Jump to content

Τζακ Βανς (Jack Vance)


Recommended Posts

Ο Jack Vance είναι ένας Αμερικάνος συγγραφέας φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας που πέθανε το 2013 σε ηλικία 97 χρονών, γνωστός για την τετραλογία της Ετοιμοθάνατης Γης (που συζητείται στο forum της φαντασίας http://community.sff.gr/topic/8199-jack-vances-dying-earth/ ) Το παρόν topic είναι για τις ιστορίες επιστημονικής φαντασίας που έχει γράψει.

 

Το Τελευταίο Κάστρο

Η αριστοτεχνική γραφή του συγγραφέα με τη λεπτή ειρωνία και εκείνη τη μοναδική παράδοξη ατμόσφαιρα του σκοτεινού εκείνου μέλλοντος, χαρακτηριστικά για τα οποία είναι γνωστός ο Jack Vance βρίσκονται και στο 'Τελευταίο Κάστρο,' όπου σε ένα απώτερο μέλλον η ανθρωπότητα έχει ταξιδέψει στα άστρα και έχει φέρει πίσω στη Γη, διάφορες εξωγήινες φυλές, όπως τις νεραϊδένιες Φάνες, τα Πουλιά που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους, τους Αγρότες που καλλιεργούν τη γη και τους Μεκ που λειτουργούν τα τεχνικά μέρη των πελώριων κάστρων όπου οι άνθρωποι ζουν ως Ευγενείς ασχολούμενοι με υψηλά φιλοσοφικά ερωτήματα και λεπτές κοινωνικές συμβάσεις αναβιώνοντας έναν παράδοξο μεσαίωνα που μοιάζει να φτάνει στο τέλος του με την επανάσταση των Μεκ. Η ιστορία είναι απλή και σε καμία περίπτωση δεν φτάνει την Ετοιμοθάνατη Γη, αλλά η γραφή του συγγραφέα είναι τόσο ενδιαφέρουσα που το βιβλίο τιμήθηκε με τα βραβεία Nebula το 1966 και Hugo το 1967.

Edited by Myyst
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Το ξεθάβω για να γράψω για το omnibus Planet of Adventure.

 

Είναι περίεργο βιβλίο θα έλεγα από την άποψη ότι οι ιστορίες είναι στυλ 20s-30s ιστοριών αλά Κόναν,αλλά από ότι είδα είναι γραμμένες στα τέλη 1960s που το sci-fi είχε ωριμάσει πολύ περισσότερο.

Πολύ κατώτερες σε περιεχόμενο-πλοκή και πρωταγωνιστές από τους Μεγάλους της εποχής(Άσιμοφ και σια),αλλά όλως περιέργως είναι ευκολοδιάβαστο βιβλίο και περνά γρήγορα η ώρα με αυτό. 

Κλισέ και μάτσισμο νοοτροπία να φαν και οι κότες,αλλά δεν είναι τόσο κακό ώστε να χαλάει την ιστορία.

Πλοκή σχεδόν μηδενική και διάλογοι πολύ συνηθισμένοι.

Από εκεί και πέρα δίνει τον κόσμο του πολύ ωραία, αν και δεν είναι πάντα πιστευτές οι καταστάσεις-πλάσματα που παρουσιάζει.

Θα το συνέστησα σε όλους τους φαν του πρώιμου sci-fi ή/και τέτοιων pulp ιστοριών. Προσωπικά το ευχαριστήθηκα ως ένα ελαφρύ sci-fi esque(διότι κλίνει πολύ στο fantasy) ανάγνωσμα. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Τζακ Βανς (Jack Vance)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..