Jump to content

Πολ Ντόχερτι (Paul Doherty)


jjohn
 Share

Recommended Posts

Ο Paul Doherty είναι  πολυγραφότατος Άγγλος συγγραφέας μυστηρίου ο οποίος  ειδικεύεται σε αυτό που λέμε ιστορικό αστυνομικό.  Έχει άπειρες σειρές βιβλίων στις οποίες  καταπιάνεται με  σχεδόν όλες τις εποχές της ιστορίας π.χ  Αρχαία  Αίγυπτο, τα χρόνια του Μέγα Αλέξανδρου, αλλά και την Αγγλία του Μεσαίωνα.  Ο άνθρωπος  -να το πούμε αυτό- είναι ιστορικός, άρα   λογικά ξέρει τι  γράφει και μάλλον λοιπόν τα βιβλία του δίνουν μία καλή εικόνα για την εκάστοτε εποχή. 

Να πω εδώ ότι ο Doherty είναι δικό μας παιδί ήτοι τα βιβλία του είναι γεμάτα φόνους σε κλειδωμένα δωμάτια  και άλλα τέτοια χαρούμενα πράγματα, αν και  απ'ό,τι   ξέρω  συχνά λειτουργούν σαν το κερασάκι στην τούρτα, δηλαδή υστερούν αν πας να τα συγκρίνεις με άλλους συγγραφείς. Όπως και να 'χει kudos για την προσπάθεια.

Τέλος πάντων, ο λόγος που ανοίγω thread είναι επειδή έχουν μεταφραστεί αρκετά βιβλία του συγγραφέα στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Ενάλιος. Βέβαια έχει περάσει δεκαετία από τότε οπότε δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολα να τα βρει κανείς (σε κάνα δυο βιβλιοπωλεία που  κοίταξα τα έχουν πάντως ως κατόπιν παραγγελίας )

Θα παραθέσω  καλού κακού πάντως μία λίστα  με τα μεταφρασμένα χωρισμένα σε σειρές:

Αιγυπτιακά Μυστήρια

1. Η μάσκα του Ρα

2. Οι Φόνοι του Ώρους

Η τριλογία του Μέγα Αλέξανδρου

1. Φόνοι στην αυλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

2. Το Σημάδι του κένταυρου

3. Οι πύλης του Άδη

(Non-fiction) Ο μυστηριώδης θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ίντριγκες στην Αρχαία Ρώμη

Αυτοκρατορικός Φόνος

Αυτόνομο( Έτσι νομίζω)

Ο δολοφόνος των Ψυχών

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Και αφού τελειώσαμε με τα διαδικαστικά ας περάσουμε στο ψητό ήτοι μια κριτική για το βιβλίο The House of The Red Slayer

το οποίο υπάγεται στην σειρά των μυστηρίων με τον Brother Athelstan ο οποίος είναι παπάς στο Λονδίνο γύρω στα τέλη του 14 αιώνα.

Το εν λόγω βιβλίο είναι η πρώτη μου επαφή με το έργο του Doherty και διαδραματίζεται στο παγωμένο Λονδίνο του 1377. Η όλη υπόθεση συμβαίνει σε έναν πύργο  το αφεντικό του  οποίου βρίσκεται νεκρό σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο. Γρήγορα θα αρχίσουν να πεθαίνουν και μερικοί ακόμα και το όλο πράγμα φαίνεται  για δουλειά Αράβων Ασσασινών. Και το κίνητρο γι' αυτές τις δολοφονίες φαίνεται πως αφορά παλιές υποθέσεις από τον καιρό τα θύματα ήταν  σε πολεμικές εκστρατείες κάτω απ' τη Κύπρο.

Για να πω την αλήθεια, το βιβλίο δεν με ενθουσίασε  όσο θα ήθελα. Το είχα αγοράσει πριν κάνα τρίμηνο αλλά  το έπιασα σοβαρά μόλις σήμερα.

Για μένανα τρία είναι τα θέματα του βιβλίου:

Πρώτον, η γραφή του Doherty που κάποιες φορές καθυστερεί για αχρείαστους λόγους. Όσοι ενδιαφέρονται για το Λονδίνο του 14ου αιώνα ίσως  δεν θα έχουν την ίδια άποψη μ' εμένα, αλλά εγώ δεν πολυενδιαφέρομαι, όποτε απλώς μου καθυστερούσε την πλοκή.

Δεύτερον, οι χαρακτήρες. Ο Athelstan  είναι οκ,  ούτε ζέστη ούτε κρύο, την δουλειά του την κάνει ο άνθρωπος. Το πρόβλημα είναι ο  έτερος,  ο Sir John Cranston,  που  κάνει σαππορτ ο οποίος   είναι  απλούστατα ένας αθυρόστομος  χοντρέλας που λέει σε όποιονε συναντάει μπροστά του sod off.  Έχει λίγο μία τραγικότητα με το νεκρό παιδί του, αλλά γενικά κι' αυτό  κάπου χάνεται ανάμεσα στα  τόσα άντε γαμήσου και καταντάει εν τέλει  κουραστικός.

Το τρίτο θέμα είναι το  ίδιο το μυστήριο.  Εδώ ο Doherty για κάποιον αξιοπερίεργο λόγο μας δίνει όλο το παιχνίδι στον πρόλογο. Κοινώς δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια μυστηρίου, αλλά ακόμα και να μην το είχε κάνει αυτό,  με το που διαβάσετε την περιγραφή του κλειδωμένου δωματίου θα καταλάβετε αμέσως και πώς έγινε το φονικό αλλά  και ποιος είναι ο δολοφόνος.  Όπως είπα και παραπάνω τα  'αδύνατα' μυστήρια   μάλλον δεν είναι το φόρτε του, αλλά  ένα εξτραδάκι, η γαρνιτούρα στο πιάτο με τα κεφτεδάκια. Χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιο πραγματικά καλό. Ένα βιβλίο διάβασα μόνο...

Όπως και να 'χει δόξα και τιμή σε κάθε σύγχρονο συγγραφέα που κρατάει το αγαπημένο μας είδος ζωντανό.

6.5/10

Λίγο αυστηρός ^_^

Υπόσχομαι πάντως ότι στο μέλλον θα διαβάσω και κάποιο άλλο βιβλίο του Doherty πιθανολογώ στην Αρχαία Ελλάδα ή Αίγυπτο όπου το όλο ιστορικό setting είναι πιο ενδιαφέρον για μένα (εκτός και αν μέχρι τότε έχει ξεκινήσει σειρά για το Βυζάντιο :p)

 

Edited by jjohn
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Διάβασα  αυτές τις μέρες το Murder In Thebes 

Είναι το δεύτερο μέρος μίας άτυπης  διλογίας που έγραψε ο Doherty  με το ψευδώνυμο Άννα Αποστόλου και ασχολείται με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ουσιαστικά  τοποθετείται χρονικά πριν την τριλογία που ανέφερα στο προηγούμενο ποστ. Επίσης το πρώτο βιβλίο της διλογίας  έχει κυκλοφορήσει και στα Ελληνικά ως " Έγκλημα στην Μακεδονία"  και απλώς δεν το είχα πάρει πρέφα στο προηγούμενο ποστ.

Εν πάση περιπτώσει, το  βιβλίο  εστιάζει σε έναν κατάσκοπο με τίτλο "Ο Μάντης" που σκοτώνει Μακεδόνες στην  κατεστραμμένη Θήβα μετά την επέμβαση του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στο φάντασμα του Οιδίποδα.  

Γενικά, περίμενα κάτι καλύτερο, αλλά και σε αυτό το βιβλίο δε βρήκα κάτι που να μου τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή.  Καθώς διάβαζα, ένιωθα πως ήμουν ένας απλός θεατής.  Για να πω την αλήθεια, ούτε  που κατάλαβα το πώς φτάσαμε στο τέλος.   Οι χαρακτήρες πολλοί κι αδιάφοροι και η γραφή  δεν είχε κάτι που να ξεχωρίζει. Γενικά μία μετριότητα τουλάχιστον βάσει των δικών μου κριτηρίων. Σε άλλο κόσμο που ξέρω άρεσε πολύ!

 Απ'ό,τι φαίνεται  λοιπόν ο Doherty  είτε  δεν είναι στο στυλ μου και είναι κρίμα γιατί έχει γράψει πραγματικά πολλά βιβλία  είτε απλώς με πέτυχε σε δύο κακές στιγμές.

5/10

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Πολ Ντόχερτι (Paul Doherty)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..