Jump to content

Βασίλης Γιαννάκης- Μυστικοί Εφιάλτες και Μικροί Φόβοι


Δημήτρης
 Share

Recommended Posts

Το τελείωσα το πρωί στο λεωφορείο. Ο τρόμος που μου αρέσει! Λίγο παλαιομοδίτικος, αλλά γουστόζικος και καλογραμμένος. Κάποιες φορές το τέλος είναι λίγο αποκλιμακτικό, αλλά δε με χάλασε τόσο όσο αλλού.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Τρεις πολύ ωραίες ιστορίες τρόμου οι οποίες κράτησαν το ενδιαφέρον μου αμείωτο καθ'όλη την διάρκειά τους.Συναισθήματα όπως αγωνία,έκπληξη και τρόμος σκάλιζαν συνεχώς το μυαλό μου.Αν έπρεπε να επιλέξω μια ιστορία θα ήταν <<ο ναυαγός>>.Μια πολύ ελπιδοφόρα πρώτη συλλογή διηγημάτων από τον φίλο συγγραφέα Βασίλη Γιαννάκη η οποία αρμόζει της προσοχής του αναγνωστικού κοινού.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Αντιγράφω όπως τα έγραψα και στο goodreads:

 

Είμαι πολύ συγκινημένη που ανήκω στους ανθρώπους που διάβασαν αυτές τις ιστορίες πριν εκδοθούν και πολύ περήφανη για το Βασίλη που κατάφερε να τις εκδώσει. 

Ξεκινώντας από την εμφάνιση και το στήσιμο του εξωφύλλου, οι Μυστικοί Εφιάλτες και Μικροί Φόβοι είναι ένα πολύ προσεγμένο και καλοφτιαγμένο βιβλίο. Ακόμη και η γραμματοσειρά των τίτλων σου "φωνάζει" ότι διαβάζεις μια συλλογή ιστοριών τρόμου. 

Οι τρεις ιστορίες διαδραματίζονται στη φανταστική Λιβαδούπολη, έχοντας για πρωταγωνιστές τρεις νεαρούς ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με διαφορετικούς μυστικούς εφιάλτες καθένας τους. 

Η πρώτη είναι μια φοιτήτρια που προδίδεται από το πιστό της iPhone και χάνει το δρόμο της στην έρημη πλευρά της Λιβαδούπολης. Ωραία ιστορία, ατμοσφαιρική, χτίζει την αγωνία σταδιακά, από την πρώτη κιόλας συζήτηση της Λουίζας με τη φίλη της που τη ρωτάει τι θα γίνει αν κάποια στιγμή το GPS σταματήσει να δουλεύει. 

Ο δεύτερος είναι ένας αστροφυσικός, του οποίου η αρραβωνιαστικιά κρύβει ένα οικογενειακό μυστικό που σχετίζεται με τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός θείου δέκα χρόνια πριν. Η καλύτερη ιστορία της συλλογής, είναι ένας φόρος τιμής στον Λάβκραφτ, τον οποίο όμως ο Βασίλης φέρνει στο σήμερα, παντρεύοντας το κλασικό με το μοντέρνο σε ένα πολύ πετυχημένο μείγμα. 

Ο τρίτος είναι ένας νεαρός φοιτητής, ο οποίος ταλανίζεται από έναν περίεργο τύπο που επιμένει να του πουλήσει φωτογραφίες με πρωταγωνιστή τον εαυτό του και μοιάζει να τον παρακολουθεί παντού και πάντα να ξέρει πού βρίσκεται. Εδώ η ιστορία πατάει στους αστικούς θρύλους και χτίζει την αγωνία μέσα από την ιδέα της παρακολούθησης (αν και, για μένα, αυτό που πραγματικά την κορυφώνει είναι η τελευταία πρόταση). 

Τρεις αξιόλογες ιστορίες τρόμου, με αδιαμφισβήτητα ελληνικό χρώμα, που θα τις εκτιμήσουν σίγουρα οι λάτρεις του είδους.

 

Και να προσθέσω τα εξής (που δεν έγραψα στο goodreads):

 

Ο Βασίλης είναι ένας συγγραφέας που δουλεύει πολύ και ακούει κάθε σχόλιο που του γίνεται με προσοχή και προσπαθεί διαρκώς να γίνει καλύτερος. Πιστεύω πως το πρώτο του βιβλίο είναι μια πολύ καλή αρχή, λοιπόν, αλλά πιστεύω επίσης πως τα καλύτερα δεν τα έχουμε δει ακόμη. 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ φίλοι μου για την υποστήριξη και τα θερμά σας σχόλια. Ευχαριστώ Δημήτρη, για την εξαιρετική παρουσίαση που με τιμά! Ευχαριστώ Αταλάντη, που ανέκαθεν με στήριζες με τα εύστοχα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου, ώστε να βελτιώνομαι διαρκώς και που είσαι από τους εγκάρδιους φίλους που διάβαζαν τις ιστορίες μου ακόμη και όταν προορίζονταν για το ντουλάπι μου. Ευχαριστώ τον φίλο, Δημήτρη Στατήρη, που τον είχα γνωρίσει πριν από μερικά χρόνια μέσα από το συγγραφικό του έργο ως φανατικός αναγνώστης ιστοριών τρόμου που ήμουν και παραμένω και που η άποψή του έχει ιδιαίτερη αξία για μένα. Τέλος ευχαριστώ την Ευθυμία, που έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική φανταστική λογοτεχνία με τα σχόλιά της και που την έχει στηρίξει ακόμη και όταν η πλειοψηφία του κοινού προτιμούσε να ασχοληθεί με άλλα πράγματα.

 

Αλλά και άλλα μέλη του φόρουμ όπως τη Κιάρα (Nienor) γι αυτό το κορυφαίας σύλληψης εξώφυλλο και τις μακέτες, τον Nihilio και όλους τους άλλους που παρά την κούραση μπορέσατε και ήρθατε στην παρουσίαση στην Αθήνα, αλλά και όλους όσους σκοπεύουν από εδώ και μπρος να με βελτιώσουν ακόμη περισσότερο σε σχέση με το τι θέλουν και τι προτιμούν να δουν στις επόμενες συγγραφικές μου απόπειρες.

Edited by alien666
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

τη Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, από τις 6:00 το απόγευμα,
Βιβλιοπωλείο Παιδεία, Μεγάλου Αλεξάνδρου 6 στη Λάρισα

 

και

 

την Τρίτη, 20 Ιανουαρίου, από τις 6:30 το απόγευμα,
Βιβλιοπωλείο Παιδεία, Αντωνοπούλου 38 στον Βόλο

 

θα λάβουν χώρα οι Οψεις του Φανταστικού από τις Συμπαντικές Διαδρομές, όπου θα γίνει παρουσίαση των Μυστικών Εφιαλτών, πολλών άλλων βιβλίων και άλλα happenings. Οσοι μπορέσετε, ελάτε να τα πούμε :give_rose:

Edited by alien666
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Την Κυριακή, 5 Απριλίου, στο κλειστό θέατρο των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου μαζί με το "ένοχο χάδι" της Ρέας Καλογερογιάννη.

 

Οσοι είστε από Χαλκιδική, σας περιμένουμε...

 

10393990_10153562807433973_9112419315460

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 4 months later...
  • 1 month later...

Το βιβλιο ως συνολο ηταν ωραιο και  διασκεδαστικο ακομη και για εμενα που δεν ειμαι τοσο φαν του τρομου. Ειναι καλογραμμενο με ενδιαφερουσες ιστοριες με ανατροπες που θυμιζουν ταινιες , κατι που μου αρεσε γιατι υπηρχε εξελιξη..οι χαρακτηρες ειναι συμπαθεις και το συμπαν που δημιουργηθηκε αποκοσμο αλλα ομορφα μυστηριωδες. Εμενα μου αρεσε πολυ η τριτη ιστορια. Δημιουργεις σασπενς και αγωνια και την βρηκα και πρωτοτυπη. Συγχαρητηρια για το πρωτολειο σου..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ Χρύσα και χαίρομαι που σου άρεσε περισσότερο η 3η ιστορία :cc_jockey: . Οι περισσότεροι ότι τους άρεσε πιο πολύ η 2η..... Να και κάποιος που του αρέσει πιο πολύ η 3η.

Edited by AlienBill
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ Χρύσα και χαίρομαι που σου άρεσε περισσότερο η 3η ιστορία :cc_jockey: . Οι περισσότεροι ότι τους άρεσε πιο πολύ η 2η..... Να και κάποιος που του αρέσει πιο πολύ η 3η.

Κι εμένα η τρίτη μου άρεσε περισσότερο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Οι "Μυστικοί εφιάλτες και μικροί φόβοι" του Βασίλη είναι ένα πραγματικά πολύ καλό βιβλίο γεμάτο σασπένς. Καλογραμμένο, με δυνατή πλοκή, φροντίζει να κρατάει συνεχώς αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη προκαλώντας ένταση και αγωνία για το τι θα γίνει στο τέλος. Το όλο concept της Λιβαδούπολης το βρήκα πολύ ενδιαφέρον καθώς και οι τρεις -διαφορετικές μεταξύ τους- ιστορίες διαδραματίζονται εκεί προσδίδοντας κάθε φορά την σκοτεινή εικόνα της από άλλη σκοπιά. Προσωπικά μου άρεσε η τρίτη ιστορία (ο πωλητής των φωτογραφιών) γιατί είναι η πιο σκοτεινή και εφιαλτική. Η επιρροές από τον "πατέρα" Lovecraft είναι εμφανείς με τέρατα και δαίμονες, κάτι το οποίο μου αρέσει πολύ προσωπικά. Γενικά ένα πολύ καλό βιβλίο που ξετυλίγεται έξυπνα και αρπάζει τον αναγνώστη από τον λαιμό! Αναμένουμε το επόμενο... 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια, Μάριε. Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι θεωρούσα πολύ αβέβαιο το αν θα βγάλω κάποιο επόμενο (παρά το γεγονός ότι έχω πολύ υλικό έτοιμο, εδώ και πολλά χρόνια). Το τελευταίο όμως καιρό βλέπω ότι ο ελληνικός τρόμος ανθεί και έχει μεγάλη απήχηση, επομένως θα το επιδιώξω, αυτή τη φορά για μυθιστόρημα....

Edited by AlienBill
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το σχόλιό μου για το βιβλίο, έτσι όπως το ανέβασα στο Goodreads. Well Done Βασίλη! 

 

 

Το ντεμπούτο βιβλίο του Βασίλη Γιαννάκη είναι δυναμικό! Αποτελείται από τρία διηγήματα τρόμου, όλα τους εξαιρετικά, τόσο στη δομή όσο και στην ανάπτυξη. Το στυλ τους είναι ελαφρώς παλιομοδίτικο, αλλά σε καμία των περιπτώσεων για κακό. Ο συγγραφέας κλείνει απλώς μια ματιά στον δάσκαλο Lovecraft και τίποτα περισσότερο! Όσο για τον λόγο του, είναι μεστός και κατανοητός. Προδίδει μάλιστα από πολύ νωρίς ότι είναι και πολύ διαβασμένος, τουλάχιστον στη βιβλιοθήκη του τρόμου.

Μου άρεσε πολύ και η ιδέα της Λιβαδούπολης, όπως και η χρήση της σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Μου φάνηκε σαν πραγματικά η χώρα μας να απέκτησε μία καινούργια μεγαλούπολη, ιδανικά δομημένη για θρίλερ.

Το μοναδικό ελαφρώς αρνητικό του βιβλίου είναι το μέγεθός του. Αφήνει τον αναγνώστη, κατά μία έννοια, με την όρεξη. Γνωρίζω όμως ότι ούτε αυτό είναι ευθύνη του συγγραφέα, αφού στο οπλοστάσιό του κρύβει πολύ και καλό υλικό ακόμη!

Το αναμένω με ενδιαφέρον!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ Γιώργο, για τα καλά λόγια. Το επόμενο θα είναι μυθιστόρημα και μάλλον θα βγει πιο... χορταστικό από άποψη ποσότητας (ελπίζω και από άποψη ποιότητας).

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Μια συγκινητική κριτική από την Ελένη Ρήγα και τη Nyctophilia για τους "εφιάλτες".

 

Την Ελένη την γνώρισα πριν λίγους μήνες, αλλά αυτή είχε ήδη προμηθευτεί το βιβλίο πολύ πιο πριν, από τις "όψεις του φανταστικού". Η άποψή της έχει μεγάλη σημασία για μένα και χαίρομαι αφάνταστα που της άρεσε.

 

http://nyctophilia.gr/%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CF%86%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CF%86%CF%8C%CE%B2/

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Η μικρή αυτή συλλογή αποτελεί την πρώτη μου επαφή με το έργο του Βασίλη Γιαννάκη και μπορώ να πω ότι με άφησε αρκετά ικανοποιημένο. Οι τρεις ιστορίες περιέχουν μπόλικες δόσεις από μυστήριο, αγωνία και ανατριχίλες, και κατάφεραν να με κρατήσουν στην τσίτα, από την αρχή μέχρι το τέλος. Η γραφή είναι απλή και ευκολοδιάβαστη, με κάποιες πολύ ατμοσφαιρικές και υποβλητικές περιγραφές. Ο τρόμος είναι κάπως παλαιομοδίτικος, αλλά με την καλή έννοια. Σαν πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, σίγουρα έχει τις αδυναμίες του, όμως παράλληλα δείχνει έναν άνθρωπο που αγαπάει το είδος του τρόμου και θέλει να προσφέρει σκοτεινές ιστορίες. Για ορισμένες λεπτομέρειες θα βάλω τρία αστεράκια στο Goodreads (θα έβαζα τριάμισι αλλά δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα). Και εννοείται πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα διαβάσω και άλλα βιβλία του συγγραφέα. 

7/10

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ, Γιώργο! Η άποψή σου σου είναι πολύ σημαντική για μένα!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..