Jump to content

Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε (Arturo Pérez-Reverte)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Ο Αρτούρο Πέρεθ - Ρεβέρτε γεννήθηκε στην ισπανική πόλη Καρθαγένη το 1951. Έως σήμερα έχει συνδυάσει με ξεχωριστό τρόπο τη μάχιμη δημοσιογραφία με τη λογοτεχνία. Ως απεσταλμένος του γραπτού τύπου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης έζησε για 21 χρόνια (1973-1994) τις μεγαλύτερες διεθνείς συρράξεις της περιόδου εκείνης. Τα μυθιστορήματά του γνωρίζουν παγκόσμια επιτυχία και αρκετά έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Τα έργα του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Πατάκη".

Οι γνωστές ταινίες The Ninth Gate και Alatriste βασίζονται σε βιβλία του.

Βιβλία του που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

Σειρά El capitán Alatriste:

01. El capitán Alatriste - Ο λοχαγός Αλατρίστε
02. Limpieza de sangre - Η καθαρότητα του αίματος
03. El sol de Breda - Ο Ήλιος της Μπρέντα
04. El oro del rey - Το χρυσάφι του βασιλιά
05. El caballero del jubón amarillo - Το κίτρινο γιλέκο
06. Corsarios de Levante - Κουρσάροι της Ανατολής

Άλλα:

01. El club Dumas - Η Λέσχη Δουμάς ή Η σκιά του Ρισελιέ
02. La piel del tambor - Το αίνιγμα της Σεβίλλης
03. El maestro de esgrima - Ο δάσκαλος της ξιφασκίας
04. La tabla de Flandes - Ο πίνακας της Φλάνδρας
05. La carta esférica - Ο ναυτικός χάρτης
06. La reina del Sur - Η βασίλισσα του νότου
07. El pintor de batallas - Ο ζωγράφος των μαχών
08. El tango de la Guardia Vieja - Το τανγκό της παλιάς φρουράς
09. El francotirador paciente - Η υπομονή του ελεύθερου σκοπευτή
10. Hombres buenos - Καλοί άνθρωποι σε σκοτεινούς καιρούς
11. Falcó - Φαλκό
12. El húsar - Ο Ουσάρος

Προσωπικά έχω διαβάσει μόνο το πρώτο βιβλίο της σειράς Αλατρίστε (σχόλιο εδώ), αλλά στην βιβλιοθήκη μου έχω κάπου στα 12 βιβλία του, όλα αγορασμένα είτε από παλαιοβιβλιοπωλεία είτε σε πολύ μεγάλες προσφορές από κανονικά βιβλιοπωλεία. Σίγουρα πρόκειται για πολύ ενδιαφέρων συγγραφέα και λίαν συντόμως θα πιάσω κάποιο βιβλίο του.

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Άλλα:

 

1. El club Dumas - Η Λέσχη Δουμάς ή Η σκιά του Ρισελιέ

2. La piel del tambor - Το αίνιγμα της Σεβίλλης

3. El maestro de esgrima - Ο δάσκαλος της ξιφασκίας

4. La tabla de Flandes - Ο πίνακας της Φλάνδρας

5. La carta esférica - Ο ναυτικός χάρτης

6. La reina del Sur - Η βασίλισσα του νότου

7. El pintor de batallas - Ο ζωγράφος των μαχών

8. El tango de la Guardia Vieja - Το τανγκό της παλιάς φρουράς

 

 

Έχω διαβάσει τα 1,4,5,6,7 και είναι όλα μια χαρά με το 'Η Λέσχη Δουμάς ή Η σκιά του Ρισελιέ' να είναι μάλλον το καλύτερο.  

Προσοχή όμως, το 'Ο ζωγράφος των μαχών' ήταν το νο1 φάρμακο κατά της αυπνίας που είχα ποτέ.  Χρόνος διαβάσματος πριν οριστικό κλείσιμο βλεφάρων max 5 λεπτά.

Edited by Trison
Link to comment
Share on other sites

Εχω διαβασει το Η Λεσχη Δουμας και τον Πινακα της Φλανδρας. Αμφοτερα πολυ καλα. Λιγο περισσοτερο μου αρεσε κι εμενα ο "Δουμας"!

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι ένα σημείο τον λάτρευα χωρίς όρια. Ο Αλατρίστε όμως ήταν ό,τι χειρότερο έχω διαβάσει ποτέ  κι επιπλέον, η μόνη ταινία που έχω παρακολουθήσει με το dvd στη διπλή ταχύτητα. Ο Πίνακας της Φλάνδρας έχει επίσης γίνει ταινία, ισπανική παραγωγή αν δεν απατώμαι, καλή θα την έλεγα. 

 

Θεωρώ το καλύτερο του τη Βασίλισσα του Νότου. Κι ό,τι έκανε ο ζωγράφος των μαχών για τον Τρίσον, έκανε για μένα ο ναυτικός χάρτης. Χρρρρ-πσσςςς.  :lazy:

Link to comment
Share on other sites

Ο δάσκαλος της ξιφασκίας

 

Δεύτερο βιβλίο του Ρεβέρτε που διαβάζω μετά τον Λοχαγό Αλατρίστε, μου φάνηκε κι αυτό εξίσου καλογραμμένο και ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον! Η ιστορία διαδραματίζεται στην Μαδρίτη του 1868, όπου ένας μεσήλικας δάσκαλος της ξιφασκίας παραδίδει μαθήματα της τέχνης αυτής σε παιδιά εμπόρων, πολιτικών και όσων έχουν το εισόδημα για τέτοιου είδους έξοδα. Μια μέρα θα δεχτεί την επίσκεψη μιας πανέμορφης γυναίκας, που θα του ζητήσει να της μάθει ένα συγκεκριμένο χτύπημα, το οποίο ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Ο δάσκαλος αρχικά θ'αρνηθεί, επειδή το είχε σαν αρχή να μην παραδίδει μαθήματα σε γυναίκες, αλλά βλέποντας τις ικανότητές της και βέβαια νιώθοντας μέσα του κάποια αισθήματα που είχε καιρό να νιώσει, θα την βοηθήσει τελικά. Τότε είναι που θα μπλεχτεί σε μια ιστορία με υψίστης σημασίας πολιτικά έγγραφα και φόνους.

 

Η πλοκή δεν είναι ούτε αγωνιώδης ούτε κλειστοφοβική και το μυστήριο δεν είναι δα και τόσο περίπλοκο, όμως δύσκολα αφήνεις το βιβλίο από τα χέρια σου. Η ιστορία είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα και θέλεις να δεις που θα καταλήξει, όμως αυτό που κάνει ξεχωριστό το μυθιστόρημα είναι η ρεαλιστική απεικόνιση της εποχής εκείνης, πραγματικά ήταν σαν να έβλεπα ιστορική ταινία. Και φυσικά οι λεπτομέρειες γύρω από την ξιφασκία μου τράβηξαν την προσοχή, δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει κάτι σχετικό με το άθλημα αυτό (βέβαια τότε δεν το έβλεπαν ως άθλημα, ειδικά ο δάσκαλος). Η γραφή του Ρεβέρτε φυσικά εξαιρετική, απίστευτα ευκολοδιάβαστη και ξεκούραστη, με όμορφες περιγραφές και καλό χιούμορ όπου χρειαζόταν. Η ατμόσφαιρα εννοείται σούπερ. Γενικά πρόκειται για ένα πολύ καλό ιστορικό μυθιστόρημα με μυστήριο και λίγη δράση, που σίγουρα θα ικανοποιήσει όσους αναζητούν τέτοιου είδους ιστορίες.

 

8.5/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1735578896_.jpg.4da65a16bc0a6e29c89298eecf39fdbd.jpg

Ο Ουσάρος

Τελευταία φορά που διάβασα βιβλίο του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, ήταν τον Οκτώβριο του 2014. Ειλικρινά, δεν ξέρω γιατί άφησα να περάσουν τόσα χρόνια από τότε μέχρι να ξαναπιάσω κάποιο βιβλίο του, από τη στιγμή που μου άρεσαν τα δυο βιβλία του που έχω διαβάσει και ενώ έχω καμιά δεκαριά αδιάβαστα στη συλλογή μου. Κάλιο αργά παρά ποτέ, όμως. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το "Ο Ουσάρος" στα ελληνικά, το οποίο είναι και το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο Ρεβέρτε πίσω στη δεκαετία του '80, και μου φάνηκε σαν μια πολύ καλή ευκαιρία για να τον γνωρίσω εκ νέου.

Αν και με αυτό το μικρό βιβλίο έκανε το συγγραφικό του ντεμπούτο, ο Ρεβέρτε δεν δείχνει καθόλου τρακαρισμένος, αντίθετα τον διακρίνει μια σιγουριά και μια οξυδέρκεια στις περιγραφές και τους χαρακτήρες του. Από πλοκή δεν λέει και πολλά πράγματα, μιας και έχουμε να κάνουμε με τις στρατιωτικές εμπειρίες του 19χρονου Γάλλου Ουσάρου Φρεντερίκ Γκλυντς, από την εκστρατεία στην Ανδαλουσία, το 1808. Ο Ρεβέρτε δεν αναλώνεται απλά στις περιγραφές κάποιων μαχών ή στιγμών από τη στρατιωτική καθημερινότητα του πρωταγωνιστή και των συμπολεμιστών του, αλλά θίγει και κάποια θέματα σχετικά με τον παραλογισμό του πολέμου, την κενότητα της δόξας και την ανθρώπινη συμπεριφορά σε ακραίες καταστάσεις. Η γραφή είναι πραγματικά πάρα πολύ καλή, οξυδερκής και άκρως ευκολοδιάβαστη, με γλαφυρές και ολοζώντανες περιγραφές των τοπίων και των διαφόρων σκηνικών. Επίσης δεν λείπει το κυνικό χιούμορ και η υποδόρια ειρωνεία.

Γενικά, πρόκειται για ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο βάζει τον αναγνώστη και σε κάποιες σκέψεις. Άνετα μπορεί να διαβαστεί σε μια "καθισιά", όχι μόνο επειδή είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος, αλλά και επειδή είναι πολύ καλογραμμένο, ιδιαίτερα εθιστικό και εντέλει ψυχαγωγικό. Αντικειμενικά, ίσως να αξίζει τέσσερα αστεράκια, γιατί σίγουρα δεν είναι και άριστο, προσωπικά όμως ξετρελάθηκα από τις περιγραφές, τις σκέψεις και την όλη ατμόσφαιρα της ιστορίας, οπότε δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην του βάλω τελικά πέντε αστεράκια (για την ακρίβεια τεσσεράμισι).

9/10

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

El Caballero del Jubon Amarillo/The Cavallier in the Yellow Doublet/Το Κίτρινο Γιλέκο (Εκδόσεις Πατάκης)
Το βιβλίο αυτό το διάβασα χωρίς να ξαίρο ότι είναι μέρος σειράς, αλλά ευτυχώς διαβάζεται πολύ εύκολα και μόνο του και αφηγείται μια πλήρη ιστορία με αρχή μέση και τέλος. Είμαι σίγουρος ότι αν το διάβαζα έχοντας διαβάσει πρώτα και τα προηγούμενα βιβλία θα μου άρεσε ακόμα περισσότερο, αλλά κι έτσι το ευχαριστήθηκα πολύ.
Βασικά μου θύμισε αρκετά τους Τρεις Σωματοφύλακες του Dumas (που διάβασα και απόλαυσα πέρσι), τόσο στον τρόπο γραφής όσο και στην ατμόσφαιρα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι ένα πιο σοβαρό -ίσως και σκοτεινό- βιβλίο από πλευράς τόνου και, ως επί το πλείστον (αλλά όχι τελείως), του λείπει το χιούμορ και η παιχνιδιάρικη διάθεση που είχε ο Dumas.
Γενικά είναι μια πολύ ευχάριστη περιπέτεια, με αρκετή δράση και πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Οι χαρακτήρες, όπως και στον Dumas, είναι αρχετυπυπικοί και larger than life, έχοντας μια σχεδόν μυθική διάσταση.
Το μόνο μεγάλο ελάττωμα είναι ότι ο Perez-Reverte σε πολλά σημεία (ειδικά στην αρχή), χαλάει τη ροή της αφήγησης με σκοπό να αναφέρει ένα σωρό πληροφορίες για την εποχή και γενικότερα να αναδείξει την έρευνα που έχει κάνει, με τις περισσότερες όμως από αυτές τις πληροφορίες να μην εξυπηρετούν κάποιο σκοπό μέσα στην ιστορία. Αυτό υπήρχαν φορές που με κούρασε πολύ, καθώς δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο.
Στο τέλος, τέλος όμως ήταν ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα που σίγουρα θα το πρότεινα στους φαν του Dumas ή των ιστορικών περιπετειών γενικότερα. Σίγουρα θα διαβάσω και άλλα βιβλία της σειράς όταν/αν πέσουν στα χέρια μου (ελπίζω με τη σωστή σειρά, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς μιας και είναι σχεδόν όλα εξαντλημένα :( ).

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε (Arturo Pérez-Reverte)
  • 7 months later...

658638765_.jpg.c4ad42833c8f6136ee108544215ba09b.jpg

Ο ζωγράφος των μαχών

Ένας φωτογράφος του πολέμου, εγκαταλείπει τη παλιά του ζωή για να ζήσει σαν ερημίτης στο εσωτερικό ενός παλαιού παραθαλάσσιου πύργου. Εκεί θα ζωγραφίσει στους εσωτερικούς τοίχους μία σκηνή πολέμου. Θα τον συναντήσει εκεί ένας στρατιώτης όπου κάποτε τον φωτογράφισε και αναπόφευκτα η ζωή του άλλαξε. Ο σκοπός αυτής της επιστροφής δεν είναι άλλος από την εκδίκηση.

Το ξέρω είναι μπερδεμένο, αλλά καλογραμμένο με ωραίους φιλοσοφικούς διαλόγους. Σε πολλά σημεία το παιχνίδι μεταξύ παρατηρητή και παρατηρούμενου ήταν βαρετό και σκέφτηκα να το παρατήσω. Έχω διαβάσει και άλλα βιβλία του συγγραφέα πολύ καλύτερα από αυτό εδώ. Δε το συνιστώ.

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..