Jump to content

Εγώ μόνο τη σκότωσα


Ghost
Message added by Ghost,

Νικητήριο ποίημα στον 7ο Διαγωνισμό Ποίησης.

Recommended Posts

Ballerond

Ατμοσφαιρικό, λυρικό, επώδυνο σαν ιστορία και λυτρωτικό σαν αποτέλεσμα.
Ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ, γενικά δεν έχω διαβάσει "σκοτεινά" ποιήματα με ωμή γλώσσα που να κυλάει όμως τόσο αβίαστα πάνω σε ένα ποίημα.

Δεν είμαι ειδικός να κάνω τεχνική ανάλυση ενός ποιήματος οπότε θα σταθώ σε πράγματα που κρίνω σαν απλός αναγνώστης.

 

Μικρές παρατηρήσεις: Μου αρέσε πως κυλούσε η κάθε ομοιοκαταληξία και προχωρούσε την ιστορία. Θα προτιμούσα βέβαια να μην δείξει από τους πρώτους στίχους τον σκύλο μέσα του σαν υπαίτιο που την "έφαγε". Θα ήθελα λίγο να δείξει άρνηση περισσότερη στην αρχή και μετά να αποκαλύψει τα πάντα. 

Το δίστιχο με την τρέλα και τον σκύλο πυο τον οδηγούσε δεν μου κολλάει γιατί δεν μπορεί να παραδέχεται ότι τον οδηγεί στην τρέλα κάτι που τον έχει ήδη κυριεύσει.
Επίσης αναφέρει πολλές φορές ότι την σκότωσε σε πολλά σημεία ενώ πιστεύω ότι όλη η ουσία είναι το τελευταίο δίστιχο και το πιο δυνατό σημείο του ποιήματος.

Δεν έχω να αναφέρω περισσότερα, μου άρεσε γενικά, κύλησε πολύ γρήγορα και με το κατάλληλο συναίσθημα στο τέλος ;)

Καλή επιτυχία man!

Edited by Ballerond
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Αμάν αμάν. Το Τεμαχίζοντας την Έλενα θυμήθηκα.

Το ποίημα ήταν πολύ ωραίο, και θα τολμήσω να πω κάτι που δεν περίμενα. Εκτός που μας έχεις συνηθίσει στο χιούμορ εδώ έχουμε να κάνουμε με την παράνοια ενός σχιζοφρενή φονιά, που τον έβαλε ο σκύλος /ο διάολος/ ο Χίτλερ /η πεθαμένη γιαγιά του να κάνει ό,τι έκανε, και δεν θυμάμαι να έχω δει ποτέ να αποδίδεται κάτι παρόμοιο σε έμμετρο λόγο. Ακροβατείς ίσως στα όρια του αν είναι τούτο φανταστικό ή όχι, καθώς αν ο σκύλος δεν υπάρχει παρά μονάχα μέσα στο μυαλό του το υπερφυσικό στοιχείο αναιρείται. Γίνεται Νόρμαν Μπέητς και δεν υπάρχει το φάντασμα της μητέρας του πουθενά, παρά μονάχα στο μυαλό του.

Αυτό βέβαια εμένα δεν με χάλασε. Η ομοιοκαταληξία αρτιότατη παρεκτός από τις περιπτώσεις εκείνος/ σκύλος και άλλος/ βάρος, που ξεμυτίζουν από το σύνολο ακριβώς επειδή στο σύνολό τους οι στίχοι ρέουν πολύ σωστά και μουσικά. Αν ήταν δηλαδή πιο άτσαλα γραμμένο ούτε που θα το πρόσεχα.

Φίλε Σπύρο το να σου πω ότι το 'χεις με τα στιχάκια θα είναι επανάληψη της επαναλήψεως. Ναι, το έχεις. Και κοίτα να στολίσεις και τις μεγάλες φάντασυ ιστορίες σου με κάνα τραγουδάκι στο πανδοχείο ή δίπλα στη φωτιά.

O.T.
Τι κάνει ο Ν'Γκάρα είπαμε;
Άιντε στρώσου, και καλή σου επιτυχία!
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Morfeas

Τελευταία φορά που το επισημαίνω, από εδώ και στο εξής θα το θεωρώ δεδομένο :p: Μπράβο σου που βελτιώνεσαι σταθερά, τόσο στα πεζά όσο και στα ποιήματα.

 

Μου άρεσε! Ωραίος ο τρόπος που ξετυλίγεις το πορτέτο του παρανοϊκού, μέσα από ρίμες. Πετυχημένη και η ομοιοκαταληξία και το μέτρο, στο μεγαλύτερο μέρος του ποιήματος. Είναι μια ιστορία ρεαλιστικού -κατ' εμέ- τρόμου, το οποίο, αν και σε βάζει πάλι στο όριο του φανταστικού (όσον αφορά τον διαγωνισμό), το κάνει συνήθως πιο ανατριχιαστικό. Ωραίο κλείσιμο.

 

Όσον αφορά τα πράγματα που καλό θα ήταν να διορθώσεις, κάποιοι στίχοι δεν είναι τόσο πετυχημένοι (π.χ. "όμως κανείς δεν ξέρετε απ' όλους εδώ πέρα" συντακτικά είναι αμήχανο). Όσον αφορά το μέτρο και την ομοιοκαταληξία έκανες καλή δουλειά, αν και σου ξέφυγε το "Πρώτα όμως μ' έπεισε πως είν' η μόνη λύση" που είναι 14σύλλαβο, σε αντιδιαστολή με τα υπόλοιπα 15σύλλαβα, κι έτσι ο ρυθμός χαλά στο σημείο αυτό (τις συλλαβές τις μέτρησα εκ των υστέρων, επειδή δεν μου έβγαινε το τραγούδι). Α, ναι, το διάβαζα σε ρυθμό ραπ :p, και ως συνέπεια έχασα λίγο από τον τρόμο, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό, καθώς δεν είναι σπάνιο η ομοιοκαταληξία να μου δίνει την αίσθηση ότι αυτό που διαβάζω δεν είναι και πολύ σοβαρό.

 

Γενικά πολύ καλή προσπάθεια. Καλή σου επιτυχία! :)

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Silvertooth

Πετυχημένος ο τρόπος που αποκαλύπτονται σταδιακά οι πληροφορίες της υπόθεσης και το πως σκιαγραφείται η (άκρως ενδιαφέρουσα) προσωπικότητα του πρωταγωνιστή.

 

Ο ρυθμός ρέει ομαλά, και η υπόθεση αποδίδεται ατμοσφαιρικά.

 

Τελικά η προθέρμανση με τα ποιήματα που έγραψες αυτή τη βδομάδα ήταν αποτελεσματική :D Είναι πολύ ωραίο το ποίημα. Καλή συνέχεια.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
elgalla

Ωραίος ρυθμός, σωστό μέτρο και ως επί το πλείστον άρτια ομοιοκαταληξία (σε κάποια σημεία, όπως επεσήμανε και η Ειρήνη, πετάς κάτι ατελείς ρίμες -εκείνος/σκύλος είναι ένα παράδειγμα- και χτυπάνε στο μάτι). Η ιστορία που μας αφηγείσαι έχει αρχή, μέση και τέλος, δεν υπάρχουν ασάφειες κι αυτό είναι κάτι που γενικά βρίσκω καλό στα ποιήματα που σκαρώνεις. Καταλαβαίνω γιατί όλοι λένε για ρεαλιστικό τρόμο και όχι φανταστικό, αλλά εμένα μου ήρθαν στο μυαλό τα hellhounds από το Supernatural που είναι αόρατα και δεν με πείραξε. Θεώρησα, δηλαδή, ότι πρόκειται για κάποια υπερφυσική παρουσία που απλά οι άλλοι δεν βλέπουν και όχι για κάτι της φαντασίας του αφηγητή. Γενικά θέλει ελάχιστο σουλούπωμα και νομίζω είναι από τις καλύτερες απόπειρές σου σε ποίηση. Μπράβο και καλή επιτυχία!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
MadnJim

Σας ευχαριστώ όλους πολύ για τα σχόλιά σας, χαίρομαι που σας άρεσε το ποίημά μου, τόσο μάλιστα που να μου δώσετε και την πρώτη θέση στον διαγωνισμό. Να 'στε όλοι καλά. :)

 

Για το αν είναι μέσα στο όριο του φανταστικού, θέλω να εξομολογηθώ κάτι. Όσον αφορά τον διαγωνισμό, ναι, ο "σκύλος" υπήρχε, δαιμονικός και κακόβουλος, επηρέαζε το ταραγμένο μυαλό του φονιά μέχρι που τον οδήγησε στην πράξη για την οποία απολογείται. Πάντα όσον αφορά τον διαγωνισμό, λέει την αλήθεια ο απολογούμενος, αυτός μόνο τη σκότωσε, ήταν ο "σκύλος" που την έφαγε. Το δίστιχο:

"δεν έφυγε ούτε στιγμή όση μου πήρε ώρα

κοιτάξτε, δεν τον βλέπετε που δίπλα μου είν' και τώρα;"
το έβαλα ακριβώς για να μπορεί να εξηγηθεί και έτσι, ώστε να μπορώ να το βάλω σαν συμμετοχή. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που έγραψα, και έξω από το πλαίσιο του διαγωνισμού, δεν εμπεριέχει φανταστικό (αν και τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί φάντασυ λόγω της αγχόνης που στήνεται απ' έξω και παραπέμπει σε άλλες εποχές). Ο τύπος είναι εντελώς παράφρονας, σκότωσε και έφαγε τη γυναίκα που αγαπούσε, και η τρέλα του είναι τόση που έπλασε με το μυαλό του σενάρια και δικαιολογίες. Για τον διαγωνισμό λοιπόν και μόνο, ο "σκύλος" υπάρχει, απλά δεν τον βλέπει κανείς άλλος. :)
 
Και πάλι ευχαριστώ πολύ, είναι η πρώτη μου νίκη σε διαγωνισμό και θα τη θυμάμαι γι' αυτό. :)
Edited by MadnJim
 • Like 4
Link to post
Share on other sites
 • 4 weeks later...
GeorgeDamtsios

Αγαπητέ Σπύρο καλησπέρα και πάλι.

Δεν έχει πολύ που σχολίασα το ποίημα του Ballerond, οπότε μοιραία θυμήθηκα ότι μετά το πέρας του 7ου διαγωνισμού ποίησης διάβασα και το δικό σου. Ως το νικητήριο. Και μιας που, επιτέλους, βρήκα ένα χαλαρό μεσημέρι Σαββάτου, είπα να σου πω κι εσένα τη γνώμη μου. Κι αν έπρεπε να την πω με μια λέξη, ένα επιφώνημα αν προτιμάς, αυτό θα ήταν το...

ΟΥΑΟΥ

 

Βαρύ κι ασήκωτο το βρήκα φίλε μου, ειδικά από τη στιγμή που τον τελευταίο καιρό έτυχε να διαβάσω από σένα μόνο χιουμοριστικά κειμενάκια. Να διευκρινίσω όμως ότι αυτό δεν το λέω για αρνητικό. Ούτε στο ελάχιστο. Το ποίημα ήταν σχεδόν(;) τρόμου και αυτά προφανώς ήταν συστατικά επιτυχίας. Ήταν επίσης θλιμμένο, μακάβριο, σκοτεινό. Ο τύπος κραυγάζει ''παράνοια'' και το κάνει με όλη του τη δύναμη!

 

Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, ήταν ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα. Ενδεχομένως και άριστο. (Να θυμίσω ωστόσο ότι η ασχετοσύνη μου με το είδος δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αρνητικά σχόλια).

 

Από εκεί και πέρα, να σου ευχηθώ ξανά συγχαρητήρια, και αυτή να είναι η πρώτη από πολλές, παρόμοιες επιτυχίες! :)

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
MadnJim

Να 'σαι καλά φίλε Γιώργο, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το ποίημά μου, και σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου. :)

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 4 months later...
 • Ghost featured this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..