Jump to content

Στυλιανός Μωυσείδης - Τάλως, ο τρόμος που ήρθε απ'το χθες


 Share

Recommended Posts

15811212.jpg

 

Χθες το βράδυ ξεκίνησα χαλαρά το βιβλίο, όντας σίγουρος ότι θα κρατήσει τρεις μέρες τουλάχιστον. Αμ δε. Ήταν τόσο ψυχαγωγικό, παλπ και ευκολοδιάβαστο, που διαβάστηκε σχεδόν μονορούφι. Σίγουρα από τις πιο ξεκούραστες και ψυχαγωγικές αναγνώσεις φέτος, αν και σαν σύνολο είχε προβληματάκια.

 

Λόγω μηχανικής βλάβης, μια ατομική βόμβα πέφτει από αεροπλάνο των ΗΠΑ στον κόλπο των Χανίων, χωρίς ευτυχώς να εκραγεί. Μέχρι να την ανελκύσουν, μια μικρή ποσότητα ραδιενέργειας διαφεύγει, η οποία ενεργοποιεί τον Τάλω, ένα μυθικό ρομπότ που, σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, δόθηκε στον βασιλιά Μίνωα για να φυλάει την Κρήτη. Άτρωτος από τα σύγχρονα συμβατικά όπλα, ο Τάλως θα σκοτώνει όποιον βρίσκει μπροστά του, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, σκορπίζοντας τον τρόμο στην σύγχρονη Κρήτη. Ένας Ελληνοαμερικάνος καθηγητής πυρηνικής φυσικής θα μπει επικεφαλής της προσπάθειας απενεργοποίησης του τρομερού αυτού μηχανήματος. Μια Αμερικανίδα δημοσιογράφος θα παίξει και αυτή τον ρόλο της. Η συνέχεια... ένας κακός χαμός!

 

Λοιπόν, μου άρεσε πολύ ο συνδυασμός της ελληνικής μυθολογίας, της επιστημονικής φαντασίας και των ιστοριών καταστροφής. Απόλαυσα σε μεγάλο βαθμό τις σκηνές δράσης, τις δολοφονικές κινήσεις του ρομπότ και τις προσπάθειες Ελλήνων και Αμερικάνων να καταστρέψουν το ρημαδιασμένο αυτό μηχάνημα. Επίσης μου άρεσαν πολύ τα κεφάλαια με τις διάφορες στιγμές του ρομπότ στο μακρινό παρελθόν. Όμως οι χαρακτήρες μου φάνηκαν λιγάκι αδιάφοροι και σε στιγμές έμοιαζαν με καρικατούρες, δεν δέθηκα με κανέναν από αυτούς. Επίσης κάποιες σκηνές, κάποιες κινήσεις των χαρακτήρων μου φάνηκαν χαζές, έως και γελοίες μπορώ να πω. Ειδικά προς το τέλος. Η γραφή είναι αν μη τι άλλο ευκολοδιάβαστη και ξεκούραστη, όμως δεν παίρνει και το Α' Βραβείο ποιότητας. Η ατμόσφαιρα σούπερ.

 

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια άκρως ψυχαγωγική, ελληνική παλπ περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, με ιντριγκαδόρικη κεντρική ιδέα και καλούτσικη εκτέλεση. Σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλύτερα. Αν το πάρετε ελαφρά, πιστεύω ότι δεν θα περάσετε και άσχημα.

 

6.5/10

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Από αυτόν είχα διαβάσει το Όταν Ξυπνήσουν οι Τιτάνες πριν από πολλά χρόνια και το είχα βρει ψιλοχάλια. 

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω διαβάσει τον Τάλω, αλλά μόνο το Όταν ξυπνήσουν οι τιτάνες. Η περιγραφή του bladerunner είναι παρόμοια με αυτό που θα έλεγα κι εγώ για το δεύτερο, το οποίο βρήκα πολύ διασκεδαστικό, παρά τα όποια αρνητικά.

Link to comment
Share on other sites

Το είχα αγοράσει όταν πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις BELL το 1986, στα 14 μου, το λάτρεψα, και επειδή είχε φθαρεί, το ξαναγόρασα στην Β' έκδοση το 1989, που την έχω ακόμα και αυτήν την στιγμή την ξεφυλλίζω. 400 δραχμές το είχα αγοράσει, όπως αναγράφει η τιμή. Εγώ θυμάμαι ακόμα το όνομα( :) ) του ελληνοαμερικάνου καθηγητή, και σκηνές όπως αυτή που ο Τάλως συναντά τους ανθρακοποιούς της Δίας, που ήταν από τις πιο αιματηρές που είχα διαβάσει μέχρι τότε. Καιρός να το ξαναδιαβάσω...

Edited by SymphonyX13
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Διάβασα τη συνέχεια, το "Όταν ξυπνήσουν οι Τιτάνες" και το βρήκα χάλια... Στις τελευταίες εκατό σελίδες δεν άντεξα άλλο, πηδούσα συνέχεια κείμενο, και όταν έφτασα στο τέλος βαρέθηκα ακόμη και να σφαλιαρίσω το κούτελό μου για το πόσο μάπα κλείσιμο ήταν.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..