Jump to content

Η Αγαπημένη μου Ιστορία Τρόμου


Δημήτρης
 Share

Recommended Posts

Μετά από τα ''Σκιές: Ιστορίες Φρίκης'' και ''Διηγήματα Τρόμου'' σκέφτηκα ότι καλό θα είναι να υπάρχει topic και για μία άλλη πολύ ωραία ανθολογία τρόμου που κυκλοφορεί στα Ελληνικά. Κατώτερη από την πρώτη και ανώτερη από την δεύτερη (αν και πιστεύω ότι αρκετοί θα διαφωνήσουν με αυτό) αλλά σε κάθε περίπτωση ποιοτική, ''Η Αγαπημένη μου Ιστορία Τρόμου'' από τις εκδόσεις Anubis. Μάλιστα το συγκεκριμένο πόνημα διαφέρει σε σχέση με άλλα του είδους από την άποψη ότι δεν είναι δουλειά ενός μόνο επιμελητή. Γνωστοί συγγραφείς τρόμου κλήθηκαν να επιλέξουν- προλογήσουν αγαπημένες τους δουλειές εξίσου γνωστών συναδέλφων τους, με αποτέλεσμα ένα σύνολο πολύ ικανοποιητικό. Όχι αυτό ακριβώς που λέμε βιβλίο δυναμίτης, αλλά πολύ καλό.

 

- Στίβεν Κινγκ/ Ρόμπερτ Μπλοχ- ''Γλυκιά Απόλαυση για ένα Γλυκό Πλάσμα'': Ένας πα- τέρας ξεσπάει τον πόνο για τον χαμό της γυναίκας του στη μικρή του κόρη, αυτή όμως δεν θα μείνει άπραγη. Καλή και ανατριχιαστική, αν και όχι τόσο ως προς την ιδέα, όσο προς την ατμόσφαιρα.

 

- Εντ Γκόρμαν/ Φίλιπ Ντικ- ''Το Πράγμα- Πατέρας'': Πραγματεύεται ιδέα που υποθέτω ότι παίζει πολύ στην επιστημονική φαντασία, εκείνου δηλαδή που δεν είναι καθόλου αυτό που δείχνει. Γνωστή φόρμουλα σε ικανοποιητική εκτέλεση.

 

- Φ. Πολ Ουίλσον/ Ρίτσαρντ Μάθεσον- ''Ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος'': Ένας νεοφερμένος θα σκάσει μύτη σε μία μικρή γειτονιά και τα όργανα θα αρχίσουν. Θα αρέσει σε όσους άρεσε και το

 

 

''Χρήσιμα Αντικείμενα''

 

 

του Στίβεν Κινγκ μιας και είναι μικρογραφία του. Μου άρεσε πάαααααρα πολύ η δικαιολογία που ξεφούρνισε στη γειτόνισσα του όταν τον πήρε πρέφα :atongue:

 

- Ράμσι Κάμπελ/ Μ. Ρ. Τζέιμς- ''Προειδοποίηση προς τους Περίεργους'': Ένας φουκαράς θα ξετρυπώσει ένα θησαυρό που θρυλείται ότι προστατεύεται από μεγάλες δυνάμεις, και θα κληθεί να αντιμετωπίσει το τίμημα των πράξεων του. Στα λίγα που έχω διαβάσει μέχρι τώρα ο Μ. Ρ. Τζέιμς δεν μου άρεσε γιατί με κούρασε το ύφος του το οποίο δείχνει την ηλικία του, εδώ όμως ήταν καλός.

 

- Πίτερ Άτκινς/ Άρθουρ Μάχεν- ''Ανοίγοντας την Πόρτα'': Το διήγημα αυτό δεν είναι το καλύτερο του Άρθουρ Μάχεν, το παραδέχεται και στην εισαγωγή αυτός που το επέλεξε. Είναι απλά εκείνο που του προκάλεσε την μεγαλύτερη εντύπωση από την ύστερη περίοδο του συγγραφέα. Θα συμφωνήσω μιας και χωρίς να είναι κακό, δεν είναι και τίποτα το τρομερό.

 

- Ρίτσαρντ Λέιμον/ Χ. Φ. Λάβκραφτ- ''Το Χρώμα πέρα από το Σύμπαν'': Ένας από τους λόγους που ήθελα να ξαναδιαβάσω την ανθολογία, ήταν και για να θυμηθώ το συγκεκριμένο διαμάντι. Αν και δεν είναι η καλύτερη μη Κθουλική του, προσφέρει ωστόσο εικόνες που πολύ δύσκολα ξεχνιούνται. Όσοι δεν το ξέρουν, αξίζει τον κόπο να το ανακαλύψουν.

 

- Πίτερ Στράουμπ/ Ρόμπερτ Άικμαν- ''Το Εσώτερο Δωμάτιο'': Καλή σκέψη που όμως χωλαίνει στην εκτέλεση. Καλό το πρώτο μέρος, το δεύτερο όμως που είναι και το πιο σημαντικό δεν με ικανοποίησε. Κατάλαβα από πριν τι θα συμβεί, στοιχείο που σίγουρα δεν είναι θετικό σε κάτι που προσπαθεί να σε τρομάξει.

 

- Ρικ Χοτάλα/ Ναθάνιελ Χόθορν- ''Ο Νεαρός Γκούντμαν Μπράουν'': Αυτή η συνταγή και αν έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στο πεδίο του τρόμου. Ένας νέος που ως τότε νόμιζε ότι οι άνθρωποι είναι αγνοί, ωραίοι και καλοί, θα δει τα τείχη της πραγματικότητας του να καταρρέουν. Δείχνει λιγάκι τα χρόνια της, αλλά θα αρέσει ακόμη και σήμερα.

 

- Μάικλ Σλέιντ/ Χ. Φ. Λάβκραφτ- ''Αρουραίοι στους Τοίχους'': Το δεύτερο από τα τρία διαμάντια τα οποία ανυπομονούσα να ξαναπιάσω, από εκείνα που έχουν εδραιώσει την φήμη που κατέχει ο μεγάλος δάσκαλος του τρόμου. Παραλητικές σκηνές φρίκης που διαβάζονται με κομμένη την άνασα, εικόνες σκληρές που δεν είναι για τα ανθρώπινα μάτια και καταστάσεις που οδηγούν στον εκφυλισμό την αποκτήνωση και την τρέλα. Λάβκραφτ δηλαδή στα καλύτερα του. Έτσι απλά :)

 

- Ρίτσαρντ Κρίστιαν Μάθεσον/ Ντένις Έτσισον- ''Πάρκο Σκύλων'': Αυτή δεν μου άρεσε γιατί δεν με άγγιξε η όλη ιδέα. Θα αρέσει πάντως στους ζωόφιλους.

 

- Τζο Ρ. Λανσντέιλ/ Ρόμπερτ Μπλοχ- ''Το Πανηγύρι'': Ίσως η πιο αδύναμη ιστορία του Ρόμπερτ Μπλοχ απ' όσες έχω συναντήσει ως τώρα. Όχι ότι είναι και πολλές αυτές, πάντως η συγκεκριμένη δεν είναι τίποτα το τρομερό. Ωραίο το φόντο και το γράψιμο (όπως πάντα), αλλά ισχύει ότι και με την άνωθεν. Μάντεψα το τέλος.

 

- Πόπι Μπράιτ/ Ράμσι Κάμπελ- ''Το Μοτίβο'': Λίγα πράγματα και από αυτό. Ένα ζευγάρι θα απομονωθεί σε μία ερειπωμένη αγροικία προσδοκώντας γαλήνη για τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες. Τα πράγματα όμως δεν θα πάνε όπως τα περίμεναν. Αδιάφορο.

 

- Τζόις Κάρολ Όουτς/ Έντγκαρ Άλαν Πόε- ''Προδότρα Καρδιά'': Δυνατό φλασάκι που το θυμόμουν πολύ καλά και ας πέρασαν πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που το απόλαυσα. Ο Πόε είναι ένας καταπληκτικός συγγραφέας αντάξιος της φήμης του, με ελάχιστες δουλειές του να μην μου έχουν αρέσει. Και ναι, καταλαβαίνω τον λόγο που οδήγησε τον πρωταγωνιστή στη τρέλα και στο να κάνει ότι έκανε :D

 

- Ντένις Έτσισον/ Άμπροουζ Μπηρς- ''Ένα Επεισόδιο στη Γέφυρα Όουλ Κρικ'': Καλή και δαύτη. Ωραίες περίγραφες σε συνδυασμό με ωραίο φόντο, συνιστούν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

 

- Χάρλαν Έλλισον/ Εντογκάουα Ράμπο- ''Η Ανθρώπινη Καρέκλα'': Εδώ είμαστε. Αυτά είναι τα ωραία. Ένα βλάσφημο δείγμα γραφής από την Ιαπωνία, σαν δάχτυλο που χώνεται στον οισοφάγο ένα πράμα. Ελέω Ωρόρας και αρκετών άλλων ανθολογιών, υπολογίζω ότι στη ζωή μου πρέπει να έχω διαβάσει κοντά μισή χιλιάδα ιστορίες. Να είναι άραγε 480; 490; 520; Κάπου εκεί γύρω είναι τέλος πάντων. Από αυτές, αρκετές θυμάμαι να έχουν στείλει ρίγη ανατριχίλας στη ραχοκοκαλιά μου. Εκείνες όμως που έχουν καταφέρει να με αφήσουν πραγματικά με το στόμα ανοιχτό, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Να με έχουν κάνει δηλαδή τελειώνοντας τες, να παρατήσω το βιβλίο και να ατενίζω το κενό στη προσπάθεια μου να συνειδητοποιήσω αυτά που έχω διαβάσει. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που την διάλεξε ο Χάρλαν Έλλισον ο οποίος καθόλου δεν διστάζει να τα χώνει σε ότι περπατάει και αναπνέει. Και όλα αυτά τα χρόνια έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι απλές ιστορίες, είναι και οι πιο δύσκολες να γραφτούν. Γιατί σε αντίθεση με τις πιο πολύπλοκες αδερφές τους, έχουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του να προσφέρουν πρωτοτυπία μέσα από κοινότοπη σκοπιά. Όπως δηλαδή στη προκειμένη :worshippy: Διαβάστε την τώρα στα κοντά που άρχισαν και τα κρύα, και ελπίζω να σας συγκλονίσει όπως με συγκλόνισε και μένα.

 

Διάβασα για πρώτη φορά την ανθολογία πριν από δώδεκα χρόνια. Όταν ακόμη ήμουν σχετικά άπειρος και άρα χωρίς τον αναπόφεκτο κορεσμό. Αχ Θεέ μου, τι ωραίες εποχές  :wub: Μπόρεσα λοιπόν τότε να την ευχαριστηθώ μία φορά παραπάνω απ' ότι τώρα. Χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι και τώρα δεν πέρασα καλά, κάθε άλλο. Την προτείνω γιατί πέρα από την δεδομένη ποιότητα της, έχει πολύ καλή εισαγωγή και βιογραφικό παράρτημα στο τέλος. Ενώ έξτρα κίνητρο μπορεί να λειτουργήσει και το ότι θα την βρει κανείς φθηνά στα διάφορα παζάρια που γίνονται κατά καιρούς.

Edited by Δημήτρης
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Το έχω, το βρήκα τυχαία περσυ στο μπαζαρ βιβλίου! Το βιβλίο είναι μια υπέροχη συλλογή ιστοριών! Ο εμπορικός αντιπρόσωπος μ'αρεσε πάρα πολύ, μαζί με τα γλυκια απόλαυση για ένα γλυκό πλάσμα και το χρώμα πέρα από το σύμπαν, χωρις αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι καλές και οι άλλες. Όσο για την ανθρώπινη καρέκλα αν και δε φοβόμουν, για 2 - 2.5 εβδομάδες δεν καθόμουν σε πολυθρόνες που "αγκαλιάζουν" το σώμα... κυκλοφορούσε ένα "αν" στο μυαλό μου.

Το πάρκο σκύλων, βαριόμουν όσο το διάβαζα, μέχρι τη σκηνή που έφτασα στο χειροκρότημα!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όσο για την ανθρώπινη καρέκλα αν και δε φοβόμουν, για 2 - 2.5 εβδομάδες δεν καθόμουν σε πολυθρόνες που "αγκαλιάζουν" το σώμα... κυκλοφορούσε ένα "αν" στο μυαλό μου.

 

Χεχε, καλό σχόλιο :D Τα είπες καλύτερα απ' όσο τα είπα εγώ σε μία ολόκληρη παράγραφο. Και ναι, στόχος της ιστορίας δεν είναι να προξενήσει τόσο τρόμο, όσο αηδία και αποστροφή. Είναι κρίμα που είναι άγνωστη και πραγματικά αξίζει τον κόπο να την ανακαλύψει όποιος δεν την έχει διαβάσει.

Edited by Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

Δημητρη ξερεις καποια αλλη συλλογη ή βιβλια του που να εχουν μεταφραστει στα ελληνικα απο τον Εντογκαουα?

Link to comment
Share on other sites

Δημητρη ξερεις καποια αλλη συλλογη ή βιβλια του που να εχουν μεταφραστει στα ελληνικα απο τον Εντογκαουα?

 

Υπάρχει ''Το Θύμα και η Σκιά του'' από εκδόσεις Ηριδανός.

 

Πως σου φάνηκε το ''Αρουραίοι στους Τοίχους'' του Λάβκραφτ;

Edited by Δημήτρης
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστω!! Θα το ψαξω.

Τωρα η απαντηση...
Δεν εχω διαβασει πολλα εργα του (ακομα) αλλα δε σκοπευω να τον αφησω γιατι καθε φορα σε καθε ιστορια κατι μου κανει κλικ. Οταν διαβασα αυτη δεν ξετρελαθηκα. Σιγουρα ειχα ενδιαφερον να φασω στο τελος γιατι ειναι ωραια γραμμενη αλλα ισως επειδη οσο τη διαβαζα ειχα στο μυαλο μου σκηνες απο το επεισοδιο Dreams in the witch-house απο τη σειρα masters of horror (αν δεν κανω λαθος ειναι βιβλιου του Lovecraft και αυτο σωστα?) περιμενα να δω κατι πιο εντονο και ισως πιο τρομακτικο. Μ' αρεσε σιγουρα, απλα δεν ξετρελαθηκα... εχει πολυ καλυτερα. Να σε ρωτησω, αν ηθελα να διαβασω πιο πολλα εργα του... και το οικονομικο δεν ηταν θεμα, θα με συμβουλευες να αρχισω σιγα σιγα απο εκδοσεις locus-7 ή να συνεχισω απο εκδοσεις αιολος? Πιο πολυ θέλω να ειναι συγκεντωμενα και με καλη μεταφραση γιατι ενω ειμαι καλος στα αγγλικα, μονο σε ταινιες ειμαι οκ, στα βιβλια με "κουραζει" να διαβαζω. Για την ιστορια, η πρωτη μου επαφη με Lovecraft ηταν απο μια σειρα των εκδοσεων κακτος... τα απαντα (ταχα μου). Ειχα ξεκινησει ολο χαρα τον πρωτο τομο αλλα πολλες ιστοριες με εκαναν να λεω "ή δε τα μετεφρασαν καλα ή αυτος δε γραφει καλα". Ενα μήνα μετα ειχα τε΄λειωσει και τον 2ο τομο. Επειτα τα πουλησα σε εναν κυριο που τα ηθελε για συλλογη και ο ιδιος μου ειχε πει να παρω απο locus-7 αν ειμαι σιγουρος οτι θελω οντως να τον διαβασω.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι, το επεισόδιο που είδες βασίζεται στην ομότιτλη φοβερή ιστορία του Λάβκραφτ. 

 

Και οι δύο εκδοτικοί που ανέφερες είναι πολύ καλοί με άριστες πραγματικά μεταφράσεις. Προτείνω όμως Αίολο και για συναισθηματικούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί μπορείς να τα βρεις πολύ φθηνά στα διάφορα παζάρια που γίνονται κατά καιρούς. Και πάλι ναι, αυτές του Κάκτου δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. 

 

Δες αν θέλεις εδώ και εδώ για να πάρεις μία καλή ιδέα σχετικά με το έργο του. 

Edited by Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδια εχω πει στον Αι-Βασιλη να μου φερει τους 4 τομους των απαντων,ειναι τοσο χαλια;Δεν διαβαζονται καθολου δηλαδη;

Link to comment
Share on other sites

@joker-godfather κοιτα... λειπουν ακρετες ιστοριες... στο λεω εγω που δεν ξερω το συνολο του εργου του, αλλα θα στο πει και καποιος πιο "σκληροπυρηνικος" φαν. Επισης θα πετυχεις μια αν θυμαμαι καλα ιστορια ιδια σε καποια απο τα 4 βιβλια. Καποιοι λενε οτι ειναι κι αλλη, ιδια 2 φορες. Εμενα με εκνευρισαν και τα εδωσα. Σε αλλον μπορει να αρεσουν.


@Δημήτρης thx!!

Edited by Chris_Edgaftton
Link to comment
Share on other sites

Τι να πω;Με ενα ξεφύλλισμα που εριξα μου φανηκαν καλα. Δεν αξιζουν τα 35 ευρω που θα δωσω δηλαδη; Με την δύστροπη γραφή δεν εχω πρόβλημα,είμαστε και θεωρητική κατεύθυνση τρομάρα μας, αλλα υπολειπουν και σε αλλους τομεις;

Link to comment
Share on other sites

Για να μη σε παρω στο λαιμο μου. ριξε μια ματια στα links που εβαλε παραπανω ο Δημητρης. Γιατι 35? Που τα βρηκες τοσο? Στα public ισως να τα βρεις στου Συνταγματος αν οντως τα θες και να δεις αν θα εχεις εκπτωση + το 5συν1. Εμενα μου εκαναν το 5συν1 πριν μια εβδομαδα σε κατι βιβλια που πηρα. Τα πληρωσες τα βιβλια? Δες αν μπορεις να κανεις αλλαγη και να παρεις οσα μπορεις απο Αιολος. Τωρα ποια ειναι διαφορα μεταξυ Locus7 και Αιολος, δεν ειμαι ο καταλληλος για να σου πω.

Link to comment
Share on other sites

Στην πρωτοπορια τα εχει στα 35 συνολο.Δεν τα εχω παρει ακομα,θα παω να τα ξαναδω και βλεπουμε τι θα κανω.

Link to comment
Share on other sites

εγω λεω να ακολουθησω τη συμβουλη του Δημητρη και να παω σιγα σιγα απο Αιολο

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..