Jump to content

ΦΑΝΤΟΜΑΣ


notis58
 Share

Recommended Posts

5161F1C8F62482CBB93A6CC259B6C2AC.jpg

Στίς αρχές του 20ου Αιώνα, γεννιέται η πιό σατανική μορφή στην αστυνομική λογοτεχνία! Εκφράζοντας το πνεύμα του απόλυτου κακού, ο Φαντομάς απειλεί το Παρίσι με τα ειδεχθή εγκλήματά του. Στο κατόπι του βρίσκεται μονίμως ο Αστυνόμος Ζιβ, που προσπαθεί με όλα τα επιστημονικά μέσα της εποχής να τον συλλάβει. Ο Φαντομάς μεταμφιέζεται συνεχώς και κάνει συμμάχους ανθρώπους πέραν πάσης υποψίας, επιτυγχάνοντας έτσι την μόνιμη ανωνυμία και μυστικότητα. Με απαράμμιλη πονηριά, υφαίνει τους ιστούς που θα εμπλέξει τα θύματά του. Τίποτα δεν δείχνει ικανό να τον σταματήσει, ούτε και η ίδια η φυλακή λίγο πρίν...

Τα βιβλία για τον Φαντομά , απετέλεσαν σταθμό για την ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας, κατορθώνοντας να εκδοθούν σε μία σειρά που αγγίζει τους 30 τόμους. Οι συγγραφείς του, Πιέρ Συβέστρ και Μαρσέλ Αλλέν συγκαταλέγονται πλέον στους κλασικούς του είδους, δίπλα στην Α. Κρίστι, Κ. Ντόϋλ κλπ. Στην Ελλάδα είχαν εκδοθεί ορισμένα βιβλία της σειράς έως και τη δεκαετία του '60 (δεν είμαι σίγουρος, τα στοιχεία είναι ελειπή), όσπου φέτος (2014) οι εκδόσεις Ερατώ, εξέδωσαν την πρώτη ιστορία του Φαντομά σε μιά υπέροχη και καλαίσθητη έκδοση. Είμαι ανυπόμονος για το δεύτερο βιβλίο.

Edited by notis58
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει και παλαιότερα από τις ίδιες εκδόσεις αλλά δεν το έβρισκα με τίποτα. Πάλι καλά που το επανέκδοσαν φέτος και μάλιστα με σκληρό εξώφυλλο. Πραγματικά πολύ όμορφη έκδοση. Και ισχύει στα γνωστά βιβλιοπωλεία η έκπτωση 30%-40%. Το τσίμπησα λοιπόν και λογικά μέσα στο 2015 θα το διαβάσω. Ακόμα και μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να το πιάσω, ποιος ξέρει. Πιο κλασικό δεν γίνεται!

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

Όχι καμία. Τα σύγχρονα αστυνομικά έχουν καταιγιστική δράση, αλλά τα κλασικά έχουν άλλο ενδιαφέρον, πιό εγκεφαλικό ίσως, λόγω του ότι τα τεχνολογικά μέσα ήσαν μηδαμινά και ο ερευνητής ντετέκτιβ, χρησιμοποιούσε περισσότερο το μυαλό του. Είναι και η ατμόσφαιρα με τις άμαξες κλπ, που σου αφήνει μια υπέροχη σκοτεινιά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Τόσα χρόνια μετά την επανέκδοση του βιβλίου στα ελληνικά (με την αγορά του να είναι, φυσικά, άμεση), πήρα την απόφαση να το διαβάσω, μιας και είχα όρεξη για ένα κλασικό και τρόπον τινά παλαιομοδίτικο αστυνομικό μυθιστόρημα, με γοργή δράση, μυστήριο και ωραία ατμόσφαιρα. Ε, λοιπόν, το βιβλίο αυτό εκπλήρωσε στον απόλυτο βαθμό όλα τα παραπάνω που αναζητούσα, μου κράτησε πολύ καλή παρέα και με έκανε να ξεχαστώ από την πεζή πραγματικότητα. Η δομή του βιβλίου έχει κάποιες ιδιορρυθμίες, η ιστορία πάει λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, γίνονται πολλά και διάφορα, αλλά στο τέλος όλα συνδέονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αν και οι συγγραφείς μας αφήνουν σε αναμμένα κάρβουνα. Βλέπετε, υπάρχει και συνέχεια! Φυσικά το βιβλίο αυτό διαβάζεται και άνετα μόνο του, οι διάφορες υποθέσεις που ανακύπτουν έχουν μια κατάληξη, αλλά όσο να 'ναι κάποια πράγματα παραμένουν ανοικτά. Όσον αφορά τη γραφή, μου φάνηκε πολύ ωραία, όπως την περίμενα με βάση την εποχή που γράφτηκε το βιβλίο (πριν από εκατόν δέκα χρόνια δηλαδή) και τη... λογοτεχνική σχολή, ίσως λιγάκι μελοδραματική σε μερικά σημεία, αλλά γενικά πολύ ευκολοδιάβαστη, γλαφυρή και ικανή να μεταφέρει τον αναγνώστη πίσω στον χρόνο. Η ελληνική έκδοση πραγματικά πολύ ωραία και με ζωντανή μετάφραση, απλά υπήρχε ένα θεματάκι με την επιμέλεια, κυρίως ως προς τα εισαγωγικά σε διάφορους διαλόγους εδώ και κει. Τίποτα το τραγικό, εμένα ούτε που με ένοιαξε μιας και απόλαυσα το κείμενο, απλώς το αναφέρω για τους τύπους... Σαν έκδοση και σαν βιβλίο προτείνεται με κλειστά μάτια στους λάτρεις των κλασικών αστυνομικών ιστοριών.

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..