Jump to content

Κουμπάκια και Διακόπτες


Recommended Posts

giorgos lagonas

Όνομα Συγγραφέα: Γιώργος Λαγκώνας

Είδος: σάτυρα, επιστημονική φαντασία
Βία; Ναι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων:2194
Αυτοτελής; Ναι 
 

για τον διαγωνισμό ατάκα/εικόνα και επί τόπου #10εδώ είμαστε... οφείλω να σημειώσω ότι : 

α) αυτό είναι (για την ώρα) ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ στο sci-fi μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να φτάνει. Παρόλα αυτά, είχα καιρό να περάσω τόσο καλά, συγγραφικά μιλώντας! 

β) η πατρότητα του κειμένου δεν είναι αποκλειστικά δική μου. Άνω του 50% προέρχεται από τον μικρό μου γιο, που τις κινήσεις και το λεξιλόγιό του ξεπατίκωσα για να ζωντανέψω τον πιτσιρικά της εικόνας! Για αυτό και του το αφιερώνω. Αυτά. 

Κουμπάκια και Διακόπτες.doc

Link to post
Share on other sites
Natasha

Ασχέτως που ο διαγωνισμός δεν πήρε μπρος, εγώ την ιστορία σου τη διάβασα με ενδιαφέρον :) 

 

Πάμε λοιπόν: Χρησιμοποίησες την εικόνα κυριολέκτικότατα και άρα την αξιοποίησες. Το ότι ξεσηκώθηκαν τα μηχανήματα είναι παλιά ιδέα, αλλά αυτό από μόνο του δε λέει κάτι. Αυτό που με μπέρδεψε είναι οι "επιτήδειοι" με το LSD στη λίμνη. Αν μιλάμε για επανάσταση μηχανών δεν κατάλαβα πού ακριβώς κολλάει το συγκεκριμένο. Αν θες να πεις ότι εκμεταλλεύτηκαν το χάος πρέπει να το εξηγήσεις λίγο ακόμη, αν και νομίζω ότι ο ξεσηκωμός της τεχνολογίας είναι αρκετός από μόνος του. Η χρήση του Ενεστώτα στο κείμενο είναι κάτι που προσωπικά δε μου αρέσει, γιατί θυμίζει περισσότερο ρεπορτάζ.

 

Επίσης, ξεκινάς με τρυφερή γραφή αφού περιγράφεις ένα παιδάκι μετά όμως, όταν δίνεις την κοινωνική παρακμή, ο λόγος γίνεται ελαφρώς χυδαίος ("με αποκαλυπτικές selfies, πικάντικες πόζες και duckface", "βιζιτούδες, φωτομοντέλα γ' διαλογής και λαδωμένα τεκνά", "ντιντήδες"), άσε που κάνεις κατάχρηση αγγλικών όρων (ένας και δυο συγχωρούνται, αλλά εδώ παραέγινε!). Οπότε, δούλεψε αν θες τη συνέπεια του ύφους και την 2η με 3η σελίδα ξανά. Ακόμη, φράσεις του τύπου "Περιττό να αναφέρουμε"  μπερδεύουν αρκετά: ποιοι είμαστε εμείς; Ο αφηγητής είναι παντογνώστης, άρα το πρώτο ενικό πρέπει να φύγει και να ξαναγραφούν τα αντίστοιχα κομμάτια. Τέλος, το ότι ο τύπος με το ένα χέρι πυροβολεί και με το άλλο τα δάχτυλά του "Τυλίχτηκαν στο λεπτό ύφασμα από το εσώρουχό της" είναι υπερβολή, με την κακή έννοια, αφού είναι πιτσιρικάς και όχι ο Jason Statham, να πυροβολεί και να χαϊδεύει παραλλήλως. Σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή να το έκανε θα το άφηνα να περάσει, παρότι έχουν πάει εκεί να κάνουν μια δουλειά (ακριβώς επειδή είναι πιτσιρικάς θα το άφηνα), αλλά όχι τη στιγμή που πυροβολεί. Καταρχήν τα όπλα κλωτσάνε ειδικά αυτό που "τρύπησε τα αυτιά τους" με τον εκκωφαντικό του ήχο.

 

Γενικά, αφού λες ότι είναι η πρώτη φορά που έγραψες sci-fi νομίζω ότι έκανες μια καλή αρχή (χωρίς να υποννοώ ότι εγώ ξέρω σε βάθος το είδος) και σε συγχαίρω που το δοκίμασες. Απλά, θέλει αρκετή δουλειά, την οποία έχεις τη δυνατότητα να την κάνεις, αν φυσικά το θελήσεις :hi:

Edited by Natasha
  • Like 2
Link to post
Share on other sites
giorgos lagonas

Το ότι ξεσηκώθηκαν τα μηχανήματα είναι παλιά ιδέα...

 

Μπερδεύτηκες! Δεν ξεσηκώθηκαν τα μηχανήματα! Τα μηχανήματα χρησιμοποιούνται κανονικά από τα σώματα ασφαλείας, αλλά είναι ελαττωματικά! (λόγω μιζών κλπ) Για αυτό και η αλλοπρόσαλλη λειτουργία του σκορπιού.

 

οι δε "τρομοκράτες, επιτήδειοι κλπ" δεν είναι γνωστό ποιοι είναι, βασικά είναι κανονικοί άνθρωποι από τον κόσμο. Και επειδή ποτέ δεν βρέθηκε ποιος φταίει και ξεσηκώθηκε ο κόσμος, τα σώματα ασφαλείας (με τα μηχανήματά τους) κήρυξαν ουσιαστικά πόλεμο... στον κόσμο που έπρεπε να προστατεύουν (ο οποίος κόσμος όμως και αυτός, λαλημένος είναι)

 

...ο λόγος γίνεται ελαφρώς χυδαίος... κατάχρηση αγγλικών όρων ...Τέλος, το ότι ο τύπος με το ένα χέρι πυροβολεί και με το άλλο τα δάχτυλά του...

 

ναι, συμφωνώ μαζί σου για όλα αυτά, αν μιλούσαμε για ένα "κανονικό" κείμενο. Όμως, εδώ είναι σάτιρα - και ενίοτε χοντρή σάτιρα - για αυτό και όλα τα παραπάνω ολισθήματα που επίτηδες επέτρεψα να συμβούν, προκειμένου να κάνουν το κείμενο ακόμα πιο χαοτικό και τον λόγο του πιο παροξυσμικό (δεστο σαν ψυχολογικό τρικ προκειμένου να νιώσει ο αναγνώστης μια παραπάνω εμπάθεια με το μπάχαλο της ιστορίας)

 

πώς είναι στο "Γυμνό Γεύμα"; ε, κάπως έτσι είναι το στυλ και η λογική και εδώ (Εννοείται ότι δεν διαθέτω ούτε χιλιοστό της συγγραφικής δεινότητας του Μπάροουζ, βασικά κανείς δεν έχει, αλλά you get the point...)

 

ευχαριστώ για τις σκέψεις και το χρόνο σου!

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Natasha

:o  Δεν ξεσηκώθηκαν τα μηχανήματα; Τότε φοβάμαι έχεις παραπάνω διορθώσεις να κάνεις. Τώρα για το σατυρικό ήθελα να αναφερθώ και το ξέχασα: δεν έβγαζε σάτυρα γενικά το κείμενο. Τουλάχιστον για μένα. Πάντως, χαίρομαι πολύ που μου απάντησες γιατί είχα μείνει με τελείως λανθασμένη εντύπωση για τη βασική ιδέα της ιστορίας, κι αυτό δεν μπορεί να είναι καλό (για εμένα δηλαδή που άλλο διάβασα, άλλο κατάλαβα!)

Edited by Natasha
Link to post
Share on other sites
Mesmer

Η σάτιρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δοκιμάσεις να «μπεις» σε ένα είδος για το οποίο δεν ξέρεις και πολλά. Σε βοηθάει στο να είσαι πιο χαλαρός, δε δεσμεύεσαι και τόσο από κάποιες «συμβάσεις» του είδους, και γενικότερα, το διασκεδάζεις. Το έχω δοκιμάσει κι εγώ κι έχει δουλέψει καλά.

 

Για την ιστορία τώρα. Αρκετά καλή πρώτη προσπάθεια. Μου άρεσε που δεν κολλάει πουθενά, αν και μπορεί να αφήνει μερικά θέματα ανοιχτά. Ευχαριστήθηκα το σατιρικό της υπόθεσης. Ίσως έπεσε κάπως μαζεμένο όλο το infodump στη μέση του διηγήματος. Ήταν σαν να σε έκοβε πάνω στο καλό.

 

Μη μασάς που χάλασε λίγο το παιχνίδι. Έχει ξανασυμβεί, τυχαίνουν αυτά.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Nienor

Εγώ για αυτόν τον μπαγάσα τον πιτσιρικά τρελαίνομαι! Ειδικά για την αρχή, αλλά και για όλο το κομμάτι που αλληλεπιδρά με τον σκορπιό, ειδικά εκεί στα φιλιά. Όπως και για τις πληροφορίες που επεξεργάζεται ο σκορπιός.

 

Με χάλασε κι εμένα αυτό στο τέλος με τον πωπό της κοπελιάς, θα το ήθελα κάποια άλλη στιγμή πριν να πυροβολήσει, και κάπου αισθάνθηκα μια αβεβαιότητα διάχυτη σε όλο το κομμάτι όπου αρχίζει η επανάσταση από τα πιστολάκια και μετά. Σαν να μην ήτανε κι αυτός που μου το έλεγε ακριβώς σίγουρος για το τι συνέβη, οπότε η δικιά μου σιγουριά για το ότι ο αφηγητής που μου διηγείται την ιστορία τα λέει καλά, ήτανε ακόμα μικρότερη. Νομίζω τα περιγράφει λίγο καλύτερα η Νατάσσα παραπάνω. Η διαφοροποίηση που έχω να δηλώσω είναι ότι εγώ γέλασα (από χαμογέλασα έως γέλασα βασικά) γιατί με είχες ήδη φτιάξει με τον μπαγάσα τον πιτσιρίκο με τη μία κάλτσα, οπότε ήμουνα έτοιμη να γελάσω.

 

Επίσης, εγώ κατάλαβα ότι δεν ήταν τα μηχανήματα που ξεσηκώθηκαν, αλλά πίστευα πως πίσω από όλα αυτά υπήρχε μια στημένη οργάνωση η οποία απέτυχε παντελώς στο να το δημοσιοποιήσει σωστά αυτό που κάνει.

 

 

Η γενική μου αίσθηση είναι πολύ καλή. Πέρασα καλά μαζί του και σ' ευχαριστώ.

 

edit: Μου έβγαλα το μάτι

Edited by Nienor
  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Ε λοιπόν αυτό εδώ είναι ένα απίθανο διήγημα.

 

Όλως παραδόξως, η επανάσταση ξεκίνησε από τα σεσουάρ. - Να τολμήσω να προτείνω αντικατάσταση του όλως παραδόξως με το φυσικά;

Αλλά από την άλλη ίσως χαλάσω κάτι από τη μαγεία αυτής της πρότασης.

 

Σε αντιπαράθεση με τη Natasha νομίζω ότι δεν πρέπει με τίποτε να αλλάξεις τη χρήση των μηχανημάτων ως υποκείμενα. Θα κερδίσεις ίσως πόντους κατανόησης της ιστορίας, αλλά θα χάσει λίγους πόντους η σάτιρα. Και ένα κλικ ακόμη αν έχανε θα 'ταν κρίμα.

 

Εκείνη η ιδιαίτερη -λεπτά και ακραία σατιρική- γραφή που δεν αφήνει τίποτε όρθιο είναι το στοιχείο που περισσότερο από κάθε άλλο ξεδιπλώνει μία εξαιρετική δυστοπία -και στα πλαίσια της μία εκπληκτική σκηνή, στην οποία πολλή σωστά δίνεται το κύριο βάρος του διήγηματος.- Οι σουρεαλιστικές πτυχές είναι φανερές και πολύ όμορφες.

 

Η κεντρική ιστορία του παιδιού είναι εξαιρετική. Μέσα στο χάος μίας τραγελαφικής επανάστασης ένα παιδί δοκιμάζει να διαλεκτεί με ένα σύστημα όλα τα κομμάτια του οποίου έχουν πάει στραβά χρησιμοποιώντας τις λίγες τεχνικές αλληλοκατανόησης που έχει προλάβει να μάθει. Απλό, καλογραμμένο και άψογο. :hi:

 

Η αγαπημένη μου σκηνή είναι η παρακάτω:

-Επαναλάβετε το ΑΜΚΑ

-μπα! μπάαα!

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..