Jump to content
Sign in to follow this  
Δημήτρης

Γιώργος Μπαλάνος

Recommended Posts

Δημήτρης

Ο Γιώργος Μπαλάνος είναι συγγραφέας, μεταφραστής και μελετητής του μεταφυσικού. Γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα και εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει. Πέρασε από διάφορες σχολές, Σιβιτανίδειος, Πάντειος, χωρίς όμως να τελειώσει καμία. Δεν χρησιμοποίησε την υποτροφία φυσικής από το ίδρυμα Φούλμπραϊτ, ενώ δοκίμασε και την τύχη του ως φωτογράφος. Για λίγο καιρό εργάστηκε ως καθηγητής ξένων γλωσσών για να τα παρατήσει τελικά όλα και να ασχοληθεί με την έρευνα και το γράψιμο. Υπήρξε παρουσιαστής της εκπομπής ''Τα Αινίγματα της Ελλάδας'' με το 1984 να έρχεται η βράβευση του με το ''Karel'', το διεθνές βραβείο μετάφρασης που δίνεται μία φορά τον χρόνο από τη World Science Fiction Association. Είναι ο συγγραφέας πολλών άρθρων και ιστοριών σε περιοδικά και εφημερίδες, ενώ έχει δώσει κατά καιρούς και πολλές συνεντεύξεις. Όσο όμως και αν έψαξα, δεν κατάφερα να βρω παρά μόνο αυτό


 


Διατέλεσε αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της διεθνούς οργάνωσης έρευνας Aerial Phenomena Recearch Organization (APRO). Σημαντικότερο όμως όλων ίσως να είναι το ότι σε μεγάλο ποσοστό θεωρείται ένας από τους στυλοβάτες του φανταστικού στην Ελλάδα με το ξεπέταγμα να γίνεται με την σειρά Πήγασος, μετέπειτα Ωρόρα. Μεταφραστής μεταξύ πολλών άλλων της αγίας τριάδας του Weird Tales, έκανε με την ποιοτική του δουλειά πολλούς αναγνώστες να αρχίσουν να ενδιαφέρονται για το φανταστικό. Ένα και το αυτό με τον χώρο του μεταφυσικού και την ίδρυση του εκδοτικού οίκου Locus 7 με πολλούς σημαντικούς τίτλους: ''Άλλοι Ωκεανοί...Άλλοι Κόσμοι'', ''Όντα από το Διάστημα'', ''Πέρα από το Αίνιγμα της Πεντέλης'', ''Η Σκιά του Κθούλου'' κ.α. Λίγα λόγια για την συλλογή ''Όλα τα Χρώματα των Ήλιων''. Επειδή έχει πολλές ιστορίες, αναφέρω μόνο τις καλύτερες:


 


- ''Οικογενειακό Βραχυκύκλωμα'': Μελλοντικά η καθημερινότητα των ανθρώπων και οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν αλλάξει. Η εύρεση πλέον του ιδανικού συντρόφου δεν απαιτεί χρόνο και θυσίες. Μία βόλτα μόνο μέχρι το κοντινότερο εξειδικευμένο κατάστημα και την επιλογή του σωστού μοντέλου. Κεφάτη, την θυμόμουν ύστερα από τόσα χρόνια. 


 


- ''Ο Παράξενος Συνταξιδιώτης'': Ένας τύπος σ' ένα νυχτερινό ταξίδι με τρένο θα έχει την ατυχία να πέσει σε ένα τρελό συνεπιβάτη. Και θα προσπαθήσει να πάει με τα νερά του για να την σκαπουλάρει. Ωραία ατμόσφαιρα και κλειστοφοβικό περιβάλλον συνιστούν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. 


 


- ''Προσηλυτισμός'': Ένας ιερέας του διαστήματος θα προσπαθήσει να κηρύξει την αγάπη του Θεού σε διαπλανητικούς πολιτισμούς. Εγχείρημα εξ' αρχής δύσκολο, με τις διαφορές νοοτροπιών να το κάνουν ακόμη δυσκολότερο. Όπως την πρώτη, δεν την είχα ξεχάσει. Και είναι ακόμη καλύτερη, όντας μία κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει κάποιον στη τρέλα. 


 


- ''Αμαρτίαι Γονέων'': Εδώ παίζει το γνωστό μοτίβο στην ε.φ. του ταξιδιού στο χρόνο. Για να βρει κάποιος τον πατέρα του. Όπως αναφέρεται και στον πρόλογο ο έμπειρος αναγνώστης θα καταλάβει τι παίζει. Αλλά και πάλι δεν χάνει. 


 


- ''Το Τούνελ του Τρόμου'': Όλοι ξέρουμε τα τούνελ του τρόμου στα λούνα παρκ είτε έχουμε μπει μικροί, είτε όχι. Για άλλους μπορεί να είναι πειστικό φόντο για μία τρομαχτική ιστορία, ενώ άλλους μπορεί να μην πείθει. Στη προκειμένη πάντως με έπεισε η εκτέλεση που ήταν δυνατή. 


 


- ''Γεωμετρική Δικαιοσύνη'': Ένας πατέρας θα εκδικηθεί τον τυχοδιώκτη γιο της κόρης του. Όχι σκοτώνοντας τον, αλλά με τον χείριστο δυνατό τρόπο. Και αυτή πολύ καλή. 


 


- ''Ροβινσώνα...Ροβινσώνα'': Εύστοχη παρωδία του καταναλωτισμού και της παράνοιας να αγοράζουμε συχνά- πυκνά πράγματα που δεν χρειαζόμαστε. 


 


- ''Χάπι Εντ'': Ένας διαρρήκτης της κακιάς ώρας θα μπουκάρει σε μία βίλα. Ο ιδιοκτήτης όμως όχι μόνο δεν θα τον παραδώσει στην αστυνομία, αλλά θα του δώσει και ως προίκα την κόρη του. Ας πρόσεχε!


 


- ''Ο Γυρισμός του Ταξιδιώτη'': Ένας βετεράνος του διαστήματος δεν έχει τίποτα να τον περιμένει στη Γη εκτός από επίπονες αναμνήσεις. Και όταν έρθει η ώρα της επιστροφής θα κληθεί να κάνει την επιλογή του. Συγκινητική, σε διαφορετικό κλίμα από τα υπόλοιπα κυνικά διηγήματα. 


 


Υπέρτατη πρόκληση φυσικά είναι η ''Κοσμική Βιοδυναμική''. Όχι τόσο για τα (υπερβολικά πολλά είναι η αλήθεια) λεφτά, που εννοείται ότι και αυτά τα σκέφτομαι. Όσο στο να καταλάβω αυτά που θα διαβάσω. Και αν ναι, να βρω τα κότσια να τα εφαρμόσω. Δεν ξέρω, μπορεί κάποια στιγμή να δοκιμάσω  :) Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μπαλάνος είναι ένας από τους συγγραφείς εκείνους των οποίων ξεκινώ ένα βιβλίο με μία αδημονία και ένα αίσθημα αγαλλίασης που τρέφω για ελάχιστους. Εξαιτίας εκείνου του μεθυστικού, σαγηνευτικού γραψίματος. Που λίγοι μόνο παραμυθάδες μπορούν να περηφανεύονται ότι κατέχουν. 


Edited by Δημήτρης
  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites
AlienBill

Ο καλύτερος μεταφυσικός-ερευνητής και μυθοπλάστης της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ολα αυτά τα τύπου strange, εναλλακτικές θεωρίες κλπ, αυτός τα ξεκίνησε. Και από τους πρώτους που ανέδειξαν τη λογοτεχνία του φανταστικού! Μπράβο για το αφιέρωμα Δημήτρη...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
giorgos lagonas

Μου έμεινε για τα υπέροχα εισαγωγικά σημειώματα πριν από τις ιστορίες στα αγαπημένα ΩΡΟΡΑκια. Respect!

 

Νομίζω πως αξίζει να πούμε πολλά περισσότερα για ανθρώπους σαν τον Μπαλάνο, αντί να εξαντλούμε χρόνο και (ψηφιακό) μελάνι γράφοντας και προωθώντας γνωστούς, φίλους και μικροπολιτικές ημών...

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
tsathoggua

Σπουδαίος ερευνητής, συγγραφέας και μεταφραστής. Έχω πολλά βιβλία και μεταφράσεις του ενώ έχω διαβάσει και πολλά άρθρα του σε περιοδικά. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα διατηρούσαμε και αλληλογραφία ενώ τον είχα επισκεφτεί μια φορά και στο γραφείο του στο Παγκράτι. Ωραίος και φευγάτος τύπος. Οπωσδήποτε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του χώρου στην Ελλάδα.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mictantecutli

Βρήκα τα βιβλία Νύχτες της Εκάτης, Οι δρόμοι της γνώσης, Αινίγματα σε γκρίζο φόντο. Αξίζουν να τα πάρω;

Share this post


Link to post
Share on other sites
Δημήτρης

Βρήκα τα βιβλία Νύχτες της Εκάτης, Οι δρόμοι της γνώσης, Αινίγματα σε γκρίζο φόντο. Αξίζουν να τα πάρω;

 

Δεν ξέρω αν θα σε βοηθήσει να επιλέξεις, αλλά μόνο το πρώτο είναι μυθιστόρημα. Τα άλλα είναι non fiction. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..