Jump to content

Marcus Sakey - Οι Χαρισματικοί


Recommended Posts

post-2246-0-23814900-1468946620.jpg

 

Μάρκους Σέικι - Οι Χαρισματικοί (Brilliance, 2013)

 

Όταν πριν κάποιους μήνες έμαθα ότι θα κυκλοφορούσε το συγκεκριμένο βιβλίο στα ελληνικά, ξετρελάθηκα. Κάτι τέτοια ωραία θρίλερ -επιστημονικής φαντασίας ή μη- βγαίνουν με την σέσουλα στο εξωτερικό κάθε χρόνο και εδώ στην Ελλάδα κάνουμε αμάν να δούμε ελάχιστα από αυτά στην γλώσσα μας. Και είναι βιβλία που προσωπικά με γοητεύουν, με τραβάνε, γι'αυτό και θέλω να μεταφράζονται όσο περισσότερα γίνεται. Λοιπόν, το βιβλίο του Σέικι, είναι το πρώτο μιας τριλογίας, και έχει μια πολύ ωραία, ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ιστορία να πει.

 

Ας πούμε ότι βρισκόμαστε σ'ένα παράλληλο σύμπαν, μια παράλληλη Αμερική. Από το 1980 και μετά και κάθε χρόνο, γεννιούνται λίγοι άνθρωποι, με πάρα πολύ ειδικές ικανότητες. Μιλάμε για πραγματικές διάνοιες. Λέγονται Χαρισματικοί ή και Αφύσικοι. Αρχικά γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό, οι ικανότητές τους είναι χρήσιμες σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, της ιατρικής, της οικονομίας κλπ. Όμως μετά αρχίζουν να αντιμετωπίζονται με ανησυχία από τους κανονικούς ανθρώπους. Οι ίδιοι περιθωριοποιούνται. Μερικοί εκμεταλλεύονται προς όφελός τους τις δυνάμεις που έχουν. Άλλοι γίνονται "τρομοκράτες". Ένας από αυτούς είναι και ο Τζον Σμιθ. Υπηρεσίες δημιουργούνται για την καταπολέμηση και τον έλεγχο τους. Σε μια τέτοια υπηρεσία, που είναι υπεράνω όλων, εργάζεται ως πράκτορας και εκτελεστής ο Νικ Κούπερ. Είναι και αυτός Χαρισματικός. Και κυνηγάει με μανία τον αινιγματικό τρομοκράτη Τζον Σμιθ. Όμως πολλά πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται...

 

Νομίζω ότι με την παραπάνω περίληψη έδωσα μια κατατοπιστική εικόνα για την κοσμοπλασία του βιβλίου, χωρίς να μαρτυρήσω τις κάμποσες και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις της πλοκής. Λοιπόν, ο Σέικι δημιούργησε έναν αρκετά ιντριγκαδόρικο και ρεαλιστικό κόσμο, που προσωπικά με έπεισε σε πολύ μεγάλο βαθμό με την αληθοφάνεια του. Ταξίδεψα σ'αυτή την παράλληλη Γη, έγινα ένα με την περιπέτεια του πρωταγωνιστή της ιστορίας. Η δράση είναι χορταστική και ρεαλιστικά δοσμένη, δίχως (πάρα) πολλές υπερβολές, οι εκπλήξεις και οι ανατροπές σε διάφορα σημεία της πλοκής ενδιαφέρουσες (αν και μερικές ίσως όχι τόσο πρωτότυπες, με τόσα βιβλία που έχω διαβάσει και τόσες ταινίες που έχω δει), η ένταση βαράει κόκκινο και η ατμόσφαιρα είναι σίγουρα αγωνιώδης.

 

Τα καλά νέα, όμως, νομίζω ότι δεν σταματούν εδώ. Η γραφή μου άρεσε πραγματικά πάρα πολύ. Την βρήκα εξαιρετικά και απίστευτα εθιστική, περισσότερο ακόμα και από βιβλίο του Στίβεν Κινγκ! Εντάξει, που λέει ο λόγος. Σίγουρα δεν μιλάμε για... Ντοστογιέφσκι ή Χέμινγουεϊ, αλλά, δεν ξέρω, ο τρόπος που ο Σέικι περιέγραφε τα διάφορα σκηνικά, τα τοπία και τις σκηνές δράσης, μου φάνηκε εξαιρετικός. Και, πως να το πω, έτσι όπως είναι γραμμένο το βιβλίο, μπορεί πολύ εύκολα να γίνει ταινία. Υπάρχει βάθος στην κοσμοπλασία και τις περιγραφές, παράλληλα όμως είναι ιδιαίτερα... προσβάσιμο σ'έναν καλό σεναριογράφο που θα θέλει να γράψει το σενάριο της ταινίας. 

 

Αυτά τα ολίγα. Το βιβλίο μου κέντρισε το ενδιαφέρον από την στιγμή που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό και με το πέρασμα των μηνών και των χρόνων ήλπιζα να το δω και να το διαβάσω στα ελληνικά. Οι εκδόσεις Πόλις μου "έκαναν" το χατίρι, και με την πολύ προσεγμένη μετάφραση και την καλαίσθητη έκδοση, μου πρόσφεραν ένα πραγματικά εθιστικό, συναρπαστικό και χορταστικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Ελπίζω μόνο να δούμε στο μέλλον μεταφρασμένα και τα άλλα δυο βιβλία της τριλογίας, γιατί ναι μεν υπάρχει μια κατάληξη στο πρώτο αυτό βιβλίο, αλλά κάποια πράγματα μένουν μετέωρα. Και, όπως και να'χει, φαίνονται εξίσου ενδιαφέροντα και συναρπαστικά.

 

9.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..