Jump to content

Βίπερ Φαν


Recommended Posts

Έχει κανείς άποψη για την συγκεκριμένη σειρά βίπερ.  Έχω κάποια άκρη για να αγοράσω μαζεμένα καμιά δεκαριά βιβλία της σειράς.  Θα ήθελα την γνώμη σας.  Από ένα πρόχειρο τσεκάρισμα που έκανα δεν είναι όλοι οι τίτλοι ΕΦ.  

Link to comment
Share on other sites

Βλέπω σε site ότι η σειρά περιλαμβάνει για παράδειγμα και τίτλους από Van Vogt, τα οποία τα θεωρώ ok.  Το κακό είναι ότι η τιμή είναι fix και δεν υπάρχει δυνατότητα να ξέρω εκ των προτέρων ποιοι τίτλοι περιλαμβάνονται.

Link to comment
Share on other sites

Είναι σειρά με pulp λογοτεχνία του φανταστικού. Αρκετά είχα διαβάσει μικρότερος και το ενδιαφέρον τους ποικίλει. Πχ.

  • Τζίμι Γκυγιέ. Πραγματικά γάμμα διαλογής εφ λογοτεχνία, με ανόητες ιστορίες και όσο για γραφή: κάτω της βάσης. Ωστόσο έχει την πλάκα της. Δεν μπορώ να εκτιμήσω αν μου έκανε καλό ή κακό που διάβασα πέντε έξι Γκιγιέ μικρός... Αφενός γνώρισα μια φιγούρα που θεωρείται καλτ, αφετέρου κατάλαβα διαβάζοντας την ίδια περίοδο τους Επικυρίαρχους (και πάλι σε βίπερ) ότι υπάρχουν στάθμες και στάθμες στην εφ. Ουδέν κακό λοιπόν...
  • Ρομπέρ Κλωζέλ. Αν μπορείς να το φανταστείς, ήταν χειρότερος από τον Γκυγιέ.
  • Μπλέιντ. Ωραίες ιστορίες με τον ήρωα να ταξιδεύει σε άλλες διαστάσεις, όπου ανάμεσα σε άλλα κατακτούσε τις γυναίκες των άλλων (ανδρών & διαστάσεων). Θυμάμαι τις ιστορίες του Μπλέιντ κάπως θετικά, αλλά ίσως να έφταιγε ότι ήμουν 15-16 ετών και είχαν πάντα σκηνές σεξ. Μην περιμένεις τίποτα σπουδαίο, ωστόσο αν σε ενδιαφέρει το είδος αξίζει να διαβάσεις μια-δυο.
  • Άρθουρ Τοφτ.  Η Αναγκαστική προσγείωση μου είχε φανεί αδιάφορη, αλλά θυμόμουν πάντα το Κάτω από τα τείχη ως καλύτερο. Όταν όμως δοκίμασα να το διαβάσω ξανά πριν 2-3 χρόνια κατάλαβα ότι ήταν δύσκολο καθήκον... Τέλος πάντων, το Κάτω από τα τείχη ίσως και να διαβάζεται.
  • Βαν Βογκτ. Όσα βιβλία του ΒΒ είχα διαβάσει στη σειρά (νομίζω σχεδόν όλα) ήταν από μέτρια ως κακά, με απίστευτα μπερδέματα που σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται στο ότι τα δήθεν μυθιστορήματα είναι συνένωση άσχετων διηγημάτων (fix up). Δεν νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθείς με κάποιο από αυτά. Θα έλεγα μάλιστα ότι η συγκεκριμένη σειρά ΒΒ μπορεί ακόμα να σκοτώσει το ενδιαφέρον του νέου αναγνώστη για την εφ. Άλλο κάποια έργα που είχε βγάλει ο Εξάντας (null-A, Slan). Αυτά ήταν μάλλον καλύτερα, και το Space Beagle, επίσης fix-up, ήταν καλό.
  • Εξολοθρευτής. Από αυτή τη σειρά δεν έχω διαβάσει κανένα.
  • Ζιλ Τομά. Θυμάμαι τους Σημαδεμένους με κάποιο ενδιαφέρον, δεν ξέρω όμως αν έφταιγε πάλι η ηλικία...
  • Zelazny. Ναι, υπήρξε και ένας Ζελάζνι στη σειρά. που από ό,τι μόλις είδα, μάλλον τον έχω χάσει. Θυμάμαι αμυδρά ότι μου είχε φανεί μέτριο.

Με δυο λόγια, δεν θα συνιστούσα να χάσεις χρόνο με τη σειρά, εκτός και αν έχει πχ. ενδιαφέρον ο Εξολοθρευτής ή θέλεις να πάρεις μια γεύση από τον Μπλέιντ. Ή, για εγκυκλοπαιδικούς λόγους...

 

Α, τώρα είδα ότι δεν ξέρεις ποιοι τίτλοι πωλούνται! Χμ... Συστήνω μόνο αν τα δίνουν φθηνά και έχεις κάποιο συλλεκτικό ή εγκυκλοπαιδικό (όπως είπα) ενδιαφέρον.

 

Όλη η σειρά (με κάποιες ελλείψεις) εδώ.

 

edit: To topic νομίζω πρέπει να πάει στην εφ.

Edited by nikosal
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει μπόλικα από την σειρά Εξολοθρευτής, που δεν είναι επιστημονικής φαντασίας. Αν ψάξεις στο φόρουμ θα βρεις σχόλια για όσα βιβλία της σειράς αυτής έχω διαβάσει (στην βιβλιοθήκη μου παίζει να έχω καμιά σαρανταριά από αυτά!). Δεν είναι για όλα τα γούστα και μην περιμένεις κάτι το τρομερό. Έχουν πλάκα όμως και είναι φαστ φουντ για το μυαλό...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι έχω διαβάσει κι εγώ μερικούς εξολοθρευτές. Είναι φαστ φουντ, όπως τα λέει ο Μπλέηντ.

Link to comment
Share on other sites

Ο Μπλέιντ, ανάμεσα στα ταξίδια σε άλλες διαστάσεις και τις περιπτύξεις με πριγκίπισσες και αμαζόνες, έκανε κριτική βιβλίου στους συναδέλφους του ήρωες των Βίπερ Φαν;

 

Α, ο άλλος Μπλέιντ.

Link to comment
Share on other sites

Ο Μπλέιντ, ανάμεσα στα ταξίδια σε άλλες διαστάσεις και τις περιπτύξεις με πριγκίπισσες και αμαζόνες, έκανε κριτική βιβλίου στους συναδέλφους του ήρωες των Βίπερ Φαν;

 

Α, ο άλλος Μπλέιντ.

 

Που τέτοια τύχη :p Πάντως τώρα που το θυμήθηκα έχω διαβάσει και το πρώτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Μπλέιντ (σχόλιο εδώ). Μιλάμε για παλπ, όχι αστεία. Σίγουρα είχε πλάκα όμως.

 

Υπάρχουν και τα τρία βιβλιαράκια με ήρωα τον Μπαλζάν (παράφραση του Ταρζάν;  :hmm:) του συγγραφέα Ουάλας Μουρ. Έχω το πρώτο της σειράς αδιάβαστο στην βιβλιοθήκη μου. Κάτι μου λέει ότι είναι κατώτερο από τον Μπλέιντ, ό,τι και αν σημαίνει αυτό!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Πολεμιστής από νεφρίτη (Ρίτσαρντ Μπλέιντ, βιβλίο 2)

 

Σχόλιο για το πρώτο βιβλίο, εδώ.

 

Περίπου δεκατέσσερις μήνες μετά την ανάγνωση του πρώτου βιβλίου της σειράς, αποφάσισα να διαβάσω και το δεύτερο. Η ποιότητα δεν αλλάζει, οπότε και σ'αυτό το βιβλίο συνάντησα τα ίδια προβλήματα που υπήρχαν και στο προηγούμενο, δηλαδή πλοκή τραβηγμένη από τ'αυτιά, με τρύπες σαν ελβετικό τυρί και αμήχανες στιγμές, καρτουνίστικους χαρακτήρες κλπ κλπ. Όμως χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα περιπετειώδες παλπ μυθιστόρημα φαντασίας που προσφέρει απλόχερα μάχες, σφαγές και σεξ. Αν ντε και καλά θέλετε να γνωρίσετε τον Άγγλο υπερκατάσκοπο Ρίτσαρντ Μπλέιντ, που κατά ογδόντα τοις εκατό είναι Κόναν ο Βάρβαρος και κατά είκοσι Τζέιμς Μποντ, τότε θέστε εκτός λειτουργίας τον εγκέφαλο σας και δεν θα περάσετε άσχημα. Τον καημένο Μπλέιντ τον ξανάστειλαν με το διαβολικό μηχάνημα στην Διάσταση Χ και σ'έναν νέο κόσμο, που δεν διαφέρει πολύ από τον προηγούμενο. Μόνο που τώρα είναι πιο προετοιμασμένος. Θα βρεθεί στην μέση μιας μάχης μεταξύ δυο λαών, θα πηδήξει δυο πριγκίπισσες και θα μπλεχτεί σε μηχανορραφίες που θα φέρουν αυτόν και τους άλλους εμπλεκόμενους στην κόψη του ξυραφιού. Τώρα πως έτυχε να μπορεί να συνεννοείται μαζί τους, πως ξεπέρασαν την εντελώς διαφορετική εμφάνισή του, και άλλα τόσο ασήμαντα γεγονότα, είπαμε, δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη. Δεν έχω στην κατοχή μου άλλα βιβλία της σειράς, αλλά λέω να αγοράσω τα δυο-τρία επόμενα, γιατί στο φινάλε δεν πέρασα και άσχημα. Απλά δεν είναι και για χόρταση!

 

6/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πολεμιστής από νεφρίτη (Ρίτσαρντ Μπλέιντ, βιβλίο 2)

 

τότε θέστε εκτός λειτουργίας τον εγκέφαλο σας και δεν θα περάσετε άσχημα

 

χεχε πάντως λάβε υπόψη ότι οι συγγραφείς ήταν περισσότεροι από ένα. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Ουάλας Μουρ - Ο ναυαγός του διαστήματος (Μπαλζάν, βιβλίο 1)

 

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μιας ακόμη παλπ σειράς φαντασίας του σωρού, από τις δεκάδες που κυκλοφόρησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις δεκαετίες του '70 και του '80. Φυσικά κάποιες από αυτές τις σειρές αξίζουν εκατό τοις εκατό, αλλά η συγκεκριμένη, με βάση το πρώτο βιβλίο που μόλις τελείωσα, αλλά και με το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν μονάχα δυο ακόμα, θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά μέτρια. ΟΚ, πλάκα είχε το βιβλιαράκι, δεν λέω, και η ώρα πέρασε γρήγορα και ευχάριστα, αλλά μέχρι εκεί.

 

Πρωταγωνιστής είναι ο Μπαλζάν, που όταν ήταν μωρό βρέθηκε σε μια επανδρωμένη γήινη αποστολή προς τον πλανήτη Άρη, με το σκάφος όμως να χάνεται στο απέραντο διάστημα και να βρίσκεται σ'έναν εντελώς άγνωστο πλανήτη. Ο Μπαλζάν ήταν ο μόνος άνθρωπος που επέζησε. Ένα μέλος μιας φυλής από δίποδα όντα που έμοιαζαν με... γήινες γάτες, τον λυπήθηκε και τον υιοθέτησε. Και ο Μπαλζάν έγινε μεγάλος πολεμιστής. Στην ιστορία του βιβλίου, θα μπλεχτεί σε μια επικίνδυνη περιπέτεια, έχοντας να αντιμετωπίσει πολλούς και σκληρούς αντιπάλους, όπως και πολλές δοκιμασίες.

 

Ο πρωταγωνιστής είναι ένα κράμα Ταρζάν και Κόναν του Βάρβαρου, η ιστορία γεμάτη κλισέ, ευκολίες και χρήσιμες συμπτώσεις, η γραφή ευκολοδιάβαστη και ξεκούραστη μεν, αρκετά μέτρια και απλοϊκή δε, ενώ η όλη κοσμοπλασία το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει σαθρά θεμέλια. Όπως είπα όμως, δεν μιλάμε ούτε για Τόλκιν, ούτε για Χάουαρντ, αλλά για μια παλπ νουβέλας φαντασίας, με όλα τα καλά και τα κακά της σχετικής σχολής της δεκαετίας του '70. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει και τα επόμενα δυο βιβλία της σειράς, και υπάρχει μια αμυδρή πιθανότητα να τα αγοράσω και να τα διαβάσω κάποια στιγμή. Δεν είναι και σίγουρο όμως!

 

Υ.Γ. Η επίσης μέτρια σειρά φαντασίας των εκδόσεων ΒΙΠΕΡ, με ήρωα τον Ρίτσαρντ Μπλέιντ, μου φαίνεται ότι γενικά είναι κάπως καλύτερη. 

 

5.5/10

Link to comment
Share on other sites

Αν βρεις το δεύτερο, σπηλιές της τρέλας, θέλω κάποια στοιχεία: τετραψήφιο αριθμό βίπερ (θα είναι 116Χ) και μεταφραστή.

 

Απορία: πώς γίνεται τα δίποδα όντα να έμοιαζαν με γάτες;

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..