Jump to content

Recommended Posts

Ballerond

Φίλε Τώνη καλησπέρα και χαίρομαι πολύ που διαβάζω μία ιστορία σου, πόσο μάλλον σαν συμμετοχή σε διαγωνισμό!

Παραθέτω τα σχόλια μου παρακάτω:

 

 

 

Η έμπνευση της ιδέας σου και η άμεση παρουσίαση της μου άρεσε πολύ! Το ξεκίνησες με ελαφρώς κωμικό στοιχείο το οποίο δικαιολογείται από το ξαφνικό της υπόθεσης όπως θα το βίωναν οι καθημερινοί άνθρωποι. Όπως αναφέρεις κι ο ίδιος, πιο πολύ χρονικό είναι και καταγραφή των γεγονότων μετά το συμβάν παρά ένα "διήγημα". Αυτό έχει τα καλά του και τα κακά του.

Μπορώ να πω ότι γενικά η γραφή σου κι η παρουσίαση των δεδομένων μου άρεσε, αλλά έλειπε αυτό το διηγηματικό στυλ το οποίο εγώ θέλω να βλέπω σε ιστορίες. Το σκηνικό με τις γραπτές ειδήσεις μου άρεσε πολύ σαν ιδέα και υλοποίηση, κάλυψες πετυχημένα αρκετά πράγματα και υπήρξε σωστή αποτύπωση ενός τέτοιου μέλλοντος όπου η τηλεπάθεια υπάρχει παντού.

 

Μοιάζει με χαοτικό σενάριο αλλά μπορώ να πω ότι οι ιδέες σου με ικανοποίησαν. Το μοναδικό θέμα είναι ότι δεν ένιωσα κάποια σύνδεση με κάποιον χαρακτήρα. Απλά, ήμουν παρατηρητής. Θα μου άρεσε πάρα πολύ να το δω σε μία μεγάλη νουβέλα, αν όχι μυθιστόρημα και θεωρώ ότι μπορείς να το παλέψεις. Σαν διήγημα, απλά χάνει γιατί δεν υπάρχει χώρος για ανάπτυξη πέρα από την ιδέα.

 

 

 

Καλή επιτυχία!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Σούπερ πρώτη παράγραφος, πολύ καλός(και διασκεδαστικός ο τρόπος που δίνεις την πληροφορία. Στρωτός λόγος κι η ιστορία κυλάει, αν και τρως χρόνο στην περιγραφή της γενικής κατάστασης. Κάτι που γενικά ομολογώ πως δεν το πολυψάχνω στα διηγήματα διαγωνισμών, σε σένα μετράει πολύ στα υπέρ: είσαι εντός θέματος 100%.

Στο διήγημα τώρα, υπάρχει το θέμα πως είναι μια όμορφη περιγραφή της κατάστασης. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη πλοκή. Ιστορίες μπορούν να ξεπηδήσουν από πολλούς σπόρους που έχεις σκορπίσει. Προσωπικά θα προτιμούσα να διαβάσω μία από αυτήν π.χ. με τον Αρίστο ή με έναν πολιτικό ή με όποιον σε τραβάει. Κρίνοντας από το γράψιμό σου κι από το πόσο έχεις σκεφτεί την ιδέα σου, είμαι σίγουρος πως μπορείς να το πετύχεις. Καλή επιτυχία!

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
Morfeas

Μου άρεσε πολύ ο κόσμος που έπλασες -τελείως μέσα στο θέμα-, η ιδέα, οι αναφορές και τα κοινωνικά σχόλια που κάνεις. Καλογραμμένο, ζυγισμένη η πληροφορία (αν και προς το τέλος γίνεται ένα τικ πιο βιαστικό από το υπόλοιπο). Θα ήθελα να του δώσεις τον χώρο που του χρειάζεται (νοβελέτα, perhaps;), να επικεντρωθείς ίσως στη μικρή κοινότητα που πάνε αυτοί οι άνθρωποι να στήσουν, να μας δείξεις τιες δυσκολίες που προκύπτουν, το πώς αυτοί οι άνθρωποι θα συζούσαν, πώς θα έκαναν σεξ, πώς θα τσακώνονταν,... διατηρώντας και τα πιο δημοσιογραφικά κομμάτια που δίνουν βάθος στον κόσμο σου.

Δεν έχω να πω πολλά γιατί το διασκέδασα, με διαφορά το καλύτερό σου κείμενο κι ένα κείμενο καλό γενικά, τελεία.

Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Φίλε Τώνη

Μία λέξη σχηματιζόταν στο μυαλό μου καθώς σε διάβαζα: Μακάρι.

Πολύ δυνατή ιδέα, σίγουρα από τις πιο δυνατές του διαγωνισμού. Μπερδεύτηκα στο σημείο όπου περιγράφεις την διεξαγωγή των ιερών μυστηρίων, σε βεβαιώ πως ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει έτσι, να παραγγέλνεις δηλαδή τελετές και μυστήρια- ίσως στην Αμερική αυτό να γινόταν, στην ελληνική πραγματικότητα όμως αυτό είναι απλώς αδύνατον. Υπάρχει άλλη θρησκευτική νοοτροπία και απλώς μου δείχνεις ότι δεν την κατέχεις, χειριζόμενος έτσι το θέμα αυτό. Στα μεγάλα, μεγάλα συν οι αυξημένες πωλήσεις των βιβλίων, ζήτω! Κατά τα άλλα, η ιστορία είναι περισσότερο μία παράθεση αλλαγών και σκέψεων παρά διήγημα κανονικό. Πράγμα που δεν με εμπόδισε να το απολαύσω λόγω της πολύ όμορφης ιδέας του. Α, και είσαι μέσα στο διαγωνισμό από την κορυφή ως τα νύχια θεματικά.,

Καλή σου επιτυχία!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Φίλε Τώνη

Με την ιστορία που έγραψες, δεν ξέρω αν κατάλαβες πως έλυσες το πρόβλημα της τρομοκρατίας που ταλανίζει τον πλανήτη μας. Και της εγκληματικότητας, κάθε μορφής. Κάθε κακή πράξη θα κόβεται και θα αντιμετωπίζεται εν τη γενέση της.

     Και τώρα στα σοβαρά. Διάβασα και ξαναδιάβασα την ιστορία σου και αυτό που τελικά αποκόμισα, ήταν ότι δοκίμασα ένα νόστιμο Ελβετικό τυρί, το οποίο όμως ήταν γεμάτο τρύπες. Ξεκινάς και μας δίνεις την εντύπωση πως θα διαβάσουμε μια ιστορία που θα βασίζεται στην τηλεπάθεια. Πολλοί το έχουν κάνει κατά καιρούς με καλά αποτελέσματα. Στην πορεία όμως το γυρίζεις σε κανονική «λοβοτομή». Ήδη η τηλεπάθεια δεν είναι ακόμα εφικτή, πόσο μάλλον το τελειωτικό ξεγύμνωμα του νου. Αυτό βέβαια δεν είναι στα αρνητικά της ιστορία σου. Ίσα ίσα η πρωτοτυπία του θέματος εκπλήσσει. Αρχίζουν όμως και τα δυσκολάκια. Ένα τέτοιο γεγονός θέλει τεράστιο χώρο για να αναπτυχθεί. Εσύ το περιόρισες σε δύο επίπεδα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Και άναρχα δομημένα. Πρώτα ο μικρόκοσμος του χωριού στην Ελληνική επαρχία, και μετά σε παγκόσμιο επίπεδο. Νομίζω πως δεν κατάφερες να τα δέσεις όπως έπρεπε. Ήταν λίγο το περιθώριο λέξεων που είχες.

     Γενικά μιλώντας, τόλμησες να περπατήσεις επικίνδυνα μονοπάτια. Δεν έλαβες υπ’ όψη σου ότι οι άνθρωποι, μπορούν πλέον να ερμηνεύσουν αρκετές πτυχές από το χαρακτήρα και τον ψυχικό κόσμο, αυτών με τους οποίους συναναστρέφονται, μειώνοντας τη σημασία της ολοκληρωτικής αποκάλυψης, έτσι όπως την περιγράφεις. Ένα άλλο που ξενίζει, είναι πως σχεδόν όλοι ανακάλυψαν αρνητικές πλευρές στους άλλους. Θέλω να πω, πως στην ουσία περιγράφεις έναν Αρμαγεδώνα που είναι κρυμμένος μέσα στα εσώψυχα των ανθρώπων. Και αρκεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για να βγουν όλα τα κακά και οι συμφορές. Εδώ το βλέπεις μονόπλευρα νομίζω. Ο Άνθρωπος, (ο αρχαιοελληνικός και όχι ο βιβλικός) έχει αναπτύξει εκτός από τα ελαττώματά του και πολλά προτερήματα που ελάχιστα αναφέρονται στην ιστορία σου. Αυτά δεν εξισορροπούν τις συνέπειες; Γι’ αυτό λέω πως η ιστορία σου ήταν λίγο έως πολύ μονόπατη και μονόπλευρη προς την άσχημη και απαισιόδοξη εκδοχή της.

     Ίσως, λέω ίσως, θα μπορούσες να κάνεις ένα ποτ-πουρί από περιστατικά, τα οποία θα χαλάρωναν και τον αναγνώστη.

     Για φαντάσου για παράδειγμα ένα πεινασμένο, κάπως παχύσαρκο, να περνάει έξω από ένα σουβλατζίδικο· τι πόλεμος θα γινόταν στο μυαλό του. Ή, καλοκαίρι σε Ελληνική παραλία, να περνάει μια ξανθιά ή μελαχρινή δίμετρη δίπλα στη θάλασσα, πόσες σφαλιάρες θα έτρωγαν οι άντρες από τις γυναίκες τους. Και πολλά άλλα.

Πάντως διασκέδασα με την ιστορία σου και σου εύχομαι καλή επιτυχία.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
SymphonyX13

Πολύ έξυπνη ιδέα που προσωπικά δεν έχω ξανασυναντήσει κάπου. Τελείως διαφορετική και φρέσκια ματιά στην "μεταποκαλυπτική" συνταγή.

Εδώ δεν έχουμε ζόμπι, μολυσμένους, σαλταρισμένους ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, αλλά το σύνολο του πλυθησμού να έχουν γίνει τηλεπαθητικοί διαβάζοντας ο ένας την σκέψη του άλλου.

Πραγματικά πρωτότυπη ιδέα, που έχει τεράστιο βάθος για να ασχοληθείς μαζί της. Εδώ φυσικά ο περιορισμένος χώρος μας αφήνει με μια ιστορία που δείχνει να είναι το προσχέδιο, κάτι πολύ μεγαλύτερου, που θα σου πρότεινα σίγουρα να δοκιμάσεις να δημιουργήσεις και να αφήσεις τις υπεκφυγες τύπου "(από κάποιον άλλο βέβαια)". :)  Το υπόβαθρο που έχεις δημιουργήσει είναι ήδη πολύ καλό, αν και σίγουρα παίρνει πολύ ανάπτυξη ακόμα, αφού εδώ νομίζω ότι απλώς έξυσες την κορυφή του παγόβουνου. Μου άρεσε που εστίασες σε μια μικρή κοινωνία, στην προκειμένη περίπτωση ενός χωριού, αν και εδώ θα μπορούσες να πρόσθετες πολύ περισότερα στοιχεία για τις σχέσεις των ανθρώπων και το πως προσπάθησαν να ανταπεξέλθουν σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση. Πολύ καλό κείμενο, που διάβασα γρήγορα και ξεκούραστα.

Καλή επιτυχία!

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
Disco_Volante

Τώνη καλησπέρα,

 

Η κεντρική ιδέα στην ιστορία σου είναι αρκετά πρωτότυπη και αυτό μου άρεσε. Δημιουργείς μια ωραία εικόνα του κόσμου, ενώ παρουσιάζεις ταυτόχρονα με σωστό τρόπο τις επιπτώσεις του νέου χαρίσματος.

 

Κάτι αρνητικό δεν έχω να αναφέρω πάντως!

 

Καλή επιτυχία!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Mournblade

Κι εμένα μου άρεσε η ιδέα. Ήταν μια προσέγγιση που με έβαλε σε σκέψεις, και αυτό ειναι κάτι που χαίρομαι να κάνω όταν διαβάζω. Εξερεύνησες ενα κοινωνικό φαινόμενο και το έκανες ορθά, πετυχαίνοντας να μου κρατήσεις το ενδιαφέρον χωρίς να με κουράσεις. Η γραφη ηταν οκ, βατή, στρωτή οπότε κάτι αρνητικό δεν εχω να πω. Ευχομαι καλή επιτυχία!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Natasha

Γεια σου Τώνη!

 

Μου άρεσε κι εμένα η ιδέα. Είναι όπως το περιέγραψες και ο ίδιος περισσότερο χρονικό παρά διήγημα αυτό που μας ετοίμασες, Και είναι κρίμα γιατί τέτοια ιδέα έχει τα φόντα για μεγάλο φόκους σε χαρακτήρες: θα έσπαγαν πιάτα, ανομολόγητοι έρωτες θα αποκαλύπτονταν, θα βάφαν τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσε ο πρώην, χαμός! Εγώ πολύ θα ήθελα να το δω αυτό.

 

Ο πρωταγωνιστής μας μου φάνηκε λίγο αναίσθητος. Ούτε τον ένοιαξε που έφυγε η κοπέλα του στην αρχή του κειμένου, και γενικώς δεν τον βλέπω να ψάχνει να συνδεθεί πραγματικά με κάποιον, παρότι μπαίνει στην "παρέα" με τους υπόλοιπους. Το τέλος δε του διηγήματος με τις περιγραφές του εκλέγεσθαι χαρακτηρίζεται επίσης από αυτή την ψυχρή νηφαλιότητα. Γενικά θέλει λίγο να ανάψουν τα αίματα το κείμενο, νομίζω.

 

Έχεις στο διήγημα κάποιες πολύ μεγάλες παραγράφους. Αν όταν τελειώνεις το γράψιμο μειώσεις το ζουμ στο 20% είναι εύκολο να δεις ποιες πρέπει να σπάσουν για να μη κουράζουν τον αναγνώστη.

 

Μου άρεσε πολύ η τοποθέτηση σε ελληνική πραγματικότητα όπως και η περιγραφή ενδόμυχων στόχων τον ηρώων (όπως ότι ο Μάνος δεν ήθελε να γίνει πατέρας, γι'αυτό απογοητεύτηκε που η Άννα ήθελε παιδιά. Όμως, τώρα που το σκέφτομαι οι γυναίκες στο διήγημα ή είναι μανάδες ή θέλουν να γίνουν μανάδες, ή θέλουν παντρειά. Μήπως να το σπάσεις λίγο το μοτίβο για να γίνει λίγο πιο ρεαλιστικό;).

 

Καλή επιτυχία!

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
Billandros

Καλησπέρα φίλε Τώνη.

 

Πάντα με γοήτευε η ιδέα «Διάβασμα της σκέψης». Δεν είχε τύχει να πέσει στα χέρια μου κάποιο διήγημα με αυτό το θέμα ούτε έχω υπ’ όψη μου καμιά σοβαρή κινηματογραφική ή τηλεοπτική παραγωγή. Ωστόσο, όταν αποφάσισα να λάβω μέρος στο Διαγωνισμό και για κάποιες μέρες σκεπτόμουν τι  θέμα να γράψω, δε μου πέρασε καθόλου αυτή η ιδέα. Μέχρι που διάβασα την ιστορία σου και λέω κοίτα να δεις!

 

Στο διήγημα σου τώρα.

 

 

 

Μου άρεσε που διαδραματίζεται στην Ελλάδα και στην εποχή μας. Έξυπνη κίνηση να τοποθετήσεις το σκηνικό σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό, κάτι που έκανε την περιγραφή των επιπτώσεων πιο διαχειρίσιμη, και να αναφέρεσαι στον υπόλοιπο κόσμο μέσω της πληροφόρησης από τα ΜΜΕ.

Σαν παρατήρηση θα αναφέρω την απουσία συγκεκριμένης πλοκής, καθώς το διήγημα  αποτελεί γενική περιγραφή της κατάστασης. Επίσης, για την πιθανότητα να είχαν αποκτήσει την ικανότητα και τα ζώα, αφενός το θεωρώ υπερβολικό, αφετέρου έχει κενό: αν ήταν έτσι θα έπρεπε και οι άνθρωποι να διαβάζουν τις σκέψεις τους.

 

ΥΓ: «Δεν ήταν πλέον εύκολο να βρεις παρέα, όταν όμως εύρισκες, ήξερες ότι ήταν η κατάλληλη.» Μεγάλο θέμα!

 

 

 

Καλή επιτυχία εύχομαι!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα Τώνη,

 

Προσωπικά,  θα ήθελα πιο προσωπική αυτή την ιστορία. Το σκεπτικό σου  να την χρησιμοποιεις για να θίξεις  ζητήματα   το εκτιμώ, αλλά  όταν έχεις  όλες κι όλες 3.850 λέξεις στην διάθεση σου είναι δύσκολο να κάνεις σωστά/εποικοδομητικά σχόλια. Το segment με τις ειδήσεις για μένα  ήταν κουραστικό και  το  σκεπτικό με τις παραγγελίες στο orthodoxia.gr   ήταν λιγουλάκι άτοπο( Αντιθέτως  το σχόλιο σου για τον παπά που κυμαίνεται στα ίδια πλαίσια είναι  καλό γιατί  είναι πιο ήπιων τόνων και  δεν κολυμπάει στην υπερβολή)

   Γενικά κι εγώ -όπως σωστά είπε ο Solonor- θα ήθελα να δω μια συγκεκριμένη  ιστορία και όχι απλώς μία περιγραφή καταστάσεων.

 

Υ.Γ Με το διάβασμα σκέψεων είχα ασχοληθεί κι εγώ το καλοκαίρι. Ήθελα να σκεφτώ πώς θα μπορούσε κανείς να δολοφονήσει -προμελετημένα- έναν άνθρωπο  που διαβάζει σκέψεις. Δεν κατάφερα κάτι  καλύτερο από το  'βάλε δηλητήριο σε ένα ποτό, πάρε αμνησίαζολ, και πάντου το σαν δώρο'

 

Καλή σου επιτυχία!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Mors Planch

Η ιδέα σίγουρα πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα. Δεν είμαι σίγουρος για το ότι συμφωνώ με το πως βλέπουμε την οργανωμένη κοινωνία να αντιδρά σε αυτή. Δηλαδή οι πολιτικοί για παράδειγμα παραδέχονται όλοι τους ότι είναι εξ ορισμού ψεύτες, αφού δεν τολμούν να εμφανιστούν να μιλήσουν αλλά ταυτόχρονα λένε πιστέψτε τα ψέματα που σας γράφουμε; Όχι και τρελή πίστη στη λειτουργία της δημοκρατίας μου φαίνεται. Ή ο άλλος πηγαίνει στην εκκλησία μόνο για να δείξει ότι πηγε; Κάποιοι σίγουρα. Ολοι; Δεν είμαι και τόσο σίγουρος και γιατί δε μπορεί κάποιος να δει μια ταινία. Να δεχτώ ότι όταν έδειχνε κάποιο σε ζωντανή μετάδοση κάπως συντονίζοταν και ο ακροατής με τη σκέψη του εκφωνητή. Όταν παίζεις την Καζαμπλάνκα τι πρόβλημα δημιουργεί;

 

Από την άλλη τίποτα από τα παραπάνω δεν αφαιρεί από την καθαυτό εκτέλεση της ιστορίας. Μπορει κάποιος να διαφωνεί με το πως θα αντιδρούσε ο μέσος άνθρωπος αν θα μπορούσε να ακούει τις σκέψεις του γείτονα. Αλλά δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι καλά γραμμένη η οπτική γωνία του συγγραφέα για το τι θα γινόταν σε αυτή την περίπτωση.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Man_from_Earth

Γειά σου Τώνη,

 

Εξαιρετική και πρωτότυπη ιδέα. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον περίμενα να δω τις επιπτώσεις και δεν απογοήτευσες. Δεν είμαι σίγουρος αν συμφωνώ στο έπακρο με όλες αλλά δεν έχει σημασία.

Έξυπνη στρατηγική το ότι το δίνεις σε χωριό όπου οι απλουστευμένοι διακριτοί ρόλοι και το μικρό πλήθος δεν επιτρέπουν το χάος - η ιδέα σίγουρα μπορεί να το δημιουργήσει! Επίσης μου άρεσε το:

"Μέχρι να προφέρουμε κάποια ερώτηση ξέραμε ήδη την απάντηση, ήταν πάντως όμορφο να την ακούς από το στόμα του άλλου και να βλέπεις πως προσπαθούσε να αποδώσει αυτό που είχε στο μυαλό του".

 

Τι μου έλειψε: Θα ήθελα να δω μια προσωπική ιστορία να περνά μέσα από το φίλτρο της συγκλονιστικής αυτής αλλαγής. Θα έδινες πολλή πληροφορία λιγότερο εμφανώς και ταυτόχρονα θα είχα συγκεκριμένο αντικείμενο για το οποίο να νοιαστώ. Δηλαδή κάτι πήγες να κάνεις ίσως εκεί με το ζευγάρι αλλά δεν το βρήκα ολοκληρωμένο. Συνολικά θετικότατες εντυπώσεις.

 

Μπράβο και καλή επιτυχία!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
elgalla

Καλησπέρα, Τώνη.

 

 

 

Λοιπόν το ξέρω ότι ήθελες την τελευταία θέση, αλλά εμένα αυτό ήταν το αγαπημένο μου διήγημα του διαγωνισμού. Κι όχι τόσο για όσα γράφεις σε αυτό, αλλά για όσα δεν γράφεις και - πολύ έξυπνα - αφήνεις να εννοηθούν. Τη συγκεκριμένη ιστορία την αντιμετώπισα περισσότερο ως πείραμα σκέψης παρά ως μυθοπλασία και, ενδεχομένως, αυτό να μου επέτρεψε να παραβλέψω αρνητικά σημεία που επεσήμαναν άλλοι παραπάνω. Και τα οποία δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν, όμως θέλω να σου πω ότι, όταν ολοκλήρωσα την ανάγνωση, πολλές μέρες πριν, το Generation E ήταν η ιστορία που μου έμεινε και που με έκανε να σκεφτώ και λίγο. Σίγουρα πρόκειται για το πιο καλογραμμένο σου κείμενο που έχω διαβάσει και την ιδέα τη βρήκα εξαιρετική και πρωτότυπη. Το μόνο που με ξένισε ήταν η αλλαγή αφηγητή στο τέλος, που νομίζω έγινε κάπως άτσαλα, αλλά πέρα από αυτό δεν μου κλώτσησε κάτι άλλο και σε διάβασα εξαιρετικά ευχάριστα. Μπράβο σου για την πρόοδο και...

 

 

 

Καλή επιτυχία!

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Όπως είπα και στο γενικό post του διαγωνισμού, τα σχόλια των τελευταίων σπάνια πρωτοτυπούν κάπου, οπότε θα είμαι λιτή.

 

Ιδέα: Πολύ καλή ιδέα και φυσικά μια χαρά εντός του θέματος. Μια τόσο απότομη εμφάνιση τηλεπάθειας σε όλους και σε όλα είναι μπορώ να σου πω πιο ανατριχιαστικό από άλλα σενάρια αποκάλυψης.

 

Εκτέλεση: Έκανες μια πολύ δυνατή αρχή, με χιούμορ και με βάθος ταυτόχρονα. Η μικρή κοινωνία του χωριού και όλα της τα άπλυτα που βγαίνουν με τη μια στη φόρα. Νομίζω ότι χειρίστηκες πολύ καλά και το θέμα της τηλεόρασης και των ειδήσεων μέσω μηνυμάτων. Έβλεπα πίσω από τις λέξεις και τον προβληματισμό της επικαιρότητας και όλη την προσπάθεια συγκάλυψης των αληθινών γεγονότων και αισθανόμουνα το ζόρι σχεδόν απτό να σφίγγει από παντού.

Αλλά… όπως παρατήρησαν και άλλοι σχολιαστές, η ιδέα είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει στις λέξεις του διαγωνισμού. Μοιραία λοιπόν, κάπως πρέπει να τελειώσει και τελειώνει λίγο παράξενα, σε εντελώς άλλο χρόνο απ’ αυτόν που ξεκίνησε, με αποτέλεσμα να μένουμε λίγο ανικανοποίητοι.

 

Υπάρχουν δυο προτάσεις για καλύτερη αξιοποίηση της ιδέας σου: α) γράφεις κάτι πραγματικά μεγάλο, αναλύοντας προεκτάσεις και συνέπειες σε όλα τα επίπεδα (φαντάσου, ας πούμε να προσπαθούν να νεκρώσουν με φάρμακα αυτές τις νέες ικανότητες και τι θα γινόταν στη διάρκεια εκείνης της έρευνας) ή β) περιορίζεσαι σε ένα πολύ μικρό χώρο/περιστατικό και ασχολείσαι με αυτό. Σίγουρα ξέρουμε ότι υπάρχει και ο έξω κόσμος, αλλά μια σύγκρουση για κάτι μέχρι τώρα αυτονόητο (όπως η κλέφτρα φουρνάρισσα της αρχής) θα μπορούσε να ανεβάσει εντυπωσιακά τους τόνους.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Γιώργος77

Διέκρινα όχι μία, αλλά τρεις ιδέες σε αυτό το διήγημα. Που αναπτύσσονται πολύ συμπαθητικά σε ένα περιορισμένο αριθμό λέξεων. Μοναδικό μειονέκτημα η κάπως "επίσημη", πολύ σοβαρή γλώσσα. Όταν μιλούν οι χαρακτήρες είναι σαν να μιλούν με στόμφο μπροστά σε κοινό.

 

Καλή επιτυχία!

Link to post
Share on other sites
Old man & SiFi

Ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε και –κυρίως– να αφήσετε τα πολύτιμα σχόλιά σας.
Οι περισσότεροι (λογικά) θέλατε περισσότερο βάθος και δράση-αντίδραση χαρακτήρων. Από τις δύο λύσεις που προτείνατε μου φαίνεται πιο πιθανή κάποια επέκτασή του (όταν και αν θα μπορέσω κάποτε να την διαχειριστώ) παρά ο περιορισμός της στο χωριό. Η δεύτερη ιδέα πιστεύω ότι θα πρέπει να περιορίσει και το συμβάν στον ίδιο χώρο γιατί αν είναι παγκόσμιο τότε αυτά που γίνονται εκεί έχουν περιορισμένο ενδιαφέρον σε σύγκριση με αυτά που θα γίνονται παντού και ειδικά στα “ψηλά”. Θα δούμε, προς το παρόν δεν σας απειλώ με επέκτασή του…


Φίλε Τώνη

Μία λέξη σχηματιζόταν στο μυαλό μου καθώς σε διάβαζα: Μακάρι.

Πολύ δυνατή ιδέα, σίγουρα από τις πιο δυνατές του διαγωνισμού. Μπερδεύτηκα στο σημείο όπου περιγράφεις την διεξαγωγή των ιερών μυστηρίων, σε βεβαιώ πως ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει έτσι, να παραγγέλνεις δηλαδή τελετές και μυστήρια- ίσως στην Αμερική αυτό να γινόταν, στην ελληνική πραγματικότητα όμως αυτό είναι απλώς αδύνατον. Υπάρχει άλλη θρησκευτική νοοτροπία και απλώς μου δείχνεις ότι δεν την κατέχεις, χειριζόμενος έτσι το θέμα αυτό. Στα μεγάλα, μεγάλα συν οι αυξημένες πωλήσεις των βιβλίων, ζήτω! Κατά τα άλλα, η ιστορία είναι περισσότερο μία παράθεση αλλαγών και σκέψεων παρά διήγημα κανονικό. Πράγμα που δεν με εμπόδισε να το απολαύσω λόγω της πολύ όμορφης ιδέας του. Α, και είσαι μέσα στο διαγωνισμό από την κορυφή ως τα νύχια θεματικά.,

Καλή σου επιτυχία!

Έχεις απόλυτο δίκιο, οι γραπτές τελετές θα ταίριαζαν περισσότερο στους Καθολικούς αλλά μου ήρθαν οι Ορθόδοξοι επειδή έχω δει σελίδα στο διαδίκτυο κάποιας μονής του Αγίου Όρους όπου μπορείς να ανάψεις κεράκι με το ποντίκι του υπολογιστή σου (φυσικά ανεξάρτητα από το φύλο σου). Αν είσαι γυναίκα, σπας και το “άδυτο” !


Φίλε Τώνη


    Δεν έλαβες υπ’ όψη σου ότι οι άνθρωποι, μπορούν πλέον να ερμηνεύσουν αρκετές πτυχές από το χαρακτήρα και τον ψυχικό κόσμο, αυτών με τους οποίους συναναστρέφονται, μειώνοντας τη σημασία της ολοκληρωτικής αποκάλυψης, έτσι όπως την περιγράφεις. Ένα άλλο που ξενίζει, είναι πως σχεδόν όλοι ανακάλυψαν αρνητικές πλευρές στους άλλους. Θέλω να πω, πως στην ουσία περιγράφεις έναν Αρμαγεδώνα που είναι κρυμμένος μέσα στα εσώψυχα των ανθρώπων. Και αρκεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για να βγουν όλα τα κακά και οι συμφορές. Εδώ το βλέπεις μονόπλευρα νομίζω. Ο Άνθρωπος, (ο αρχαιοελληνικός και όχι ο βιβλικός) έχει αναπτύξει εκτός από τα ελαττώματά του και πολλά προτερήματα που ελάχιστα αναφέρονται στην ιστορία σου. Αυτά δεν εξισορροπούν τις συνέπειες; Γι’ αυτό λέω πως η ιστορία σου ήταν λίγο έως πολύ μονόπατη και μονόπλευρη προς την άσχημη και απαισιόδοξη εκδοχή της.

     Ίσως, λέω ίσως, θα μπορούσες να κάνεις ένα ποτ-πουρί από περιστατικά, τα οποία θα χαλάρωναν και τον αναγνώστη.

     Για φαντάσου για παράδειγμα ένα πεινασμένο, κάπως παχύσαρκο, να περνάει έξω από ένα σουβλατζίδικο· τι πόλεμος θα γινόταν στο μυαλό του. Ή, καλοκαίρι σε Ελληνική παραλία, να περνάει μια ξανθιά ή μελαχρινή δίμετρη δίπλα στη θάλασσα, πόσες σφαλιάρες θα έτρωγαν οι άντρες από τις γυναίκες τους. Και πολλά άλλα.

 

Φυσικά και θα έπρεπε να περιλαμβάνει και την καλή όψη του νομίσματος όπως (πολύ σωστά) παρατηρείς, αλλά δεν σκέφτηκε ο απαισιόδοξος εαυτούλης μου. Όντως είναι πολύ διασκεδαστικές οι καταστάσεις που περιγράφεις!


 

Ευχαριστώ πολύ για τις πολλές – και σημαντικές– παρατηρήσεις (ήδη το ζουμ στο 20% το ενσωμάτωσα στους ελέγχους μου!).


Καλησπέρα φίλε Τώνη.

 

. Επίσης, για την πιθανότητα να είχαν αποκτήσει την ικανότητα και τα ζώα, αφενός το θεωρώ υπερβολικό, αφετέρου έχει κενό: αν ήταν έτσι θα έπρεπε και οι άνθρωποι να διαβάζουν τις σκέψεις τους.

 

Ναι, το θέμα με τα ζώα είναι μπερδεμένο και μάλλον έπρεπε να λείπει. Δεν ξέρουμε αν (ή θα πρέπει να εξηγηθεί πώς) μπορούν να επικοινωνήσουν (έστω και τηλεπαθητικά) όντα που δεν έχουν κάποιο κοινό κώδικα επικοινωνίας.


Δηλαδή οι πολιτικοί για παράδειγμα παραδέχονται όλοι τους ότι είναι εξ ορισμού ψεύτες, αφού δεν τολμούν να εμφανιστούν να μιλήσουν αλλά ταυτόχρονα λένε πιστέψτε τα ψέματα που σας γράφουμε; Όχι και τρελή πίστη στη λειτουργία της δημοκρατίας μου φαίνεται. Ή ο άλλος πηγαίνει στην εκκλησία μόνο για να δείξει ότι πηγε; Κάποιοι σίγουρα. Ολοι; Δεν είμαι και τόσο σίγουρος και γιατί δε μπορεί κάποιος να δει μια ταινία. Να δεχτώ ότι όταν έδειχνε κάποιο σε ζωντανή μετάδοση κάπως συντονίζοταν και ο ακροατής με τη σκέψη του εκφωνητή. Όταν παίζεις την Καζαμπλάνκα τι πρόβλημα δημιουργεί;
 

Για τους πολιτικούς, που κάνουν ότι κρύβονται πίσω από το δαχτυλάκι τους (κι ας είναι μερικοί τους θεόχοντροι) ήδη ο μέσος άνθρωπος είναι σίγουρος ότι μας φλομώνουν στο ψέμα. Αυτοί όμως συνεχίζουν ακάθεκτοι χωρίς να ντρέπονται. Νομίζω λοιπόν ότι ένα κειμενάκι αντί για δαχτυλάκι θα τους βόλευε. Η “τρελή πίστη στη λειτουργία της δημοκρατίας” είναι μεγάλο θέμα, απλά να πω ότι άλλο η θεωρία και άλλο η εφαρμογή της.
Για τις ταινίες σκέφτηκα ότι πιθανόν συχνά οι ηθοποιοί σκέφτονται ΚΑΙ άλλα πράγματα την ώρα που υποδύονται έναν χαρακτήρα. Συμφωνώ, είναι λίγο ακραίο, αλλά σκεφτόμουνα τους τραγουδιστές που δίνουν συναυλίες με playback. Τι να σκέφτονται άραγε όταν απλά ανοιγοκλείνουν το στόμα τους; Σε αρκετές παλιές ταινίες ο ήχος έχει προστεθεί μετά.

Edited by Old man & SiFi
 • Like 2
Link to post
Share on other sites
 • 2 years later...
Roubiliana

Απολαυστικό. Με έκανε να σκεφτώ πολλά πράγματα. Κ μου άρεσε το τέλος με τη νέα γενιά.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..