Jump to content

Καλύτερες σκηνές καταδίωξης με αυτοκίνητα


Unicron
 Share

Recommended Posts

Σε μια συνέντευξή του ο Άγγλος σκηνοθέτης Guy Hamilton είχε πει το εξής: «Every serious director can deal with a proper car chase». Για όσους δεν τον γνωρίζουν, σκηνοθέτησε, μεταξύ άλλων, και μερικές από τις ταινίες του 007. Μάλιστα στην ταινία με τίτλο «The man with the golden gun» (1974), παρουσίασε την αλησμόνητη σκηνή όπου ένα αυτοκίνητο εκτελεί στον αέρα μια περιστροφή 360 μοιρών μεταξύ δύο τμημάτων σπασμένης γέφυρας.

Εννοείται φυσικά πως η σκηνή είναι πραγματική και μάλιστα ο Αμερικανός κασκαντέρ οδηγός το κατάφερε με την πρώτη προσπάθεια, ενώ απ’ όσο ξέρω, κάτι ανάλογο δεν έχει επιτευχθεί ξανά.

Δυστυχώς σήμερα αν κάποιος επιχειρούσε να επαναλάβει το εγχείρημα το πιο πιθανόν είναι πως θα κατέφευγε σε κάποιο φτηνό CGI, αφαιρώντας έτσι όλη τη μαγεία. Δεν είμαι κατά τον CGI, απλά πιστεύω πως αν κάτι μπορεί να γίνει χωρίς αυτά τότε είναι χίλιες φορές καλύτερο. Από την άλλη, τα CGI είναι κυρίως για ταινίες επιστημονικής φαντασίας, στις οποίες πολλές σκηνές είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να γυριστούν με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι καλύτερες σκηνές δράσης με αυτοκίνητα που έχουν υπάρξει; Εννοώ φυσικά αληθινές σκηνές και όχι ψεύτικες σκηνές τύπου Fast and Furious, που απλά ντροπιάζουν το είδος! Άραγε προτιμάτε κάτι από τις κλασικές επιλογές όπως Bullitt (1968), Vanishing Point (1971), Gone in 60 seconds (1974), κάτι από τα 80s όπου οι σκηνές καταδίωξης έγιναν επιστήμη, ή μήπως κάτι από τα 90s, όπου είχαμε και τις τελευταίες πραγματικές σκηνές;

Προσωπικά μου είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω κάποια συγκεκριμένη. Αν θα πρέπει να αναφέρω κάποια τότε θα επιλέξω μία που είναι συνδεδεμένη με την παιδική μου ηλικία. Ήταν κάποιο βράδυ του Νοεμβρίου του 1992, όταν ακόμα ήμουν πρώτη δημοτικού. Το θυμάμαι πολύ καλά γιατί είχαμε διαμάχη με τον πατέρα μου σχετικά με το τι θα δούμε στην τηλεόραση. Ο πατέρας μου ήθελε να δει την Πανάθα, ενώ εγώ ήθελα να δω την πρώτη μου ταινία 007. Και επειδή τότε υπήρχε μόνο μία τηλεόραση στο σπίτι (και μάλιστα χωρίς τηλεδιαυλοεπιλογέα!) ο πατέρας μου αναγκάστηκε να πάει στο κοντινό καφενείο για να δει τον αγώνα. Η ταινία ήταν το License to Kill (γυρισμένη ακριβώς 30 χρόνια πριν), η οποία στο τέλος περιέχει την ακόλουθη ξεχασμένη καταδίωξη μεγατόνων!

 

Όποιος το θυμάται αυτό ας χαμογελάσει!

Σίγουρα ένας καθημερινός τράκτορας δεν μπορεί να κάνει front wheelie και side wheelie (μαζί με το επικαθήμενό του!). Όμως ό,τι βλέπουμε έχει γίνει στην πραγματικότητα και αυτό μετράει.

 

Υ.Γ.: Την παραπάνω ταινία έχω να την πετύχω στην τηλεόραση από όταν ήμουν φοιτητής. Αν κάποιος από το STAR μας διαβάζει να τον ενημερώσω πως όλοι μας πια έχουμε μάθει απ’ έξω τα Φιλαράκια. Απορώ πως δεν έχουν λιώσει ακόμα οι κασέτες από τις αμέτρητες επαναλήψεις. Θα μπορούσαν τα μεσημέρια του Σαβ/κου να προβάλουν παλιές ταινίες ή ακόμα καλύτερα άλλα παλιά ξένα σήριαλ. Έλεος πια με τα Φιλαράκια. Ακόμα και η γιαγιά μου συμφωνεί πως ο Ρος και η Ρέιτσελ “they were on a break!”.    

Edited by Unicron
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Καλύτερες σκηνές καταδίωξης με αυτοκίνητα

Εγώ είμαι των κλασικών: Bullitt (1968), The Italian Job (1969), Vanishing Point (1971), Duel (1971), The French Connection (1971), Dirty Mary Crazy Larry (1974), The Driver (1978), Mad Max 2 (1981), To Live and Die in L.A. (1985)... Θα έλεγα και την ταινία Electra Glide in Blue (1973), μόνο που είναι με μηχανές, οπότε δεν ξέρω αν μετράει :lol: 

Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες που μου ξεφεύγουν αυτή τη στιγμή, αλλά οι συγκεκριμένες είναι οι πρώτες που μου ήρθαν στο μυαλό. Φυσικά δεν είναι απλά ταινίες με δυνατές σκηνές καταδίωξης με αυτοκίνητα, αλλά γενικά είναι στο σύνολό τους πολύ γαμάτες ταινίες.

Και αν δεν ανέφερα ταινίες όπως οι Two-Lane Blacktop (1971), The Seven-Ups (1973), Gone in 60 Seconds (1974), The Blues Brothers (1980) κλπ που φαίνεται να έχουν και αυτές δυνατές σκηνές, είναι επειδή δεν τις έχω δει ακόμα.

Ωραίο τόπικ πάντως, ευκαιρία για να βρούμε μερικά ωραία διαμαντάκια.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ας αναφέρω ακόμα δύο κλασσικά παραδείγματα από καταδιώξεις δίχως αύριο!

 

Κι αν προτιμάτε κάτι πιο... Ελληνικό

 

Γιατί κάποτε ήξεραν πως να φτιάχνουν αυτοκίνητα. Σήμερα δεν υπάρχουν πια αυτοκίνητα αλλά κινητοί υπολογιστές με ρόδες και πλαστικό σώμα. Οποιοδήποτε σημερινό αυτοκίνητο δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να επαναλάβει αυτές τις σκηνές. Στην πρώτη υποψία επαφής κάποιο ηλεκτρονικό κύκλωμα θα βραχυκύκλωνε και Game Over!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Unicron said:

Οποιοδήποτε σημερινό αυτοκίνητο δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να επαναλάβει αυτές τις σκηνές. Στην πρώτη υποψία επαφής κάποιο ηλεκτρονικό κύκλωμα θα βραχυκύκλωνε και Game Over!

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Solonor said:

 

 

What’s your point?!

Πάντως έπεσες στην περίπτωση! Για περίπου μία δεκαετία είχα την τύχη να κάνω τη δουλειά των ονείρων μου, οργώνοντας το Ring με διάφορα αυτοκίνητα της BMW. Ναι, σίγουρα είναι πυραυλοκίνητα αλλά από άποψης αντοχής δεν πιάνουν ούτε τη βάση. Θυμάμαι ένα περιστατικό που ένας συνάδελφος στις δοκιμές είχε βγει σε μια στροφή χτυπώντας στις μπαριέρες. Εξωτερικά, πέρα από κάποιες γρατσουνιές και έναν σπασμένο καθρέπτη όλα ήταν εντάξει. Παρ’ όλα αυτά, όταν ξεκινούσαμε το μοτέρ αυτό έμπαινε κατευθείαν σε safe mode και δεν μπορούσαμε με τίποτα να το αλλάξουμε. Τελικά στάλθηκε πίσω στο εργοστάσιο όπου διαπιστώθηκε πως από τη σύγκρουση είχε προσκληθεί βλάβη σε ένα κύκλωμα (που κόστιζε πάνω από 5000 ευρώ!). Όχι ευχαριστώ, τέτοια αυτοκίνητα να μου λείπουν!

Και κάτι ακόμη. Η καινούρια Μ5 έχει ένα οκτακύλινδρο μοτέρ που αποδίδει περίπου 600 ίππους. Ουάου θα πει κάποιος αδαής. Βέβαια ίσως δεν γνωρίζει πως οι Αμερικανοί στα τέλη του 1960 (μισό αιώνα πριν!!!) έβγαζαν μοτέρ με παρόμοια και μεγαλύτερη ιπποδύναμη. Το μυστικό πιο είναι. Στα 60s οι μηχανικοί είχαν τα χέρια τους εντελώς λυμένα και μπορούσαν να φτιάξουν μοτέρ τέρατα. Σήμερα αντιθέτως κάθε μοτέρ θα πρέπει να μην βγάζει ρύπους, να μην κάνει θόρυβο να μην φοβίζει τις αγελάδες που βόσκουν στους αγρούς, να μην τρομάζει τον ΕΤ, να μην.... Επομένως, είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να τρέξει μαραθώνιο με δεμένα τα πόδια και με κλειστά τα μάτια! Ευτυχώς όμως που στην άλλη μεριά του Ατλαντικού (Trump-land) υπάρχουν άτομα που δεν δίνουν δεκάρα για τους αστείους περιορισμούς των Ευρωπαίων και βγάζουν ακόμα αληθινά μοτέρ γίγαντες, ή για να είμαι πιο σωστός μοτέρ ελέφαντες!

 

Link to comment
Share on other sites

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει θέμα, στο οποίο να μπορεί να ανταλλάξει κάποιος δεύτερη κουβέντα μαζί σου, δίχως να ρισκάρει να χάσει τα λογικά του.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ολόληρο το Fury Road μετράει ως καλύτερη καταδίωξη σε κινηματογραφική ταινία.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στις ταινίες που ανέφερα σε παραπάνω ποστ, προσθέτω και το Ronin (1998) που είδα πριν κάτι ώρες, η οποία έχει κάποιες από τις πιο συναρπαστικές σκηνές καταδίωξης με αυτοκίνητα που έχω δει σε αστικό περιβάλλον (οι σκηνές έγιναν σε Παρίσι και Νίκαια). Μιλάμε η ένταση βάρεσε κόκκινο. Αλλά και το πιστολίδι μου άρεσε πολύ, όπως επίσης η όλη ατμόσφαιρα, τα σκηνικά και οι ερμηνείες. Πραγματικά εξαιρετικά γυρισμένη ταινία, και ας έπασχε λίγο σεναριακά σε ένα-δυο σημεία (είναι κάτι που όμως προσπέρασα εύκολα χάρη στη γενικότερη ποιότητά της). 

Απολαυστικά και τα αυτοκίνητα: BMW 535i του 1991, Peugeot 406 του 1996 και Audi S8 του 1998, μεταξύ άλλων.

 

 

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Απλά να προσθέσω πως για την καταδίωξη στους δρόμους του Παρισιού χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 3 BMW Ε34 (με πρόσθετο σήμα ///Μ5 πίσω). Όμως, για κάποιες ελάχιστες σκηνές χρησιμοποιήθηκε ένα πραγματικό Μ5 Ε34 από το οποίο προέκυψε και η θεσπέσια συλλογή από ήχους του κινητήρα, καθ΄όλη την καταδίωξη. Έχοντας ως καθημερινό αυτοκίνητο ένα 540i/6 η πτώση από τη γέφυρα στο τέλος μου προκαλεί απλά θλίψη. Αν έπρεπε να καταστρέψουν οπωσδήποτε ένα αυτοκόνητο θα έπρεπε να ήταν ο γαλλικός κουβάς του De Niro και όχι το Ε34...

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ από τις ταινίες που είδα πρόσφατα θα έλεγα το Live and Die in L.A. (1985) του William Friedkin

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Να προσθέσω και εγώ μια καταδίωξη, από το Βράχο μέσα στο Σαν Φρατζίσκο.

 

Και κάτι για τον Unicron, η ΕΡΤ 2 νομίζω έχει πιάσει και βάζει με τη σειρά τις ταινίες του Μποντ, κάθε Παρασκευή.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..