Jump to content

Rene Denfeld - Μαγεμένος τόπος


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

post-2246-0-22933700-1463254408.jpeg

Πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο βιβλίο, μείγμα αστυνομικού μυθιστορήματος, ιστορίας φυλακής, κοινωνικού δράματος και (ελαφριού) μαγικού ρεαλισμού, σίγουρα αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία του βιβλίου αλλά και ο τρόπος εξιστόρησης της συγγραφέως με ταρακούνησαν λιγάκι, μ'έκαναν να διαβάσω το βιβλίο σχεδόν μονοκοπανιά, από την μια ήθελα να το τελειώσω για να δω τι θα γίνει στο τέλος και από την άλλη δεν ήθελα να τελειώσει γιατί είχα δεθεί με τους χαρακτήρες και τον μαύρο και κάπως απαισιόδοξο κόσμο της ιστορίας.

Ένας κρατούμενος της πτέρυγας των θανατοποινιτών, που περιμένει την σειρά του για τα Σωληνάκια, έχει ως μοναδική διέξοδο από την μιζέρια και την μαυρίλα, την φαντασία του και τον κόσμο που οικοδομεί χάρη στην δύναμη της γλώσσας. Δεν μιλάει, δεν λαλάει. Ακούει την ιστορία του διπλανού του, ονόματι Γιορκ, που η ημερομηνία εκτέλεσης του όλο και πλησιάζει, παρακολουθεί μια γυναίκα που εργάζεται ως ερευνήτρια υποθέσεων θανατοποινιτών, την Κυρία, να προσπαθεί να αποσοβήσει την συγκεκριμένη εκτέλεση ψάχνοντας την ζωή του Γιορκ, βλέπει την διαφθορά και την βρωμιά της φυλακής, καθώς η ένταση κλιμακώνεται.

Με την παραπάνω περίληψη δεν νομίζω ότι κατάφερα να σας περιγράψω επακριβώς την δύναμη της ιστορίας, τα κοινωνικά μηνύματα που περνάει η συγγραφέας (με τα οποία δεν συμφωνώ και απόλυτα), τις δυσκολίες, την μιζέρια, την απανθρωπιά και την διαφθορά που επικρατεί στις φυλακές, μόνο αν διαβάσετε το βιβλίο θα καταλάβετε. Η γραφή της Ντένφελντ είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη, με δική της ξεχωριστή φωνή, πότε λυρική και με ποιητική διάθεση, πότε ωμά ρεαλιστική, με ωραίες περιγραφές καταστάσεων και σκέψεων. Οι χαρακτήρες είναι ανθρώπινοι, ενδιαφέροντες, προσωπικά δέθηκα με τις σκέψεις και τα προβλήματά τους. Η ατμόσφαιρα αρκετά σκοτεινή, μαύρη και καταθλιπτική, αν και ίσως με μικρές νότες αισιοδοξίας.

Βλέπω ότι έγραψα πολλά για το βιβλίο, αλλά αυτό μου συμβαίνει πάντα όταν τελειώνω ένα γαμάτο βιβλίο, που συνάμα είναι άκρως ιδιαίτερο και μοναδικό. Η αλήθεια είναι ότι με ταρακούνησε λιγάκι και ότι θα το έχω για αρκετό καιρό στο μυαλό μου. Δεν το προτείνω αν θέλετε να διαβάσετε ένα απλό αστυνομικό μυθιστόρημα με δράση και μυστήριο και δεν το προτείνω αν έχετε διάθεση για κάτι απλό και ευχάριστο, μιας και ούτε το ένα είναι ούτε το άλλο. Εγώ πάντως θα του βάλω πέντε αστεράκια.

9/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..