Jump to content

Richard Sapir/Warren Murphy - Ο Εξολοθρευτής


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Σκέφτηκα να φτιάξω ένα τόπικ και για την αγαπημένη μου φαστ φουντ περιπετειώδη κωμική σειρά βιβλίων με ήρωα τον πρώην αστυνομικό και νυν μυστικό κυβερνητικό εκτελεστή Ρέμο Ουίλιαμς, που είναι ευρύτερα γνωστός ως "Εξολοθρευτής". Όχι Terminator, καμία σχέση, αλλά Destroyer. Στο εξωτερικό έχουν κυκλοφορήσει κάπου στα 150 βιβλία συνολικά, ενώ στην Ελλάδα έχουν μεταφραστεί τα 40-45 πρώτα, όλα από τις εκδόσεις ΒΙΠΕΡ. Πρόκειται για τον ορισμό του παλπ και της ένοχης απόλαυσης, είναι μια σειρά βιβλίων για συγκεκριμένα γούστα.

 

Σελίδα της σειράς στο Goodreads: https://www.goodreads.com/series/40499-the-destroyer

 

Η ταινία Remo Williams: The Adventure Begins (1985), βασίζεται στο πρώτο βιβλίο της σειράς. Σίγουρα θα ψάξω να την βρω!

 

Μέχρι σήμερα έχω διαβάσει δέκα βιβλία (μαζί με αυτό που μόλις τελείωσα). Σχόλια για τα εννιά προηγούμενα, με σειρά ανάγνωσης και όχι κανονική σειρά, στους συνδέσμους: Το τέλειο όπλο, Δόκτωρ Σεισμός, Κινέζικο αίνιγμα, Συνδικαλιστικό κίνημα, Διάσκεψη κορυφής, Ομάδα δολοφόνων, Δίκτυο τρομοκρατίας, Αποκαλυπτήρια δολοφόνων, Άγγελος θανάτου.

 

Και τώρα σχόλιο για το Τα ναρκωτικά της Μαφίας:

 

Χρονολογικά είναι το τέταρτο βιβλίο της σειράς, αλλά όταν το βρήκα σε παλαιοβιβλιοπωλείο πριν αρκετούς μήνες, είχα ήδη προχωρήσει στα επόμενα. Πάντως δεν έπαθα και μεγάλο κακό που το διάβασα εκτός κανονικής σειράς. Η ιστορία είναι αρκετά απλή και έχει ως εξής: Ο Ρέμο Ουίλιαμς ή αλλιώς Εξολοθρευτής, καλείται να βρει ένα πραγματικά τεράστιο φορτίο καθαρής ηρωίνης, που ανήκει στην Μαφία και το οποίο είναι έτοιμο να διαμοιραστεί σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα τον εθισμό χιλιάδων νέων και τον θάνατο εκατοντάδων από αυτούς. Ο Πρόεδρος της χώρας επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της μυστικής οργάνωσης CURE, στην οποία ανήκει ο Ρέμο, και έτσι δόθηκε εντολή να βρεθεί το φορτίο και να σκοτωθούν οι βασικοί υπεύθυνοι. Ο Κορεάτης δάσκαλος του Σιναντζού θα βοηθήσει, έστω και λίγο, τον μαθητή του. Δεν χρειάζεται να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες για την πλοκή, είναι αυτή που είναι, δεν απαιτεί ιδιαίτερη σκέψη από τον αναγνώστη και έχει σκοπό απλά να τον ψυχαγωγήσει με την δράση της. Η γραφή κατά την γνώμη μου είναι καλή, με το γνωστό ειρωνικό χιούμορ, που σε σημεία σατιρίζει θεσμούς και συνήθειες, ενώ καταφέρνει να περάσει στον αναγνώστη την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του '70. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο της σειράς, αλλά επειδή πέρασαν αρκετοί μήνες από την τελευταία φορά που διάβασα ιστορία με ήρωα τον Εξολοθρευτή και επειδή η γραφή μου έφτιαξε το κέφι, θα πάρει τέσσερα αστεράκια στο Goodreads, αδικώντας ίσως λίγο κάποια άλλα στα οποία έβαλα τρία. Αλλά πάνω-κάτω όλα είναι το ίδιο διασκεδαστικά.

 

7.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Θανάσιμη μελωδία

Από χρονολογικής απόψεως είναι το έκτο βιβλίο της σειράς, πλέον με αυτό έχω διαβάσει τα έντεκα πρώτα βιβλία. Από δω και πέρα, δηλαδή, θα τα διαβάσω με την σειρά που εκδόθηκαν.

Η ιστορία είναι αρκετά απλή: Μια πανέμορφη και πανέξυπνη ψυχίατρος, η Δρ. Λίθια Φόρεστερ, έχει καταστρώσει ένα διαβολικό σχέδιο: Χρησιμοποιώντας τις ψυχιατρικές και υπνωτιστικές μεθόδους της με σκοπό να ελέγξει τους πελάτες της που είναι ανώτεροι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι, βγάζει στην φόρα διάφορα κυβερνητικά μυστικά, κάνει διάφορες δολιοφθορές, με απώτερο στόχο να πείσει ξένες κυβερνήσεις να αγοράσουν, έναντι χρυσού, υπηρεσίες της Αμερικάνικης κυβέρνησης! Ο Εξολοθρευτής, η υπηρεσία του οποίου αποκαλύφθηκε ως ένα βαθμό, καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα...

ΟΚ, όχι και το πιο πειστικό σενάριο, πολλές είναι οι παραδοχές που πρέπει να κάνει ο αναγνώστης για να πειστεί ως ένα βαθμό, όμως προσωπικά μου φάνηκε ενδιαφέρουσα και ευχάριστη ιστορία. Αλίμονο, είμαι λάτρης της σειράς! Κατά τ'άλλα, όλα τα καλούδια της σειράς τα συναντάει κανείς και σ'αυτό το βιβλίο: Τρελή δράση και ακόμα πιο τρελή πλοκή, απίθανες σκηνές βίας, εξαιρετική 70's ατμόσφαιρα, μπόλικο χιούμορ και έντονη σατιρική διάθεση απέναντι στους πάντες και τα πάντα. Η γραφή, κλασικά, πολύ καλή και μέσα στην ειρωνεία. Όχι το πιο δυνατό βιβλίο της σειράς, σίγουρα όμως στα γνωστά επίπεδα ψυχαγωγίας.

7/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Σαφάρι σκλάβων

Δωδέκατο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Εξολοθρευτή Ρέμο Ουίλιαμς, θα έλεγα ότι είναι το πιο αδύναμο μέχρι τώρα. Όχι ότι δεν πέρασα καλά όσο κράτησε η ανάγνωσή του (αλίμονο!), όμως συγκριτικά με τα προηγούμενα μου φάνηκε κάπως κουραστικό και άνευρο, με το χιούμορ να μην φτάνει τα καλά επίπεδα προηγούμενων βιβλίων. Ο Ρέμο, καθώς και ο δάσκαλος του Σιναντζού και μέντορας του, Τσιουν, καλούνται να ταξιδέψουν στο Μπουσάτι, μια μικρή Αφρικανική χώρα και πρώην αποικία των Βρετανών, όπου ένα εμπόριο λευκής σαρκός έχει ανθίσει, με Αμερικανίδες της υψηλής κοινωνίας να απάγονται από την πατρίδα τους και να στέλνονται ως πόρνες στην πρωτεύουσα της Αφρικανικής αυτής χώρας. Οι Ρέμο και Τσιουν πρέπει να μάθουν ποιος κρύβεται πίσω από τις απαγωγές αυτές και γιατί τις πραγματοποιεί, αλλά και να κάνουν κάτι με τον αιμοσταγή δικτάτορα της χώρας και με τις φυλές που μάχονται μεταξύ τους. Πλάκα είχε και αυτό το βιβλίο, σίγουρα ευκολοδιάβαστο και χωρίς πολλές απαιτήσεις από το μυαλό του αναγνώστη, με πλοκή γεμάτη υπερβολές και γραφική βία, όπως και με σατιρική διάθεση απέναντι σε πολλά πράγματα (όπως συνήθως), όμως συνάντησα πιο χτυπητές αδυναμίες σε σχέση με άλλα βιβλία της σειράς που έχω διαβάσει. Πάντως η ώρα πέρασε σίγουρα ευχάριστα.

6.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Φεστιβάλ θανάτου

Δέκατο τρίτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Εξολοθρευτή Ρέμο, είναι και το δέκατο τρίτο που διαβάζω. Από πέρυσι τον Απρίλιο είχα να διαβάσω κάποιο βιβλίο της σειράς και η αλήθεια είναι ότι μου έλειψε η όλη παλπ αίσθηση που αφήνουν οι ιστορίες των Ρίτσαρντ Σαπίρ και Γουόρεν Μέρφι. Λοιπόν, τι έχουμε εδώ: Μια νεαρή κοπέλα γίνεται στόχος διαφορετικών επαγγελματιών εκτελεστών, μιας και υπάρχει "ανοιχτό συμβόλαιο" για την πάρτη της, αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Η κοπέλα αυτή γουστάρει να κάνει παρέα με διάφορα φρικιά, να τρέχει σε συναυλίες και φεστιβάλ πίσω από ροκ συγκροτήματα, να μαστουρώνει και να... "κάνει κρεβάτι". Αυτή η κοπέλα όμως ξέρει διάφορα πράγματα υψίστης σημασίας και έτσι η Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να στείλει τον Εξολοθρευτή Ρέμο και τον Κορεάτη δάσκαλο του Σιναντσού Τσιουν, με σκοπό την προστασία της και την ανακάλυψη των υπευθύνων που κρύβονται πίσω από το "ανοιχτό συμβόλαιο"... Μέσα στις υπερβολές και την τρέλα της, αυτή η ιστορία μου φάνηκε αρκετά πιο ψυχαγωγική και διασκεδαστική από την προηγούμενη, και σίγουρα είναι από τις καλές της σειράς μέχρι στιγμής. Ουσιαστικά ισχύει ότι και με τα προηγούμενα δώδεκα βιβλία: Περιπέτεια, βία, κυνηγητά, ξύλο, έντονη ειρωνική και σατιρική διάθεση απέναντι σχεδόν στα πάντα, πολιτικά εντελώς μη ορθές καταστάσεις, ολοζώντανες περιγραφές σκηνών δράσης και φοβερή 70's ατμόσφαιρα. Η αλήθεια είναι ότι πέρασα τόσο καλά, που θα μπορούσα να βάλω  στο βιβλίο ακόμα και τέσσερα αστεράκια. Όμως έτσι θα αδικούσα άλλα βιβλία και δεν το θέλω. Όπως και να'χει, χαίρομαι που με περιμένουν δεκάδες ακόμα βιβλία της σειράς στην βιβλιοθήκη μου...

7/10

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Η ημέρα της κρίσης

Δυο χρόνια και κάτι πέρασαν από την τελευταία φορά που διάβασα βιβλίο της σειράς "Ο Εξολοθρευτής" και η αλήθεια είναι ότι μου έλειψε η όλη παλπ αισθητική, η σατιρική διάθεση και η τρέλα που χαρακτηρίζει τα βιβλία της συγκεκριμένης σειράς. Λοιπόν, μια αλλαγή γίνεται στη διεύθυνση της υπηρεσίας CURE -μοναδικός εκτελεστής της οποίας είναι ο Ρέμο Ουίλιαμς-, μιας και ένας ιδιαίτερα φιλόδοξος τύπος βγάζει προσωρινά από τη μέση τον νυν διευθυντή και παίρνει παράνομα τη θέση του. Και αρχίζει να δίνει εντολές και να κάνεις μεγάλες αλλαγές. Όμως δεν πρόκειται παρά για έναν εχθρό, που πρέπει να βγει από τη μέση πριν να είναι αργά, τόσο για την CURE, όσο και για ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά πρώτα πρέπει να αρχίσει να στροφάρει ο Ρέμο... Το βιβλιαράκι αυτό μου φάνηκε ένα κλικ πιο πάνω από τα αμέσως προηγούμενα που διάβασα, αλλά αυτό ίσως έχει να κάνει και με το γεγονός ότι πέρασε καιρός από την τελευταία φορά που διάβασα βιβλίο της σειράς. Αλλά μπορεί απλώς να μου άρεσε λίγο παραπάνω. Ωραία ιστορία, με απολαυστική δράση, χιούμορ, τρελές καταστάσεις και φοβερή 70's ατμόσφαιρα -που τόσο πολύ απολαμβάνω-, με την καταραμένη πολιτική ορθότητα να έχει φάει κλωτσιά στα πισινά. Περιττό να πω ότι το βιβλίο απευθύνεται σε όσους λατρεύουν τα παλπ μυθιστορήματα δράσης και βίας, έτσι;

7.5/10

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Θανάσιμη θεραπεία

Δέκατο πέμπτο βιβλίο της σειράς με ήρωες τον Ρέμο Ουίλιαμς και τον φοβερό Κορεάτη δάσκαλο του Σιναντσού Τσιουν, οπωσδήποτε ευχάριστο και ψυχαγωγικό για τους λάτρεις των παλπ περιπετειών της δεκαετίας του '70 (όπως η αφεντιά μου), αλλά συγκριτικά με προηγούμενα βιβλία μου φάνηκε κάπως πιο αδύναμο, με αρκετά πιο περιορισμένη δράση και ίσως πιο... φτωχά σκηνικά. Σε μια κορυφαία κλινική ένας γιατρός και μια διαχειρίστρια φαινομενικά κάνουν τα τέλεια εγκλήματα με σκοπό το κέρδος, μέχρι που πεθαίνει το λάθος πρόσωπο και οι Ρέμο και Τσιουν καλούνται να εξιχνιάσουν τις συνθήκες του θανάτου. Δεν το συζητάω, πέρασα ευχάριστα την ώρα μου, η γραφή είναι στα γνωστά επίπεδα, με το γνωστό χιούμορ και την ακόμα πιο γνωστή σάτιρα απέναντι στα πάντα, ενώ επίσης δεν λείπουν οι σκηνές βίας και οι αιματοχυσίες, όμως η πλοκή δεν ήταν και τόσο συναρπαστική και ενδιαφέρουσα όπως σε άλλα βιβλία της σειράς. Πάντως, επαναλαμβάνω, πέρασα καλά.

6.5/10

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Richard Sapir/Warren Murphy - Ο Εξολοθρευτής

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..