Jump to content
Vastarien

Ο Προφήτης από το Υπερπέραν

Recommended Posts

Vastarien

Όνομα Συγγραφέα: Κουρκούλης Χαράλαμπος
Είδος: κοσμικός/υπαρξιακός τρόμος
Βία; Όχι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων:
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Πρώτη προσπάθεια συγγραφής. Οποιαδήποτε σχόλια και απόψεις, ευπρόσδεκτα.
Αρχείο

Ο-Προφήτης-από-το-Υπερπέραν.pdf

 

Edited by Mesmer
Αλλαγή αρχείου
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
John Ernst

Αγαπητέ Χαράλαμπε, πραγματικά προσπαθώ να θυμηθώ την πρώτη μου προσπάθεια συγγραφής. φαντάζομαι ότι ήταν πολλά χρόνια πριν και μιλάμε για ένα χειρόγραφο που έχει χαθεί. επίσης, θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα παράτολμο να εκδόσεις εδώ στο φόρουμ την πρώτη σου προσπάθεια, καθώς εδώ γίνεται ειλικρινής, άρα και ιδιαίτερα αυστηρή, κριτική. 

στο κείμενο τώρα. 

Spoiler

 

Πλοκή: Δημιουργείς ένα κλίμα πολύ καλό, φαίνεται ότι στη συνέχεια θα δούμε κάτι συναρπαστικό. Οι προοικονομίες σου είναι καλά βαλμένες στο κείμενο, με τέτοιο τρόπο που να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Μέχρι που φτάνουμε στο τέλος! Το οποίο απογοητεύει. Όταν φτιάχνεις φανταστικό, το υποστηρίζεις, δε λες τελικά, ξέρετε, όλα αυτά ήταν ένα όνειρο, γιατί δεν υπάρχουν Θεοί του Σκότους. Κι αν στο τέλος θέλεις να περάσεις αυτό το μήνυμα, θέλει άλλη μορφή, να υποστηρίζεις ότι οι χαρακτήρες είναι θεοπάλαβοι, ότι αυτός που διηγείται έχει συνηθισμένο να χάνει της αισθήσεις του ή να βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν. Το τέλος θέλει άλλου είδους προετοιμασία. 

Κοσμοπλασία: Δε με πείραξε, αν και ήταν λίγο συνηθισμένη και οι περιγραφές σου θέλουν δουλειά. Ήταν, σίγουρα, το δυνατό σου σημείο. 

Γλώσσα: Η χρήση πρώτου προσώπου είναι δύσκολη κι όταν την πετυχαίνεις έχεις συγκριτικό πλεονέκτημα. Θα έλεγα ότι για πρώτη σου προσπάθεια σε αυτό ανταποκρίθηκες παραπάνω από το προσδοκόμενο. Χμ! εδώ ξεκινούν τα δύσκολα. Έχεις σοβαρό θέμα με τη γλώσσα. Τεράστιες περίοδοι που κουράζουν, λέξεις που δεν ταιριάζουν στο κείμενο. Ξεκινώντας με την πρώτη παράγραφο (στο ξεκίνημα πάντα δίνουμε το στίγμα μας) μου έδωσες την εντύπωση ότι προσπαθείς να εντυπωσιάσεις με τις εκφράσεις που δημιουργείς, οδηγώντας στο αντίθετο αποτέλεσμα. Οι λέξεις που χρησιμοποιείς δεν ακολουθούν τη λογική, οι περιγραφές σου είναι αταίριαστες. Σε μέρη που κάνεις telling, προσπαθείς δηλ να γίνεις πιο διεκπαιρεωτικός, η γλώσσα σου διορθώνεται αισθητά. Θα σου πρότεινα να  αρχίσεις να γράφεις με απλή γλώσσα, σαν να θες να διηγηθείς την ιστορία σου σε έναν άνθρωπο που συναντάς τυχαία στο δρόμο. Τα πιο δύσκολα σχήματα θα έρθουν με τον καιρό, μετά από πολλή, πολλή δουλειά. 

Χαρακτήρες: Ποτέ δε στέκομαι στους χαρακτήρες, σε 5500 λέξεις που έχεις γράψει είναι δύσκολο να τους αποδώσεις. Ναι, είναι ρηχοί, αλλά δεν περιμένω κάτι καλύτερο σε μια πρώτη προσπάθεια. 

 

Το Πέμπτο Στοιχείο: Διεκπεραίωση

Αν δεν είχες το θέμα με τη γλώσσα, θα έλεγα ότι εδώ έχουμε μια καλή πρώτη προσπάθεια.

 

Όλα αυτά είναι η δική μου προσέγγιση στο κείμενο, ελπίζω να σε βοηθήσουν. επίσης, εύχομαι να δούμε καινούρια προσπάθεια από εσένα, βελτιωμένη σε σχέση με την πρώτη

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vastarien

Καλησπέρα, σε ευχαριστώ πολύ που έκατσες και το διάβασες και σπατάλησες τον χρόνο σου. Έχεις δίκιο ότι είναι φιλόδοξη προσπάθεια για πρώτη φορά, καθώς ο μακρόσυρτος λόγος προφανώς θέλει τέχνη και εμπειρία, απλά προσπάθησα να δω πως θα μπορούσε να μου βγει με αυτό το ύφος και σίγουρα πέρασα καλά όταν έγραφα. Το έκανα συνειδητά πάντως και πειραματίστηκα {αν και πρωτάρης} γιατί μ'αρέσουν τα δύσκολα. Θα κοιτάξω τις επισημάνσεις που έκανες περί λέξεων και αταίριαστων περιγραφών με πιο ψύχραιμο μάτι και συμφωνώ προφανώς στο ότι με μια πιο απλή γλώσσα θα ήταν ίσως πιο μεστό το αποτέλεσμα.

Spoiler

Στο τέλος πάντως δεν ήθελα να περάσω ότι είδε απλά ένα όνειρο και ότι τελικά δεν υπάρχουν οι Θεοί κτλ, γιατί υποτίθεται ότι οταν πήγε να ρίξει νερό στο πρόσωπο του, είδε ότι τελικά δεν είχε ούτε ο ίδιος πρόσωπο. Ήθελα πιο πολύ να το πάω στο στυλ ότι είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα σε όνειρα ή εφιάλτες. Ίσως θα πρέπει να αναπτύξω περισσότερο το τέλος.

Πάντως για τους χαρακτήρες που ανέφερες. Πέρα από την δικιά μου προσπάθεια, στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος προτιμώ χαρακτήρες έρμαια των καταστάσεων, ανήμπορους, χωρίς πολύ ανάπτυξη της προσωπικής τους ζωής και απλά να χρησιμοποιούνται για να εξιστορίσουν τα γεγονότα.

Σε ευχαριστώ και πάλι!

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
John Ernst
10 hours ago, Vastarien said:

Καλησπέρα, σε ευχαριστώ πολύ που έκατσες και το διάβασες και σπατάλησες τον χρόνο σου.

Δεν έχω χρόνο για σπατάλη ούτε νιώθω ότι σπατάλησα το χρόνο μου. Να βοηθήσω θέλω. Όλοι μας λίγο ή πολύ ακόμα μαθαίνουμε και το φόρουμ είναι καλή ευκαιρία να μάθεις και να βελτιωθείς. Σε προκαλώ, πάντως, να γράψεις την πρώτη παράγραφο σαν άσκηση όσο πιο απλά γίνεται και να την εκδόσεις εδώ. Θα χαρώ να τη δω

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..