Jump to content

Ηλίας Βενέζης


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Venezis-Ilias.jpg

 

Ο Ηλίας Βενέζης ή Ηλίας Μέλλος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας στις 4 Μαρτίου του 1904 και πέθανε στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου του 1973. Χρόνια μετά την συγγραφή των έργων του και τον θάνατό του, παραμένει ένας από τους σημαντικότερους, ποιοτικότερους και αγαπημένους Έλληνες συγγραφείς του 20ου αιώνα. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζονται να ειπωθούν και πολλά πράγματα για τον συγγραφέα και άνθρωπο Ηλία Βενέζη. Η αγάπη του κόσμου για τα βιβλία του τα λέει όλα. Πάντως, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να ανατρέξετε για αρχή στην Wikipedia.

 

Μυθιστορήματα:

 

«Το νούμερο 31328»: α' έκδοση 1931
«Γαλήνη»: α' έκδοση 1939
«Αιολική Γη»:α' έκδοση 1943
«Έξοδος. Χρονικό της Κατοχής»: α' έκδοση 1950
«Ωκεανός»: α' έκδοση 1956
«Το Μυθιστόρημα των Τεσσάρων», μαζί με τους Μυριβήλη, Καραγάτση, Τερζάκη : α' έκδοση 1979
 
Συλλογές διηγημάτων:
 
«Ο Μανώλης Λέκας και άλλα διηγήματα» α' έκδοση 1928
«Αιγαίο» α' έκδοση 1941
«Άνεμοι» α' έκδοση 1944
«Ώρα Πολέμου» α' έκδοση 1946
«Οι νικημένοι» α' έκδοση 1954
«Αρχιπέλαγος» α' έκδοση 1969
«Εφταλού» α' έκδοση 1972
«Το καῒκι του Θησείου και άλλες ιστορίες για μικρούς και μεγάλους», α' έκδοση 2006
«Ακήφ» διήγημα, - α' έκδοση 1944
 
Ταξιδιωτικά:
 
«Φθινόπωρο στην Ιταλία» α' έκδοση 1950
Αμερικανική Γη α΄έκδοση 1955
Αργοναύτες α' έκδοση 1962
Περιηγήσεις α' έκδοση 1973
«Στις ελληνικές θάλασσες. Μυθιστορία του Ιονίου και του Αιγαίου» α' έκδοση 1973
 
Θέατρο:
 
«Μπλοκ C» Πρώτη παράσταση στο θέατρο 5 Δεκεμβρίου 1945, α' έκδοση σε βιβλίο 1946.
 
Άλλοι έργα:
 
«Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός», α' έκδοση 1952
«Χρονικόν της τραπέζης της Ελλάδος. Ιστορία μιάς εικοσιπενταετίας. 1928-1952», α' έκδοση 1955
«Εμμανουήλ Τσουδερός.Ο πρωθυπουργός της μάχης της Κρήτης και η εποχή του», α' έκδοση 1966
«Μικρασία Χαίρε (διήγησις συμβάντων)», α' έκδοση 1974
 
----------------------------------------------------------------------------
 
 
 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Αιγαίο

Στην βιβλιοθήκη μέχρι στιγμής έχω τέσσερα βιβλία του Ηλία Βενέζη - ουσιαστικά τα πιο γνωστά του: "Το νούμερο 31328", "Αιολική Γη", "Γαλήνη" και "Αιγαίο". Αποφάσισα να έρθω για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του, διαβάζοντας το τελευταίο, που είναι και συλλογή διηγημάτων. Είχα ακούσει τόσα πολλά για την γραφή, τις ιδέες και τα νοήματα των ιστοριών του, καθώς και για τα συναισθήματα που προσφέρουν τα βιβλία του, που καιρός ήταν να τον γνωρίσω επιτέλους.

Και πιστεύω ότι έκανα την καλύτερη αρχή, μιας και η συγκεκριμένη συλλογή διηγημάτων με άφησε ως επί το πλείστον ικανοποιημένο από πολλές απόψεις: Πρώτα-πρώτα με ταξίδεψε σε άλλες, μακρινές εποχές, σε άλλα μέρη - σε βουνά, σε θάλασσες, σε νησιά. Δεύτερον, με μάγεψε με τον μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο γραφής του, με τις παρομοιώσεις και τις μεταφορές, με την ποιητική διάθεση στις περιγραφές των τοπίων, των σκέψεων και των συναισθημάτων. Τρίτον και σημαντικότερον, μου δημιούργησε κάμποσα συναισθήματα καθ'όλη την διάρκεια της ανάγνωσης -νοσταλγία για τα περασμένα, λύπη για τα δεινά των χαρακτήρων-, καθώς επίσης με έβαλε και σε σκέψεις για διάφορα πράγματα γύρω από την ζωή και τον κόσμο μας.

Σίγουρα δεν είναι όλα τα διηγήματα στο ίδιο επίπεδο: Τα πρώτα διηγήματα (π.χ. Το Λιός, Οι γλάροι, Η βουή, Άνθρωποι στη φτέρη, Το καΐκι του Θησείου) είναι πραγματικά αριστουργήματα, τα υπόλοιπα είναι καλογραμμένα και με τα δικά τους νοήματα μεν, αλλά ίσως κάπως λιγότερο έντονα δε. Όπως και να'χει, πρόκειται για μια πολύ καλή συλλογή διηγημάτων, με την οποία είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Ηλία Βενέζη. Δεν βλέπω την ώρα να πιάσω τα μεγάλα αριστουργήματά του!

8/10

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει Το νούμερο, την Αιολική γη και το μυθιστόρημα των τεσσάρων. Τα δύο πρώτα είναι συγκλονιστικά. Η γραφή του είναι μαγική, στην Αιολική γη σχεδόν παραμυθένια. Το νούμερο είναι κομματάκι σκληρό, μα με τέτοιο θέμα δεν θα μπορούσε να μην ήταν.

Το μυθιστόρημα των τεσσάρων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα τεσσάρων μεγάλων συγγραφέων που παρουσιάζει τα προβλήματα κάθε τέτοιας προσπάθειας. Σε κάποια σημεία πολύ καλό σε κάποια λιγότερο καλό.

Κατά την ταπεινή μου άποψη ο Βενέζης είναι μια από της καλύτερες ελληνικές πένες.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει την Αιολική Γη, τη Γαλήνη και το Νούμερο 31328. Ξεχώρησα την Αιολική Γη για την γλώσσα, την αναφορά στη Σκωτία και τις εικόνες της. Το νούμερο για την υπόθεση του έργου. Τη Γαλήνη για γλώσσα και αφήγηση. Γενικά ο Βενέζης είναι μεγάλος συγγραφέας πρέπει να διαβάζετε από τους νεότερους. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

577078227_31328.jpeg.4a0c1ef745eab630a46f733e392affeb.jpeg 1004856514_31328-Cover2.jpg.e9789e92f2e8c7486a658167954bc23c.jpg

Το νούμερο 31328

Τι να πει κανείς για το βιβλίο αυτό; Είναι από τα πιο συγκλονιστικά και συγκινητικά βιβλία που μπορεί να διαβάσει ένας Έλληνας στη ζωή του: Είναι η μαρτυρία ενός ανθρώπου που όταν ίσα που πρόλαβε να ενηλικιωθεί, βρέθηκε αιχμάλωτος των Τούρκων στα κάτεργα των Ταγμάτων Εργασίας στα βάθη της Ανατολής, όπου για δεκατέσσερις μήνες η ζωή του δεν του ανήκε. Το βιβλίο μπορεί να είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος, όμως είναι τόσο πολύ γεμάτο από εικόνες και συναισθήματα, που αρκούν για μια ολόκληρη αναγνωστική χρονιά. Είναι σκληρό βιβλίο, ωμό αλλά συνάμα λυρικό, γραμμένο με αίμα, όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας, προφανώς με το αίμα το δικό του, αλλά και των χιλιάδων Ελλήνων της Μικράς Ασίας που δολοφονήθηκαν, εκτελέστηκαν και ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους. Όλοι οι Έλληνες οφείλουν να το διαβάσουν, έστω και μια φορά στη ζωή τους. Για να μην ξεχάσουν. Για να θυμηθούν.

9.5/10

Edited by Spark
Προστέθηκαν τα εξώφυλλα του βιβλίου.
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

577078227_31328.jpeg.4a0c1ef745eab630a46f733e392affeb.jpeg 1004856514_31328-Cover2.jpg.e9789e92f2e8c7486a658167954bc23c.jpg

Το νούμερο 31328

Ότι είναι οι "Αναμνήσεις από το σπίτι τών πεθαμένων", για τον Ντοστογιέφσκι, είναι και "Το νούμερο 31328", του Βενέζη.

Ο πρώτος περιγράφει την εξορία του στα στρατόπεδα της Σιβηρίας, ο δεύτερος περιγράφει τη ζωή του στα κάτεργα της ανατολής, όταν παιδί ακόμα οδηγήθηκε εκεί από τους Τούρκους μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

Αυτοί οι δύο μεγάλοι συγγραφείς κατάφεραν να επιβιώσουν και μας μετέφεραν τα βιώματα τους μέσα από τα βιβλία. Πραγματικές, πονεμένες, δύσκολες κι σκληρές ιστορίες. Μόνο και μόνο για αυτό ξεχωρίζουν και αξίζουν τη προσοχή σας.

Edited by Ghost
Προστέθηκαν τα εξώφυλλα του βιβλίου.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Το νούμερο 31328

Μας είχε μιλήσει η φιλόλογος του γυμνασίου για αυτό το βιβλίο και μας το είχε προτείνει. Το είχα αγοράσει και το είχα ξεκινήσει αλλά το άφησα πριν τη μέση αν θυμάμαι καλά. Το δεκατετράχρονο παιδί δεν δύνατο να καταλάβει και πολλά από αυτά που διάβαζε.

Τις προάλλες έβλεπα τη βιβλιοθήκη του πατέρα μου, οπότε και το έπιασε το μάτι μου. Το άρπαξα, το διάβασα. Δεν ξέρω κι εγώ πόσες φορές έκλαψα. Λίγο υπομονή θέλει, λόγω της παρωχημένης γλώσσας με την οποία είναι γραμμένο. Κατά τα άλλα, αριστούργημα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..