. Είχαν έρθει για να σκοτώσουν... 

 

Σχόλια: "...ένα μυθιστόρημα πλούσιο σε μαγεία,μια πλοκή που σου έκοβε την ανάσα έτσι ώστε να θέλεις να το σταματήσεις παρά μόνο στη τελευταία λέξη... Επιτέλους υπάρχουν και πάλι πρότυπα, ήρωες που φέρουν ένα ειδικό βάρος γνώσης και ήθους..." Θωμάς Κινδύνης  Ηθοποιός - Σκηνοθέτης.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Το διάβασες;

 

Επειδή μου έκανε εντύπωση η ομοιότητα του τίτλου με την έκδοση, το έψαξα λίγο και κατέληξα εδώ: http://www.fantasy-books.eu/   .

Νέο αίμα στον χώρο λοιπόν!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν το έχω τελειώσει. Σύντομα. Ναι είναι καινούργιος εκδοτικός φαντασίας (new blood) από τα λόγια του εκδότη. Μίλησε με τα καλύτερα λόγια ένας ηθοποιός μεγάλου κύρους Θωμάς Κινδύνης, πάντα είναι καλό πράγμα να ακούς καλά λόγια για τον χώρο της Φαντασίας από τέτοια ονόματα,  αλλά μέχρι να το τελειώσω  δεν εκφέρω άποψη για το βιβλίο. 

Link to comment
Share on other sites

Τελείωσα το βιβλίο χτες βράδυ. Γι’ άλλη μια φορά είμαι κάπως διστακτική.
 
Γενικά, δεν είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο. Επίσης δεν είναι ένα βιβλίο για πέταμα. Τα προβλήματά του είναι φανερά, όπως επίσης και αρετές του. Κι επίσης πολύ φανερή είναι η λαχτάρα του συγγραφέα να δημιουργήσει, να πει κάτι μέσω του κειμένου του. Γι’ αυτό και θα πω αυτά που έχω να πω με πιο βαριά καρδιά απ’ ότι συνήθως.
 
Ιδέα: Καλή θα την έλεγα. Όχι πολύ πρωτότυπη, αλλά στέρεη. Ξεκινάει και ξέρεις εξαρχής τι μπορείς να περιμένεις από αυτήν.
 
Πλοκή: Κι αυτή καλή. Στην αρχή σκοντάφτει και θυμίζει άλλα κείμενα, όπως ο Χάρρυ Πότερ ή το RiftWar Saga του Φάιστ, αλλά μετά από τα τυπικά θεωρώ ότι πατάει σε δικά του πόδια για το πώς θα γίνει το παρακάτω. Το πιο μεγάλο twist είναι ότι ο πρωταγωνιστής
 


δεν είναι ο εκλεκτός, όπως σε κάνει να υποψιάζεσαι κάποια στιγμή. Απλά υπάρχουν πράγματα σχετικά με τη μαγεία που δεν τα ξέρει. Και αυτά τα πράγματα είναι αρκετά ενδιαφέροντα κι αρκετά αληθοφανή, τουλάχιστον σε σχέση με την ανθρώπινη ψυχολογία.

 

Χαρακτήρες: Χμ. Μάλλον όχι ακριβώς αρχετυπικοί. Μάλλον τυπικούς θα τους έλεγα. Η γραφή δεν υποστηρίζει καλά τη μοναδικότητά τους, και πολλές φορές μαθαίνουμε εμβόλιμα πράγματα γι’ αυτούς που μας κόβουν την αγωνία της στιγμής. Σαφώς ξέρεις με τι έχεις να κάνεις, αλλά καλά θα ήταν να ήταν γραμμένο και με πιο ενδιαφέροντα τρόπο.
 
Γλώσσα: Από εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Το λεξιλόγιο δεν είναι κακό, αλλά κάποιες φορές ειδικά στις παρομοιώσεις ξεφεύγει προς το υπερβολικό. Επίσης, ενώ το κείμενο δεν το υποστηρίζει, πολλές φορές η γλώσσα της ίδιας της αφήγησης -όχι δηλαδή στους διαλόγους- γυρνάει στο προφορικό. Υπάρχουν και αρκετοί αναχρονισμοί, σύγχρονες εκφράσεις που δε θα χωρούσαν στον κόσμο που περιγράφεται ή που θα είχαν άλλη βαρύτητα λόγω του υποβάθρου.
 
Τεχνική: Και φτάνουμε στο θέμα. Ευθύς εξαρχής, και ο ίδιος ο συγγραφέας ακόμη, μάς λέει πώς είναι άπειρος. Κι η τεχνική του, από το πώς  παρουσιάζει τον κόσμο που έχει πλάσει έως το πώς περιγράφει σκηνές μάχης, αποδεικνύει την απειρία του. Θα αναφερθώ στα προβλήματα τεχνικής επιγραμματικά, μιας και τα αναλυτικά σχόλια θα ήταν πολύ πιο χρήσιμα στον ίδιο το συγγραφέα παρά στους αναγνώστες του.
 
~Έλλειψη περιγραφών του σκηνικού.
~Αφήγηση της ψυχολογίας του κάθε χαρακτήρα, αντί για περιγραφές των πράξεών του.
~Ομοιότητα στον τρόπο που μιλάνε όλοι οι χαρακτήρες ανεξαιρέτως.
~Μεγάλες ακρίβειες σε χρόνους (περίπου δέκα λεπτά) χωρίς να υπάρχει ένδειξη του πώς μετράνε αυτόν τον χρόνο.
~Μεγάλοι διάλογοι-λογύδρια, που πολλές φορές περιέχουν άχρηστη πληροφορία, είτε για τον αναγνώστη, είτε για τον συνομιλητή κι άλλες φορές τοποθετούνται σε σημεία όπου συνήθως δεν υπάρχει χρόνος για τόσες κουβέντες.
~Διακοπή σκηνών δράσης για να αναφέρει αδιάφορη πληροφορία δύο σελίδων σχετικά με το παρελθόν.
~Ασαφείς κι αναίτιες αλλαγές οπτικής γωνίας (όχι πολλές, ωστόσο υπάρχουν)
 
 
Το ένα πράγμα που είναι στ’ αλήθεια εκπληκτικό είναι οι σκηνές στις οποίες
 

ο πρωταγωνιστής πέφτει σε ένα είδος τρανς, που του επιτρέπει να κάνει ξόρκια χωρίς να κρατάει λίθο στο χέρι του.

 

 
Αυτές και μόνο οι σκηνές, τρεις σε ολόκληρο το κείμενο, που δείχνουν ότι ο συγγραφέας έχει μεγάλο δυναμικό. Αν τα κατάφερε με αυτό, σημαίνει ότι έχει τα προσόντα να τα καταφέρει και με πιο απλοϊκά θέματα, αν καθήσει κάποιος και του δείξει πώς δουλεύουν αυτά τα πράγματα.
 
 
Εν κατακλείδει, βλέπω το πρώτο-πρώτο κείμενο ενός ανθρώπου που έχει όλα τα προσόντα να μας εκπλήξει με τις ιδέες και την αντίληψή του, αλλά που θέλει πάρα πολύ εξάσκηση για να μπορεί να σταθεί ως αξιοπρεπές λογοτέχνημα. Περιμένω να δω πόσο έχει βελτιωθεί στο δεύτερο βιβλίο για να αποφασίσω αν έχει και τη διάθεση να βελτιωθεί.
 
 

Edited by Naroualis
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το τελείωσα και εγώ! Ανάμεικτα συναισθήματα. Είναι μια πρώτη προσπάθια ενός νέου ανθρώπου στον χώρο. Φαίνεται ότι έχει διαβάσει μεγάλους συγγραφείς του είδους.

 

Θυμίζει πολύ τον Raymond E. Feist την J.K. Rowling. 

 

H βασική ιδέα του βιβλίου είναι άλλος ένος πόλεμος του καλού και του κακού. Ο συγγραφέας έχει την τάση να ακολουθεί και αυτός την καλή πλευρά και την νίκη του καλού εναντίον του κακού. Καλή ιδέα όχι πρωτότυπη αλλά βγάζει σιγουριά.

 

Ο κόσμος που έχει φτιάξει είναι επηρεασμένος από τους συγγραφείς που προανέφερα. Σίγουρα όμως έχει προσθέσει στοιχεία που τον κάνουν ιδιαίτερο. Το σύστημα μαγείας είναι πολύ δυνατό και φαίνεται ότι έχει δουλευτεί πολύ. 

 

Η πλοκή κυλάει ασταμάτητα και δεν κουράζει. 

 

Οι ήρωες μονοδιάστατοι. Πολλές φορές έβλεπα ομοιότητες στην συμπεριφορά τους. Το μόνο που τους ξεχώριζε είναι τα συναισθήματα τους που ο συγγραφέας έκανε εκτενή περιγραφή. Ίσως ο μόνος ήρωας που ήταν πολύ δουλεμένος ήταν ο Αρχιμάγιστρος. 

 

Αφήγηση, χρονολογικά υπάρχουν κάποιες διαχρονίες όχι σε σωστά σημεία και φαίνεται ότι είναι σκόπιμες από τον συγγραφέα. Αφηγηματικά επίπεδα δεν υπάρχουν πέραν του ενός. Η οπτική γωνία αλλάζει ορισμένες φορές χωρίς τον τρόπο που θα δώσει στον αναγνώστη την ευκαιρία να το καταλάβει εύκολα πράγμα που σε μπερδεύει μερικές φορές. 

 

Επιμέλεια, πιστεύω ότι δεν υπήρξε. Υπάρχουν κάποια τρανταχτά λάθη στην σύνταξη, αλλά ευτυχώς είναι λίγα.

 

Πιστεύω ότι είναι ο πρώτος Έλληνας που γράφει για την μαγεία και μόνο την μαγεία στα έργα του. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι κάτι πάει να γίνει σε αυτή την χώρα έστω και σε μικρό επίπεδο ακόμα. 

 

Αυτό που μου άρεσε πολύ ήταν οι ηθικές αξίες που πέρασε ο συγγραφέας με ορισμούς. Χαρακτηριστικός ο ορισμός που δίνει για τον ενάρετο άνθρωπο. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις ότι έχει διδακτικό χαρακτήρα το βιβλίο που διαβάζεις και μπράβο του για αυτό!

 

Υπάρχει φυσικά και ο νεοτερισμός του μαγίλιου. Για να δούμε το δεύτερο βιβλίο!

 

Αξίζει να διαβαστεί από τους λάτρεις της μαγείας και όχι μόνο. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το τελείωσα και εγώ σήμερα και η Ευθυμία με καλύπτει. Επιγραμματικά: είναι ένας ακόμα νεαρός συγγραφέας που διάβασε 2-3 σειρές fantasy, έπαιξε 2-3 rpg κλπ και αποφάσισε να γράψει και αυτός. Και σε κάθε σελίδα φαίνεται η ανάγκη του να διηγηθεί μία ιστορία που έχει στο κεφάλι του. Μία ιστορία που δεν είναι κακή παρεπιμπτόντως. Υπάρχει στέρεο worldbuilding, έχει ρίξει σκέψη στο πως δουλεύει ο κόσμος (παρά τη φαινομενική αφέλεια) και με αρκετή δράση και ανατροπές.

Αλλά το βιβλίο σκοντάφτει στην άγουρη γραφή. Ο συγγραφέας θέλει δουλειά ακόμα για να αποδόσει στο μέγιστο τις ιδέες που έχει.

 

Περιμένω να δω το επόμενο της σειράς, αυτό εδώ μου άφησε αρκετές ελπίδες για το μέλλον.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά με βρίσκετε γενικώς σύμφωνη  :)  Γενικά φαίνεται ότι ο συγγραφέας προσπαθεί με λαχτάρα, μα είναι νωρίς ακόμη για να παρουσιάσει καλοδουλεμένη δουλειά. Μου έδωσαν το βιβλίο για να του κάνω παρουσίαση στο Fantasy Gate, θα ποστάρω το άρθρο όταν το ανεβάσω για όποιον θέλει να το τσεκάρει ;-)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..