Jump to content

S. – J. J. Abrams, Doug Dorst


Mesmer
 Share

Recommended Posts

Το βιβλίο μού κίνησε το ενδιαφέρον απ’ τη στιγμή που αναφέρθηκε στις Παράξενες Σελίδες, μιας και γενικότερα μου αρέσουν βιβλία που παρουσιάζουν μια διαφορετική αισθητική στις σελίδες τους, όπως και το House of Leaves. Η ιδέα πίσω από το S. είναι απλή, αλλά το αποτέλεσμα εξαιρετικό, και το βιβλίο είναι, πραγματικά, ένα έργο τέχνης για το είδος του. Με το που αρχίσεις το ξεφύλλισμα, αμέσως σε τραβάει στις σελίδες του, για να ανακαλύψεις τι κρύβεται εκεί μέσα.

 

post-2199-0-19957000-1451897949_thumb.jpg

 

Τι έχουμε, λοιπόν:

 

Καταρχάς το βιβλίο. Σκληρό εξώφυλλο, παλαιικό ντύσιμο, σελίδες κιτρινισμένες στα άκρα (το οποίο έρχεται μέσα σε ειδική θήκη): φαίνεται ότι τα έχει τα χρονάκια του. Ο τίτλος του είναι Ship of Theseus και λέει την ιστορία ενός άντρα, ο οποίος έχει ξεχάσει ποιος είναι κι αναζητά την ταυτότητά του, και όχι μόνο. Η ιστορία είναι άλλες φορές τρυφερή, άλλες φορές σκληρή. Είναι μια παράξενη μίξη από πραγματικότητα, λίγη φαντασία και λίγη ΕΦ, αλλά όλα δένουν πολύ ωραία μεταξύ τους, σαν κομμάτια του ίδιου κόσμου.

 

post-2199-0-23287200-1451897930_thumb.jpg

 

Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι ένας άντρας μυστηριώδης. Παρά το πλήθος των βιβλίων που έχει εκδώσει, λίγοι είναι αυτοί που τον γνωρίζουν κι ακόμη λιγότεροι αυτοί που τον έχουν δει. Πολλοί φαίνεται να ενδιαφέρονται για την ιστορία του, αλλά και πολλά περίεργα συμβαίνουν γύρω από το όνομά του.

 

Δυο νέα παιδιά τυχαίνει να δανειστούν το ίδιο βιβλίο από μια βιβλιοθήκη και μέσα από σημειώσεις που αφήνουν ο ένας στον άλλο στα περιθώρια του βιβλίου, ξεκινάει μια γνωριμία και μια αναζήτηση με βάση το κοινό τους ενδιαφέρον γύρω από το περιεχόμενο του βιβλίου και το μυστήριο του συγγραφέα του. Εκτός από τις σημειώσεις, ανάμεσα στις σελίδες αφήνουν γράμματα, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ και διάφορα άλλα ευρήματα που τους βοηθάνε στην αναζήτησή τους, αλλά και στο να γνωριστούν καλύτερα. Ένα απλό ξεφύλλισμα θα σας πείσει ότι είναι πολλά τα καλούδια που μπορείτε να ανακαλύψετε εκεί μέσα.

 

post-2199-0-71930100-1451897888.jpg

 

Η μεταφράστρια του βιβλίου είναι κι αυτή ένας αινιγματικός χαρακτήρας κι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας. Το παράξενο είναι ότι ούτε κι αυτή δεν έχει γνωρίσει τον συγγραφέα, του οποίου πολλά βιβλία έχει μεταφράσει. Δεν φαίνεται πολύ, πέρα από το εισαγωγικό της σημείωμα και τις υποσημειώσεις στο βιβλίο. Αλλά πίσω απ’ όλα αυτά μπορεί να καταλάβει κανείς το πόσα πολλά σημαίνει για κείνη ο συγγραφέας.

 

post-2199-0-55359900-1451897905_thumb.jpg

 

Η γενική αποτίμηση είναι πάρα πολύ θετική κι αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη εμπειρία ανάγνωσης. Στο ίντερνετ υπάρχουν ολόκληρες σελίδες με προτάσεις για το πώς πρέπει να διαβάσει κανείς το βιβλίο: Πρώτα το ίδιο το βιβλίο, μετά τις σημειώσεις μ’ αυτά τα χρώματα, μετά τις σημειώσεις με τα άλλα χρώματα κτλ κτλ. Δεν το είχα ψάξει νωρίτερα και τα διάβασα όλα όπως έρχονταν. Δεν μπορώ να πω ότι το μετάνιωσα. Αλλά μάλλον δεν θα είχα και την υπομονή να το διαβάσω διαφορετικά.

 

Τα αρνητικά που θα αναφέρω έχουν να κάνουν κυρίως με το ότι διάβασα το βιβλίο στα αγγλικά και πιστεύω πως αν υπήρχε και στα ελληνικά, δεν θα είχα κάτι κακό να πω. Η γλώσσα του βιβλίου είναι λίγο δύσκολη, αλλά των παιδιών που γράφουν στα περιθώρια πολύ απλή. Οι χειρόγραφες σημειώσεις της κοπέλας είναι κάπως δύσκολες στο διάβασμα, κυρίως όσον αφορά τα ονόματα, τα υπόλοιπα τα βγάζεις, λίγο-πολύ. Πολλά ονόματα, κάπου αρχίζεις και μπερδεύεσαι. Δεν θα με πείραζε να ήταν και λιγάκι μικρότερο, όμως αυτό οφείλεται στα παραπάνω αρνητικά.

 

Σ’ αυτούς που τους αρέσει και διαβάζουν βιβλία στα αγγλικά το S. προτείνεται ανεπιφύλακτα. 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Το είχε ένας φίλος μου στην βιβλιοθήκη του και το έπιασα και το είδα.....η αλήθεια ειναι πως ειναι ενα πανέμορφο βιβλίο με πολλά περίεργα στις σελίδες του. Μάλιστα όπως το κοιτούσα έπεσε μέσα απο μία σελίδα του μία καρτ ποστάλ και προσπαθούσα να βρω την σελίδα που έπεσε γιατι μπορεί να είχε σημασία και εγώ να την είχα χάσει.

 

Απο εντυπώσεις δεν ξέρω γιατί ούτε το παιδί που το το είχε κάνει δώρο ήξερε τίποτα για βιβλίο ούτε ο φίλος μου το είχε διαβάσει.

 

Πάντως σίγουρα με έκανε να θέλω να το αγοράσω. Οταν μάθω περισσότερα για το τι εχει μεσα και δεν ειναι απλά ένα όμορφο βιβλίο τότε θα το τιμήσω,

 

Είναι και μεγάλο βλέπετε και δεν με παίρνει να μου βγει και μούφα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..