Jump to content

Αγκαλιάζοντας το έρεβος - Μάριος Δημητριάδης


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

post-2246-0-80980200-1497616303.jpg

 

Μάριος Δημητριάδης - Αγκαλιάζοντας το έρεβος
Διηγήματα

 

Εκδόσεις: Το Ανώνυμο Βιβλίο
Σελίδες: 238
Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2017

 

Όλοι έχουμε τους φόβους μας. Τις περισσότερες φορές για παράλογα πράγματα. Τι γίνεται όμως όταν η σκυτάλη αλλάζει ανάμεσα στο πραγματικό και το μεταφυσικό και τα παράλογα γίνονται πραγματικότητα; Αυτές οι μικρές εκπλήξεις είναι που εμφανίζονται μερικές φορές, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε τι είναι τελικά λογικό και τι όχι. Εννέα καθημερινές ιστορίες μυστηρίου και απόλυτου παραλογισμού θα σας πείσουν ότι οι φόβοι μας πολλές φορές ίσως και να μην είναι τυχαίοι…αντέχετε να ακολουθήσετε σε ένα ταξίδι στο έρεβος;
 
----------------------------------------
 
"Θυμάστε τη Ζώνη του Λυκόφωτος; Αν αφαιρέσει κανείς το έντονο στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας, κάτι τέτοιο επιτυγχάνει ο πολύ ελπιδοφόρος συγγραφέας Μάριος Δημητριάδης με το δεύτερο βιβλίο του, μια συλλογή διηγημάτων μυστηρίου και τρόμου. Φτιάχνει ιστορίες που άνετα θα αποτελούσαν επεισόδια της εν λόγω μυθικής σειράς. Το πιο δυνατό στοιχείο της γραφής του, αυτό της ‘παραμόρφωσης’ της καθημερινότητας, αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Όσοι ενδιαφέρεστε έστω και ελάχιστα για τη λογοτεχνία του φανταστικού ή γενικώς για ‘εναλλακτικές’ μυθοπλασίες, μην αγνοήσετε αυτό το βιβλίο, για κανέναν λόγο."
 
-Περικλής Μποζινάκης, Συγγραφέας
 
"Ο Μάριος Δημητριάδης μας ξεναγεί στα άδυτα της ερεβώδους του φαντασίας. Εκεί όπου ελλοχεύουν το μυστήριο, η αγωνία και ο τρόμος. Αγκαλιάστε ό,τι πιστεύετε ότι θα σας δώσει έστω και λίγη προστασία και ακολουθήστε κι εσείς. Με προσοχή."
 
-Γιώργος Δάμτσιος, Συγγραφέας
 
"Μια δυνατή συλλογή διηγημάτων. Τόσο καλογραμμένη που αποκτά την χροιά μιας βιωματικής εμπειρίας."
 
-Βασίλης Γιαννάκης, Συγγραφέας
 
"9 ιστορίες που ακροβατούν μεταξύ ρεαλισμού και φαντασίας. Κινηματογραφική πλοκή που δε στερείται στο ελάχιστο από βάθος των χαρακτήρων της. Με το "Αγκαλιάζοντας..." ο Μάριος εξελίσσει τη γραφή του ένα βήμα πιο πέρα… βαθύτερα στο έρεβος."
 
-Άρης Δεληγιαννίδης, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας
 
"Μια συλλογή διηγημάτων που προσωποποιεί την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης και μας θυμίζει πως ο τρόμος είναι το ισχυρότερο κίνητρο επιβολής απόκοσμων επιθυμιών."
 
-Elaine Riga, Nyctophilia
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Πριν αρχίσω την μίνι κριτική μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συγγραφέα για το δωρεάν αντίτυπο του βιβλίου και το συνοδευτικό μουσικό CD που μου έστειλε κατευθείαν στην είσοδο του σπιτιού μου.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2015 αγόρασα σχεδόν στα τυφλά το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, το μυθιστόρημα "Σκοτεινές μέρες", έχοντας μια κάποια εμπιστοσύνη στις εκδόσεις Λογείον. Το διάβασα λίγες μέρες μετά την αγορά του και με άφησε ικανοποιημένο, προσφέροντάς μου μια καλογραμμένη και ευκολοδιάβαστη ιστορία, με μυστήριο, ανατριχίλες και λίγο τρόμο. Τώρα, το συγκεκριμένο βιβλίο, που είναι και το δεύτερο του Μάριου Δημητριάδη, είναι μια συλλογή εννιά διηγημάτων, που μπορεί να τα κατατάξει κανείς σε κατηγορίες όπως ο τρόμος και η σκοτεινή φαντασία.

 

Έχουμε να κάνουμε με μια αρκετά χορταστική, καλογραμμένη και ενδιαφέρουσα συλλογή, τα διηγήματα της οποίας προσφέρουν μυστήριο, αγωνία και ανατριχίλες. Κάλλιστα θα μπορούσαν να ήταν επεισόδια της σειράς "Η Ζώνη του Λυκόφωτος" ή άλλης παρόμοιας τηλεοπτικής ανθολογίας επεισοδίων τρόμου και φαντασίας. Ο Μάριος έχει το ταλέντο και το μεράκι στο να οδηγήσει τον αναγνώστη στα σκοτεινά μονοπάτια της φαντασίας του, ταξιδεύοντας τον για λίγες ώρες μακριά από την πεζή καθημερινότητα και την ασφάλεια του σπιτιού του (ή όπου αλλού διαβάζει το βιβλίο). Η γραφή είναι απλή και καλή, κάνει ικανοποιητικά την δουλειά της, βοηθώντας τον αναγνώστη στην γρήγορη ανάγνωση του βιβλίου. Προσωπικά μου άρεσαν οι ατμοσφαιρικές περιγραφές των γεγονότων και των τοπίων, μεταφέρθηκα εύκολα στα διάφορα μέρη όπου διαδραματίζονταν όλα τα περίεργα, ανατριχιαστικά και κουλά φαινόμενα των διηγημάτων.

 

Όταν ολοκληρώνω συλλογές ή ανθολογίες διηγημάτων, τις μισές φορές αναλύω σε λίγες σειρές το κάθε διήγημα (γράφω μια περίληψη, αναφέρω τα θετικά και τα αρνητικά) και τις άλλες μισές δεν ειπεισέρχομαι καθόλου σε λεπτομέρειες σχετικά με την πλοκή τους. Αυτό θα κάνω και τώρα, γιατί όσα λιγότερα ξέρει κανείς για τα διηγήματα της παρούσας συλλογής, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αναγνωστική απόλαυση και περισσότερες οι εκπλήξεις. Γενικά, όμως, να περιμένετε περίεργα και ενδιαφέροντα διηγήματα, που στο σύνολό τους δύσκολα θα αφήσουν ανικανοποίητους τους λάτρεις του τρόμου και της σκοτεινής φαντασίας. Προσωπικά έμεινα χορτασμένος και ευχαριστημένος από την πλειοψηφία των διηγημάτων. Τέσσερα από αυτά, όμως, μου άρεσαν περισσότερο από τα υπόλοιπα: "Αγοραπωλησίες ικανοτήτων", "Μεσημβρινή ανάπαυλα" (το πλέον αγαπημένο της συλλογής), "Κατευνάζοντας τους Θεούς" και "Ο πίνακας".

 

Υ.Γ. Η έκδοση πολύ καλή, με προσεγμένη επιμέλεια, ωραίο εξώφυλλο και γερό δέσιμο. Σε μεγάλο βαθμό μου άρεσαν και τα σκίτσα που συνοδεύουν το κάθε διήγημα, καθώς και η ατμοσφαιρική μουσική επένδυση.

 

8/10

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Το δεύτερο βιβλίο του Μάριου Δημητριάδη -που είχα την τιμή να το διαβάσω πριν εκδοθεί- αποτελείται από μια συλλογή διηγημάτων. Αισθάνομαι περήφανος σαν συγγραφέας τρόμου που ο Μάριος περιγράφει τις ιστορίες του ως "μυστηρίου και τρόμου" παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές έχουν ένα ευρύτερο ενδιαφέρον και αναμφίβολλα θα κερδίζουν το κοινό που αγαπά τα αστυνομικά μυστήρια, όπως επίσης και την επιστημονική φαντασία. Διότι το εύρος του τρόμου όπου υπάγονται οι περισσότερες από αυτές ποικίλλει, έτσι ώστε το όλο σύνολο να θυμίζει αρκετά τη "Νυχτερινή Βάρδια" του Stephen King -έργο που επηρέασε εμφανώς τον συγγραφέα και που του έδωσε τα εφόδια να γράψει αυτή τη συλλογή. Δεν θα προδώσω τίποτα από το περιεχόμενο του βιβλίου, θα πω μονάχα ότι ο αναγνώστης οφείλει να είναι προετοιμασμένος να τρομάξει, να βυθιστεί σε έναν κόσμο όπου διαδραματίζονται εντυπωσιακές καταστάσεις και που πραγματοποιούνται ακόμη και τα πιο απίστευτα ενδεχόμενα. Πρόσφατα έγινα κάτοχος του βιβλίου και στην έντυπη μορφή του, η οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας, αλλά επιπλέον συνοδεύεται από δυο όμορφες εκπλήξεις: Η πρώτη είναι ένα cd με μελωδίες που συνοδεύουν το κάθε διήγημα και τις οποίες έχει συνθέσει ο ίδιος ο συγγραφέας, αποδεικνύοντας ότι έχει εξειρετικό ταλέντο και στη μουσική εκτός από τη συγγραφή και η δεύτερη είναι οι εξαιρετικοί πίνακες του καλλιτέχνη Γιάννη Τσιμπίρη που προλογίζουν την κάθε ιστορία.

Εύχομαι στον Μάριο να μας προσφέρει και στο μέλλον εξίσου καλά βιβλία από άποψη κοσμοπλασίας και αισθητικής.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..