Jump to content

Jeremy Robert Johnson - Ημερολόγιο αφανισμού


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Ο νεαρός Τζέρεμι Ρόμπερτ Τζόνσον είναι Αμερικάνος συγγραφέας τρόμου που, μέχρι στιγμής, έχει εκδώσει δυο συλλογές διηγημάτων, ένα μυθιστόρημα σε συνεργασία με τον Alan M. Clark και μια μικρή νουβέλα, ενώ έχει συμμετάσχει με διηγήματα σε διάφορες ανθολογίες. Το είδος τρόμου στο οποίο ανήκει είναι το Bizarro, ένα είδος που συνδυάζει την σάτιρα, το γκροτέσκο, τον σουρεαλισμό, γενικά την τρέλα. 

 

Είναι γνωστός για τις συλλογές Angel Dust Apocalypse και We Live Inside You, το μυθιστόρημα Siren Promised που το έγραψε σε συνεργασία με έναν άλλο συγγραφέα, καθώς και για την νουβέλα Extinction Journals, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά τον Δεκέμβριο του 2014 από τις εκδόσεις Jemma Press. Συγγραφείς όπως οι Jack Ketchum και Chuck Palahniuk έχουν εκθειάσει το έργο του, κάτι που λέει πολλά...

 

Ημερολόγιο Αφανισμού

 

3D81C98777EE211E157B2CF088925F9E.jpg

 

Το τέλος του κόσμου ήρθε με πυρηνικά. Ο πρωταγωνιστής μας περιφέρεται σε μια κατεστραμμένη Ουάσινγκτον, φορώντας ένα κοστούμι καλυμμένο από ζωντανές κατσαρίδες, το οποίο είναι απαραίτητο για την επιβίωση του. Οι κατσαρίδες μπορούν να επιβιώσουν μετά από μια πυρηνική έκρηξη, σωστά; Είναι ανεκτικές στην ραδιενέργεια. Γι'αυτό και ο τρελός μας πρωταγωνιστής, ονόματι Ντην, έφτιαξε ένα τέτοιο κοστούμι, λίγο πριν σκάσουν οι μπόμπες. Και τώρα, σε μια μεταπυρηνική Αμερική, αντιμέτωπος με την μοναξιά και την ραδιενέργεια, προσπαθεί να επιβιώσει. Από κει και πέρα αρχίζουν κάποια ακόμα πιο τρελά πράγματα, που πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο για να τα δείτε.

 

Κακά τα ψέματα, το βιβλίο είναι αρκετά τρελό και σε σημεία σουρεαλιστικό για να το πάρει κανείς στα σοβαρά. Όμως είναι άκρως ψυχαγωγικό και ενδιαφέρον, ιδιαίτερα καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο, που διαβάζεται απνευστί. Βοηθάει φυσικά το μικρό μέγεθος, αλλά το κύριον προσόν του είναι ότι τραβάει την προσοχή του αναγνώστη από την πρώτη πρόταση (χωρίς υπερβολή!). 

 

Η ελληνική έκδοση της Jemma Press, με το πολύ όμορφο εξώφυλλο του Χρήστου Μαρτίνη και την ιδιαίτερα προσεγμένη μετάφραση του Νίκου Ρούσσου (Count Baltar), περιέχει και το διήγημα Ο καλοντυμένος άντρας στο τέλος της γραμμής, που μπορεί ουσιαστικά να λειτουργήσει σαν πρίκουελ της νουβέλας, μιας και γνωρίζουμε για πρώτη φορά τον Ντην τον κατσαριδάκια.

 

Ίσως να μην είναι για όλα τα γούστα, αλλά θα το πρότεινα σε αυτούς που θέλουν να διαβάσουν μια διαφορετική, μια πιο τρελή μετά-αποκαλυπτική ιστορία τρόμου.

 

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, Μπλέιντ. Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, μετά από πολύ καιρό η "αποκάλυψη" του "μετα-αποκαλυπτικού" στόρι είναι ο παλιός καλός πυρηνικός πόλεμος. Όχι ζόμπια και ιοί και δράκουλες και τέτοια.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το αγόρασα κι εγώ μαζί με τον Προσκεκλημένο χθες. Η πρώτη φράση είναι καταπληκτική πάντως ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Λοιπόν, το ξεκίνησα και το τελείωσα στην πτήση από Θεσσαλονίκη για Βερολίνο, και έχω να πω, όντως bizzaro horror. Δεν ξέρω τι ωραία πίνουνε εκεί στα μέρη του αλλά ό,τι κι αν ήταν, φαίνεται πως δούλεψε.

Όσοι αγαπούνε το post-apocalyptic ύφος, τα παιχνίδια σε στυλ Fallout, και θέλουνε να διαβάσουν κάτι ανάλαφρο τρόμου -παρά τα όλα απαίσια και ώρες-ώρες αηδιαστικά που περιγράφει- αξίζει τον κόπο.

 

Δυο πραγματάκια μόνο που θα ήθελα να σημειώσω:
1.Μπορείτε να ξεκινήσετε το βιβλίο... από το τέλος. Ο Johnson έγραψε το βιβλιαράκι αυτό, θέλοντας να συνεχίσει ένα παλαιότερο διήγημά του. Όντως η ιστορία ξεκινάει ακριβώς με το τέλος του διηγήματος. Το διήγημα υπάρχει στο τέλος του βιβλίου, και μπορείτε πράγματι να το πιάσετε από εκεί.

2. Δεν είναι spoiler αλλά απλά, επειδή ίσως χαθεί κάτι στο συγκεκριμένο κομμάτι λόγω μετάφρασης... Να έχετε υπόψη σας ότι τα αμερικάνικα γλυκάκια Twinkies, εκείνα τα κίτρινα κεκάκια με τη γέμιση κρέμας, λέγεται (σαν αστικός μύθος φυσικά) ότι μπορούνε να επιζήσουν πυρηνικής καταστροφής. Όποιος διαβάσει/διάβασε το βιβλίο θα καταλάβει.

Edited by DinMacXanthi
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..