Jump to content
Sign in to follow this  
Naroualis

Το Μαργαριτάρι της Αβύσσου - Γιώργος Βορέας Μελάς

Recommended Posts

Naroualis

Το Μαργαριτάρι της Αβύσσου και άλλα θαλασσινά παραμύθια

Γιώργος Βορέας Μελάς

Συλλογή διηγημάτων

Εκδόσεις Ars Nocturna

2014

Σελίδες 204

ISBN 9786185032142

 

post-532-0-35822500-1420999949_thumb.jpg

 

 

Από το οπισθόφυλλο

 

Ένας καβαλάρης στις ερήμους και ταξιδευτής στις θάλασσες της συνείδησής του, που αναζητεί την επιστροφή. Έρωτες που δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ και έρωτες όπου θα καταπιούν τα πάντα στην λάβρα τους. Το μαύρο μαργαριτάρι στην καρδιά μιας ζωντανής αβύσσου. Ξωτικιές Κυράδες της θάλασσας, Γίγαντες των βυθών και των απύθμενων. Τρεις μαγικοί καρποί. Μια αφήγηση ειπωμένη στην σκοτεινότερη όχθη. Σπαθιά όπου φτιάχτηκαν από αίμα και βάφτηκαν σε αγιάσματα του γιαλού, δυο μυστηριώδη αδέρφια και τρεις γέροντες όπου μιλούν με την πέτρα. Ένα πέλαγος που κουβαλά μνήμες καμωμένες από αίμα και αρμενίζουνε μέσα του ακέφαλα σκηνώματα. Ένας άνθρωπος που έγινε θεός και άνθρωπος πάλι. Τρεις φοβερές αρματωσιές όπου πρέπει να λιώσουν σε μιαν ακόμα φοβερότερη αναζήτηση. Το ταξίδι μιας κοπέλας μέσα από τα μυστήρια της γνώσης της εμπειρίας και της ολοκλήρωσης. Άνθρωποι όπου αναζήτησαν στον ωκεανό ένα ανείπωτο μυστικό που θα κάνει τον Κόσμο, Οικουμένη και δυο θαλασσινά τραγούδια ειπωμένα σε ένα καράβι όπου δεν σταματά να ταξιδεύει ποτέ, στις ρότες του φωτός και των άστρων.
Αυτά και άλλα περισσότερα, κρύβονται στα παραμύθια του βιβλίου αυτού περιμένοντας κάποιον να ταξιδέψει μέσα τους…

 

 

========

 

 

Πάντα έχω το άγχος ότι έναν άνθρωπο που συμπαθώ αμά τη εμφανίση και εκτιμώ όλο και περισσότερο όσο περνάει ο καιρός θα τον κρίνω με βάση αυτά που ξέρω κι όχι αυτά που διαβάζω.

 

Ωστόσο εδώ δε χρειάστηκε να το κάνω αυτό. Περίμενα (πριν γνωρίσω το Γιώργο) ότι θα έγραφε ένα βιβλίο ξέχειλο, χορταστικό με κάποια από τα λάθη του πρωτάρη εδώ κι εκεί. Και αυτό έλαβα. όταν ξεπεράσεις ως αναγνώστης το σκόπελο του "πάλι το ίδιο μοτίβο του πολεμιστή που αναζητά την ολοκλήρωση" τότε θα δεις πίσω από κάθε ασαφή υπαινιγμό κάτι πολύ γνώριμό σου, από τα ησιόδεια αρχέγονα πλάσματα έως τους εφιάλτες της Μαίρη Σέλλεϋ. Οι εικόνες ζωγραφισμένες από τον ίδιο το συγγραφέα ενισχύουν την ένταση του δέους που νιώθεις. Η γλώσσα είναι υπέροχη, κυματιστή κι αβίαστη κάθε μα κάθε φορά κι η φαντασία αξεπέραστη.

 

Αναρωτιέμαι τι θα διαβάσουμε αν καταπιαστεί με ολοκληρωμένο μυθιστόρημα.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Όταν η Naroualis μου ζήτησε να ετοιμάσω μία μικρή παρουσίαση για το Μαργαριτάρι της Αβύσσου ήλπιζα να είχα πέσει μέσα σε όλα τα ωραία και καλά που (ως είθισται) είπα για τον συγγραφέα.

Κατόπιν αναγνώσεως του έργου, είδα πως μάλλον είχα πει και λίγα. Ο Βορέας είναι ποιητικός, σκοτεινός, με ελληνικές ρίζες τις οποίες όχι μονάχα δεν αποποιείται αλλά τις χρησιμοποιεί με μεγάλη επιτυχία. Τα σκοτεινά παραμύθια του είναι ό,τι ακριβώς θα περίμενε κανείς να γράφει ένας ονειροπόλος ναυτικός που μικρός είχε την τύχη να ακούει παραμύθια. Ελάτε να ακούσουμε για ήρωες, που τα βάζουν με κάθε λογής τέρατα για την αγάπη της καλής τους, ελάτε να βαδίσουμε στα πιο σκοτεινά και πιο φανταστικά μέρη παρέα με την ελπίδα για κάποιο (ανύπαρκτο ίσως) κρυμμένο θησαυρό. Ο Μελάς ονειροπολεί και δεν ντρέπεται να μας το πει. Και ξέρει καλά (ή αισθάνεται) πως το παραμύθι το έχουμε ανάγκη όλοι μας. Στην εποχή μας άλλωστε είναι οι ήρωες που σπανίζουν. Και τα όνειρα.

Edited by Ιρμάντα
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

SOS Naroualis δεν βρίσκω το κείμενο που είχα διαβάσει! Αυτές οι εκκαθαρίσεις αρχείων! Το έφαγε το μαύρο σκοτάδι!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Naroualis

To the rescue, αλλά το απόγευμα που θα γυρίσω σπίτι.  :ph34r:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Naroualis ευχαριστώ!

Το κειμενάκι που διαβάστηκε τότε είναι το παρακάτω, και πραγματεύεται κυρίως (πέρα από τις ιστορίες του Μαργαριταριού) την αξία που μπορεί να έχουν τα παραμύθια στον ενήλικο κόσμο, τι κάνει πραγματικά όμορφο ένα παραμύθι και κατά πόσο μπορεί να έχουν "πέραση" οι παραμυθένιες ιστορίες στην αυτοματοποιημένη μας καθημερινότητα.

Ευχαριστώ και πάλι την Naroualis που το διέσωσε.

σάρωση0001.pdf

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..