Jump to content

Τζ. Κεντ Μέσαμ (J. Kent Messum)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Ο Καναδός Τζ. Κεντ Μέσαμ ανήκει στην νέα γενιά συγγραφέων θρίλερ, με τα έργα του να κινούνται μεταξύ διαφόρων ειδών, όπως ο τρόμος και η επιστημονική φαντασία. Μέχρι σήμερα έχει γράψει δυο μυθιστορήματα, τα "Bait" και "Husk", και τα δυο έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Bell.

 

62B05705B42C1CEE7EE34BDE7515C5FC.jpg  8F56B2B3AE604B36BEC195A909AFDA6F.jpg

 

Το "Δόλωμα" το διάβασα πέρυσι τον Ιανουάριο, εδώ μπορείτε να δείτε την κριτική μου. 

 

Σχόλιο για το Ο Ξενιστής:

 

Πέρυσι απόλαυσα σε πολύ μεγάλο βαθμό το Δόλωμα, ένα αρκετά παρανοϊκό και σίγουρα εθιστικό θρίλερ τρόμου, παρατηρώντας όμως ότι σαν συγγραφέας ο Μέσαμ είχε πολλά περιθώρια βελτίωσης. Με τον Ξενιστή επιβεβαιώθηκα πανηγυρικά, μιας και έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά καλογραμμένο και ιντριγκαδόρικο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, γεμάτο ιδέες, δράση και ανατροπές.

 

Στο κοντινό μέλλον, ένας πολυεκατομμυριούχος δεν είναι απαραίτητο να πεθάνει. Έχει την δυνατότητα να "αποθηκεύσει" το μυαλό του σ'έναν υπέρ-υπολογιστή, λίγο πριν πάψει να λειτουργεί το σώμα του. Έτσι, μπορεί να ζει σε εικονικούς κόσμους αιώνια και να συνεννοείται με τους ζωντανούς. Ή, ακόμα καλύτερα, μπορεί να νοικιάζει ένα σώμα, για να ζήσει λίγες ώρες στον πραγματικό κόσμο, κάνοντας (σχεδόν) ό,τι γουστάρει. Αυτή τη δουλειά κάνει ο Ρόουντς, ως Ξενιστής παραχωρεί το σώμα του στον μεγαλύτερο πλειοδότη, με το μυαλό του να μεταφέρεται προσωρινά αλλού. Μετά από μια συνεδρία, όμως, αρχίζει να νιώθει περίεργα, να έχει παραισθήσεις και να βλέπει εφιάλτες και αναμνήσεις που δεν είναι δικές του. Τι στο διάολο έκανε με το σώμα του αυτός που τον νοίκιασε την τελευταία φορά; Αντιμέτωπος με ένα κάρο προβλήματα, θέλει να μάθει την αλήθεια. Όποια και αν είναι αυτή...

 

Μιλάμε για ένα τρομερό και δυναμικό θρίλερ, που συνδυάζει άριστα την επιστημονική φαντασία με τον τρόμο. Προσφέρει απλόχερα δράση, βία, ένταση και δυνατές εκπλήξεις στην πλοκή, παράλληλα όμως δίνει μπόλικη τροφή για σκέψη, παρουσιάζει κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και ιντριγκαδόρικες ιδέες, και μας περιγράφει μ'έναν ιδιαίτερα ρεαλιστικό τρόπο έναν κόσμο παρακμής, που δεν είναι μακριά από τον δικό μας. Η πλοκή είναι πολύ προσεγμένη, κινείται με γρήγορους και σταθερούς ρυθμούς, μέχρι το εξαιρετικό φινάλε, με τις κατάλληλες ποσότητες μυστηρίου και δράσης. Οι χαρακτήρες μου φάνηκαν καλογραμμένοι και ενδιαφέροντες, με τον πρωταγωνιστή να γίνεται συμπαθητικός λόγω των προβλημάτων του. Όσον αφορά την γραφή, θα την χαρακτήριζα πολύ καλή, εθιστική και ευκολοδιάβαστη, με μια φιλοσοφική διάθεση και κοινωνικούς προβληματισμούς. Η ατμόσφαιρα κάπως σκοτεινή.

 

Αυτά τα ολίγα. Με βάση την καλή αίσθηση που μου άφησε το Δόλωμα και με την ιντριγκαδόρικη περίληψη της ιστορίας αυτής, ήμουν σίγουρος ότι το βιβλίο θα μου άρεσε. Τελικά δεν μου άρεσε απλώς, αλλά με ενθουσίασε. Και χαίρομαι που οι εκδόσεις Bell έφεραν τα έργα του στην Ελλάδα, και ας μην είναι τόσο γνωστός όσο άλλοι νέοι συγγραφείς του είδους. Περιμένω πως και πως το επόμενο βιβλίο του.

 

Υ.Γ. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στο εξωτερικό τον Ιούλιο, αλλά ακόμα έχει πολύ λίγες αξιολογήσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο. Αξίζει μεγαλύτερη προσοχή!

 

9.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Το διάβασα πριν λίγες μέρες το καινούριο του βιβλίο και δικαιολογεί τις ελπίδες που είχε αφήσει στο ντεμπούτο του. Καταπληκτικό βιβλίο, πιστεύω πολύ δύσκολα να μην αρέσει σε κάποιον οπαδό του είδους. Στο 1ο του αν θυμάμαι καλά είχα βάλει 10/10, αλλά κυρίως επειδή ήταν φρέσκος συγγραφέας που έβγαλε ένα πάρα πολύ καλό βιβλία. Τώρα που το βλέπω πιο ψύχραιμα, θα έβαζα ένα 8-8,5/10 στο 1ο του και ένα 9,5-10/10 στον Ξενιστή.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Τελειωσα τον Ξενιστη. Δεν μπορω να πω οτι ενθουσιαστηκα ιδιαιτερα. Απλη ιστορια χωρις μεγαλες συγκινησεις. Απο την αλλη το φιναλε με ικανοποιησε - ητανε αυτο που ηθελα να ειναι με οσα διαδραματιστηκαν

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

706376782_.thumb.jpg.bee6f8b70e02e77bdb9599157c8bb1fa.jpg

Διάβασα το ''Δόλωμα''. Η περιγραφή στο οπισθόφυλλο με τους καρχαρίες με προϊδέασε για τα καλύτερα. Έχω δει αρκετές ταινίες, βίντεο και ντοκιμαντέρ, μου αρέσουν πολύ. Και ακόμη πιο πολύ, τους τρέμω :) Είχα λοιπόν καλό ένστικτο. Και επιβεβαιώθηκα, μου άρεσε. Δεν περίμενα όμως σε αυτό τον βαθμό. 

Ω ρε π....η μου, τι ήταν αυτό που διάβασα; Παίρνει χαλαρά θέση στα καλύτερα της χρονιάς με ισχυρή υποψηφιότητα για top 5. Πως ακριβώς έχει η υπόθεση; Πέντε άγνωστοι μεταξύ τους, συνέρχονται ύστερα από κατατονία σε ερημονήσι. Καμία άλλη ένδειξη ζωής εκτός από ένα γιοτ. Εκεί, στα ανοικτά των Φλόριντα Κις. Κανένα στοιχείο που να τους συνδέει μεταξύ τους, που να εξηγεί πως στο διάτανο βρέθηκαν εκεί. Μέχρι που τα συμπτώματα στέρησης κάνουν την εμφάνιση τους. Πρεζόνια γαρ, η λευκή σκόνη αρχίζει να τους τσιγκλάει. Για τα καλά. Ψάχνοντας, βρίσκουν γράμμα των βασανιστών τους σχετικά με την ...λύτρωση που τους περιμένει σε κοντινό νησί. Πρέπει να κολυμπήσουν ως εκεί, με το πρόβλημα όμως να έγκειται στα πτερύγια που ξεπροβάλλουν από το νερό :cold: 

Τρομερή σκέψη, και ακόμη καλύτερη εκτέλεση. Πολύ εύστοχο το σχόλιο που το παραλληλίζει με συνδυασμό Saw και Σαγόνια του καρχαρία. Κάργα κινηματογραφικό, απορώ πως δέκα χρόνια μετά δεν έχει γίνει ακόμη ταινία. Ξεχωριστό τόνο δίνουν οι αναδρομές σχετικά με το πως ο καθένας τους κύλησε στο βούρκο. Βούρκο που απ' όσο μπόρεσα να καταλάβω, κύλησε και ο ίδιος ο συγγραφέας. Βιώνοντας ζόρικες, εφιαλτικές καταστάσεις. Τρομερό ντεμπούτο, μακάρι να αποδειχθεί ανάλογη και η συνέχεια. 

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Τζ. Κεντ Μέσαμ (J. Kent Messum)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..