Jump to content

Καρίλ Φερί (Caryl Férey)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Ο Καρίλ Φερί είναι συγγραφέας, γεννημένος στο Καέν της Γαλλίας, το 1967. Είναι γνωστός για τα τέσσερα αστυνομικά θρίλερ που έχει γράψει: Zulu, Mapuche, Utu και Haka. 

Η ταινία Το Ακρωτήρι της Βίας, με πρωταγωνιστές τους Orlando Bloom και Forest Whitaker, που προβλήθηκε στους ελληνικούς κινηματογράφους φέτος τον Απρίλιο, βασίζεται στο πιο γνωστό του βιβλίο, το Ζουλού.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί αυτά:

1. Zulu - Ζουλού (εκδόσεις Λιβάνη, 2011)
2. Mapuche - Μαπούτσε (εκδόσεις Άγρα, 2013)
3. Les nuits de San Francisco - Οι νύχτες του Σαν Φρανσίσκο (εκδόσεις Άγρα, 2014)
4. Haka - Χάκα (εκδόσεις Άγρα, 2015)
5. Utu - Ούτου (εκδόσεις Άγρα, 2016)
6. Condor - Κόνδωρ (εκδόσεις Άγρα, 2017)

Σχόλιο για το Ζουλού, που μόλις τελείωσα:

1c1f3fbe-8c10-47ff-b73f-34391c4b4e54.jpg

Έσπασα τα κοντέρ με το συγκεκριμένο βιβλίο, μιας και το άρχισα χτες αργά το βράδυ και πριν από λίγα λεπτά το τελείωσα, και ας πρόκειται για ένα μικρό τουβλάκι τετρακοσίων πενήντα και βάλε σελίδων. Τόσο εθιστικό, ενδιαφέρον και καλογραμμένο μου φάνηκε. Αγορασμένο τον Απρίλιο του 2012 από το Μοναστηράκι σε χαμηλή τιμή, τόσο καιρό έπιανε σκόνη στην βιβλιοθήκη μου, αλλά μιας και η Nova τον Δεκέμβριο θα προβάλλει την ταινία που βασίζεται στο βιβλίο, είπα να το πιάσω άμεσα.

Πως έχουν τα πράγματα: Ο Ζουλού αστυνομικός Άλι Νιούμαν, επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Κέιπ Τάουν, όπου μικρός είδε τον πατέρα του να ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου και τον μεγάλο του αδερφό να καίγεται ζωντανός, και οι δυο θύματα των εθνοφυλάκων, ερευνά μαζί με τον υφιστάμενο του Μπράιαν Έπκιν, λευκό Αφρικάνερ, την άγρια δολοφονία μιας νεαρής λευκής κοπέλας. Σε μια χώρα που σπαράσσεται από τις χιλιάδες δολοφονίες κάθε χρόνο, τους βιασμούς, το AIDS, την φτώχεια και την εξαθλίωση, το συγκεκριμένο έγκλημα είναι σαν σταγόνα στον ωκεανό. Όμως θα φανεί ότι κάτι πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα τρομακτικό κρύβεται από πίσω, με τις αποκαλύψεις να οδηγούν σε λουτρό αίματος...

Όταν πεδίο δράσης είναι το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, με τις γνωστές συνθήκες διαβίωσης στα μεγαλύτερα κομμάτια της πόλης, είναι λογικό να περιμένει κανείς μια σκληρή ιστορία με πολλές δυσάρεστες στιγμές. Ε, ναι, μιλάμε για ένα ιδιαίτερα βίαιο αστυνομικό θρίλερ, που δεν χαρίζει κάστανα σε κανέναν. Υπάρχει μπόλικη βία, σκληρές περιγραφές και δυνατές εικόνες, σε σημεία έντονα συναισθήματα για τους πρωταγωνιστές, δύσκολα οι περιγραφές της πόλης, των γεγονότων και των ανθρώπων θ'αφήσουν κάποιον αδιάφορο. Από κει και πέρα, το αστυνομικό κομμάτι είναι πολυεπίπεδο και άκρως ιντριγκαδόρικο, με μυστήριο και αποκαλύψεις. Η γραφή είναι ωραία και ευκολοδιάβαστη, βοηθά στην γρήγορη ανάγνωση του βιβλίου, οι χαρακτήρες αρκετά καλά σκιαγραφημένοι στην πλειοψηφία τους και η ατμόσφαιρα κατάμαυρη.

Γενικά είναι ένα βιβλίο που προτείνεται άνετα σε όσους θέλουν το θρίλερ τους να είναι γεμάτο βία, ένταση, αγωνία και άβολες στιγμές, το συγκεκριμένο τα έχει όλα αυτά σε μεγάλες ποσότητες. Και επειδή έγινα πραγματικά ένα με την ιστορία και τους χαρακτήρες και επειδή η ανάγνωσή του ήταν μια μοναδική εμπειρία, από μένα παίρνει πέντε αστεράκια, είτε σας φαίνονται υπερβολικά, είτε όχι. Τώρα θα περιμένω να δω την ταινία, που ελπίζω να είναι έστω και κατά το ήμισυ δυνατή και ενδιαφέρουσα.

9.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου κυκλοφορεί στα ελληνικά το Haka, από τις εκδόσεις Άγρα. Σίγουρα θα το τιμήσω.

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Χάκα

Τον Νοέμβριο του 2014 διάβασα για πρώτη φορά βιβλίο του συγγραφέα, και συγκεκριμένα το "Ζουλού", που είναι ένα από τα πιο δυνατά και συγκλονιστικά θρίλερ που έχω διαβάσει ποτέ. Το "Χάκα", που μόλις τελείωσα, μου φάνηκε εξίσου δυνατό, σκληρό και ωμό, αν και ποιοτικά ίσως όχι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο. Δηλαδή δεν παίρνει πέντε αστεράκια, άλλα τα τέσσερα τα έχει καπαρωμένα δίκαια και με απόλυτη άνεση.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Νέα Ζηλανδία, κυρίως στο Ώκλαντ και τις γύρω περιοχές, και πρωταγωνιστής είναι ο Τζακ Φιτζέραλντ, Μαορί στην καταγωγή, που κατατάχτηκε στην αστυνομία αμέσως μετά την εξαφάνιση της κόρης και της γυναίκας του, εικοσιπέντε χρόνια πριν. Ο Φιτζέραλντ είναι ένας μοναχικός, σκληρός και αδιάφθορος μπάτσος, σε κατάσταση μόνιμης απελπισίας και με τον χαμό της οικογένειάς του ακόμα να του τριβελίζει το μυαλό. Όταν το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας ανακαλύπτεται, με το σκαλπ του αιδοίου της αφαιρεμένο, ο Φιτζέραλντ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την σκοτεινή πλευρά της Νέας Ζηλανδίας και των βίαιων εθίμων των Μαορί. Μια σειρά φόνων θα ακολουθήσει. Η Ανν, μια νεαρή εγκληματολόγος, θα τον βοηθήσει. Η συνέχεια... ένας κακός χαμός.

Ο Φερί γράφει βίαια αστυνομικά θρίλερ. Τελεία. Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο του, αλλά δεν χαρίζει κάστανα σε κανέναν, ούτε στους χαρακτήρες του, ούτε και στους αναγνώστες του. Η ιστορία αρχίζει αρκετά φυσιολογικά και συνεχίζει έτσι μέχρι κάποιο σημείο. Λίγη βία, αρκετή ένταση, τίποτα το συγκλονιστικό όμως. Ε, μετά, αρχίζει η παράνοια. Η δράση, η ωμή βία, ο κακός χαμός. Μέχρι που έρχεται το τέλος, που είναι ένας πραγματικός δυναμίτης. Εκατό κιλά δυναμίτης. Η ιστορία κρύβει πολλές εκπλήξεις και ανατροπές, ακόμα περισσότερη ένταση, η ατμόσφαιρα είναι σκοτεινή και σε σημεία τρομακτική. Οι χαρακτήρες τραβάνε τα πάνδεινα, έρχονται κατά μέτωπο με την κόλαση επί Γης. Όλα αυτά δοσμένα με ιδιαίτερο τρόπο όμως. Η γραφή είναι εξαιρετική και ιδιαίτερη, με τις περιγραφές των σκηνών βίας, των τοπίων και των χαρακτήρων να είναι πότε ρεαλιστικά ωμές και πότε ποιητικές, με όμορφες παρομοιώσεις. Πραγματικά, ο τρόπος που περιέγραφε ο Φερί τα γεγονότα και τις σκέψεις των χαρακτήρων, έδωσε άλλο τόνο στην όλη ιστορία. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι η γραφή μπορεί και να μην είναι για όλα τα γούστα, προσωπικά όμως μου έκανε πολύ καλή εντύπωση.

Το βιβλίο είναι πολύ δυνατό και συγκλονιστικό και θα το πρότεινα άνετα στους αναγνώστες που θέλουν το θρίλερ τους να είναι βίαιο, ωμό και ιντριγκαδόρικο, που να μην χαϊδεύει αυτιά και να μην φοβάται τις υπερβολές. Όμως δεν του βάζω πέντε αστεράκια, όπως έκανα με το "Ζουλού", γιατί ένα-δυο πραγματάκια στην πλοκή δεν με έπεισαν απόλυτα. Αλλά χωρίς αμφιβολία το βιβλίο τα σπάει κανονικά, πιστεύω ότι αξίζει τον χρόνο και το χρήμα που θα ξοδέψετε. Στα αδιάβαστα της βιβλιοθήκης μου έχω τα "Μαπούτσε" και "Ούτου" (το δεύτερο κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες στα ελληνικά και το άρπαξα αμέσως), ενώ του χρόνου να περιμένουμε το ολοκαίνουργιο "Κόνδωρ". 

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

"Μαπουτσε"

Εδώ και ένα χρόνο μάζευα τα βιβλία του και ξεκίνησα με το συγκεκριμένο. 

Πραγματικά δυναμίτης!

Έχουμε ένα πολιτικοποιημένο αστυνομικό θρίλερ,με αρκετές δόσεις ωμής βίας.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αργεντινή και θίγει πολλά θέματα σχετικά με τον μισογυνισμο,τις μειονοτητες,το χουντικο καθεστώς της εποχής κτλ. 

Μην σας ξεγελάει όμως η πολιτικοποίηση, πρόκειται για ένα μικρό αριστούργημά που συγκρίνεται άνετα με τα καλύτερα του Γκρανζε.

Εκεί όμως που απογειώνεται είναι προς το τέλος όπου αγγίζει τα όρια του Horror.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και το υπόλοιπο πάει πίσω,απλά εντυπωσιάστηκα με τα τελευταία κεφάλαια.

Δεν έχω διαβάσει το Πας μόνο, αλλά προς το παρών το θεωρώ το κορυφαίο του.

44E0AE19553809ABBA328FA71C02E9DA.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Καρίλ Φερί (Caryl Férey)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..