Jump to content

Προτάσεις για βιβλία


kbantikos
 Share

Recommended Posts

Παίδες καλώς σας βρίσκω αν και σίγουρα δεν είμαι ο πρώτος που ρωτάει ήθελα την βοηθειά σας στις προτάσεις βιβλίων φαντασίας γιατί έχω χαθεί πιά και ο χρόνος μου είναι αρκετά περιορισμένος (5 ξωτικούλια περιηγούνται στο κάστρο μου και στους διαδρόμους της καρδιάς μου) για να διαβάζω κάτι στην τύχη όπως έκανα παλιά.  Θεωρώντας ότι απευθύνομαι σε ανθρώπους που τους αρέσει το διάβασμα θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω τι μου αρέσει και τι όχι για να με προσανατολίσετε καλύτερα. Νομίζω ότι μου αρέσει περισσότερο η εφηβική λογοτεχνεία του φανταστικού παρά η η ώριμη.

Γενικότερα οπου λαλούν πολλοί δαιμόνοι πάει να ξενερώσει. Θυμάμαι έκανα το λάθος και διάβασα τον υφαντόκοσμο του Barker ωρε μάνα μου τι ήταν ετούτο, κάποια στιγμή κάποιος πήδαγε και κάποιον κάτι αδερφές ρουφούσαν διάφορα ο άνθρωπος χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη και εγώ μαζί που τον διάβασα. Αυτού του είδους τα βιβλία προσπαθώ να αποφύγω.

Αντιπαρέρχομαι τον Τόλκιν μιας και θεωρείται κλασικός.

Harry potter τον λάτρεψα ήμουν ο πρώτος στην Ελλάδα που αγόρασε το 7 βιβλίο.

Έραγκον καταπληκτική η σειρά την λάτρεψα και αυτή.

Η τριλογία του Βαρτιμαίου του Stroud υπέροχα εφευρηματική.

H τριλογία (το Αστέρι του Βορρά κ.τ.λ) του Pullman καταπληκτική.  

Guin Ursula Το έπος της Γαιοθάλασσας πάρα πολύ καλό μαγική η πένα της,

Ολα τα παραπάνω τα λάτρεψα μέχρι δακρύων, τα παρακάτω όχι ότι δεν μου άρεσαν αλλά όχι τόσο όσο τα πρώτα. Πάμε λοιπόν.

Gavriel Kay τον ψαχούλεψα (Tigana, τα άλογα του ουρανού, το υφαντό της Φιονοβάρ ) το βιβλίο που μου άρεσε περισσότερο ήταν οι πολεμιστές του λυκόφωτος, αρκετά καλός.

Τerry Prachett καλός όμως μου αφήνει μια χαοτική αίσθηση σαν να μην δίνει τόσο βάση στην ιστορία αλλά στο χιούμορ και στα απίστευτα λογοπαίγνια πιστεύω οτι ο συγκεκριμένος χάνεται στην μετάφραση πρέπει να τον διαβάσεις στα αγγλικά, όπως π.χ τον Joyce. Μέτριος μου φαίνεται διαβάζεται όμως μονορούφι, ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.

Gaiman λογοτέχνης με όλη την σημασία της λέξης διάβασα ο ωκεανός στο τέλος του δρόμου, το σπίτι στην ομίχλη, το βιβλίο του νεκροταφείου το τελευταίο μου άρεσε πολύ όλα τα άλλα όμως όχι μου αφήνουν ενα παγωμένο αίσθημα λίγο άρρωστο.

Μorgenstern Erin, το τσίρκο της νύχτας μου άρεσε πολύ .

 Goldman williams Η πριγκίπισσα και ο πειρατής πολύ καλό και αυτό, κρίμα που είχα δει την ταινία αν και δεν λές και κρίμα για αυτήν την ταινιάρα.

Rothfuss Patrick το όνομα του ανέμου έκανα το τραγικό λάθος και έσπασα τον ιερό κανόνα μου να μην διαβάζω βιβλία πριν ολοκληρωθεί η σειρά εξαιρετικό το πρώτο βιβλίο εξαιρετική η γραφή ο άνθρωπος έχει χάρισμα τα άλλα 2 βιβλία όμως είναι αρκετά υποδεέστερα σε σημείο που να σκέφτομαι αν θα αγοράσω η όχι το τελευταίο.

Brandon Sanderson η ύστατη αυτοκρατορία μέτριο πέρα απο την πρωτότυπη ιδέα για την χρήση της μαγείας ουδέν το άξιο, επίπεδο και άχρωμο.

Επίσης στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας μου άρεσε αρκετά η τριλογία του Εντε του Card Scot ο αρχιτραγουδιστής  όμως οχι τόσο.

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Καλώς τον! Στο στυλ που προτιμάς θα προτείνω τρία βιβλία που μου άρεσαν πολύ, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αίολος:

- Λόρδος Ντάνσανυ: Η Κόρη της Βασιλιάς της χώρας των Ξωτικών. Πάει πολύς καιρός που το διάβασα και έχω ξεχάσει τα πάντα, θυμάμαι ωστόσο ότι μου είχε αρέσει πολύ. Ίσως να ξενίσει λίγο το ύφος του συγγραφέα που δείχνει την ηλικία του, θεωρώ όμως ότι αξίζει να κάνεις μία προσπάθεια.

- Τζακ Βανς: Τα Μάτια του Ανώτερου Κόσμου και Η Οδύσσεια του Κουζέλ. Αποτελούν μέρος της τετραλογίας της Ετοιμοθάνατης Γης, στέκουν όμως άνετα και μόνα τους. Εδώ θα συναντήσεις ένα πανούργο τυχοδιώκτη που έχει μία μοναδική ικανότητα να βρίσκεται μονίμως βουτηγμένος μέσ' στα σκ..τα, και άλλη τόση και μεγαλύτερη να ξεμπλέκει. Κυνικά και υπέροχα, διαβάζονται απνευστί. 

- Τέλος, σε πιο σκληρό ύφος αλλά όχι φευγάτα, Μάικλ Μούρκοκ και Έλρικ του Μελνιμπονέ. Από τις ίδιες εκδόσεις, την πενταλογία με τα γκρι εξώφυλλα. Όχι όλα του ίδιου επιπέδου, αλλά όλο και κάτι θα βρεις που να σου αρέσει. 

Edited by Δημήτρης
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για την αστραπιαία απάντηση σου θα τα δοκιμάσω οσο για τον Μούρκοκ τον έχω διαβάσει δυστυχώς, δεν μου άρεσε καθόλου μα καθόλου.Σε ευχαριστώ και πάλι.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εγω θα σου δωσω μια προφανη απαντηση.

Τα βιβλια του Μαρτιν. A Song of Ice and Fire. Οκ ακομα περιμενουμε 2 απο τα 7 συνολικα, αλλα τουλαχιστον τα 3 πρωτα τα θεωρω κορυφαια του ειδους.

Ακολουθουν 3 προτασεις που ανηκουν νομιζω σε αυτο που λες εφηβικη λογοτεχνια φαντασιας απο την αποψη οτι ειναι κλασικες περιπτωσεις βιβλιων που οι παλαιοτερες γενιες των φαν του ειδους διαβαζαν συνηθως στα πρωτα βηματα τους στον χωρο. Νεαροι ηρωες μπλεκουν αναπαντεχα σε κοσμοιστορικα γεγονοτα επικων διαστασεων κοκ.

Η μια σειρα ειναι του Tad Williams Memory, Sorrow and Thorn η οποια ειναι στο υφος του Τολκιν αλλα με τον δικο της ιδιαιτερο τροπο. Δεν αποτελει δηλαδη αντιγραφη

Η αλλη ειναι η Riftwars Saga του Raymond Feist.

Η τριτη ειναι προσφατη αλλα νομιζω ταιριαζει απολυτα σε αυτο που θες. The Faithful and the Fallen του John Gwynne. Απλα αυτη δεν εχει μεταφραστει στα Ελληνικα σε περιπτωση που δεν θες να διαβασεις στα αγγλικα

Τελος χαιρομαι για την γνωμη σου για τον Sanderson γτ και για μενα γραφει εντελως αψυχα και επιτηδευμενα και τον θεωρω υπερβολικα υπερτιμημενο.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Από αυτά που λες καταλαβαίνω πως περισσότερο σου αρέσει η εφηβική λογοτεχνία (Harry Potter,  Έραγκον, Πούλμαν, Γαιοθάλασσα). Με βάση αυτά θα σου πρότεινα : το Ember in the Ashes της Sabaa Tahir, το Hunger Games, το Court of thorn and Roses της Sarah J. Maas, τα βιβλία του Περσυ Τζακσον του Rick Riordan και το Magicians του Lev Grossman. Όλα κυκλοφορούν στα ελληνικά αλλά δεν θυμάμαι τους τίτλους τώρα.

Δεν θυμάμαι αν έχει μεταφραστεί το Dragonlance. Επίσης καλό είναι και το πρώτο Shannara του Terry Brooks καθώς και όλα τα βιβλία της Robin Hobb.

 

Τέλος σίγουρα το κορυφαίο είναι ο Τροχός του Χρόνου του Robert Jordan αλλά είναι λίγο πιο βαρύ από τα προηγούμενα.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Dimzar σε ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σου θα τα κοιτάξω αν και τους τίτλους μερικούς τους ξέρω ήδη, τον τροχό του χρόνου τον έχω διαβάσει (διαβάζω πολύ βλέπεις  και μου έρχονται ένα ένα με τις προτάσεις σας) δεν μου άρεσε καθόλου κακέκτυπο του άρχοντα μου φάνηκε σε πιο εμπλουτισμένη μορφή. Απο πιο ώριμη λογοτεχνία του φανταστικού χωρίς να τα χωρίζω σε υπό-είδη  και μου φάνηκε αξιοπρεπέστατο ήταν ο  Γητευτής του Sapkowski για έναν όμως ακατανόητο λόγο δεν μου κάνει καρδιά να τον εξαντλήσω όπως ας πούμε την Le guin ή τον Stroud. Παρόλα αυτά η ανάγνωση ήταν απολαυστικότατη δεν μπορώ όμως να αντιληφθώ την βαθύτερη αιτία για την λατρεία του συγκερκιμένου χαρακτήρα.

Άλλες προτάσεις τις οποίες είχα ήταν η η λέξη για τον κόσμο είναι δάσος της Le Guin και οι κήποι του φεγγαριού του Erikson (χτύπησων; συγνώμη ήταν δυνατότερο απο μένα :rolleyes: ) το οποίo πρώτο, βρήκα στα 12 ευρω προχτές και το αγόρασα απο έναν τύπο στο διαδίκτυο.

Επισυνάπτω την λίστα του τύπου μπορεί να ενδιαφέρει και άλλους μου φαίνεται ότι όλο και κανένα διαμαντάκι έχει μέσα.

Σε ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση σου.

λιστα word 23-10(1).docx

Υ.Γ

Jagen σε αφήνω τελευταίο (κατα το ευαγγελικόν και οι πρώτοι έσονται έσχατοι και οι έσχατοι έσονται πρώτοι)  γιατί έχω την εντύπωση ότι με κατανόησες λίγο πιο καλά  σε ευχαριστώ και σένα και θα δώσω ιδαίτερο βάρος στις προτάσεις σου. Σχετικά με τον Martin ναι θεωρώ ότι έχεις δίκιο,  όμως ο τύπος είναι πιο αργός στο γράψιμο και απο την κίνηση των ηλεκτρονίων στο απόλυτο μηδέν, κυκλοφορούν και κάτι περίεργες φήμες για την κατάσταση της υγείας του οπότε θα περιμένω.

Σχετικά με τα αγγλικά με χτυπάς εκεί που πονάω γνωρίζω αρκετά καλά είμαι και συνδρομητής σε αγγλόγλωσσα περιοδικά γιατί όμως δεν διαβάζω απο την πηγή δεν μπορώ να το κατανοήσω ούτε και εγώ.

Σε ευχαριστώ πολύ.

Edited by kbantikos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τιμη μου :D . Συμφωνω μαζι σου να ξερεις και για το Wheel of Time. Mε κουρασε πολυ και το παρατησα. Ο Sanderson μαλιστα θεωρειται ο συνεχιστης του Jordan. Tυχαιο? 

Για τα αγγλικα νομιζω αν κανεις την αρχη θα ανταμειφθεις. Και λεφτα θα κερδισεις και θα μεγαλωσεις πολυ και το ευρος επιλογων σου. Μην το σκεφτεσαι :)

Edited by Jaqen H'Gar
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..