Jump to content

Μπλέικ Κράουτς (Blake Crouch)


Recommended Posts

Ο Μπλέικ Κράουτς γεννήθηκε το 1978 στην Βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών και ανήκει στην τρομερή νέα γενιά Αμερικανών συγγραφέων θρίλερ, μιας και το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 2004 και από τότε έχει γράψει κάμποσα και πραγματικά ενδιαφέροντα βιβλία, τα περισσότερα εκ των οποίων περιέχουν και λίγο από φανταστικό, άλλα τρόμο, άλλα φαντασία, άλλα επιστημονική φαντασία. Μπορεί να καταλάβει κανείς από τις περιλήψεις των ιστοριών του. Είναι κυρίως γνωστός για το πρώτο βιβλίο της σειράς Wayward Pines, το Η Πόλη, που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά. Έχει γράψει επίσης, ενδεικτικά, το Run, το Abandon, το Desert Places, το Draculas (σε συνεργασία με άλλους συγγραφείς) και αρκετά άλλα.

 

Σχόλιο για το Η Πόλη, που μόλις τελείωσα:

 

Όταν πριν κάμποσους μήνες έμαθα ότι το Pines θα μεταφραζόταν στα ελληνικά πραγματικά ξετρελάθηκα από την χαρά μου. Από τότε περίμενα με υπομονή, μέχρι που χθες κυκλοφόρησε και βέβαια δεν έχασα στιγμή, το αγόρασα την ίδια μέρα και το άρχισα άμεσα. Και πριν λίγες ώρες στην παραλία το τελείωσα. 

 

Η υπόθεση είναι πραγματικά ιντριγκαδόρικη: Ο μυστικός πράκτορας Ήθαν Μπερκ φτάνει στην πόλη Γουέιγουορντ Πάινς του Αϊντάχο, έχοντας ως αποστολή την εύρεση δυο συναδέλφων του που τα ίχνη τους φαίνεται να χάθηκαν σ'αυτήν την μικρή πόλη. Όμως τίποτα δεν πάει καλά, τόσο με τον ίδιο όσο και με την πόλη. Ο ίδιος φαίνεται να έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος μιας και αυτό θυμάται έντονα αφού βρήκε τις αισθήσεις του και υπάρχουν τα σχετικά σημάδια στο σώμα του, δεν μπορεί να καταλάβει όμως που βρίσκονται τα προσωπικά του είδη, κινητό, πορτοφόλι, ταυτότητα και ούτω καθεξής, και γιατί δεν τον μάζεψε κανείς από κει που βρέθηκε. Στο νοσοκομείο το λιγοστό προσωπικό του φέρθηκε φιλικά αλλά του τα μάσαγε, ο σερίφης της πόλης επίσης δεν τον διαφώτισε καθόλου και οι υπόλοιποι κάτοικοι τον κοίταγαν κάπως... Επίσης δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή με τον διευθυντή της υπηρεσίας του, την οικογένειά του και γενικά τον κόσμο έξω από την πόλη και κάποια στιγμή είδε κάποια ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα γύρω από αυτήν. Ε, μετά από πολλά τρομερά περιστατικά θα μάθει την συγκλονιστική αλήθεια...

 

Αυτού του είδους τα θρίλερ, που ξεκινάνε κάπως περίεργα, συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο και καταλήγουν σε συγκλονιστικές αλήθειες για τον πρωταγωνιστή, είναι από αυτά που με ιντριγκάρουν αφάνταστα. Πόσο μάλλον αν περιέχεται και στοιχείο του φανταστικού. Το συγκεκριμένο από την αρχή μέχρι το τέλος με κράτησε σε αγωνία, με δυσκολία έκανα διαλείμματα για διάφορες δουλειές και δεν ήθελα με τίποτα να τελειώσει αν και, αναπόφευκτα, θα γινόταν και αυτό κάποια στιγμή. Τι να πω; Ότι υπάρχουν πολλές παράξενες στιγμές, πολύ μυστήριο, μπόλικη δράση, σασπένς και τρομερές αποκαλύψεις σε καίρια σημεία της πλοκής; Περιττό μου φαίνεται, αρκεί η ανάγνωση της περίληψης για να σας δώσει μια ιδέα.

 

Η γραφή του Κράουτς μου φάνηκε πολύ καλή και ευκολοδιάβαστη, αν και δεν μπορώ να πω ότι κάνει την διαφορά. Η αφήγηση είναι σε τρίτο πρόσωπο, αλλά βασικά βλέπουμε τις κινήσεις του πρωταγωνιστή Ήθαν Μπερκ. Αυτός μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρων τύπος, η σκιαγράφησή του ήταν ικανοποιητική και ενδιαφερόμουν πολύ γι'αυτά που τράβαγε, που δεν ήταν και λίγα. Η ατμόσφαιρα φυσικά δεν θα μπορούσε παρά να είναι μυστηριώδης, μουντή, αρκετά τρομακτική και σε σημεία ανατριχιαστική.

 

Προσωπικά έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος από το βιβλίο, απόλαυσα μια πραγματικά πολύ δυνατή και μοναδική ιστορία που με κράτησε σε αγωνία για αρκετές ώρες. Δεν λέω βέβαια ότι είναι άριστο βιβλίο ή ότι δεν θα βρει κάποιος ευκολίες ή ερωτηματικά στην πλοκή αν κάτσει και την ψάξει την δουλειά, ειλικρινά όμως δεν μ'ενδιαφέρει, αρκεί που ξετρέλανε εμένα. Οπότε λογικά τα πέντε αστεράκια στο goodreads.

 

Να ξέρετε ότι μέσα στο 2015 θ'αρχίσει η προβολή της σειράς Wayward Pines στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια σειρά που βασίζεται στο βιβλίο αυτό. Τον ρόλο του Ήθαν Μπερκ θα υποδυθεί ο Matt Dillon, ο οποίος κατά την γνώμη μου ταιριάζει απόλυτα! Μάλιστα το πιλοτικό επεισόδιο σκηνοθέτησε ο M. Night Shyamalan.

 

Λογικά κάποια στιγμή θα δούμε από τις εκδόσεις Διόπτρα και το επόμενο βιβλίο της σειράς, που κυκλοφόρησε το 2013 με τον τίτλο Wayward και, γιατί όχι, το μεθεπόμενο με τον τίτλο The Last Town που κυκλοφορεί σ'έναν μήνα στο εξωτερικό. Μακάρι να γίνει αυτό και μακάρι να κυκλοφορήσουν και κάποια άλλα βιβλία του. Σε διαφορετική περίπτωση θα εξασκήσω τ'αγγλικά μου...

 

9.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα μαζί σου, Blade. Το τελείωσα πριν από δύο μέρες και δηλώνω ενθουσιασμένος! Μιλάμε για το απόλυτο page turner! Του έβαλα 8,5 (4 αστεράκια στο goodreads) γιατί θεωρώ πως η γραφή του Crouch δεν είναι καλή. Όχι αδιάφορη, αλλά λιγάκι κακή, ιδιαίτερα στα σημεία δράσης. Αλλά αυτό που σκέφτηκε, και παρέδωσε στον αναγνώστη (γιατί καλή η σκέψη αλλά αν δεν την περάσεις μέσα από τις σελίδες σου τι να την κάνω;;;) ήταν φανταστικό!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα,

 

συμφωνώ σχεδόν στα περισσότερα από όσα γράφετε για το «η Πόλη (Pines)» του Crouch, θέλοντας απλά να τονίσω δύο πράγματα:

 

1ον, για εμένα δεν είναι αστυνομικό/τρόμου/θρίλερ, αλλά ένα γνήσιο δυστοπικό μυθιστόρημα - απλώς αργείς να το καταλάβεις (ή καλύτερα, να στο δείξει ο συγγραφέας) και αυτό είναι το πρώτο εκ των δύο πλεονεκτημάτων του βιβλίου.

 

2ον, ίσως αυτό που το ξεχώρισε περισσότερο από όλα για εμένα, είναι ότι αποτελεί την τέλεια εισαγωγή της τριλογίας του Crouch και κυρίως, (χωρίς να έχω διαβάσει τα υπόλοιπα δύο) ότι δείχνει σαν ένα ημι-αυτόνομο βιβλίο εντός της τριλογίας, που μας εισάγει στην δυστοπική εποχή που διαδραματίζεται η πλοκή και των τριών αναγνωσμάτων, καλωσορίζοντάς μας τους ήρωες και φυσικά την πόλη, αλλά και προετοιμάζοντάς μας για το τι θα ακολουθήσει.

 

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο-τρία μικρά αρνητικά, όπως, π.χ. ότι είναι περισσότερο περιγραφικό από ό,τι χρειάζεται και ότι τραβάει λίγο πιο πολύ από ό,τι πρέπει η αποκάλυψη του τι είναι τελικά αυτή η πόλη, ωστόσο και σε κάθε περίπτωση, είναι ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο που δημιουργεί άριστες προσδοκίες για τα επόμενα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Λοιπόν, είναι σίγουρο ότι θα βγει στα ελληνικά και το δεύτερο βιβλίο της σειράς, με τον τίτλο Wayward. Πραγματικά πολύ ευχάριστο νέο! Ο ελληνικός τίτλος μάλλον θα είναι αυτός: Η Πόλη ΙΙ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Διάβασα την Πόλη από σπόντα(ξέμεινα από βιβλία στο χωριό και βγήκα και έτυχε να αγοράσω αυτό) και έμεινα κατενθουσιασμένος! Το έπαιζα έξυπνος κατα την διάρκεια της ανάγνωσης κι έλεγα "θα γίνει αυτό ή αυτό", αλλά τελικά μου βούλωσε το στόμα ο κύριος Κράουτς. Ανυπομονώ να βγει και το 2ο!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Και μόλις ανακάλυψα ότι η 3λογία, γίνεται σειρά 10 επεισοδίων. Άντε να βγουν και τα άλλα 2, για να την δω. :p
Παραγωγή: M.Night Shyamalan, ο οποίος σκηνοθέτησε κι ένα επεισόδιο.
https://www.youtube.com/watch?v=QmFPf7I0Jlc

Edited by Mictantecutli
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αρχές Μαρτίου θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία το δεύτερο μέρος της τριλογίας!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μόλις πριν από λίγο τελείωσα και το δεύτερο βιβλίο της σειράς Wayward Pines... Η Πόλη ΙΙ.

 

Πρώτα-πρώτα θέλω να πω στις αγαπητές εκδόσεις Διόπτρα ότι πολύ το άργησαν το δεύτερο μέρος, πέρασαν σχεδόν εννιά μήνες από την μέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο και τόσο καιρό έπρεπε να περιμένω. Πάλι καλά να λέμε όμως που έφεραν αυτή την τρομερή σειρά στην Ελλάδα.

 

Δεν μπορώ να πω και πολλά για την πλοκή, γιατί πολύ απλά είναι άκρως απαραίτητο να διαβάσει κανείς το πρώτο βιβλίο. Και αν αρχίσω να λέω τι περίπου γίνεται στο δεύτερο, θα χαλάσω σίγουρα αρκετές εκπλήξεις, κάτι που θα ήταν εντελώς ηλίθιο. Έτσι λοιπόν θα πω απλώς ότι η ιστορία συνεχίζεται περίπου από το σημείο που τελείωσε το προηγούμενο βιβλίο, βλέπουμε την ζωή στην παραδεισένια αλλά κατά βάθος εντελώς παράξενη και μυστηριώδη πόλη Γουέιγουορντ Πάινς του Αϊντάχο και μαθαίνουμε αρκετά γιατί και πως. Κάποια στιγμή τα πράγματα θ'αρχίσουν να σκουραίνουν τόσο για τον Ήθαν Μπερκ όσο και για τους υπόλοιπους κατοίκους και τους υπεύθυνους της "εύρυθμης" λειτουργίας της πόλης και θα ρίξουμε μια ματιά στην, κατά βάθος άρρωστη, άποψη του ιδρυτή της πόλης για την ιδανική κοινωνία. Και όχι μόνο...

 

Οφείλω να παραδεχτώ ότι το πρώτο βιβλίο μου άρεσε περισσότερο και αυτό γιατί ήταν εξαιρετικά μυστηριώδες και γιατί βλέπαμε τον καημένο πράκτορα Ήθαν Μπερκ να προσπαθεί να βγάλει μια άκρη και να μάθει τι στο διάολο συμβαίνει τόσο μ'αυτόν όσο και με την πόλη στην οποία βρέθηκε. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, έχουμε μάθει ήδη κάποιες συνταρακτικές αλήθειες, και βλέπουμε πως αυτές επηρεάζουν τους πρωταγωνιστές. Όμως και σ'αυτό το βιβλίο έχουμε μυστήριο, δράση, δυνατές σκηνές, τρομερή ατμόσφαιρα, οπότε μου άρεσε πάρα μα πάρα πολύ. Και μου φάνηκε ότι ο Κράουτς δούλεψε την γραφή του λίγο παραπάνω, εμβάθυνε πιο πολύ στις σκέψεις των χαρακτήρων.

 

Το θέμα είναι ότι το τέλος αφήνει τον αναγνώστη εντελώς ξεκρέμαστο, γιατί είναι τόσο έντονο και συνταρακτικό, που τον αναγκάζει να θέλει γρήγορα να προχωρήσει στο τρίτο και, δυστυχώς, τελευταίο βιβλίο. Ελπίζω η κυκλοφορία του στα ελληνικά να μην αργήσει πάλι τόσο πολύ, γιατί δεν μπορώ να περιμένω τόσο καιρό. Θέλω να μάθω πάση θυσία τι στο διάολο θα γίνει. Στο τέλος υπάρχει ένα μικρό κεφάλαιο από το τρίτο βιβλίο, που λειτουργεί σαν μια πρόγευση, αλλά φυσικά αυτό δεν αρκεί.

 

Συμπερασματικά, πρόκειται για μια συνέχεια που φτάνει (αλλά δεν ξεπερνάει) το επίπεδο του πρώτου βιβλίου, προσφέρει απλόχερα δράση, μυστήριο, αποκαλύψεις και ένταση, και με το σοκαριστικό τέλος αφήνει τον αναγνώστη σε αναμμένα κάρβουνα για την συνέχεια. Υψηλή λογοτεχνία δεν είναι αλλά ψυχαγωγεί και θ'αφήσει ικανοποιημένους όχι μόνο τους λάτρεις των θρίλερ, αλλά και τους λάτρεις των δυστοπικών μυθιστορημάτων. Πρέπει, όμως, να διαβάσετε οπωσδήποτε το πρώτο βιβλίο πριν αρχίσετε αυτό, αλλιώς δεν έχει νόημα.

 

9/10

 

(Στο πρώτο έβαλα 9.5/10, άρα 5 αστεράκια στο Goodreads. Δεν είμαι 100% σίγουρος για το αν θα βάλω και σ'αυτό άριστα. Δύσκολη απόφαση).

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το τελείωσα κι εγώ και δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτά που είπε ο Bladerunner. Καταπληκτικό και το 2ο και περιμένουμε το 3ο ελπίζω σύντομα. 

Ιδέα μου είναι, ή το βιβλίο είναι σα να γράφτηκε για την τηλεόραση; Τρομερό cliffhanger :p Γιατί δεν τα έβγαζε σε ένα βιβλίο 1000 σελίδων να ξεμπερδεύουμε; Μην περιμένουμε την μετάφραση για πόσους μήνες ακόμα...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

η απάντηση απο τις εκδοσεις διοπτρα οταν ρωτησα για το πολη 3

 

Καλημέρα Κώστα! Εννοείται. Θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο. Επίσης έχουμε αποκτήσει κι ένα μελλοντικό βιβλίο του Crouch: http://deadline.com/2014/11/dark-matter-blake-crouch-novel-sony-pictures-1201282012/

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Τέλεια νέα! Ελπίζω, βέβαια, να βγάλουν και άλλα βιβλία του, όπως αυτά: Run, Abandon και Snowbound. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και παίρνουν καλές κριτικές από αναγνώστες.

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

Για όσους ενδιαφέρονται για τη σειρά κυκλοφορεί ήδη το πρώτο επεισόδιο

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η πόλη_Ο συγγραφέας στον επίλογο του βιβλίου μας εξηγεί τι είναι τα Pines. Το εξής ρητό "τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται"αλλά και το μυστήριο είναι τα 2 κυρία χαρακτηριστικά του βιβλίου με τα υπόλοιπα να ακολουθούν! Εύκολο στην ανάγνωση, πέρασα ωραία μαζί του, η συνέχεια στο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Ρώτησα τις εκδόσεις Διόπτρα, για το αν υπάρχει ημερομηνία κυκλοφορίας για το 3ο μέρος της σειράς και μου είπαν τέλη Οκτώβρη! :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(Ξανα)ρωτησα τις εκδοσεις Διοπτρα στην βολτα μου στο φεστιβαλ βιβλιου και μου ειπαν πως το 3ο μερος θα βγει 30 Οκτωβριου!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

499ac68752bc86bda943742e78c9c463.png

 

Να και το εξώφυλλο του τρίτου βιβλίου. Κυκλοφορεί 29 Οκτωβρίου.

Σελίδες: 320, Τιμή: 16,60-10%=14,94€

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η Πόλη ΙΙΙ

 

Αυτό ήταν, το ταξίδι στον τρομακτικό κόσμο του Μπλέικ Κράουτς τελειώνει κάπου εδώ, στο τρίτο βιβλίο της σειράς. Οι εκδόσεις Διόπτρα και πάλι άργησαν σε σχέση με την κυκλοφορία του προηγούμενου βιβλίου, με την αγωνία να βαράει κόκκινο τόσο καιρό, έτσι όπως τελείωσε το δεύτερο βιβλίο, πάλι καλά όμως που έφεραν αυτή την καταπληκτική σειρά στην Ελλάδα.

 

Φυσικά δεν έχω να πω κάτι για την πλοκή, μιας και σαν βιβλίο δεν μπορεί να διαβαστεί για κανέναν λόγο αν πρώτα δεν διαβαστούν τα δυο προηγούμενα βιβλία. Ξεκινάει ακριβώς από το συνταρακτικό τέλος του δεύτερου βιβλίου και συνεχίζει με αμείωτη δράση, ένταση και αγωνία, μέχρι το εξαιρετικά ταιριαστό και ικανοποιητικό τέλος. Επίσης υπάρχουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες αναφορές στο παρελθόν και μια-δυο αποκαλύψεις. Η γραφή παραμένει καλή, άκρως εθιστική και ευκολοδιάβαστη, με δυνατές περιγραφές των σκηνών δράσης και βίας, οι χαρακτήρες παραμένουν και αυτοί με την σειρά τους συμπαθητικοί και αντιπαθητικοί, ανάλογα με τον ρόλο του καθενός, ενώ η ατμόσφαιρα είναι απολαυστική.

 

Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, το τρίτο αυτό βιβλίο της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας, ιντριγκαδόρικης και εθιστικής τριλογίας, νομίζω ότι κλείνει με τρόπο ικανοποιητικό την όλη ιστορία. Με την τρομερή αυτή σειρά, που συνδυάζει άριστα την επιστημονική φαντασία με τον τρόμο και το θρίλερ, έζησα κάποιες έντονες στιγμές και απόλαυσα δράση, ανατροπές και αγωνία.

 

Υ.Γ. Τώρα περιμένω να κυκλοφορήσει σε εξωτερικό και Ελλάδα το Dark Matter μέσα στο 2016 και ελπίζω να δούμε στην χώρα μας και άλλα βιβλία του Μπλέικ Κράουτς κάποια στιγμή στο μέλλον.

 

9/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καταπληκτικό βιβλίο, καταπληκτική τριλογία, καταπληκτικό τέλος!!!! Θέλω να βγει και 4ο μέρος οπωσδήποτε!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καταπληκτικό βιβλίο, καταπληκτική τριλογία, καταπληκτικό τέλος!!!! Θέλω να βγει και 4ο μέρος οπωσδήποτε!!

Δες και τη σειρά για να χορτάσεις που έχει και διαφορετικό φινάλε. :p

Link to comment
Share on other sites

 

Καταπληκτικό βιβλίο, καταπληκτική τριλογία, καταπληκτικό τέλος!!!! Θέλω να βγει και 4ο μέρος οπωσδήποτε!!

Δες και τη σειρά για να χορτάσεις που έχει και διαφορετικό φινάλε. :p

 

Περίμενα να κυκλοφορήσει το βιβλίο για να δω επιτέλους την σειρά!!! Την ξεκινάω άμεσα εννοείται! :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Καταπληκτικό βιβλίο, καταπληκτική τριλογία, καταπληκτικό τέλος!!!! Θέλω να βγει και 4ο μέρος οπωσδήποτε!!

Δες και τη σειρά για να χορτάσεις που έχει και διαφορετικό φινάλε. :p

 

Περίμενα να κυκλοφορήσει το βιβλίο για να δω επιτέλους την σειρά!!! Την ξεκινάω άμεσα εννοείται! :)

 

 

Έχω κάνει και ξεχωριστό θέμα για την σειρά αν σε ενδιαφέρει, για να μην χαλάμε αυτό εδώ. Wayward Pines :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Μετά και το «Η Πόλη ΙΙΙ», αυτό που έχω να πω είναι ότι η τριλογία του Κράουτς κερδίζει τις εντυπώσεις, γιατί πολύ απλά το κάθε ένα βιβλίο είναι καλύτερο από το προηγούμενο - κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στις τριλογίες.

 

Η ατμόσφαιρα και πως αυτή σου μεταφέρεται είναι αυτό που ξεχωρίζει και στο 3ο βιβλίο της τριλογίας και για αυτό, θα ήθελα προσωπικά λίγες παραπάνω σελίδες (311 σελ.-το μικρότερο βιβλίο της σειράς).

 

Συνολικά με ικανοποίησε αρκετά και ελπίζω να υπάρχει και συνέχεια, μετά και την επιτυχία και της τηλεοπτικής μεταφοράς.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Αυτό το "Dark matter" δεν ήταν να κυκλοφορήσει το '16; Ξέρει κανένας(blade...) τίποτα;

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Μπλέικ Κράουτς (Blake Crouch)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..