Jump to content
Blacksword

Dark (2017, 2019-2020)

Spark

2017                                      2019                                    2020                            
Season 1: 10 episodes    |    Season 2: 8 episodes    |    Season 3: 8 episodes 

Η σειρά ολοκληρώθηκε με την 3η σεζόν.

Message added by Spark

Recommended Posts

Blacksword

Η εξαφάνιση δύο παιδιών σε μια γερμανική μικρή πόλη του Βίντεν ανοίγει αβύσσους που γυρίζουν την έννοια του χρόνου κόντρα της. Το ερώτημα δεν είναι ποιος απήγαγε τα παιδιά... αλλά πότε.

Η νέα, πολυαναμενόμενη σειρά του Netflix υπόσχεται να προσφέρει κάτι σκοτεινό και μυστηριώδες. Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Agatha Cristie "And Then There Were None" το Neflix επιχειρεί για πρώτη φόρα να φτιάξει μια μη-αγγλόφωνη σειρά - γερμανικής γλώσσας μάλιστα - αλλάζοντας έτσι τελείως το κλίμα από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, και φέρνοντας κάτι φρέσκο που δείχνει ότι θα δώσει αρκετές δόσεις τρόμου και, ίσως, να καταφέρει να μας συναρπάσει. Έρχεται 1η Δεκεμβρίου.

Edited by Spark
Προστέθηκε το trailer της σειράς γιατί το παλιό δεν λειτουργούσε.
 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Blacksword

Τελείωσα την πρώτη σεζόν και μπορώ να πω πως με άφησε πολύ ικανοποιημένο. Και ιδιαίτερα το ότι είναι τοποθετημένη στην Γερμανία δίνει, πραγματικά, έναν άλλο αέρα.

Αυτό που ξεχωρίζει, φυσικά, από την αρχή είναι η ιστορία των εξαφανισμένων παιδιών, μπλέκοντας τους χαρακτήρες όχι σε μία, αλλά τρεις εποχές, αλλάζοντας έτσι όλα τα δεδομένα για το παρελθόν- παρών-μέλλον και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό για τους ίδιους. Βέβαια, αν και έχει αρκετές σκοτεινές στιγμές δεν πέφτει ακριβώς στην κατηγορία του Τρόμου, αλλά κάπου ενδιάμεσα καθώς έχει μπόλικο μυστήριο και μια αλλόκοτη υπόθεση που αναμιγνύεται δυνατά, και πολύ ανατρεπτικά με την ΕΦ.

Γενικά, παρ' όλο που έχει μερικά προβληματάκια - κάποιες φορές πιο προφανή, και άλλες όχι και τόσο - είναι μια αρκετά καλοδουλεμένη πρώτη σεζόν, με καλές ερμηνείες και δυνατή πλοκή που φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω, αφήνοντας σε έτσι, στο τέλος, να ανυπομονείς για τη συνέχεια.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ballerond

Είμαι στο 8ο επεισόδιο, σε αναμμένα κάρβουνα και θα επανέλθω άμεσα αφού δω τα υπόλοιπα δύο ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mesmer

Την τέλειωσα κι εγώ τη σειρά πριν από μερικές μέρες. Ήμουν λίγο διστακτικός στο να την ξεκινήσω επειδή πίστευα ότι τα Γερμανικά θα με ενοχλούσαν, αλλά καμία σχέση.

Παίζει ωραία με τα χρονικά παράδοξα που επηρεάζουν τρεις διαφορετικές εποχές. Όχι τίποτα το συνταρακτικό, αλλά έχει αρκετό ψωμί και μυστήριο η υπόθεση που σε κάνει να θέλεις να μάθεις τι θα γίνει. Βοηθάνε πολύ η σκοτεινή ατμόσφαιρα, η πολύ καλή σκηνοθεσία και οι ερμηνείες. Το μόνο που βρήκα κάπως ενοχλητικό ήταν εκείνο το δυσοίωνο βουητό που κάποιες φορές έμοιαζε να κρατάει για ώρες.

Αρκετά ικανοποιημένος από τη σειρά, αλλά ομολογώ ότι περίμενα διαφορετικό κλείσιμο και ξενέρωσα με το τέλος.

Spoiler

Δηλαδή, ενώ περίμενα έναν τρόπο για να κλείσει ομαλά αυτός ο κύκλος των τριών εποχών, μας πετάει ξαφνικά σε ένα δυστοπικό μέλλον. Από σκοτεινό και μυστηριώδες έγινε military sci-fi. Δεν ξέρω αν θα πάει για δεύτερο κύκλο, αλλά δεν ανυπομονώ.

Κι αυτό που με προβλημάτισε περισσότερο: πώς άνοιξε η Γκρέτσελ την χρονόπορτα;

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Blacksword
9 hours ago, Mesmer said:

 

  Hide contents

Δηλαδή, ενώ περίμενα έναν τρόπο για να κλείσει ομαλά αυτός ο κύκλος των τριών εποχών, μας πετάει ξαφνικά σε ένα δυστοπικό μέλλον. Από σκοτεινό και μυστηριώδες έγινε military sci-fi. Δεν ξέρω αν θα πάει για δεύτερο κύκλο, αλλά δεν ανυπομονώ.

Κι αυτό που με προβλημάτισε περισσότερο: πώς άνοιξε η Γκρέτσελ την χρονόπορτα;

 

Αν θυμηθείς, στο τέλος ο Noah είπε κάτι για τον Jonas - εκεί που, νομίζει, ότι πάει να τα φτιάξει, τελικά μάλλον τα καταστρέφει όλα.

Στη δεύτερη σεζόν, που έχει πάρει ήδη πράσινο φως από το Netflix, λογικά θα δούμε πώς έγινε αυτός ο βλοσυρός τύπος που είδαμε να έρχεται από το μέλλον (αν και δε νομίζω να κάτσει πολύ εκεί).

Edited by Blacksword

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mesmer

Ναι, εντάξει, τα κατάλαβα όλα αυτά. Απλά λέω ότι αλλάζει το ύφος της σειράς. Απ' την άλλη, θα φανεί, μπορεί να κάνω λάθος και ο δεύτερος κύκλος να με διαψεύσει. Που το ελπίζω.

Share this post


Link to post
Share on other sites
wordsmith

Πολύ καλό και ήταν μια τεράστια ανακούφιση για μένα η παντελής έλλειψη αμερικανιάς: εδώ, επιτέλους, επιτρέπεται να υπάρχουν εντελώς χάλια μαλλιά, ρούχα, μακιγιάζ και επίσης εντελώς παλιά, βρώμικα και φθαρμένα έπιπλα, αντικείμενα και δωμάτια - όχι μόνο ντιζάιν χάλια και στυλάτα χάλια και κομμωτηρίου χάλια όπως στις αμερικάνικες σειρές. Δε με είχε ενοχλήσει αυτό σε άλλα, όπως το Stranger Things, αλλά εδώ με ξεκούρασε απίστευτα.

Για όσους μπερδεύουν, όπως εγώ, τα ονόματα και τις σχέσεις, ρίξτε μια ματιά σε αυτό.

Κατά τα άλλα υπάρχουν μερικά περίεργα πραγματάκια που ακόμα δεν έχουν εξηγηθεί, αλλά καλύτερα, να έχει ψωμί η 2η σεζόν (αν και ανησυχώ ότι δε θα εξηγηθούν αυτά που θέλω εγώ).

Spoiler

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Γιώργος77

Οι σχέσεις μεταξύ της σειράς "Dark" και Ερμητισμού, Φάουστ του Γκαίτε και του αρχαιοελληνικού μύθου του Λαβύρινθου αναφέρονται σε αυτό το άρθρο

http://www.thisisinsider.com/dark-season-finale-analysis-2017-12

Είναι ένα δράμα με στοιχεία ΕΦ και αστυνομικού μυστηρίου. Δείχνει τις επιπτώσεις των παράδοξων του χωροχρονικού ταξιδιού στις ζωές πραγματικών ανθρώπων. Οι χαρακτήρες προβληματίζονται και υποφέρουν, έχουν σάρκα και οστά, δεν είναι καρτούν ή αναλώσιμοι.

Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Είμαι γενικώς ικανοποιημένη από τούτη τη σειρά. Το Βίντεν είναι μία θηλιά, όχι μονάχα στο χρόνο, που δένει τους κατοίκους μεταξύ τους και μολονότι προσπαθούν είναι ακατόρθωτο να ξεφύγουν, μάλιστα μοιάζει οι προσπάθειές τους να τους δένουν ακόμη περισσότερο στη θηλιά. Μου άρεσαν οι ερμηνείες, οι χαρακτήρες, η σκηνοθεσία, τα σκηνικά, τα κοστούμια και ο ρεαλισμός σε αντιδιαστολή με την αμερικανιά που επικρατεί σε άλλες σειρές. Θα συμφωνήσω με την wordsmith περί στυλιζαρισμένης βρόμας και εντέχνως ατημέλητης εμφάνισης, όντως υφίσταται και το βλέπεις μονάχα όταν παρακολουθήσεις στα καπάκια κάτι ευρωπαϊκό. Θα πω ωστόσο ότι με χαρά περιμένω τον δεύτερο κύκλο. Δηλαδή, το τελευταίο επεισόδιο άνοιξε περισσότερες τρύπες από όσες έκλεισε. Ελπίζω να απαντηθούν τα ερωτήματα στη δεύτερη σεζόν. Η ιστορία παραείναι καλή για να μείνει μετέωρη, θα ήταν κρίμα. Αναμένω!

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spark

Η 2η σεζόν ξεκινάει στις 21 Ιουνίου.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Blacksword

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω την δεύτερη σεζόν, θα την χαρακτήριζα ως «total mindfuck.» Από μια ιστορία τύπου Stranger Things η σειρά μεταλλάχτηκε σε κάτι πολύ πιο πολύπλοκο. Και τώρα μπαίνει κι ακόμα ένας παράγοντας στο παιχνίδι: το πολυσύμπαν.

Πολλά μπράβο αξίζουν στην παραγωγή γιατί έχει φτιάξει κάτι εξαιρετικό.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pixie

Είδα και την δεύτερη σεζόν, η οποία βούλωσε κάτι τρύπες στην πλοκή της πρώτης και απογείωσε το σασπένς για την τρίτη. Μέχρι στιγμής παίζει τα χρονικά παράδοξα στα δάχτυλα και είναι απ' τις καλύτερες σειρές που έχω δει. Πράγμα που με κάνει να ανησυχώ για το αν θα συνεχιστεί το ίδιο καλά και στο μέλλον ή θα δούμε ένα τέλος που δεν βγάζει νόημα και όλα τα νήματα δεν οδηγήσουν πουθενά.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nargathrod

Καλησπέρα και από εμένα, το είδα και εγώ το Dark και τις δύο σεζόν μαζί. Στην αρχή ο τίτλος, η κατηγοριοποίηση και η περιγραφή του Netflix δεν με είχαν τραβήξει εξού και στη συνέχεια την προσπερνούσα βλέποντας άλλες σειρές ή ταινίες. Το μετάνιωσα όμως που καθυστέρησα τόσο όταν είδα τα πρώτα επεισόδια. 

Νομίζω ότι έχουμε την ευρωπαϊκή εκδοχή για το τι ήταν τα 80ς στην Ευρώπη κάτι διαφορετικό από τα γνωστά σε όλους μας από τις σειρές, ταινίες 80ς στην Αμερική και όχι μόνο.

Έχω μόνο θετικά να πω για αυτή τη σειρά:

+ Οι ερμηνείες των ηθοποιών, όλοι οι ηθοποιοί μηδενός εξερουμένου με εντυπωσίασαν. 

+ Η ατμόσφαιρα, σκοτεινή, τρομακτική αλλά σίγουρα όχι δήθεν, όχι σπλατεριές και κακές αμερικανιές.

+ Η αληθοφάνεια της κοινωνίας, γερμανικής - ευρωπαϊκής σε πολλές χρονικές βαθμίδες. Ο συντηρητισμός στα χρόνια πριν τον πόλεμο, ο σεβασμός στους μεγαλύτερους, οι τιμωρίες, τα στερεότυπα περασμένων χρόνων που άλλα έχουν μείνει και σήμερα άλλα απλώς μας φαίνονται πολύ μακρυνά. 

+ Η θεματική σωστά δοσμένη χωρίς υπερβολές ναι ακόμα και στη δεύτερη σεζόν που φαίνεται ότι άνοιξε για να δείξει το χωριό και όχι το σπίτι που έδειξε η πρώτη σεζόν, καθώς και τη μεγαλούπολη που θα δείξει όπως όλα έδειξαν στην τελευταία σκηνή η τρίτη σεζόν.  (Η έρευνα του χοροχρόνου ίσως δώσει απαντήσεις στην ανθρωπότητα σε πολλά ανεξήγητα φαινόμενα, πολλοί ευρενητές μελετάνε τις θεωρίες από τους γνωστούς επιστήμονες που καταπιάστηκαν με τον χρόνο, ωστόσο υπάρχουν ακόμα στα θερά προβλήματα που δεν έχουν ξεπεραστεί) Στη συγκεκριμένη σειρά, σου δείχνει τον προβληματισμό της ανθρωπότητας αλλά και τη σιγουριά κάποιών ηρώων για τα γεγονότα και εκεί έγκειται το στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας και συνδέεται άρρηκτα με τα γεγονότα κερδίζοντας τον τηλεθεατή. 

+ Η πλοκή των γεγονότων με τις εναλλαγές στην οπτική γωνία καθώς και τις αναλήψεις και τις προλήψεις της υπόθεσης σε κερδίζει αλλά αν δεν είσαι αρκετά προσεκτικός και χάσεις τα λεγόμενα ή όσα γίνονται ή αν αφαιρεθείς στιγμές θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο ή και επανάληψη στιγμών των επεισοδίων για να καταλάβεις. (Μην τη δείτε με παύσεις είμαι σίγουρος ότι θα χάσετε το νόημα, αρκετές φορές έκανα παύση και ξανά είδα προηγούμενες σκηνές). 

Αναμφίβολα τη συστήνω! 

Τώρα για τη σύγκριση με Stranger Things, νομίζω ότι πρέπει να αποφεύγεται κάτι τέτοιο είναι διαφορετική η λογική και των δύο σειρών αλλά και το είδος. Επειδή έχω δει και τις δύο θα πω ότι μου άρεσαν και οι δύο, λίγο περισσότερο το Dark αλλά καθαρά γιατί μου πέρασε καλύτερα τα μηνύματα και δεν ήταν τόσο κοινότυπη και είδα κάτι διαφορετικό πιο ευρωπαϊκό. 

 

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nargathrod

Σε ένα μήνα περίπου η τρίτη σεζόν που θα κλείσει την ιστορία! 

 

 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Όταν βγήκε η δεύτερη σεζόν, είδα ξανά την πρώτη για να μπορέσω να κατανοήσω τη δεύτερη. Τώρα υποθέτω θα πρέπει να ξαναδώ τη δεύτερη σεζόν. Πολύ δυνατή σειρά, αλλά πολύ μπέρδεμα, μπρος -πίσω, ποιος είναι ποιος και όλες οι απίθανες συγγένειες.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nargathrod
Posted (edited)
7 minutes ago, Ιρμάντα said:

Όταν βγήκε η δεύτερη σεζόν, είδα ξανά την πρώτη για να μπορέσω να κατανοήσω τη δεύτερη. Τώρα υποθέτω θα πρέπει να ξαναδώ τη δεύτερη σεζόν. Πολύ δυνατή σειρά, αλλά πολύ μπέρδεμα, μπρος -πίσω, ποιος είναι ποιος και όλες οι απίθανες συγγένειες.

Ναι και όλο αυτό το μπέρδεμα δημιουργεί τα είδη του σασπένς. Πες μου δε θέλεις να δεις τελικά ποιος έχει δίκαιο σχετικά με το χωροχρόνο; Αν έστω και για ένα λεπτό αναρωτηθούμε το ερώτημα:  έτσι λειτουργεί το σύμπαν μας ή κάπως έτσι, δεν είναι ανατριχιαστική σκέψη; 

Edited by Nargathrod
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα
Posted (edited)
4 hours ago, Nargathrod said:

Ναι και όλο αυτό το μπέρδεμα δημιουργεί τα είδη του σασπένς. Πες μου δε θέλεις να δεις τελικά ποιος έχει δίκαιο σχετικά με το χωροχρόνο; Αν έστω και για ένα λεπτό αναρωτηθούμε το ερώτημα:  έτσι λειτουργεί το σύμπαν μας ή κάπως έτσι, δεν είναι ανατριχιαστική σκέψη; 

Εντελώς και δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούω ως θεωρία. Δεν είμαστε μονάχα εδώ. Δεν είμαστε μονάχα τώρα...

Edited by Ιρμάντα
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pixie

Αφού είδα ολόκληρο τον τρίτο κύκλο, ξαναείδα μερικά σημεία από τα επεισόδια των δύο προηγούμενων κύκλων και κανα- δυο επεξηγηματικά βιντεάκια στο you tube , μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι το Dark είναι μία από τι καλύτερες σειρές, όχι μόνο επιστημονικής φαντασίας, αλλά γενικώς, που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Οι όποιες επιφυλάξεις είχα για το τέλος αυτής της σειράς ήταν αδικαιολόγητες. Τα πάντα δένουν, (σχεδόν) τα πάντα εξηγούνται και το τέλος είναι γλυκόπικρο αλλά και αισιόδοξο ταυτόχρονα.

Ξαναβλέπεται άνετα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο επεισόδιο μονορούφι!!!

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spark

Έχω δει κάποιες σειρές επιστημονικής φαντασίας που πραγματεύονται το ταξίδι στο χρόνο, αλλά, για κάποιο λόγο ποτέ δεν ασχολήθηκα με την σειρά Dark, το trailer δεν μου έκανε εξαρχής κάποιο "κλικ" ίσως γιατί περίμενα να δω σε αυτό έντονα στοιχεία sci-fi, το στοιχείο του μυστήριου είναι αυτό που επικρατεί.

Διάβασα πολύ καλά σχόλια στο διαδίκτυο αλλά και εδώ στο φόρουμ και είπα να κάτσω να την παρακολουθήσω. Τελείωσα την πρώτη σεζόν, ποιες είναι οι εντυπώσεις μου;
Σίγουρα θετικές, εξαιρετικές ερμηνείες, τρομερή η ομοιότητα μεταξύ των χαρακτήρων του παρόντος και του παρελθόντος, περίπλοκες προσωπικές σχέσεις, σκοτεινή ιστορία, πολύ έντονο το στοιχείο του μυστηρίου και το στοιχείο επ. φαντασίας είναι παρόν, απλά, μέχρι να αποκαλυφθεί θα πρέπει ίσως να δείτε περίπου τα 2/3 του πρώτου κύκλου της σειράς.

Η σειρά, σίγουρα δεν είναι η πιο εύκολη στο να την κατανοήσει κάποιος και ο λόγος είναι -κατά την γνώμη μου- ότι έχει πολλούς χαρακτήρες-ονόματα και επίσης, πολύ συχνά από το παρόν πετάγεται στο παρελθόν και το αντίστροφο και όλο αυτό δημιουργεί κάποια σύγχυση. 

Προσωπικά, όταν τελείωσα την πρώτη σεζόν, είδα στο youtube μία επεξήγηση της πρώτης σεζόν για να ξεκαθαρίσω τα οικογενειακά δέντρα των χαρακτήρων ή οτιδήποτε άλλο μου διέφυγε.

Αν είναι κάποιος λάτρης της επιστημονικής φαντασίας αλλά και του μυστηρίου σίγουρα αξίζει να την παρακολουθήσει.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..