Jump to content

Το στοιχείο που διαφοροποιεί το fantasy είναι..


heiron
 Share

Recommended Posts

Το είπα και αλλού. Fantasy χωρίς μαγεία :sorcerer: δεν γίνεται κατά την ταπείνη μου άποψη. Μπορεί να είσαι στο χώρο του φανταστικού αλλά χωρίς αυτήν είναι mystery, horror , ιπποτικό μυθιστόρημα , κτλ.

Θα μπορούσα να κάνω ένα απλό γκάλοπ αλλά μου καρφώθηκε η ιδέα :bangin: και είμαι περίεργος να ακούσω απόψεις . Είναι θέμα ορισμού ίσως αλλα και πάλι τι είναι αυτό που γουστάρεται πιο πολύ τελικά σε αυτό το χώρο ? :hmm:

Link to comment
Share on other sites

Καλή πλοκή, καλές ιστορίες, χαρακτήρες κτλ μπορώ να βρώ και αλλού. Αυτό που μου αρέσει κυρίως στην φανταστική λογοτεχνία είναι το σετινγκ.Η εικόνα.Οι νέοι μαγευτικοί κόσμοι που διεγείρουν την φαντασία μου.

Link to comment
Share on other sites

Είναι απλό στο fantasy μπορούν να συμβούν πράγματα τα οποία δεν μπορούν να συμβούν στον δικό μας κόσμο, ή πράγματα που νομίζουμε ή δεν ξέρουμε ακόμα αν μπορούν να συμβούν, στην περίπτωση του sci-fi.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά κάνω τον εξής απλοϊκό διαχωρισμό.

 

Φανταστική λογοτεχνία: Περιγράφει κάτι το μη εφικτό στον "πραγματικό" κόσμο.

--1.Φάνταζυ: Τα μη εφικτά είναι στοιχεία εκλαμβάνονται ως αξίωματα, και δεν έχουν εξήγηση στιρηγμένη σύμφωνα με την πραγματική επιστήμη.

 

--2.SF: Το μη εφικτό υπονοείται πως μπορεί να είναι εφικτό (πχ στο μέλλον), δίνεται κάποια(ή πολλή) βάση στην εξήγηση του μη εφικτού χρησιμοποιώντας επιστημονικές αρχές.

 

--3.Horror: Το μη εφικτό χρησιμοποιήται με σκοπό να δημιουργήσει ατμόσφαιρα τρόμου ή φρίκης.

 

 

Συνεπώς αυτό που κατατάσει κάτι στη φάνταζυ η όχι είναι το πως μεταχειρίζεται ο συγγραφέας αυτό το "μη εφικτό".

Link to comment
Share on other sites

Το "Ονειρική αναζήτηση της άγνωστης Κανταθ" θεωρείται τρόμου ενώ έχει θεούς,γκουλ,δράκους(ή περίπου) και διάφορα άλλα φανταστικά τέρατα.Προσώπικα δεν με τρόμαξε-κι ας το διάβασα ένα βραδυ πριν από χρόνια. Αντιθετα με συνέρπασε-ειδικά στο τέλος.Και-φευ!-το καλοκαιρι που μιλουσα με ένα παιδί απο βοστώνη ξέχασα να τον ρωτήσω κάποια πραγματα που ήθελα.(Οπως πόσο απέχει το πρόβιντενς και άλλα πολλά)

Όσο για τον ορισμό σου Νιεννα sorry αλλά δεν με καλύπτει . Και σε κάποια θρίλερ συμβαίνουν πράγματα που δεν μπορουν να συμβουν εκτος βεβαια αν εννοεις ότι αυτά τα πράγματα-η μαγεία θα έλεγα εγώ-στο φανταζυ θεωρούνται κανόνας και είναι αναμενόμενα απο τα άτομα του κοσμου αυτού .Οπότε πάω πάσο .

Link to comment
Share on other sites

Με τα λόγια του Άρθουρ Κλαρκ, ο λειτουργικός ορισμός:

 

'Η επιστημονική φαντασία είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί, αλλά συνήθως δε θα το θέλαμε. Η φαντασία είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί, αλλά που συχνά θα το ευχόμασταν'.

 

Με τα λόγια του Ντέιμον Νάιτ, όπως το αποδέχεται ο Άρθουρ Κλαρκ: 'Επιστημονική φαντασία είναι αυτό το οποίο μπορώ να δείξω και να πω 'αυτό είναι επιστημονική φαντασία''.

 

Με λίγα λόγια όποιος προσπαθεί να βάλει ταμπελάκι, χάνει τον καιρό του, μια και τα ταμπελάκια δεν αναιρούν το ένα το άλλο, ούτε είναι αποκλειστικά.

Edited by Antonius
Link to comment
Share on other sites

O Meldokioc kai n Nienna ta eipav kala pio pavw. Dev 8a ta e8eta etsi, alla 8a evvoousa pavw-katw ta idia. H le3n-kleidi eivai "mn-efikto" stov pragmatiko kosmo. Apokei kai pera, to pwc metaxeirizetai kaveic auto to stoixeio kai se ti atmosfaira aposkopei, eivai allo kai pi8ava mporei va odngnsei se xiliec duo ta3ivomnseic.

 

Pavtwc 8elw va sxetisw to "mn-efikto" tou Meldokiou me tnv evvoia tnc avairesnc: otav stnveic eva favtastiko kosmo o opoioc periexei mn-efikta gia tov pragmatiko kosmo stoixeia, snmaivei oti avaireic avtistoixa stoixeia apo tov pragmatiko. Milwvtac gia paradeigma gia mageia (fusika, dev tn 8ewrw aparaitntn gia mia favtastikn mu8oplasia), avaireic avtistoixa epistnmovika kai 8rnskeutika pisteuw.

 

H avairesn dnladn afora stnv pistn stnv pragmatikotnta. H a3ia tnc favtastiknc mu8oplasiac gia meva eivai auto akribwc: oti deixvei pwc o pragmatikoc kosmoc eivai movo evac, avamesa se apeirouc allouc logika duvatouc. oti spaei tov tsampouka mac, otav autoc stnrizetai sto pragmatiko. oti deixvei etsi pwc o kosmoc mac mporei va e3elix8ei se kati allo, to opoio mporei va mnv faivetai twra "pragmatiko", alla eivai tetoio sto opoio mporoume va pisteyoume.

 

H mu8oplasia favtasiac eivai fusei elpidofora --- iswc movo n filosofia va tn maxetai sauto.

Edited by Vikar
Link to comment
Share on other sites

Milwvtac gia paradeigma gia mageia (fusika, dev tn 8ewrw aparaitntn gia mia favtastikn mu8oplasia), avaireic avtistoixa epistnmovika kai 8rnskeutika pisteuw.

δεν είναι αναγκαίο αυτό, άσχετα αν έτσι συνηθίζεται...

Link to comment
Share on other sites

Heiron: Αυτό που είπες για τα "κάποια θρίλλερ" είναι άκυρο. Αυτά τα κάποια θρίλλερ είναι φάνταζυ. Αν έχουν κάτι το υπερφυσικό, που δεν γίνεται - συνήθως στον κόσμο μας, είναι φάνταζυ. Αν έχουν δολοφόνο με πριόνο δεν βλέπω το τι το αδύνατον υπάρχει σε αυτά. Είναι αδύνατον να υπάρχει ένας δολοφόνος με πριόνι;

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν είναι αδύνατο , όπως δεν είναι αδύνατο να ξέρει τι έκανες περυσι το καλοκαίρι (εγώ έκανα μπάνια στο πήλιο) . Αλλά καταλαβαίνεις ότι δεν εννοούσα αυτά τα θρίλερ . Υπάρχουν τα μεταφυσικά θριλερ, ας πούμε ένα κλασικό θριλερ- ο Εξορκιστής δεν έχει πριόνια (εχει όμως "Ιστορία μου αμαρτία μου/λάθος μου μεγάλο"). Είναι το ίδιο είδος με το LOTR? Μπορείς να πεις πως ανήκει στο χώρο του φανταστικού με την ευρεία έννοια . Δεκτό .

Δεκτοί κι όλοι οι ορισμοί αλλά ας μην παιζουμε με τις λέξεις . Υποθέτω οτι όλοι σας ξέρετε τι εννοώ όταν αναφέρομαι στον όρο fantasy . ΔΕΝ εννοώ το φανταστικό γενικά αλλά το είδος του Ντανσανυ,Τολκιν,..Jordan,Martin,Feist,Kay κτλ . Για παράδειγμα ο Kay στο Τιγκανα δεν έχει τίποτα φανταστικό πέρα απο την μαγεία-και φυσικα τον φανταστικό κόσμο της Παλαμης και των..περιχώρων. Αν έλειπε η μαγεία και πάλι θα ήταν στο χώρο του φανταστικού αφού οι χαρακτήρες κινούνται σε ένα φανταστικό κόσμο . Θα ήταν όμως fantasy? Και καλά να μην αναλωνόμαστε με άσκοπα ερωτήματα-αφού αυτό είναι απλά μια ταμπελίτσα για την διευκόλυνση των πελατών στα βιβλιοπωλεία. Όμως δεν θα ήταν τότε το συγκεκριμένο βιβλίο σαν φαγητό χωρις αλάτι ή όπως αυτοί οι "νηστίσιμοι γύροι" που έχουν όλα τα άλλα εκτός από το ουσιαστικό-τον ίδιο τον γύρο?!? (Πως φαινεται τι μου έλειψε περισσότερο στη νηστεία ε?)

Link to comment
Share on other sites

ο Εξορκιστής δεν έχει πριόνια (εχει όμως "Ιστορία μου αμαρτία μου/λάθος μου μεγάλο"). Είναι το ίδιο είδος με το LOTR?

 

Όχι. Ο Εξορκιστής είναι Horror, και το Horror έχει πάντα *και* μερικά στοιχεία φαντασίας.

 

Για παράδειγμα ο Kay στο Τιγκανα δεν έχει τίποτα φανταστικό πέρα απο την μαγεία-και φυσικα τον φανταστικό κόσμο της Παλαμης και των..περιχώρων. Αν έλειπε η μαγεία και πάλι θα ήταν στο χώρο του φανταστικού αφού οι χαρακτήρες κινούνται σε ένα φανταστικό κόσμο . Θα ήταν όμως fantasy?

 

Ναι, αλλά θα ανήκε στο είδος που ονομάζουμε alternate history. Ίσως. Γιατί, και πάλι, το γεγονός ότι κινείται σε έναν φανταστικό κόσμο, μπορεί να ήταν αρκετό για να το κάνει fantasy, αν σε αυτό τον κόσμο υπάρχουν και στοιχεία που δεν υπάρχουν στον κόσμο μας (όπως ένα παράξενο πλάσμα). (Δεν έχω διαβάσει όλο το Τιγκάνα, οπότε δεν ξέρω απόλυτα τι εμφανίζεται ως το τέλος.)

 

Γενικά, πάντως, αυτό το είδος που λες --με τα ξωτικά, τους νάνους, τους δράκους, τους μάγους, τους ιππότες-- έχει όνομα. Η Encyclopedia of Fantasy το ονομάζει Genre Fantasy, και το θεωρεί το είδος που ξεπήδησε μετά από τον Τόλκιν, κυρίως για να ικανοποιήσει τους φανς που ήθελαν κι άλλο.

 

Γενικότερα, fantasy είναι αυτό που είπε ο Μελδόκιος: μια ιστορία που περιέχει πράγματα που δεν υπάρχουν στον κόσμο μας και, μάλλον, δε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν.

 

Απλά, επειδή η μαγεία θεωρείται ΤΟ απίθανο πράγμα, συνήθως αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του fantasy.

Link to comment
Share on other sites

Ικανοποιητική η απάντηση σου Βάρδε (ειδικά για το genre fantasy) αλλά ως τώρα όλοι σχεδόν αναλώθηκαν σε ορισμούς και δεν απάντησαν στο υποερώτημα μου . Τι είναι αύτό που σας αρέσει πιο πολύ στο φάντασυ?

Όσο για το Τιγκάνα, αναφέρει κάποιο μυθικό πλάσμα σαν νεράιδα αλλά λίγοι το έχουν δει λέει. Και επίσης περιγραφει κατι τρελά σκηνικά με τους Πεζοπόρους της Νυχτας αλλά αυτό "είναι ένα άλλο είδος μαγείας". (Η τελική μάχη είναι ίσως το αγαπημένο μου σημείο-όχι οτι είναι και εξαιρετικό βιβλίο )

Εναλλακτική ιστορία κατα την γνώμη μου ειναι βιβλία τυπου "Τhe man in the high castle" του Ντικ όπου ο κόσμος είναι η Γη του 20ου αιώνα αλλά..λίγο διαφορετική.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι fantasy εννοώ όλα όσα περιέχουν κάτι το οποίο είναι ως επί το πλείστον απίθανο να συμβεί στον κόσμο μας, είτε αυτό είναι μαγεία, είτε ένας εντελώς παράξενος κόσμος σαν σύνολο, είτε εξελιγμένη τεχνολογία, είτε βαμπίρ, είτε φαντάσματα, είτε ξωτικά, ότι μπορεί να βάλει ο νους του συγγραφέα τέλος πάντων. Τα υπόλοιπα τα θεωρώ τις υποκατηγορίες του. Horror, dark fantasy κτλ κτλ δεν τα βάζω σε διαφορετικά είδη αλλά τα θεωρώ υποείδη στο είδος του φανταστικού, στο οποίο ανοίκει και ο εξορκιστής, και ο Tolkien και το Starwars και η Earthsea και ο Lovecraft και όλα τα "συναφή" βιβλία, ταινίες και τέχνη.

Link to comment
Share on other sites

Μιλούσα για fantasy στην πιο "στενη" του εννοια(epic-sword and sorcery-heroic fantasy) εξού και η παρεξήγηση. Είδα και το τοπικ που είχε κανει ο Dain για τις κατηγορίες. Μη λέμε πάλι τα ίδια.

Στοιχεία φανταστικού έχουν και "κλασικα" βιβλία. ΤΟ παράδειγμα-"Το πορτρετο του Ντοριαν Γκρέυ". (spoiler)Το να παραμορφώνεται η μορφή στον πίνακα από τις καταχρήσεις του Ντόριαν δεν είναι και κάτι φυσιολογικό!!!Μέγας ο Ουάιλντ!(no more spoiler)

Τελευταία επειδή το φανταστικό πουλάει, πολλοί mainstream συγγραφεις βάζουν φανταστικες πινελιές. Ο Μανφρέντι-ενδεικτικά- που γράφει ιστορικά μυθιστορήματα το συνηθιζει. To υπερφυσικό συναρπάζει πως να το κάνουμε!

Link to comment
Share on other sites

Ο Μανφρέντι-ενδεικτικά- που γράφει ιστορικά μυθιστορήματα το συνηθιζει.

Χα! Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον παραλληλισμό που έκανε στην "Τελευταία λεγεώνα" με τον μύθο του Αρθούρου! Κορυφαίος συγγραφέας κατά τη γνώμη μου.

 

(spaaaaaaaaam)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..