Jump to content

Κλειστοί Χώροι


Myyst
 Share

Recommended Posts

Οι 'Κλειστοί Χώροι' είναι μία ανθολογία 10 διηγημάτων που δημιουργήθηκε από τις καλύτερες συμμετοχές του δεύτερου διαγωνισμού φανταστικού διηγήματος που διοργανώθηκε από το Diavasame.gr και τις εκδόσεις Ars Nocturna.

 

Το όμορφο και ιδιαίτερα ανεξερεύνητο στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία θέμα, φαίνεται πως λειτούργησε ως μούσα για νεότερες γενιές συγγραφέων τρόμου να βρουν έκφραση στις προσωπικές τους αναζητήσεις προσφέροντας μας 10 όμορφα διηγήματα. Οι 'Κλειστοί Χώροι' λειτουργούν σαν μία απεγνωσμένη ανάσα σε έναν κλειστοφοβικό κόσμο.

 

Και τα 10 διηγήματα της ιστορίας αγγίζουν τον τρόμο, ενώ υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες πινελιές φαντασίας, παραμυθιού και επιστημονικής φαντασίας σε μερικές υβριδικές ιστορίες. Η ηλικία των συγγραφέων είναι κατά κανόνα μικρή και τα διηγήματά τους αφήνουν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

 

Αγαπημένα διηγήματα:

Απώθηση Ανοιχτού Χώρου (Αντώνης-Δημήτρης Μίλησης)

Αγία (Γιώργος Τυρίκος-Εργάς)

Ξεχνώντας (Κωνσταντίνος Κέλλης)

Edited by Myyst
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Το βιβλίο είναι όμορφα φτιαγμένο και πρέπει να ομολογήσω πως ήμουν πολύ χαρούμενη που έλαβα μέρος σε αυτό το διαγωνισμό- με θετικά αποτελέσματα. Τα περιεχόμενα του τόμου έχουν ως εξής:

  • «Απώθηση ανοιχτού χώρου» στην πρώτη θέση, του Αντώνη-Δημήτρη Μίληση.
  • «Μήπως πέρασε από ’δω ο Μαρτιάτικος λαγός» στη δεύτερη θέση, του Δημήτρη Δελαρούδη.
  • «SMS» στην τρίτη θέση, του Γιάννη Μιχαλόπουλου.
  • «Αγία» στην τέταρτη θέση, του Γιώργου Τυρίκου-Εργά.
  • «Γκουλάτ» στην πέμπτη θέση, του Μάνου Κουνουγάκη.
  • «Ξύλινα Μάτια» στην έκτη θέση, της Ειρήνης Μαντά.
  • «Είμαι ο Ιωνάς» στην έβδομη θέση, του Γιάννη Νικολούδη.
  • «Ξεχνώντας» στην όγδοη θέση, του Κωνσταντίου Κέλλη.
  • «Μέρα εργασίας» στην ένατη θέση, του Παναγιώτη Φάμελλου.
  • «Προνύμφη» στη δέκατη θέση, της Ιωάννας Τσιγκούλη.

 

Μου άρεσε ιδιαιτέρως το δέυτερο. Εντελώς σουρεαλιστικό. Για την ακριβεια είμαι ευχαριστημένη από όλων μας τις προσπάθειες. Τα διηγήματα έχουν καταπιαστεί το καθένα με διαφορετικές μορφές -ή τύπους- ψυχολογικού/διανοητικού/γεωγραφικού εγκλεισμού. Από καθαρό horror μέχρι παράνοια μέχρι urban μέχρι fairy tale retold. Ενίοτε συνδυασμός των παραπάνω. Πιστεύω οι λάτρεις θα το εκτιμήσουν. 

Και είναι και αισθητικά πολύ ωραίο.

kleistxor01.jpg

Link to comment
Share on other sites

Οι διαγωνισμοί της Ars Nocturna είναι σαν το Ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - παίζουν πολλοί και στο τέλος πρώτος βγαίνει ο dagoncult :p

 

Και, στο βιβλίο αυτό, η ιστορία του Άκη είναι ένας καταπληκτικός λόγος να πάρεις το βιβλίο. Η πολύ ωραία σελιδοποίηση και οι άλλες 9 ιστορίες που όλες τους έχουν και από κάτι να πουν και που έχουν το λιγότερο καλή γραφή. Δυστυχώς δε θυμάμαι τις ιστορίες μία-μια για να σας πω γνώμη (πέρα από το SMS λόγω της μορφής της αφήγησης καθώς και τις ιστορίες γνωστών μας) έμεινα όμως συνολικά ικανοποιημένος από την ανθολογία

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Η γενική εντύπωση είναι πολύ καλή, καλύτερη ακόμη κι από εκείνη του πρώτου διαγωνισμού. Κάτι που συνήθως δεν είναι πολύ εμφανές είναι η σειρά "ποιότητας" των κειμένων. Είναι φανερό, καθώς προχωράει η ανάγνωση, γιατί το πρώτο ήταν πρώτο και το τρίτο ήταν τρίτο.

 

Προσωπικό κόλλημα: θα μου άρεσε καλύτερα αν η σειρά ήταν αντίστροφη, να ξεκινούσαμε από το 10 και να καταλήγαμε στο 1. Θα έδινε έτσι ένα κίνητρο να διαβάσω παρακάτω, να φτάσω στο κορυφαίο.

 

Ειδικά για τα διηγήματα:

 

~Απώθηση ανοιχτού χώρου, Αντώνης-Δημήτρης Μίλησης: All heil DagonCult. Τρόμος. Όχι αστεία.

 

~Μήπως πέρασε από ’δω ο Μαρτιάτικος λαγός, Δημήτρης Δελαρούδης: Ξεκινάει κάπως μπερδεμένα, αλλά τελικά καταλήγει σε κατανοητό πλαίσιο. Πόντοι για την κθουλιανή ατμόσφαιρα.

 

~SMS, Γιάννης Μιχαλόπουλος: Έχει το αρνητικό ότι η εξήγηση έρχεται αργά, χωρίς να έχει προοικονομηθεί. Ωστόσο και πάλι, το αποτέλεσμα (με όλους τους λόξυγκες της εκτέλεσης) είναι ικανοποιητικό.

 

~Αγία, Γιώργος Τυρίκος-Εργάς: Κοινωνικός τρόμος; Θρησκευτικός τρόμος; Δεν ξέρω. Ξέρω μόνο ότι ήταν συνταρρακτικό.

 

~Γκουλάτ, Μάνος Κουνουγάκης: Η ιδέα δε με έπεισε. Η εκτέλεση ήταν αξιοπρεπής, αλλά οι πόντοι που έχασε από την ελειπώς καλυμμένη του ιδέα ήταν αρκετοί.

 

~Ξύλινα Μάτια, Ειρήνη Μαντά: Μοντέρνο στυλ, μοντέρνα θεματική. Το "αρχέτυπο" δεν είναι από τα πιο αγαπημένα μου, οπότε ίσως χάνει κάπως από αυτό.

 

~Είμαι ο Ιωνάς, Γιάννης Νικολούδης: Τρομακτικό, αν και μάλλον κοινότυπο.

 

~Ξεχνώντας, Κωνσταντίνος Κέλλης: Πολλέες δυνατότητες, κάπως αδύναμη εκτέλεση.

 

~Μέρα εργασίας, Παναγιώτης Φάμελλος: Δε με ικανοποίησε.Ο παράγοντας σοκ είναι πολύ υψηλός, αλλά η δικαολογία, η τεκμηρίωση της ιδέας χωλαίνει.

 

~Προνύμφη, Ιωάννα Τσιγκούλη: επίσης αδύναμη εκτέλεση, σε μια καλή ιδέα.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Δυστυχώς μου φάνηκε αδιάφορη συλλογή, με 1-2 εξαιρέσεις. Από σεβασμό στον εκδοτικό έβαλα 2/5 στο goodreads, αντί για 1/5 που θα έβαζα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..