Jump to content

Οι Πάπυροι της Φανγκίρια - Δήμητρα Μπενίση


Naroualis
 Share

Recommended Posts

Οι Πάπυροι της Φανγκίρια
Συγγραφέας: Δήμητρα Μπενίση
 
Συλλογή διηγημάτων φαντασίας
 
post-532-0-06507600-1415867513_thumb.jpg
 
Εκδόσεις Άλλωστε, 2014
Σελίδες 190
ISBN 9789607971890

 

Από το οπισθόφυλλο:

 

Η Βάρδισσα Τζοραλύν αφηγείται ιστορίες που άκουσε στα μακρινά της ταξίδια, ιστορίες που διάβασε στους Παπύρους της Φανγκίρια.
Οι Πρωτογέννητοι, οι Αθάνατοι Θαλσυλύν, οι Άφθαρτοι Ξωτικοί, οι Άνθρωποι που άλλοτε δημιουργούν κι άλλοτε καταστρέφουν…
Ψήγματα του παρελθόντος, των τριών πρώτων Εποχών της Μυθικής Φανγκίρια…
Η Βάρδισσα Τζοραλύν σας μοιράζει μια κούπα ζεστό αρωματισμένο κρασί, και με τον ήχο της πολυκαιρισμένης της άρπας θα σας ταξιδέψει σε ξεχασμένες αφηγήσεις των Βάρδων της Φανγκίρια.
Ένας Πολεμιστής Χωρίς Όνομα
Μια Αρωματοποιός που γίνεται απελευθερώτρια
Μια Βασίλισσα και μια πρώην Ιέρεια
Ο Πρώτος Μάγος και η Περιπλανώμενη Σαμέρνα
Η Κυνηγήτρα και η Κυρά του Καθρέφτη
Ένας Σφετεριστής και μια Μάγισσα
Και κάποιες ακόμα σκιές…
Λίγο πριν την αυγή της Τέταρτης Εποχής…
Λίγο πριν το μεγάλο Έπος…
Το καράβι της Μαγείας και της Φαντασίας
σαλπάρισε για τη Φανγκίρια.
Καλό Ταξίδι… 

 

 

=======

 

 

Γενικά, χαίρομαι όταν ανακαλύπτω μια γυναικεία φωνή που απλώνει χέρια στο πρωταρχικό, αρχετυπικό κομμάτι του φανταστικού, εκείνο που πολλές φορές το σύγχρονο γούστο το θεωρεί παρωχημένο. Κι αυτό η Μπενίση το κάνει με ευχέρεια κι ευχαρίστηση και με ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η γραφή είναι καλή (όταν προσπεράσει κανείς τα άπειρα τυπογραφικά λάθη της έκδοσης), πιθανόν άνω του μετρίου, η κοσμοπλασία μαγική και κατά το δυνατόν στέρεη, η πρόθεση προφανής, ο σεβασμός στον αναγνώστη και την ευφυΐα του καλοδεχούμενος.

 

Από την άλλη, κάθε ιστορία αφήνει την ίδια επίγευση με τις προηγούμενες. Αυτό δεν είναι πάντα κακό, ειδικά όταν όλες οι ιστορίες πραγματεύονται τελικά το ίδιο θέμα, την αιώνια έλξη/απώθηση των δύο Μισών ενός Όλου. Ωστόσο, πόσες είναι αυτές οι ισοτρίες, δώδεκα;δεκαπέντε; Ε, πόσες φορές μπορείς να διαβάσεις το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια, ντυμμένο με άλλα ρούχα, ξανά και ξανά και ξανά;

 

Διάφορα xint μέσα στο βιβλίο υπονούν ότι θα υπάρξει και άλλο βιβλίο, με την Τέταρτη Εποχή της Φανγκίρια. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα έχει ευρύτερη γκάμα μοτίβων. Αλλά να σας πω την αμαρτία μου, μάλλον δε θα με πολυπειράξει αν δεν έχει. Πάει καιρός που διάβασα κάτι τρυφερά μαγικό και το ευχαριστήθηκα περισσότερο απ' όσο περίμενα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tο βιβλίο πάει κάμποσος καιρός από τότε που το διάβασα, αλλά είχα ξεχάσει να του κάνω παρουσίαση εδώ (thanks Ευθυμία).

Πολύ επιγραμματικά: Σύντομες ιστορίες με κοινό θεματικό άξονα (δύο αρχέγονες ψυχές που ενώνονται ξανά και ξανά στις εποχές του κόσμου αυτού ενσαρκωμένοι σε εραστές). Ερυνιοφάνταζυ (για να κουοτάρουμε και λίγο Χατζηγιώργη) που θυμίζει σε ύφος την Tanith Lee, με λυρικότητα και έμφαση στους χαρακτήρες και τα συναισθήματά τους.

Γραφή ώριμη και δουλεμένη, με ένα όχι τόσο καλουπωμένο ύφος που πιστεύω πως ίσως ξενίσει μερικούς. Ψεγάδι βρήκα την επιμέλεια με ελείψεις (τίποτα το δραματικό, έχω δει βέβαια και χειρότερες επιμέλειες από επαγγελματίες διορθωτές).

Από πλευράς πλοκής έχουμε παραλλαγές σε ένα θέμα, πάντα με διαφορετικούς χαρακτήρες σε διαφορετικές εποχές και με αρκετή ποικιλία για να μην κουράζουν (από παραμυθική αφήγηση και καθαρό επικό φάνταζυ μέχρι και δραματικό μονόλογο), αν και (προσωπικά) βρήκα ότι έλειπε η διαφορετική εκείνη ιστορία που θα έσπαζε το καλούπι και θα έκανε τη διαφορά - Έχω βέβαια την υποψία από τον πρόλογο ότι η ιστορία αυτή θα μας σκάσει σε ξεχωριστό βιβλίο που θα μιλάει για την Τέταρτη Εποχή.

Συνολικά, ενδιαφέρουσα προσπάθεια που διαβάζεται ευχάριστα από τους οπαδούς του είδους (στους οποίους δε συγκαταλέγομαι). Ευχαρίστως θα διάβαζα και τον επόμενο πάπυρο της Φανγκίρια, όταν με το καλό βγει...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..