Jump to content

Συστήστε μη-διάσημους συγγραφείς ΕΦ.


Recommended Posts

Σκέφτομαι ότι ο καθένας μας μπορεί να αγαπάει έναν άγνωστο στους περισσότερους συγγραφέα, και πιθανόν αν τον μάθουν να τον αγαπήσουν κι άλλοι. Αντί λοιπόν να αρχίσουμε να κάνουμε ξεχωριστά τόπικς για τον καθένα, βρίσκω καλή ιδέα ένα τόπικ για όλους. Προτείνω λοιπόν για συζήτηση κάποιους κανόνες:

  1. Ο συγγραφέας να μην έχει πάρει κάποιο από τα δύο πιο γνωστά βραβεία (Hugo, Nebula).
  2. Να μην έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει βιβλία του (όχι απλά διηγήματα) στην Ελλάδα.(Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι δίκαιο γι αυτούς που δεν διαβάζουν Αγγλικά βιβλία, αλλά αν έχουν βγει στην Ελλάδα τότε κάτι θα ξέρουμε γι αυτούς).
  3. Το μέλος που τον συστήνει να δίνει κάποια στοιχεία για τον συγγραφέα, μία περιγραφή του ύφους του, ή/και να τον συγκρίνει με κάποιον που όλοι γνωρίζουμε το στυλ γραφής του.
  4. Να προτείνονται κάποια χαρακτηριστικά ή τα καλύτερα βιβλία ή/και διηγήματά του.

Θα μπορούσαμε να περιλάβουμε και την fantasy ή να γίνει ξεχωριστό τόπικ στην αντίστοιχη ενότητα. Αν υπάρχει ενδιαφέρον και συμφωνηθούν οι κανόνες, θα ετοιμάσω τον πρώτο.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή ιδέα, αλλά θα πρότεινα να ισχύει και για συγγραφείς που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά ένα-δυο βιβλία τους ή ελάχιστα διηγήματά τους, και που οι Έλληνες δεν τους ξέρουν ιδιαίτερα. Δεν είναι και λίγοι αυτοί... 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή ιδέα, αλλά θα πρότεινα να ισχύει και για συγγραφείς που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά ένα-δυο βιβλία τους ή ελάχιστα διηγήματά τους, και που οι Έλληνες δεν τους ξέρουν ιδιαίτερα. Δεν είναι και λίγοι αυτοί... 

Έχεις απόλυτο δίκιο, το σκεφτόμουνα κι εγώ μετά. Κυρίως γιατί πολλά από αυτά που έχουν μεταφραστεί δεν κυκλοφορούν πια και θα ήταν κρίμα να τους αποκλείσουμε. Μέχρι και τον περιορισμό των βραβείων συζητάω γιατί με μια πρώτη ματιά αφήνει απ` έξω την Nancy Kress που δεν νομίζω ότι είναι και πολύ γνωστή στην Ελλάδα αν και έξω σκίζει όχι μόνον εμπορικά αλλά και ποιοτικά.

Link to comment
Share on other sites

Ας αγνοήσουμε λοιπόν τους “κανόνες” 1 και 2 και ας κάνω την αρχή. Μιας και δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το ποιούς μη-διάσημους μπορεί να ξέρουν οι υπόλοιποι, ξεκινάω με κάποιον που θεωρώ “σιγουράκι”. (Από Nancy Kress και Eric Brown, πως τα πάτε ;)

 

Michael Coney G.(reatrex) 28/9/1932  – 4/11/2005.

Τον Coney μου τον «σύστησε» ο Eric Brown όταν σε κάποια εισαγωγή βιβλίου του τον ανέφερε σαν την μεγαλύτερη επιρροή του, και δεν με απογοήτευσε. Ο Coney έγραψε και SF και Fantasy. Γράφει για ανθρώπους και πως επηρεάζεται η ζωή τους (Αυτό είναι που έχει επηρεάσει και τον Eric Brown).  Όσοι ενδιαφέρονται για αυτού του είδους την SF μπορούν να ξεκινήσουν με ένα από τα καλύτερα SF βιβλία του είδους κατά την γνώμη μου, το “Friends come in boxes” (1973) που θέμα του είναι η αθανασία. Για όσους προτιμούν να μην ξέρουν απολύτως τίποτα βάζω εδώ μόνον την ιδέα-λύση που φαντάστηκε:

 

Μόλις κάποιος κλείσει τα 40 το μυαλό του μεταφέρεται σε ένα κουτί και περιμένει εκεί μέχρι να βρεθεί ένα ελεύθερο 6 μηνών σώμα (κεφάλι). Σε αυτό το διάστημα έχει επίγνωση και την δυνατότητα να δέχεται επισκέψεις από φίλους του.

 

 

Θαυμάσιο είναι και το Brontomek!(1976), το οποίο πήρε το βραβείο BSFA εκείνης της χρονιάς για το καλύτερο μυθιστόρημα. Με αρκετά οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία και σχόλια, αποτελεί μέρος μιας ενότητας έργων όπου εμφανίζονται εξωγήινοι (Οι Amorphs) που μπορούν να παίρνουν την μορφή Γήινων. Η ενότητα δεν αποτελεί σειρά, οπότε δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς τα προηγούμενα για να καταλάβει.

Δυστυχώς τα (πολλά) διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί κυρίως σε περιοδικά και μόνο μία συλλογή του έχει κυκλοφορήσει, το “Monitor found in orbit”(1976) με μόνον 9 διηγήματα. Μερικά έχουν μπει και σε διάφορες ανθολογίες, μάλιστα  ένα από αυτά (“Suzy is Something Special) ”έχει αγοραστεί για το “The Last Dangerous Visions” το οποίο -δυστυχώς- ακόμα να κυκλοφορήσει…

Edited by Old man & SiFi
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..