Jump to content

12η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Φανταστικού


deadend

Recommended Posts

12η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης του Φανταστικού

Θέμα:  Το Φως Μέσα μου - Κωνσταντίνος Κέλλης

Momentum, 2013

330 σελ.

ISBN 978-960-9796-16-3

 Παρουσίαση στο forum: http://community.sff...αντίνος-κέλλης/

 

http://community.sff...αντίνος-κέλλης/

Συμμετέχοντες: Nargathrod  , wordsmith , Myyst , Διγέλαδος , aScannerDarkly , deadend,  

Και ως νέοι φίλοι και εκτός forum μέχρι χθες οι:

Στέφανος, Γεωργία, Έλλη, Μαρία, Γιώργος, Καίτη.

Τους περιμένουμε να γραφτούν για να γίνει πιο εύκολη η επικοινωνία μας.

Nargathrod :

Αγαπημένο διήγημα: Ο Γέρος των κοράκων.

Το βιβλίο σαν αντικείμενο δηλαδή, ως προς το εξώφυλλο, τον τίτλο έχει πολύ ωραία δουλειά.

Το κείμενο έχει καλή γραφή, με ωραίες φράσεις και πετυχημένη τοποθέτηση των εκφράσεων. Τα διηγήματα είναι πυκνά από εικόνες, με όλα τα καλά και κακά που υπόσχεται αυτός ο τρόπος ιστόρησης. Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι ότι το προσωπικό στοιχείο του συγγραφέα στριμώχνεται από την πυκνότητα και ένα μεγαλύτερο κείμενο θα το έκανε να αναπνεύσει.

wordsmith

Αγαπημένο διήγημα: Το φτυάρι και Η ψυχή του Φιλ ο’ Ντόνοβαν.

Το βιβλίο σαν σύνολο είναι πολύ πετυχημένο. Έχοντας διαβάσει τις ιστορίες σε πρωιμότερη γραφή είναι αξιέπαινη η βελτίωσή τους και η προσοχή που τους δόθηκε πριν μεταφερθούν στο χαρτί. Υπάρχουν προφανή δάνεια από την αγγλική που ταιριάζουν στο λογοτεχνικό είδος ,  αλλά είναι εμπλουτισμένα με νέο λεξιλόγιο.  Αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο με υψηλά standards για την ελληνική λογοτεχνία.

Myyst

Αγαπημένο διήγημα: Το φως μέσα μου και το Θέλω να δω.

Ταιριαστό βιβλίο με τον τίτλο και το εξώφυλλο, αλλά γεμάτο με διηγήματα που ξεχωρίζουν για την ατμόσφαιρα και το ιδιαίτερο χρώμα που διακρίνει το καθ’ ένα. Το διήγημα Τάλιθα Κούμι θυμίζει Stephen King αλλά τον απογοήτευσε γιατί είχε μαντέψει το τέλος. Εκφράζει λοιπόν τα έντονα του παράπονα σαν αναγνώστης που θέλει να διατρέχει την σελίδα με αγωνία για να μάθει τα παρακάτω.

Γεωργία

Αγαπημένο διήγημα: Το φως μέσα μου

Το σύνολο του βιβλίου, γλώσσα και τίτλος είναι σαν ποίηση. Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο συγγραφέα.

Στέφανος

Αγαπημένο διήγημα: Το φως μέσα μου

Ενδιαφέρον διήγημα το Τάλιθα Κούμι για το σταθερό αίσθημα του στοιχειώματος.

Ο τίτλος εκτός ότι ταιριάζει με το περιεχόμενο έχει και ηχητική αρμονία. Ο ίδιος δίνει στο βιβλίο πολύ ψηλή βαθμολογία και αναγνωρίζει ότι πράγματι θέτει νέα standards. Υπάρχουν σημεία που τον ξενίζουν στον τρόπο γραφής ή προκαλούν ερωτηματικά, και η εξήγηση που δίνει γι’ αυτό είναι ότι στα διηγήματα του Κέλλη η ιδέα εξυπηρετεί την φόρμα . Δηλαδή από το σύνολο της λογοτεχνίας διαλέγει σημεία που του αρέσουν και με το ταλέντο του τα διοχετεύει στον αναγνώστη.

Διγέλαδος

Αγαπημένο διήγημα: O Κόλπος των ναυαγίων γιατί έχει μια έντονη ελληνικότητα.

Εντυπωσιασμένος από το διήγημα Τάλιθα κούμι, όχι τόσο γιατί του άρεσε αλλά γιατί μέσα δυο συνεχόμενες σελίδες περνάει από το σφίξιμο στο στομάχι σε σκηνές λαγνείας με απίστευτη άνεση.  

Οι ήρωες το βιβλίου είναι κυρίως εγκλωβισμένοι σε μια επανάληψη και διακατέχονται από τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να βγουν από αυτό τον κύκλο. Εκεί βλέπει τις ανησυχίες του συγγραφέα και το σημείο που θα μπορούσε να τονίσει την προσωπική του φωνή.

aScannerDarkly

Αγαπημένο διήγημα: Το Φτυάρι και το Τάλιθα κούμι γιατί έχει τον πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

Η θεματική του βιβλίου είναι ο άνθρωπος απέναντι σ’ ένα κόσμο που δεν καταλαβαίνει. Η γραφή είναι πετυχημένη απέναντι σε όλα τα γνωστά είδη τρόμου. Το γράψιμο είναι επαγγελματικό.

Καίτη

Αγαπημένο διήγημα: Το φως μέσα μου

Οι Φάροι είναι μια αγαπημένη εικόνα για την Καίτη και ο τίτλος με το εξώφυλλο της αρέσουν πολύ.

Η Καίτη δεν αγαπά τον τρόμο, αλλά αυτό βιβλίο το διαβάζει με ευχαρίστηση εξ αιτίας της γλώσσας του. Τα διηγήματα έχουν έντονους χαρακτήρες και εικόνες από κλασικές ταινίες τρόμου. Είναι έτοιμα σενάρια, με τέλειες περιγραφές.

deadend

Αγαπημένο διήγημα: Ο Γέρος των κοράκων

Ο τίτλος ποιητικός και το εξώφυλλο με τη μαυρίλα του κάνει μια τέλεια αντίθεση μαζί του, αλλά δεν ξέρω πόσο μου αρέσει.

Επαγγελματικό γράψιμο με συνέπεια και συμβόλαιο με τον αναγνώστη: Τώρα θα τρομάξεις ή θα ανατριχιάσεις από τις λεπτομέρειες. Το φτυάρι έχει την αναλογία τρομαχτικής λεπτομέρειας και συναισθήματος που κάνει την καλή λογοτεχνία.

 

Και τι άλλο κάναμε το Σάββατο:

1)Η λέσχη συναντήθηκε στο Εναστράκι. Η πρώτη διαδικασία ήταν η ψηφοφορία για το βιβλίο του επόμενου μήνα και αυτό ψηφίστηκε πανηγυρικά : 2. Τι είδε η γυναίκα του Λωτ - Ιωάννα Μπουραζοπούλου

 

https://www.goodread...k/show/11705680

 

Ακόμα δόθηκαν στα μέλη στοιχεία για τις εκδόσεις βιβλίων Ε.Φ. και ο Nargathrod θα τις προσθέσει στις προτάσεις μας για τις επόμενες ψηφοφορίες.

 

2)Η επόμενη συνάντηση με Βιβλίο Επιστημονικής Φαντασίας θα γίνει Σάββατο 29/3/2014, ο τόπος θα καθοριστεί ανάλογα με τις συμμετοχές 15 μέρες πριν.

 

Πριν την συνάντηση θα γίνει ψηφοφορία για το βιβλίο ηρωικής φαντασίας που θα διαβαστεί.

 

3)Μετά άρχισε το κανονικό ξεσκόλισμα του βιβλίου. Καθώς καταλαβαίνετε δεν μπορώ να σας μεταφέρω όλα όσα ειπώθηκαν και παραμένουν στα άδυτα των πρακτικών της λέσχης τα οποία κρατώ χειρόγραφα σε επτασφράγιστο βιβλίο.

 

4)Μας έλειψε ο αγαπητός admin γιατί δεν τράβηξε κανείς φωτογραφίες.

 

5)Περάσαμε καλά και ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν ιδανικός για το μέρος. Λίγοι περισσότεροι και θα ασφυκτιούσαμε.

 

6)Στο τέλος της συζήτησης μιλήσαμε για τα διαδικαστικά.

 

Τώρα από σας θέλω να μπείτε στο topic http://community.sff...αντίνος-κέλλης/ και να γράψετε και τα δικά σας σχόλια για το βιβλίο κρατώντας πάντα καλά κρυμμένα τα μυστικά μας, για να ζηλεύουν όσοι δεν ήρθαν. 

Edited by deadend
  • Like 9
Link to post
Share on other sites
Διγέλαδος
aScannerDarkly

Εγώ να πω ότι, από τα ελληνικά βιβλία που έχω διαβάσει στο πλαίσιο της ΛΑΦ, αυτό ήταν σαφώς το καλύτερο. Περιμένω τώρα τρόμο στην Ξάνθη.

  • Like 4
Link to post
Share on other sites
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..