Jump to content

Στον ίσκιο του Βασιλιά


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

                                  iskios.jpg.735e583854a3d3f4281c59edafa722af.jpg

Δεκαέξι διηγήματα Ελλήνων συγγραφέων εμπνευσμένα από το έργο του Stephen King

Μία ανθολογία διηγημάτων πάνω στην παράδοση του Στίβεν Κινγκ που γράφτηκαν ειδικά γι’ αυτή την έκδοση από καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς. Ένα βιβλίο-έκπληξη, αφιερωμένο στον Πιστό Αναγνώστη του αδιαφιλονίκητου Βασιλιά του Τρόμου, αλλά και σε όποιον αγαπά και παρακολουθεί τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία. Λαβύρινθοι και παλιά βιβλία… καθ’ έξιν δολοφόνοι… τέρατα και ζωντανοί εφιάλτες… το παρελθόν και το μέλλον… η τρέλα… η μοίρα… η απόγνωση…

Όλα τα υλικά του τρόμου είναι εδώ. Και κόβουν!

Περιεχόμενα:

01. Ευτυχία Γιαννάκη - Έλληνες θεοί
02. Κωνσταντίνος Κέλλης - Βαφτίσια
03. Ηλίας Μαγκλίνης - Γάτα στο κουτί
04. Μιχάλης Μακρόπουλος - Το αγόρι
05. Κατερίνα Μαλακατέ - Άσπρα σπίτια
06. Δημήτρης Μαμαλούκας - Πρόσκληση σε γεύμα
07. Γιώργος Μητάς - Η τελευταία έξοδος της κυρα-Μαριγώς
08. Τζον Ντ. - Θέλημα Θεού
09. Βασίλης Παπαθεοδώρου - Προνύμφη
10. Δημοσθένης Παπαμάρκος - Είπατε τω βασιλεί
11. Νικόλας Σεβαστάκης - Εντολή
12. Άρης Σφακιανάκης - Όνειρο στο κύμα (Volume 2)
13. Δημήτρης Σωτάκης - Ο Λ. δεν νυστάζει
14. Νίκος Φαρούπος - Ο εχθρός (Πτήση 204)
15. Θανάσης Χειμωνάς - Tapage nocturne
16. Κυριάκος Αθανασιάδης - Baba Yaga

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η παρούσα ανθολογία περιέχει διηγήματα κάποιων πολύ γνωστών Ελλήνων συγγραφέων, που έχουν προσφέρει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό αξιόλογα μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων (μόνο τον "Τζον Ντ." δεν γνωρίζω, που είναι φυσικά το ψευδώνυμο κάποιου συγγραφέα). Με λίγα λόγια, μόνο τα ονόματα των συγγραφέων να δει κανείς, το όνομα του επιμελητή, καθώς και το γεγονός ότι τα διηγήματα είναι εμπνευσμένα από το σύνολο του έργου του μεγάλου και τρανού Στίβεν Κινγκ (και ίσως κατά κάποιον τρόπο αποτελούν και φόρο τιμής στον τεράστιο αυτό συγγραφέα), σίγουρα σαν βιβλίο θα κινήσει το ενδιαφέρον πολλών αναγνωστών.

Από τους συγγραφείς της ανθολογίας, ουσιαστικά μόνο ένας έχει ασχοληθεί πολύ με το είδος του Τρόμου: Ο Κωνσταντίνος Κέλλης. Οι υπόλοιποι έχουν γράψει περισσότερο γενικής λογοτεχνίας μυθιστορήματα, αστυνομικά, κοινωνικά, νεανικά κλπ, οπότε, υποθέτω, ήταν και ένα στοίχημα γι'αυτούς να γράψουν μια ιστορία με στοιχεία τρόμου. Άλλοι το κέρδισαν, άλλοι ίσως το έχασαν -φυσικά αυτό εξαρτάται και από το γούστο του κάθε αναγνώστη-, σημασία έχει ότι το τόλμησαν. Τώρα, λένε τίποτα οι ιστορίες; Κατά την γνώμη μου, ναι. Βέβαια δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα κιόλας, ούτε από κάποια ιστορία συγκεκριμένα ούτε γενικά από το σύνολο, όμως πέρασα καλά. Υπάρχουν κάποιες καλές ιδέες, υπάρχουν ιστορίες που κρατάνε το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος και ίσως προσφέρουν κάποιες λίγες ανατριχίλες και σκέψεις για το κακό γύρω μας, ενώ και η γραφή στις περισσότερες ιστορίες είναι σε καλό επίπεδο. 

Όταν διαβάζω μια ανθολογία/συλλογή διηγημάτων, άλλοτε σχολιάζω το κάθε διήγημα ξεχωριστά και άλλοτε όχι, τώρα δεν θα το κάνω, γιατί τα διηγήματα είναι πολλά και ο χρόνος λίγος. Εντάξει, βαριέμαι κιόλας, μην βαράτε. Όμως πάντα ξεχωρίζω κάποια διηγήματα που μου άρεσαν περισσότερο, για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Ποια πέντε διηγήματα της παρούσας ανθολογίας μου άρεσαν περισσότερο από τα υπόλοιπα; Ιδού: Κωνσταντίνος Κέλλης - "Βαφτίσια", Δημήτρης Μαμαλούκας - "Πρόσκληση σε γεύμα", Τζον Ντ. - "Θέλημα Θεού", Βασίλης Παπαθεοδώρου - "Προνύμφη" και Δημοσθένης Παπαμάρκος - "Είπατε τω βασιλεί". Όσον αφορά την έκδοση, είναι αρκετά προσεγμένη (εντάξει, δυο-τρία λαθάκια ξέφυγαν, σιγά τα ωά) και οπωσδήποτε καλαίσθητη.

7.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..