Jump to content

Έξι Ιστορίες για Μικρούς Σάτυρους


Ιρμάντα
 Share

Recommended Posts

Πότε κυκλοφορεί κανονικά, που το βρίσκουμε και πόσο κοστίζει; Δεν μπόρεσα να έρθω το ΣΚ στο FantastiCon.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Οπωσδήποτε σε Πολιτεία και Πρωτοπορία, και Solaris ενδεχομένως. Μπορείς να το πάρεις και από τα κεντρικά τους. (10 ευρώ)

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μόλις τελείωσα τους αγαπημένους Σάτυρους και νιώθω ότι πρέπει να καταγράψω μερικά λογάκια (φήμες που θέλουν την Ειρήνη να μου υπόσχεται γλυκό λεμόνι για να πω τα καλύτερα, ισχύουν).

 

Καταρχάς λάτρεψα το εξώφυλλο, την υφή του βιβλίου και το οπισθόφυλλο. Μου άρεσε το σύνολο, θα το αγόραζα ακόμα κι ας μην ήξερα ότι είναι της Ειρήνης (αν και 10 ευρώ μου φάνηκε λίγο ακριβούτσικο, 7-8 ήταν μια χαρά για 100 σελ. βιβλίο).

Πολύ απλά το βιβλίο πραγματεύεται τα εξής: Γνωστά - άγνωστα παραμύθια ειπωμένα από μία διαφορετική, σκοτεινή, πλευρά με τον θεο Πάνα να κάνει την παρεμβολή του όπου χρειάζεται και να μετατρέπει το "And the lived happily ever after..." σε κάτι πολύ πιο...μακάβριο.

 

Να ξεκινήσουμε από τα πράγματα που δύσκολα θα αλλάξουν και θα παραμείνουν σταθερές αξίες: Η γραφή της Ειρήνης είναι σε ΠΟΛΥ καλό επίπεδο, για εμένα καλύτερη κι από τα Πέπλα. Πιο στρωτή, πιο προσεγμένη και με ελάχιστη πολυπλοκότητα. Φράσεις που με 3-4 λέξεις λένε τα πάντα. Ζωντανή, ρεαλιστική και παραμυθένια όσο χρειάζεται. Ένας δύσκολος συνδυασμός που όμως τον πετυχαίνει σχεδόν στο έπακρο.

Οπότε από εκεί θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι.

 

Οι ιστορίες είναι παραλλαγές από γνωστά παραμύθια όπως του Πήτερ Παν, της Χιονάτης, της Πεντάμορφης, του Πινόκιο κτλ. Μέσα στην συλλογή θα δείτε τα πάντα, από θεατρικά μονόπρακτα μέχρι και αστική σκοτεινή φαντασία.

Δεν υπάρχει κανένα ταμπού που να μην σπάει όσον αφορά τα παραμύθια, δεν υπάρχει κανείς γνωστός χαρακτήρας που να μην τσαλακώνεται στα χέρια της Ειρήνης.

 

Πολύ δυνατή εντύπωση μου έκανε η πρώτη ιστορία (Ο Πέτρος κι ο Πάνας) κι επίσης φυσικά το μονόπρακτο της Πεντάμορφης όπως και η απολογία του Καθρέφτη. Δεν νιώθω ότι χρειάζεται να σχολιάσω ειδικότερα τις ιστορίες με spoilers, είναι πράγματα που λίγο πολύ ξέρετε αλλά καταγεγραμμένα από μία πολύ διαφορετική οπτική γωνία.

 

Αν εξαιρέσουμε στιγμές που η Ειρήνη θεωρώ ότι έπεσε σε μία αχρείαστη πολυπλοκότητα όσον αφορά τις περιγραφές και τα δεινά που πέφτουν οι πρωταγωνιστές (όπως στα Καρφιά), το σύνολο είναι πολύ ικανοποιητικό.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρος ήρωας, ούτε καλός ή κακός. Ο Πάνας απλά επεμβαίνει και πετάει μικρές πέτρες διαταράσσοντας τα ήρεμα νερά που κυλάνε στα παραμύθια. Είναι ο πρωτάρχης κι ο σκηνοθέτης. Ο πρωταγωνιστής κι ο κομπάρσος. Θα τον μισείσετε και θα τον συμπαθήσετε.

 

Καταχάρηκα την συλλογή και θα την ξαναδιάβαζα ευχαρίστως ;) Ειδικά το θεατρικό θα ήθελα ΠΑΡΑ πολύ να το δω να υλοποιείται στο σανίδι!

 

Overall: 8/10

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αυτή η συλλογή είναι ιδανική για όποιον/οποία αγαπά τα σκοτεινά παραμύθια, το λυρικό ύφος και το κλείσιμο του ματιού στον αναγνώστη. Προσωπική αγαπημένη ιστορία η πρώτη, με τίτλο "ο Πέτρος και ο πάνας". Κάθε ιστορία του βιβλίου όμως έχει τη δική της απόχρωση. Είναι ενδιαφέρον να παρακολουθείς την ευελιξία της συγγραφέα σε διαφορετικούς μεταξύ τους χαρακτηρες, που όλοι τους ποθούν ενα ευτυχισμένο τέλος. Εντυπωσιακό δε το οτι ανάμεσα στα πεζά υπάρχει κι ένα μονόπρακτο!


 

Κι εμένα μου άρεσε πολύ η υφή του βιβλίου και το εξώφυλλο. Όταν διάβασα τις ιστορίες βέβαια αναρωτήθηκα μήπως θα ταίριαζε πιο πολύ ένας πιο ενήλικας σάτυρος, λίγο αρσενικός, αλλά σιγά.

 

4/5

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και το χρόνο σου, Νατάσα μου! Πράγματι Ο Πέτρος και ο Πάνας είναι και το δικό μου αγαπημένο.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..